Assetto Corsa Competizione – Next Gen Review

Βελτιωμένο, αλλά σε με κακό timing

Το Assetto Corsa Competizione επανέρχεται για τρίτη σερί χρόνια, μετά την κυκλοφορία του σε PC και κονσόλες προηγούμενης γενιάς.

Assetto-Corsa-Competizione

To εσωτερικό βρίθει λεπτομέρειας / photo: VG24.gr – 505 Games

Το πρώτο Assetto Corsa κυκλοφόρησε το 2014 και αποτέλεσε ένα αρκετά hardcore racing simulator, καθώς έδινε μεγάλη έμφαση στον ρεαλισμό και την απόλυτη εξομοίωση. Πέντε χρόνια αργότερα η Kunos Simulazioni πήρε την απόφαση να κυκλοφορήσει ένα νέο παιχνίδι για τη σειρά, με την ονομασία Assetto Corsa Competizione, το οποίο όμως περιλάμβανε αποκλειστικά αγώνες GT, με ό,τι περιορισμούς αυτό συνεπαγόταν για το περιεχόμενο του.

Το Competizione κυκλοφόρησε πρώτα στα PC και μετά έγινε port στις κονσόλες, οι οποίες παρουσίασαν αρκετά προβλήματα στις επιδόσεις, καθώς ακόμα και το δυνατό Xbox One X δεν κατάφερε να διατηρήσει σταθερό framerate. Δυο χρόνια αργότερα η Kunos Simulazioni και η 505 αποφάσισαν να φέρουν το Assetto Corsa Competizione και τις κονσόλες νέας γενιάς, με το δωρεάν next-gen update το οποίο υπόσχεται υψηλές αναλύσεις και framerate.

Assetto-Corsa-Competizione

Η συγκεκριμένη κάμερα απογειώνει το παιχνίδι / photo: VG24.gr – 505 Games

Περιεχόμενο και Modes

Δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε τα προβλήματα που συνεχίζουν να υφίστανται. Παρά τις αρκετές διαδρομές, τα διαθέσιμα αυτοκίνητα δεν ξεπερνούν τα 20, οπότε γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι ο περιορισμός στο Blancpain GT δυο ξεχωριστών χρόνων δεν βοηθά τον τίτλο να «ανθίσει», την ίδια ώρα που κυκλοφορεί απέναντι του το πολύ πλούσιο Gran Turismo 7.

Επιπροσθέτως, αν και το Assetto Corsa Competizione κυκλοφορεί τρία χρόνια στην αγορά, είναι απαράδεκτο να παραμένει αρκετό περιεχόμενο κομμένο από την αρχική έκδοση, ακόμα και σήμερα, και να προσφέρεται ως επί πληρωμή DLC.

Όσον αφορά στα modes, δεν έχει προστεθεί τίποτα επιπλέον στη next-gen έκδοση εκτός από κάποιες βελτιώσεις χωρητικότητας σε online lobbies και την προσθήκη των private lobbies για να μπορείτε να ανταγωνιστείτε μόνο τους φίλους σας.

Απολαυστική οδήγηση

Σε σχέση με το περιεχόμενο, αντίθετα είναι τα συναισθήματά μας για την εμπειρία οδήγησης που προσφέρει το Assetto Corsa Competizione. Το παιχνίδι σε αυτό το κομμάτι λάμπει και δείχνει τα δόντια του, καθώς -αν και αρκετά απαιτητικό- προσφέρει μια από τις κορυφαίες οδηγικές εμπειρίες που έχουμε δει σε παιχνίδι του είδους. Ειδικά, μετά την προσθήκη του next-gen update, η οδήγηση με το DualSense είναι απολαυστική. Τα adaptive triggers κάνουν τα μαγικά τους, καθώς θα νιώσετε πλήρως το «κλότσημα» στην αλλαγή ταχύτητας, αλλά και την πίεση στα φρένα ή τη δόνηση του γκαζιού. Αν δεν έχετε διαθέσιμη κάποια τιμονιέρα καλής ποιότητας, τότε το PlayStation 5 είναι ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσετε το παιχνίδι, κυρίως λόγω χειριστηρίου και όχι μόνο.

Next-Gen Βελτιώσεις

Περνώντας στον κύριο πυρήνα του next-gen update, θα λέγαμε ότι η Kunos Simulazioni και η 505 Games προσφέρουν αυτό που υποσχέθηκαν… εν μέρει. Γενικά, έχουν βελτιωθεί οι φωτισμοί και οι αντανακλάσεις, ενώ και η βλάστηση έχει γίνει πιο πλούσια, όμως οι επιδόσεις ακόμα σηκώνουν συζήτηση, αν και υπάρχει σαφέστατη βελτίωση σε σχέση με τις εκδόσεις προηγούμενης γενιάς.

Διαβάστε επίσης:  Gran Turismo 7: Επιστρέφει μία κλασική πίστα

Στο PlayStation 5, το Assetto Corsa Competizione προσφέρει δυναμική 4K ανάλυση, η οποία κυμαίνεται από τα 1152p έως τα 2160p, όμως σπάνια φτάνει στο κατώτερο μέγεθος. Το framerate παραμένει κολλημένο στα 60, ακόμα και σε συνθήκες ιδιαίτερα βαριές, με ελάχιστες στιγμές να πέφτει στα 56-57.

Όσον αφορά στα Xbox Series X|S, εδώ τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα. Στο Series X έχουμε και εδώ δυναμική 4K ανάλυση, με το κατώτερο όριο να είναι πιο ψηλά και να φτάνει τα 1440p. Αυτό έχει ως αντίκτυπο μεγαλύτερα framedrops, παρά το πιο δυνατό hardware, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που το framerate πέφτει και στα 45 FPS. Αυτό συμβαίνει κυρίως σε αγώνες με έντονα καιρικά φαινόμενα ή όταν βρίσκονται πολλά αυτοκίνητα στην οθόνη. Ίσως θα έπρεπε να έχει επιλεγεί ένα μεγαλύτερο εύρος στις αναλύσεις για μεγαλύτερη σταθερότητα στο framerate.

Τέλος, στο Series S αναμενόμενα έχουμε και τις μεγαλύτερες εκπτώσεις και προβλήματα. Το πιο αδύναμο από τις τρεις κονσόλες προσφέρει 1080p ανάλυση, η οποία σε ελάχιστες περιπτώσεις ανεβαίνει μέχρι τα 1440p. Αντίστοιχα όμως, το framerate δέχεται «κλοτσιά» και πέφτει μέχρι και τα 30 FPS στις ίδιες ακριβώς συνθήκες όπως το Series X. H Kunos Simulazioni θα έπρεπε να έχει κάνει καλύτερη διαχείριση στα Xbox Series X|S, καθώς δεν δικαιολογούνται τέτοια προβλήματα στις επιδόσεις.

Εκεί που όμως υπερέχουν τα Xbox Series X|S είναι στα loading times, όπου απαιτούν σχεδόν τον μισό χρόνο απ’ ότι χρειάζεται το PlayStation 5 για να φορτώσουν κάτι. Συνολικά όμως, οι χρόνοι φορτώματος είναι “μέρα με τη νύχτα” σε σχέση με την προηγούμενη γενιά, όπου και υπήρχε πραγματικό θέμα.

Διαβάστε επίσης:  Riders Republic - Review

Αξίζει τελικά;

Το Assetto Corsa Competizione συνεχίζει να δυσκολεύεται να κερδίσει κοινό, κυρίως λόγω του περιορισμένου περιεχομένου του και του ειδικού racing sim θέματός του. Παρά τις βελτιώσεις του στις νέες κονσόλες, δεν μπορεί να συγκριθεί με παιχνίδια, όπως το Gran Turismo 7.

Από την άλλη, προσφέρει μια από τις καλύτερες οδηγικές εμπειρίες και είναι κρίμα που δεν το έχει απολαύσει περισσότερος κόσμος. Αν διαθέτετε τιμονιέρα ή PlayStation 5 (λόγω DualSense) και είστε φαν του είδους, κάντε τη χάρη στον εαυτό σας και αποκτήστε το σε κάποιο sale. Θα περάσετε φανταστικά.

 

Λεπτομέρειες
Διαθέσιμο‌ ‌σε:‌ PS5, Xbox Series X|Sassetto-corsa-competizione-boxart
Δοκιμάστηκε‌ ‌σε:‌ PS5
Εταιρεία‌ ‌Ανάπτυξης:‌ Kunos Simulazioni
Εκδότρια‌ ‌Εταιρεία:‌ 505 Games
Είδος:‌ Racing Sim
Ηλικίες:‌ 3+‌
Ημ/νία‌ ‌Κυκλοφορίας:‌ 24 Φεβρουαρίου 2022
Official website:‌ assettocorsa.it/competizione

 

 

Θετικά

  • Βελτιωμένο οπτικά
  • Ταχύτερα loading times
  • Το DualSense απογειώνει την ήδη εξαιρετική εμπειρία οδήγησης

Αρνητικά

  • Ελάχιστο περιεχόμενο
  • Το ειδικό racing sim θέμα ίσως αποτρέψει αρκετούς
  • Οι εκδόσεις των Xbox Series X|S αντιμετωπίζουν τεχνικά θέματα

Βαθμολογία

8
Πολύ καλό

Αφήστε σχόλιο

* Με τη συμπλήρωση των στοιχείων, αποδέχεστε την αποθήκευση και τη διαχείριση των πληροφοριών σας από την ιστοσελίδα.

Thanks for submitting your comment!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ