Agatha Christie – Hercule Poirot: The London Case – Review

Ο καλύτερος ντετέκτιβ του κόσμου σε μία νέα, πρωτότυπη ιστορία μυστηρίου

Μια κλοπή ενός πίνακα ζωγραφικής και μία δολοφονία θα δοκιμάσουν τις ντετεκτιβικές σας ικανότητες στο Agatha Christie – Hercule Poirot: The London Case.

Ανέκαθεν είχα μία ιδιαίτερη αγάπη και προτίμηση στις ταινίες μυστηρίου, όπως άλλωστε και στα παιχνίδια adventure. Αυτή η αγωνία του να βρεθεί ο δολοφόνος, το μπλέξιμο διαφορετικών χαρακτήρων, οι ανατροπές και η ανακούφιση μετά την τελική λύση του μυστηρίου είναι στοιχεία που ενθουσιάζουν τόσο τους σινεφίλ, όσο και τους gamers. Οι ταινίες και σειρές μυστηρίου είναι σε άνθιση και τις βλέπουμε να εμφανίζονται συνεχώς σε συνδρομητικές υπηρεσίες streaming, αλλά και στον κινηματογράφο, όπως για παράδειγμα τη σύγχρονη μεταφορά του Hercule Poirot από τον Kenneth Branagh.

Επίσης και στον χώρο του gaming αναπτύσσονται αρκετά παιχνίδια μυστηρίου τύπου adventure με την είδηση της επιστροφής της σειράς Broken Sword να ενθουσιάζει τους λάτρεις του είδους. Επομένως ήταν θέμα χρόνου ο διάσημος Βέλγος ντετέκτιβ των βιβλίων της Agatha Christie να βρει τη θέση του και στα video games. Στο Hercule Poirot: The London Case θα συναντήσουμε την νεότερη εκδοχή του “καλύτερου ντέντεκτιβ του κόσμου” σε μία νέα ιστορία γραμμένη αποκλειστικά για το παιχνίδι.

Η αποτύπωση του Poirot στα video games

H εταιρεία έκδοσης και ανάπτυξης videogames, Microids είναι αυτή τη στιγμή η κάτοχος των δικαιωμάτων του Poirot, όσον αφορά στο gaming. Μάλιστα από δικό της στούντιο μόλις κυκλοφόρησε και το Murder on the Orient Express. Με το Hercule Poirot: The London Case εμπιστεύεται ξανά το εκ Σκωτίας στούντιο ανάπτυξης Blazing Griffin για να δημιουργήσει μία ιστορία από την αρχή, έξω από τις κλασσικές της Agatha Christie. Κάτι αντίστοιχο έγινε και με το Hercule Poirot: The First Cases του 2021, καθώς και σε εκείνο το παιχνίδι ο διάσημος ντέντεκτιβ παρουσιάζεται σε νεαρή ηλικία, κάνοντας τα πρώτα του βήματα, “χτίζοντας” όλες αυτές τις ιδιαίτερες ικανότητες που τον χαρακτηρίζουν.

Η ανάπτυξη των παιχνιδιών γίνεται πάντα υπό την επίβλεψη της εταιρείας που διαχειρίζεται τα πνευματικά δικαιώματα της συγγραφέως, αλλά και τη συμβολή ιστορικών με σκοπό να τοποθετηθεί όπως πρέπει ο χαρακτήρας του Poirot στο μέσο των video games. Τι εννοούμε “όπως πρέπει”; Ο χαρακτήρας του, οι συνήθειες του, η εμφάνιση του, η φωνή του και ο τρόπος που μιλάει πρέπει να είναι απόλυτα συνεπή με τον χαρακτήρα των βιβλίων της Agatha Christie. Μεγαλύτερη ευελιξία και δημιουργική ελευθερία δίνεται στους developers στον σχεδιασμό των τοποθεσιών, αλλά και στο gameplay, στον τρόπο δηλαδή με τον οποίο δρα και λύνει τις υποθέσεις ο διάσημος ντετέκτιβ. 

Χρονικό πλαίσιο και τοποθεσίες

Το Agatha Christie – Hercule Poirot: The London Case διαδραματίζεται χρονικά λίγο πριν την αρχή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου με τον νεαρό Hercule Poirot να επιβιβάζεται σε ένα πλοίο με προορισμό το Λονδίνο. Σε αυτό του το ταξίδι συνοδεύει ένα έργο τέχνης, έναν πίνακα ζωγραφικής που προορίζεται να εκτεθεί σε ένα μουσείο στο Λονδίνο. Στο πλοίο διαδραματίζεται ο πρόλογος του παιχνιδιού, ο οποίος λειτουργεί έμμεσα και ως tutorial. Προσπαθώντας να λύσετε μία υπόθεση μικροκλοπής θα έχετε μια πρώτη επαφή με τις ενέργειες που θα χρειαστεί να κάνει ο Poirot για να ανακαλύψει τον ένοχο και που ουσιαστικά θα συνεχίσει να κάνει και στη συνέχεια του παιχνιδιού. Επίσης στο πλοίο γίνεται και η πρώτη γνωριμία του Poirot με τον Arthur Hastings. O Hastings είναι ο καλύτερος φίλος και sidekick του Poirot στη λογοτεχνία της Agatha Christie, κάτι σαν τον Dr. Watson στις ιστορίες του Sherlock Holmes. Στο παιχνίδι θα παίξει σημαντικό ρόλο στην υπόθεση, ενώ θα χτιστεί και αυτή η ιδιαίτερη δυναμική σχέση που έχουν αυτοί οι δύο χαρακτήρες.

Διαβάστε επίσης:  Gran Turismo 7 - Review

Στη συνέχεια, και μετά τον πρόλογο, τοποθεσίες όπως το Μουσείο (εμπνευσμένο από το Μουσείο Kelvingrove της Γλασκώβης) αλλά και οι γειτονίες και τα σπίτια του Λονδίνου θα αποτελέσουν τα σκηνικά του Hercule Poirot: The London Case. Όλες οι τοποθεσίες είναι σχεδιασμένες με μία vintage αισθητική, χαρακτηριστική της πρώτης δεκαετίας του 20ου αιώνα. Ο σχεδιασμός του πλοίου για παράδειγμα έχει σαφείς επιρροές από τον Τιτανικό, ενώ και τα ρούχα των πρωταγωνιστών και των NPCs είναι από εκείνη την εποχή. Οι developers έχουν δώσει προσοχή σε αυτό το κομμάτι, προσπαθώντας να αποτυπώσουν όσο καλύτερα γίνεται το ιστορικό και χρονικό πλαίσιο. Βέβαια, τα γραφικά είναι αρκετά ξεπερασμένα και, ναι μεν, δεν αποτελούν το σημαντικότερο κομμάτι ενός παιχνιδιού adventure, αλλά θα μπορούσε να είχε γίνει καλύτερη δουλειά για να αναδειχθεί περισσότερο η προσπάθεια των δημιουργών στον σχεδιασμό του κόσμου και της εποχής.

Ο καλύτερος ντετέκτιβ του κόσμου

Σημαντικό στοιχείο όμως σε ένα παιχνίδι adventure είναι οι διάλογοι και στο Hercule Poirot: The London Case έχει γίνει μια τίμια προσπάθεια. Οι ερμηνείες των ηθοποιών στα voice over είναι ικανοποιητικές με αυτήν του Poirot να ξεχωρίζει, καθώς καταφέρνει να αποτυπώσει τον χαρακτήρα με έναν αυθεντικό τρόπο, που είναι πιστός στα βιβλία. Διακρίνεται από μία χαρακτηριστική έπαρση, που μπορεί βέβαια να μεταφραστεί και σε αυτοπεποίθηση, καθώς πάντα στο τέλος καταφέρνει να βρει τη λύση σε κάθε πρόβλημα. Εν προκειμένω, έχουμε την κλοπή του πίνακα την πρώτη μέρα έκθεσης του στο Μουσείο του Λονδίνου κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες. Οι ύποπτοι είναι αρκετοί, καθώς όλοι οι παρευρισκόμενοι τη στιγμή της κλοπής κρύβουν μυστικά και θα πρέπει να ανακαλύψετε αν και σε ποιον βαθμό σχετίζονται με την υπόθεση. Προς αποφυγή spoiler είναι δύσκολο να επεκταθούμε περισσότερο στην ιστορία. Απλά θα αναφέρουμε ότι στην πορεία θα χρειαστεί να εξιχνιάσετε και μία δολοφονία που συνδέεται με την κλοπή του πίνακα. Γενικά, παρουσιάζει μία σωστή ροή, κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του παίκτη, μπλέκοντας αρκετούς χαρακτήρες στην υπόθεση και κάνει με αυτόν τον τρόπο δυσκολότερο το έργο του Poirot στην ανακάλυψη της αλήθειας. 

Διαβάστε επίσης:  Like a Dragon: Ishin! - Review

Το gameplay του Hercule Poirot: The London Case βαδίζει σε γνώριμα μονοπάτια, καθώς πρόκειται για ένα κλασσικό παιχνίδι point and click adventure. Περιφέρεστε σε μία τοποθεσία, συλλέγετε στοιχεία, επεξεργάζεστε και συνδέετε τα στοιχεία, μιλάτε με τους υπόπτους, προσπαθώντας να καταλήξετε σε ένα συμπέρασμα. Όλες οι ενέργειες που έχετε κάνει και τα στοιχεία που έχετε βρει αποτυπώνονται στον “νοητό χάρτη” του Poirot. Με το σύστημα του Mind Map θα αναλύσετε τα στοιχεία και θα τα ενώσετε, δημιουργώντας νέα έως ότου καταλήξετε στη λύση του κάθε προβλήματος που θα αντιμετωπίσετε. Γενικά, να πούμε ότι η δυσκολία στο Hercule Poirot: The London Case είναι σχεδόν μηδαμινή. Το παιχνίδι σάς βοηθά πολύ στην επίλυση των διαφόρων προβλημάτων. Ακόμα κι όταν κάνετε κάποιο λάθος σε ένα συμπέρασμα ή σε μία σύνδεση στοιχείων, κατευθείαν θα ακούσετε τη φωνή του Poirot να σας λέει ότι αυτό που κάνετε είναι λάθος. Ακόμα κι αν κολλήσετε σε κάποιο σημείο ο Poirot θα σας πάρει από το χέρι και θα σας οδηγήσει στο επόμενο βήμα. Ναι, τόσο καλός ντετέκτιβ είναι!

Μια ικανοποιητική μεταφορά του Poirot

Στο Hercule Poirot: The London Case γίνεται μια καλή προσπάθεια μεταφοράς του Poirot στα video games με ένα τυπικό adventure game. Οι developers του παιχνιδιού αποτυπώνουν και τοποθετούν σωστά τον χαρακτήρα στο χρονικό και τοπικό πλαίσιο στο οποίο εξελίσσεται μια ενδιαφέρουσα ιστορία μυστηρίου. Δεν προσφέρει όμως κάτι παραπάνω από άλλα παιχνίδια του είδους στον τεχνικό τομέα και στο κομμάτι του gameplay.

Λεπτομέρειες
Διαθέσιμο‌ ‌σε:‌ PS5, PS4, Xbox One, Xbox Series X|S, PC
Δοκιμάστηκε‌ ‌σε:‌ PS5
Εταιρεία‌ ‌Ανάπτυξης:‌ Blazing Griffin
Εκδότρια‌ ‌Εταιρεία:‌ Microids
Είδος:‌ Mystery Adventure
Ηλικίες:‌ 12+‌
Ημ/νία‌ ‌Κυκλοφορίας:‌ 29 Αυγούστου 2023
Official website:‌ link

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

Θετικά

  • Ενδιαφέρουσα ιστορία μυστηρίου
  • Σωστή αποτύπωση του χαρακτήρα του Poirot
  • Έχει δοθεί προσοχή στον σχεδιασμό τοποθεσιών και χαρακτήρων

Αρνητικά

  • Τυπικό gameplay ενός παιχνιδιού adventure χωρίς καμία καινοτομία ή φρέσκια ιδέα
  • Παρωχημένα γραφικά
  • Μηδαμινή δυσκολία και πρόκληση

Βαθμολογία

6
Μέτριο
Δείτε το νέο VG24 Podcast:

Αφήστε σχόλιο

* Με τη συμπλήρωση των στοιχείων, αποδέχεστε την αποθήκευση και τη διαχείριση των πληροφοριών σας από την ιστοσελίδα.

Thanks for submitting your comment!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ