Beyond a Steel Sky – Review

Ένα σύγχρονο παλιό point & click adventure

Μετά από πολλά χρόνια, το Beyond a Steel Sky καταφέρνει να φέρει τον προκάτοχό του στο σήμερα με ικανοποιητικό τρόπο, με σεβασμό στην παράδοσή του αλλά και τάση για εκσυγχρονισμό.

Το Beyond a Steel Sky είναι ένα μεγαλεπίβολο πρότζεκτ. Πρόκειται για sequel του Beneath a Steel Sky, ενός point and click adventure που κυκλοφόρησε πριν από πολλά, πολλά χρόνια, το 1994. Πώς φτιάχνεις μια συνέχεια τόσον καιρό μετά, και ειδικά σε ένα είδος που έχει αλλάξει δραματικά σε αυτό το διάστημα; Είναι ένα εγχείρημα που μοιάζει καταδικασμένο σε αποτυχία, σε αναμάσημα των στάνταρ της εποχής εκείνης. Κι όμως, δεν είναι έτσι.

Γρίφοι παλιάς σχολής σε σύγχρονο «περιτύλιγμα»

Κόντρα σε όποιες σκέψεις τέτοιου τύπου είχαν προκύψει, το Beyond a Steel Sky καταφέρνει να εκσυγχρονίσει τη φόρμουλα του point and click, παίρνοντας ως βάση αντίστοιχα βήματα που έκαναν άλλες εταιρείες στο παρελθόν, όπως η Telltale, αλλά κοιτώντας συνεχώς προς την παράδοση μέσα από ένα σύγχρονο πρίσμα. Άρα, έχουμε ένα σύγχρονο παιχνίδι περιπέτειεας που ακολουθεί τις σημερινές επιταγές του είδους του αλλά δεν αφαιρεί εντελώς την προσέγγιση του παρελθόντος. Δηλαδή: το Beyond a Steel Sky έχει πράγματι γρίφους. Και μάλιστα γρίφους παλιάς σχολής. Το πώς κατάφεραν οι δημιουργοί να ενσωματώσουν παζλ με εντελώς παράδοξο ειρμό σκέψης σε ένα παιχνίδι που προσπαθεί να είναι σύγχρονο, και το πώς κατάφεραν να το κάνουν επιτυχημένα, είναι σίγουρα στοιχεία ενδεικτικά του ταλέντου, της σκληρής δουλειάς και της αγάπης των developers για το είδος και για το παιχνίδι τους.

Beyond a Steel Sky gameplay

Ένα τρισδιάστατο, σύγχρονο adventure παλιάς σχολής / Εικόνα: Revolution Software


Ένα σύγχρονο point & click που τιμά την παράδοσή του

Καταρχάς, αμέσως η εικόνα μάς δείχνει πως πρόκειται για σύγχρονο παιχνίδι. Μπορεί να μην βλέπουμε την αιχμή της τεχνολογίας, αλλά η προσέγγιση είναι σημερινή. Πρόκειται για τρισδιαστατοποιημένο παιχνίδι adventure, με τρισδιάστατα περιβάλλοντα και μοντέλα χαρακτήρων, με κίνηση σε τρίτο πρόσωπο και κάμερα πίσω από την πλάτη του πρωταγωνιστή. Δεν θα δείτε εντυπωσιακά γραφικά, φυσικά, αν συγκρίνουμε με μεγαλύτερες παραγωγές, αλλά ο σχεδιασμός είναι αποδοτικός και οι τοποθεσίες επαρκώς λεπτομερείς ώστε η εικόνα να πετυχαίνει τον σκοπό της, που είναι το immersion και η παρουσίαση ενός κόσμου σε στιλ cyberpunk. Υπάρχουν μάλιστα, στο PS5, δύο ξεχωριστά modes, ένα που στοχεύει σε καλύτερη ανάλυση και ένα σε 60fps, αλλά δεν υπάρχει λόγος να διαλέξουμε το δεύτερο καθώς οι θυσίες είναι αισθητές στην ποιότητα της εικόνας και τα 30fps είναι υπεραρκετά για τέτοιου τύπου παιχνίδι -για να μην πω πως είναι προτιμότερα και με πάρετε στο κυνήγι. Αρκετά, ναι, είναι αρκετά, όχι προτιμότερα.

Beyond a Steel Sky gameplay

Ένας εντυπωσιακός, φουτουριστικός κόσμος / Εικόνα: Revolution Software

Δυστυχώς, όσο κι αν οι τοποθεσίες είναι εξαιρετικά σχεδιασμένες και πολλές φορές εντυπωσιάζουν με επιβλητικά κτίσματα και ανοιχτές ερήμους, τα μοντέλα των χαρακτήρων δεν είναι ικανοποιητικά. Κάποιοι, που έχουν πιο βασικό ρόλο στο σενάριο, έχουν σχεδιαστεί πετυχημένα. Άλλοι, όμως, πιο δευτερεύοντες, δίνουν σαφέστατα εντύπωση που παραπέμπει σε πιο πρόχειρη δουλειά. Επίσης, το animation των χαρακτήρων είναι πολύ χοντροκομμένο και απλοϊκό, είτε μιλάμε για τα πρόσωπά τους είτε για τα σώματα, και πού και πού προκύπτουν οπτικά glitches με παράταιρες κινήσεις και ακυρώσεις του collision. Έτσι, ένας κόσμος που είναι διασκεδαστικά γραμμένος και γεμάτος ζωντάνια, καταλήγει να δείχνει κάπως άδειος και παλιομοδίτικος, εξαιτίας αυτών των ελλείψεων.

Διαβάστε επίσης:  Asterigos: Curse of the Stars - Review

Σενάριο για νέους και παλιούς

Ωστόσο, στο σενάριο γίνεται καλύτερη δουλειά. Είναι εντυπωσιακός ο τρόπος που η πλοκή λειτουργεί σε δύο ταχύτητες, αλλά με κοινή πορεία. Είτε έχετε παίξει το πρώτο παιχνίδι είτε όχι, μπορείτε να απολαύσετε το Beyond a Steel Sky πλήρως, χωρίς προβλήματα. Η εισαγωγή που γίνεται για το νεοφερμένο κοινό είναι ιδανική και στη συνέχεια έχουμε ένα θρίλερ σε κυβερνοπάνκ setting που στέκεται από μόνο του αλλά δίνει το κάτι παραπάνω σε fans του προκατόχου του. Η δομή αυτή είναι ολόσωστα στημένη και η βέλτιστη δυνατή πρακτική όταν μιλάμε για συνέχεια μιας ιστορίας με ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα ανάπαυλας.

Εικόνα: Revolution SoftwareBeyond a Steel Sky gameplay

Ένα παιχνίδι με μπόλικο διάλογο / Εικόνα: Revolution Software

Η πλοκή είναι καλογραμμένη, διασκεδαστική συνεχώς, γεμάτη χιούμορ «παλιάς σχολής» με υπερβολικές καταστάσεις και γρίφους που ξεφεύγουν εντελώς από τον ρεαλισμό. Θα χρειαστεί να «μυρίσετε τα νύχια σας» αρκετές φορές, αφού οι λύσεις τείνουν να «καίνε κεφάλια» με εκείνον τον μοναδικό τρόπο που συνηθίζεται στα παλιά point and clicks. Βέβαια, υπάρχει ένα επαρκές σύστημα με hints που σας δίνει στοιχεία για τους γρίφους με μόνο αντάλλαγμα τον χρόνο σας, αφού πρέπει να περιμένετε μερικά δευτερόλεπτα για να λάβετε το κάθε clue.

Διασκεδαστικά mini games

Ένα σύστημα που βρίσκεται στον πυρήνα του τίτλου και είναι από τα πιο σύγχρονα και ενδιαφέροντα mechanics του είναι το hacking, που δεν μένει στα κλασικά mini games. Εδώ, μας δίνεται η δυνατότητα να αλλάξουμε τις λειτουργίες πολλών μηχανημάτων που συναντάμε στον κόσμο. Μπορούμε να «πειράξουμε» ένα μηχάνημα με αναψυκτικά και να μας δίνει μόνο όταν δεν έχουμε λεφτά, να χαλάσουμε έναν συναγερμό για να ξεκινά όταν κάνουμε κάτι εντελώς άσχετο. Πολλές φορές, οι αλλαγές αυτές γίνονται για πλάκα, χωρίς κάποιον σκοπό, αλλά σε αρκετά σημεία καλούμαστε να αξιοποιήσουμε το σύστημα αυτό στο πλαίσιο της πλοκής, σε βασικούς γρίφους, με διασκεδαστικά αποτελέσματα. Συνολικά, για να τελειώσετε το παιχνίδι θα χρειαστείτε περίπου 7-10 ώρες, ανάλογα με την εξοικείωσή σας με γρίφους αυτού του τύπου.

Beyond a Steel Sky gameplay

Διασκεδαστικό hacking mini game / Εικόνα: Revolution Software


Uncanny dialogue

Ένα ακόμα πρόβλημα πάντως εμφανίζεται στους διαλόγους. Οι ομιλίες λειτουργούν με wheel επιλογών, αλλά οι διαθέσιμες απαντήσεις δεν είναι καθόλου ξεκάθαρα ορισμένες. Δηλαδή, θα δείτε πως μπορείτε να πατάτε πολλές φορές την ίδια επιλογή διαλόγου και να παίρνετε νέες φράσεις, χωρίς να υπάρχει σωστή ένδειξη για αυτό. Οι διάλογοι καταντούν ενίοτε κουραστικοί εξαιτίας αυτού του χαρακτηριστικού τους, όσο κι αν οι ηθοποιοί κάνουν αξιόλογη δουλειά. Ακόμα, εδώ κι εκεί θα καταλήξετε να κυνηγάτε έναν NPC για να του μιλήσετε, επειδή θα περπατά γρήγορα και δεν θα προλαβαίνετε να πατήσετε το πλήκτρο.

Beyond a Steel Sky gameplay

Αξιόλογη συνέχεια ενός κλασικού τίτλου / Εικόνα: Revolution Software


Σίγουρη πρόταση για fans του είδους

Όπως και να ‘χει, παρά τα προβλήματά του, το Beyond a Steel Sky είναι πολύ αξιόλογο, περισσότερο απ’ όσο θα περιμέναμε. Παρουσιάζει αρκετές ενδιαφέρουσες ιδέες, αφηγείται ένα διασκεδαστικό σενάριο γεμάτο χιούμορ, και καταφέρνει να εκσυγχρονίσει τον προκάτοχό του, να συνεχίσει την ιστορία του, χωρίς να απευθύνεται αποκλειστικά στους fans. Ένα παιχνίδι που θα μπορούσε να αποτελέσει την αρχή μιας περαιτέρω συνέχειας για το franchise.

Διαβάστε επίσης:  South of the Circle - Review

Beyond a Steel Sky

Διαθέσιμο‌ ‌σε:‌ PC, PS4, Xbox One, Switch
Δοκιμάστηκε‌ ‌σε:‌ PS4
Εταιρεία‌ ‌Ανάπτυξης:‌ Revolution Software
Εκδότρια‌ ‌Εταιρεία:‌ Revolution Software, Microids
ΔΙανομή: Enarxis Dynamic Media
Είδος:‌ Adventure
Ηλικίες:‌ 16+‌
Ημ/νία‌ ‌Κυκλοφορίας:‌ 30 Νοεμβρίου 2021

Θετικά

  • Καλογραμμένο, διασκεδαστικό σενάριο
  • Πετυχημένο χιούμορ
  • Εκσυγχρονισμένο αλλά πιστό στην παράδοση
  • Όμορφες, λεπτομερείς τοποθεσίες
  • Ενδιαφέρον σύστημα χακαρίσματος
  • Απολαυστικό για fans και νεοφερμένο κοινό

Αρνητικά

  • Προβλήματα στις επιλογές των διαλόγων
  • «Ξύλινα» animations
  • Οπτικά glitches

Βαθμολογία

8
Πολύ καλό

Αφήστε σχόλιο

* Με τη συμπλήρωση των στοιχείων, αποδέχεστε την αποθήκευση και τη διαχείριση των πληροφοριών σας από την ιστοσελίδα.

Thanks for submitting your comment!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ