Asterigos: Curse of the Stars – Review

Όταν ξεκινάμε το Asterigos: Curse of the Stars, έχουμε στη διάθεσή μας έξι όπλα.

Από τις πρώτες μάχες στο Asterigos, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κατά βούληση σπαθιά, ασπίδες, σφυριά, μαγικά ραβδιά και άλλα, κλασικά όπλα για το είδος των RPG.

Αυτό που ακολουθεί είναι ένα παιχνίδι που διαρκεί περίπου 20-30 ώρες και συνδυάζει με ενδιαφέροντες τρόπους στοιχεία από souls-like, RPG και hack and slash.

Διασκεδαστικές μάχες, με μεγάλη ποικιλία εχθρών

Η επιλογή των δημιουργών να μας επιτρέψουν να έχουμε αμέσως όλα τα όπλα του παιχνιδιού είναι παράξενη, αλλά λειτουργεί.

Όλα τα διαθέσιμα όπλα είναι χρήσιμα, όμως το παιχνίδι μάς προτρέπει να βρούμε τα αγαπημένα μας και να παίζουμε με αυτά, αναβαθμίζοντάς τα στην πορεία. Καθώς η περιπέτεια είναι στημένη με αυτόν τον αλλόκοτο τρόπο, η αντιμετώπιση των εχθρών δεν απαιτεί ιδιαίτερη σκέψη ή στρατηγική. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι γρήγορα αντανακλαστικά, αρκετή αναβάθμιση των όπλων και της πρωταγωνίστριας και potions.

Asterigos: Curse of the Stars

Photo: tinyBuild

Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετές αναβαθμίσεις και κάποιες έχουν ενδιαφέρον, αφού μας βάζουν να επιλέξουμε ένα στοιχείο που θα δυναμώσουμε θυσιάζοντας ταυτόχρονα κάτι άλλο.

Μπορούμε να κρατάμε ταυτόχρονα δύο όπλα και να αλλάζουμε κατά βούληση εν μέσω της μάχης και έτσι προκύπτουν αρκετοί συνδυασμοί που ενισχύουν περισσότερο τους μηχανισμούς.

Η μάχη είναι διασκεδαστική, τα όπλα προσφέρουν αρκετούς μηχανισμούς και ξεχωριστές ιδιότητες, οι εχθροί είναι πολλοί και επαρκώς διαφορετικοί (αν και δεν χρειάζονται διαφορετική αντιμετώπιση, όσον αφορά στον εξοπλισμό μας -δεν υπάρχουν πανοπλίες κλπ), τα bosses συναρπαστικά.

Η μάχη είναι δύσκολη, δυσκολότερη από ένα τυπικό hack and slash, αλλά δεν φτάνει σε επίπεδα Souls, ενώ επιλέγουμε και mode δυσκολίας. Πρέπει να κάνουμε dodge, parry, να μάθουμε να χειριζόμαστε τα όπλα, αλλά δεν είναι πολύ εύκολο να χάσουμε, ενώ όταν πέσουμε στη μάχη, δεν χάνουμε τους πόρους που είχαμε μαζέψει, αλλά μεταφερόμαστε στο checkpoint που είχαμε ξεκλειδώσει.

Λίγο εκνευριστικό είναι το γεγονός ότι τα potions δεν αναπληρώνονται όταν πεθαίνουμε και πρέπει να βρίσκουμε ή να αγοράζουμε συνεχώς για να έχουμε αρκετά. Σε γενικές γραμμές, πάντως η μάχη του Asterigos ικανοποιεί και έχει αρκετό βάθος και στοιχεία εξατομίκευσης.

Διαβάστε επίσης:  Ανακοινώθηκε το Greedfall II: The Dying World για κονσόλες και PC

Η εξερεύνηση του Asterigos θυμίζει περισσότερο Souls

Η εξερεύνηση, πάντως, είναι το στοιχείο που δανείζεται περισσότερα στοιχεία από τη σειρά των Souls. Τα επίπεδα είναι περίπλοκα, λαβυρινθώδη, γεμάτα με μυστικά και shortcuts. Για να βρούμε τα checkpoints πρέπει να ψάχνουμε σχολαστικά, αφού είναι λίγα και, ενίοτε, κρυμμένα. Δυστυχώς, δεν έχει γίνει δουλειά εφάμιλλη με εκείνη των Souls στον σχεδιασμό των επιπέδων. Αρκετές είναι οι φορές που βρίσκουμε αδιέξοδα σε άκυρα σημεία και, σε γενικές γραμμές, το level design μπερδεύει, επειδή είναι αναίτια περίπλοκο χωρίς να περιλαμβάνει αρκετά ξεχωριστά στοιχεία για να βρίσκουμε τον δρόμο μας (δεν υπάρχει χάρτης).

Επίσης, στα επίπεδα βρίσκουμε και side quests, που όμως είναι της πλέον τυπικής μορφής και δεν παρουσιάζουν ενδιαφέρον, και υπάρχει, ακόμα, αρκετό backtracking, χωρίς ουσιαστικό λόγο. Μπορούσε να γίνει κάτι καλύτερο στο κομμάτι της εξερεύνησης, και πάλι όμως έχει αρκετά να προσφέρει, αν έχετε την υπομονή να ξεπεράσετε τα ελαττώματά της.

Αξιόλογο σενάριο, προβληματική αφήγηση

Η πλοκή του Asterigos είναι ενδιαφέρουσα, αλλά ο τρόπος με τον οποίον ξετυλίγεται δεν είναι ιδανικός. Πρόκειται για ένα τυπικό σενάριο φαντασίας, χωρίς πολλές εκπλήξεις, αλλά παρουσιάζει κάποια συναρπαστικά γεγονότα με αξιόλογους χαρακτήρες στο καστ. Ωστόσο, οι περιγραφές, οι διάλογοι και το κείμενο γενικά είναι πολύ φλύαρα, γεμάτα με ανούσιες πληροφορίες, υπερφορτωμένα χωρίς λόγο.

Το writing είναι αδιάφορο, οι διάλογοι μακροσκελείς χωρίς αρκετό voice acting και, έτσι, το αποτέλεσμα αρκετές φορές κουράζει. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά αξιόλογα στοιχεία στην πλοκή και, τελικά, αξίζει να την παρακολουθήσετε -αλλά θα χρειαστείτε, πάλι, υπομονή, ειδικά στην πολύ αργόσυρτη αρχή της αφήγησης.

Asterigos: Curse of the Stars

Photo: tinyBuild

Τεχνικά, το Asterigos δεν εντυπωσιάζει, συνολικά, όμως, αξίζει τον χρόνο σας

Μπορεί να πρόκειται για «μικρό» παιχνίδι με περιορισμένους πόρους, ωστόσο υπάρχουν κάποια στοιχεία του οπτικού/τεχνικού τομέα που ενοχλούν κάπως.

Κυρίως, πρόβλημα προκύπτει εξαιτίας του μικρού draw distance και του τρόπου που απεικονίζονται τα assets σε μακρινή απόσταση, με μειωμένες λεπτομέρειες και πτώση στο frame rate.

Διαβάστε επίσης:  Δωρεάν στο Steam τα δύο πρώτα Elder Scrolls

Επίσης, στους διαλόγους βλέπουμε προβλήματα στο lip sync, ενώ και στα περιβάλλοντα υπάρχουν κάποια ζητήματα, με ανιαρά, επαναλαμβανόμενα textures. Πάντως, το εικαστικό στιλ που έχει επιλέξει η εταιρεία ανάπτυξης είναι ταιριαστό και αξιόλογα σχεδιασμένο. Συνολικά, το Asterigos δεν εντυπωσιάζει οπτικά, δείχνει το περιορισμένο μπάτζετ του, αλλά καταφέρνει να είναι επαρκές.

Το βασικότερο πρόβλημα εντοπίζεται στις συμπεριφορές των εχθρών, των οποίων η ΑΙ συνεχώς «κολλάει», με αποτέλεσμα να μην ανταποκρίνονται καν στην παρουσία μας, να κοιτούν σε τοίχους και, γενικά, να αντιδρούν παράταιρα.

Asterigos: Curse of the Stars

Photo: tinyBuild

Πάντως, αν θέλετε ένα «τίμιο» παιχνίδι, που μπορεί να σας κρατήσει για πολλές ώρες, το Asterigos: Curse of the Stars έχει πολλά να προσφέρει, ειδικά αν αυτό που θέλετε είναι ένα χορταστικό σύστημα μάχης. Περιμένουμε περισσότερα από την εταιρεία στο μέλλον και θα παίζαμε με ευχαρίστηση ένα σίκουελ.

 

Λεπτομέρειες
Διαθέσιμο σε: PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X|S, PC
Δοκιμάστηκε σε: PS5
Εταιρεία Ανάπτυξης: Acme Gamestudio
Εκδότρια Εταιρεία: tinyBuild
Είδος: Action RPG
Ηλικίες: 7+
Ημ/νία Κυκλοφορίας: 11 Οκτωβρίου 2022
Official website:‌ asterigos.com/

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

Θετικά

  • Χορταστικό σύστημα μάχης, επαρκής εξατομίκευση
  • Πολλά όπλα, ποικιλία εχθρών
  • Αρκετό περιεχόμενο
  • Ενδιαφέρον σενάριο

Αρνητικά

  • Η πλοκή φλυαρεί και κουράζει
  • Η εξερεύνηση έχει προβλήματα
  • Προβληματική ΑΙ, κάποια τεχνικά θέματα

Βαθμολογία

7
Καλό
Δείτε το νέο VG24 Podcast:

Αφήστε σχόλιο

* Με τη συμπλήρωση των στοιχείων, αποδέχεστε την αποθήκευση και τη διαχείριση των πληροφοριών σας από την ιστοσελίδα.

Thanks for submitting your comment!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ