Agatha Christie – Murder on the Orient Express – Review

Έγκλημα στο Orient Express και όχι μόνο

Το Agatha Christie – Murder on the Orient Express φέρνει την κλασσική ιστορία μυστηρίου σε σύγχρονο setting, με υψηλότερα production values.

Το 1995 οι Αμερικανοί συγγραφείς μυστηρίου (Mystery Writers of America) συμπεριέλαβαν στη λίστα με τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά έργα μυστηρίου το Murder on the Orient Express της Agatha Christie. Η κλασσική και πολυαγαπημένη ιστορία μεταφέρεται ξανά στα video games (η πρώτη απόπειρα ήταν το 2006) με τις περιπέτειες του Hercule Poirot να διαδραματίζονται αυτή τη φορά στη σύγχρονη εποχή (2023). Πρόκειται μάλιστα για μία back to back κυκλοφορία παιχνιδιού με πρωταγωνιστή τον καλύτερο ντετέκτιβ του κόσμου, με εκδότη την Microids, καθώς 2 μήνες πριν είχε κυκλοφορήσει το Agatha Christie – Hercule Poirot: The London Case [review]. Αυτήν τη φορά όμως έχουμε να κάνουμε με ένα μεγαλύτερης κλίμακας παιχνίδι, τόσο στη διάρκεια του, όσο και στα production values, και είχα την περιέργεια να δω πως μπορεί να μεταφερθεί μία από τις αγαπημένες μου ιστορίες μυστηρίου στο μέσο των video games.

Ένας φόνος, δύο παράλληλες υποθέσεις

Ο Hercule Poirot βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη και, καθώς θέλει να μεταβεί στο Λονδίνο για μία υπόθεση, επιβιβάζεται στο Orient Express, το διάσημο τρένο το οποίο θα κάνει ένα επετειακό δρομολόγιο, γιορτάζοντας 140 χρόνια από την πρώτη φορά που πάτησε τις ράγες. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού συμβαίνει μια δολοφονία και φυσικά ο μόνος που μπορεί να δώσει τη λύση στο μυστήριο του Murder on the Orient Express είναι ο διάσημος ντετέκτιβ.

Να αναφέρουμε εδώ ότι για εσάς που θα έχετε την πρώτη σας επαφή με το δημιούργημα της Agatha Christie θα κρατήσουμε το review χωρίς spoilers για να έχετε τη δυνατότητα να απολαύσετε απρόσκοπτοι μία κλασσική ιστορία μυστηρίου. Αν έχετε διαβάσει το βιβλίο ή αν έχετε δει κάποια μεταφορά της ιστορίας σε μεγάλη ή μικρή οθόνη θα διαπιστώσετε ότι και στο παιχνίδι τα γεγονότα και οι χαρακτήρες έχουν αρκετά κοινά στοιχεία με αυτά του πρωτότυπου έργου. Υπάρχουν βέβαια ορισμένες διαφοροποιήσεις, όπως για παράδειγμα στα επαγγέλματα και στις συνήθειες των υπόπτων, κάτι που έχει γίνει για να μεταφερθεί πιο ομαλά και πιο ταιριαστά η υπόθεση στη σύγχρονη εποχή, στην οποία συμβαίνουν τα γεγονότα του παιχνιδιού.

Poirot

Τάδε έφη Poirot / photo: VG24.gr – Microids

Η εισαγωγή ενός νέου πρωτότυπου χαρακτήρα, της αστυνόμου Joanna Locke, είναι η βασικότερη διαφοροποίηση σε σχέση με το αρχικό κείμενο της Agatha Christie. Στο τρένο θα γνωριστεί με τον Poirot και θα αποτελέσει σημαντικό πρόσωπο, κυρίως σε μία παράλληλη ιστορία που αφορά στην απαγωγή και δολοφονία ενός μικρού κοριτσιού και έχει άμεση σχέση με τον φόνο στο τρένο. Η συγκεκριμένη ιστορία αποτελεί μία ευχάριστη έκπληξη στο Murder on the Orient Express όσον αφορά στην πλοκή του ειδικά για τους παίχτες που γνωρίζουν εκ των προτέρων τα γεγονότα του τρένου. Όντας ένας από αυτούς, η αλήθεια είναι ότι οι πρώτες ώρες του παιχνιδιού ήταν κάπως διαδικαστικές. Το gameplay επίσης, στο οποίο θα αναφερθούμε παρακάτω, δεν κρατούσε τόσο υψηλό το ενδιαφέρον. Ευτυχώς τα πράγματα έγιναν λίγο καλύτερα όταν αρχίζει και μπαίνει στο επίκεντρο η παράλληλη ιστορία, περίπου στα μισά του παιχνιδιού, προσφέροντας μάλιστα ένα αναπάντεχο twist.

Poirot Locke

Poirot και Locke εν δράση/ photo: VG24.gr – Microids

Ο Hercule Poirot και τα μικρά γκρίζα κύτταρα του

Γνωρίζοντας λοιπόν εκ των προτέρων τα πρόσωπα και την εξέλιξη του Murder on the Orient Express, επικεντρώθηκα λίγο παραπάνω στο πώς θα εξελίσσονταν τα γεγονότα μέσω του gameplay, αλλά και πώς θα σκιαγραφούνταν οι πρωταγωνιστές που δεν είναι και λίγοι. Αρχικά, ο χαρακτήρας του Hercule Poirot δεν είναι ακριβώς όπως τον έχει πλάσει η Agatha Christie στα έργα της, τόσο στην συμπεριφορά, όσο και στην εμφάνιση. Στο παιχνίδι παρουσιάζεται αρκετά πιο σοβαρός και ενίοτε σκληρός, ενώ εμφανισιακά έχει μία τελείως διαφορετική κορμοστασιά από αυτή που έχουμε στο μυαλό μας. Επίσης οι ατάκες που συνηθίζει να λέει εκθειάζοντας τις ικανότητές του ως ντετέκτιβ είναι σαφώς λίγες, όπως λιγοστό είναι και το ανάλαφρο χιούμορ που τον χαρακτηρίζει. Οι υπόλοιποι χαρακτήρες – ύποπτοι είναι σχετικά αδιάφοροι, δεν καταφέρνει κάποιος να ξεχωρίσει ούτε με την προσωπικότητά του, αλλά ούτε και με τον σχεδιασμό του. Έπειτα η μέτρια δουλειά που έχει γίνει στα voice overs αλλά και στο lip sync που θυμίζει μεξικάνικη σειρά των 90s στην ελληνική τηλεόραση, είναι στοιχεία που δεν βοηθούν στη βελτίωση της κατάστασης.

Όσον αφορά στο gameplay, το Murder on the Orient Express είναι ένα κλασσικό παιχνίδι adventure (όσον αφορά στη δομή του), έχοντας ως βασικό πυλώνα στο gameplay του τις ανακρίσεις των υπόπτων, τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων και το λύσιμο διάφορων γρίφων και mini games. Δεν θα σας προσφέρουν κάποια ιδιαίτερη πρόκληση στην επίλυσή τους, με εξαίρεση ίσως κάποια προς το τέλος του παιχνιδιού, ενώ δεν χαρακτηρίζονται και από κάποια πρωτοτυπία. Όπως και στα προηγούμενα παιχνίδια της Microids με πρωταγωνιστή τον Hercule Poirot, έτσι και εδώ, θα συμβουλεύεστε αρκετά το mind map. Το σύστημα δηλαδή στο οποίο συγκεντρώνεται η πρόοδος που έχετε κάνει στην υπόθεση και γίνεται η σύνδεση αποδεικτικών στοιχείων και υπόπτων, επηρεασμένο από τα χαρακτηριστικά little grey cells (μικρά γκρίζα κύτταρα), τα οποία συχνά ο Poirot επικαλείται και χρησιμοποιεί.

Γενικότερα στο κομμάτι του gameplay, είχε μεγαλύτερο ενδιαφέρον η επίλυση της παράλληλης υπόθεσης, συγκριτικά με αυτήν του φόνου στο τρένο. Εκεί συνάντησα και κάποια στοιχεία εξερεύνησης στον χώρο, καθώς τα γεγονότα της διαδραματίζονται σε ημι-ανοιχτά επίπεδα, ενώ μέσα στο Orient Express οι χώροι ήταν αρκετά περιορισμένοι.

Locke

Η Locke σε flashback στην ιστορία / photo: VG24.gr – Microids

Ο καλύτερος ντετέκτιβ του κόσμου χρειάζεται καλύτερη αντιμετώπιση

Μιας και αναφέρθηκα στα επίπεδα, ο σχεδιασμός και τα γραφικά στο Murder on the Orient Express απογοητεύουν και θυμίζουν περασμένες γενιές. Τα χρώματα και ο σχεδιασμός των εσωτερικών χώρων του Orient Express έχουν ένα ενδιαφέρον, αλλά όταν βρέθηκα σε άλλες τοποθεσίες, σχετικές με την παράλληλη υπόθεση που αναφέραμε, οι αδυναμίες στον τεχνικό τομέα ήταν εμφανείς. Χαμηλής ποιότητας textures, κάποια θέματα με την κίνηση και την κάμερα σε κλειστούς χώρους και το point n’ click με το χειριστήριο που δεν “έπιανε” πάντα εκεί που θέλαμε ήταν ορισμένες από αυτές.

Τελικά, με τις αδυναμίες στο gameplay και στον τεχνικό τομέα, αυτό που μένει στο Murder on the Orient Express είναι οι δύο καλογραμμένες υποθέσεις μυστηρίου, που εξελίσσονται σχεδόν παράλληλα και καλείστε να επιλύσετε. Αν ακολουθήσουν κι άλλες κυκλοφορίες παιχνιδιών με πρωταγωνιστή τον Hercule Poirot θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή σε επιμέρους τομείς. Η αντιμετώπιση που είχε ένας συνάδελφος του Poirot εν ονόματι Sherlock Holmes όταν μεταφέρθηκε στα video games θα μπορούσε να αποτελέσει ένα παράδειγμα καλής πρακτικής!

Διαβάστε επίσης:  Sunday Gold - Review

Λεπτομέρειες
Διαθέσιμο‌ ‌σε:‌ PS5, PS4, Xbox One, Xbox Series X|S, PC, Nintendo SwitchAgatha Christie - Murder on the Orient Express - Boxart
Δοκιμάστηκε‌ ‌σε:‌ PS5
Εταιρεία‌ ‌Ανάπτυξης:‌ Microids Studio Lyon
Εκδότρια‌ ‌Εταιρεία:‌ Microids
Είδος:‌ Adventure
Ηλικίες:‌ 12+‌
Ημ/νία‌ ‌Κυκλοφορίας:‌ 19 Οκτωβρίου 2023
Official website:‌ link

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

Θετικά

  • Μία κλασσική ιστορία μυστηρίου που αξίζει να τη γνωρίσετε
  • Συνδυάζεται με μία νέα, πρωτότυπη, ιστορία που είναι επίσης ενδιαφέρουσα
  • Ένα αναπάντεχο twist που δίνει πνοή στο παιχνίδι

Αρνητικά

  • Τεχνικός τομέας προηγούμενης γενιάς
  • Υπερβολικά εύκολοι γρίφοι που στερούνται πρωτοτυπίας
  • Αδιάφοροι χαρακτήρες και ένας Poirot που δεν είμαστε σίγουροι ότι μας αρέσει

Βαθμολογία

6.5
Μέτριο
Ακολουθήστε το VG24.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο πρόσφατα νέα από τον κόσμο των video games, του entertainment και της τεχνολογίας. Ακολουθήστε το VG24.gr σε Facebook, X, Instagram, YouTube, Spotify και TikTok.
Δείτε το νέο VG24 Podcast:

Αφήστε σχόλιο

* Με τη συμπλήρωση των στοιχείων, αποδέχεστε την αποθήκευση και τη διαχείριση των πληροφοριών σας από την ιστοσελίδα.

Thanks for submitting your comment!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ