Το Blades of Fire σηματοδοτεί την επιστροφή της MercurySteam στην αγορά. Αξίζει η νέα IP της την προσοχή σας;
Το 2025 έχει αναδειχθεί σε μια εξαιρετική χρονιά για το gaming, και ακόμα δεν έχουμε φτάσει ούτε στα μισά του έτους. Ειδικά ο Απρίλιος και ο Μάιος, είναι δύο από τους πιο “γεμάτους” μήνες φέτος, φιλοξενώντας αρκετές κυκλοφορίες – μικρές και μεγάλες. Ανάμεσα τους βρίσκεται και το Blades of Fire, το οποίο λόγω του σκληρού ανταγωνισμού δεν έχει καταφέρει να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον όσο θα μπορούσε σε μια άλλη, διαφορετική περίοδο.
Ο action-adventure τίτλος της MercurySteam αποτελεί το comeback της εταιρείας στην αγορά μετά από τέσσερα χρόνια. Γνωστό για την τριλογία Castlevania: Lords of Shadow, αλλά και το Metroid Dread, μεταξύ άλλων, το ισπανικό στούντιο θέλησε να επιστρέψει στο dark fantasy genre, δημιουργώντας ένα παιχνίδι που δανείζεται εμπνεύσεις από γνωστές, παλιές ιστορίες, συνδυάζοντας τις παράλληλα με το πιο ιδιαίτερο crafting system που έχουμε δει τελευταία.
Ένα σκοτεινό παραμύθι
Η MercurySteam έχει, μεταξύ άλλων, περιγράψει το Blades of Fire ως ένα “σκοτεινό παραμύθι”, χαρακτηρισμός αρκετά ταιριαστός, δεδομένου ότι η πλοκή του θα μπορούσε εύκολα να αποτελεί μια παλιά, κλασική, φανταστική ιστορία.
Ο ήρωας μας είναι ένας σκληροτράχηλος, γενναίος άνδρας που ζει στην απομόνωση πριν ξεκινήσει η περιπέτειά του. Όμως, ύστερα από μια σειρά γεγονότων, ο Aran de Lira θα κληθεί να βάλει τέλος στη ζωή της βασίλισσας Nerea, η οποία έχει καταραστεί τους εχθρούς της, μετατρέποντας όλο το ατσάλι που έχουν στην κατοχή τους σε πέτρα. Κανείς δεν έχει πλέον όπλα για να αντισταθεί στην κυριαρχία της, κάνεις πέρα από τον Aran, που με το μαγικό σφυρί του μπορεί να σώσει το βασίλειο…
Όταν κάτι αντλεί έμπνευση από υλικό που έχει μείνει στην ιστορία, όπως κάνει το συγκεκριμένο παιχνίδι το οποίο βρήκε τη “μούσα” του στο Excalibur (και όχι μόνο), υπάρχει πάντα η πιθανότητα είτε να έχει μια νοσταλγική νότα λόγω αυτού, είτε να δανείζεται στοιχεία που το κάνουν να φαντάζει ενίοτε απαρχαιωμένο. Το Blades of Fire καταφέρνει να αποσπάσει και τα δύο αυτά χαρακτηριστικά.
Από τη μια, φέρνει στη ζωή σενάρια που πολλοί από εμάς διαβάζαμε σε βιβλία από μικρή ηλικία, δημιουργώντας μια όμορφη ατμόσφαιρα, με ωραίες ιδέες που ξεχειλίζουν φαντασία και νοσταλγία. Από την άλλη, παγιδεύεται σε στερεότυπα που έχουν ξεπεραστεί, όπως αυτό του σκληρού και απρόσιτου πρωταγωνιστή, το οποίο στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι ιδιαίτερα πετυχημένο, αφού ο Aran γίνεται ανιαρός.
Σε αυτό δεν βοηθούν ούτε οι διάλογοι, που σε αρκετά σημεία θυμίζουν αλληλεπιδράσεις που θα βλέπαμε δύο δεκαετίες πριν, αλλά ούτε και η καλλιτεχνική προσέγγιση σε ορισμένες πτυχές. Η MercurySteam έχει αποφύγει τη ρεαλιστική απεικόνιση για χάρη μιας πιο δραματικής προσέγγισης, με έντονα χρώματα. Όμως, κατά αυτόν τον τρόπο, οι χαρακτήρες μοιάζουν σαν να έχουν βγει από ένα παλιότερο παιχνίδι – και όχι ένα που κυκλοφορεί το 2025 και τα εφέ, ειδικά όσον αφορά πράγματα όπως το αίμα, θυμίζουν άλλες εποχές, όπου τα πάντα άγγιζαν την υπερβολή και μείωναν το αντίκτυπο της κάθε σκηνής. Μην μπερδεύεστε όμως, αυτό δεν σημαίνει πως το Blades of Fire δεν είναι όμορφο, διότι είναι, απλά κάποιες αρτιστικές επιλογές έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην απόδοση του σεναρίου.
Παρ’ όλα τα προαναφερόμενα ατοπήματα, το σενάριο έχει ενίοτε τις στιγμές του και κάποιες από αυτές είναι πραγματικά πολύ καλές. Το όλο ταξίδι παραμένει ευχάριστο, όπως και να ‘χει, χάρις στον συνοδοιπόρο του ήρωα μας, τον Adso de Zelk, έναν νεαρό που έχει τον ρόλο του “έξυπνου” ανάμεσα στους δύο πρωταγωνιστές. Όση προσωπικότητα λείπει από τον Aran, τόση έχει φροντίσει η MercurySteam να προσδώσει στον νεαρότερο σύμμαχό του, ο οποίος σπάει τη μονοτονία με αστείες ατάκες και συμβουλές.
Εξερευνήστε, εξερευνήστε, εξερευνήστε…
Τα πράγματα έχουν πάει πολύ καλύτερα σε όλους τους υπόλοιπους τομείς, όπως αυτός της εξερεύνησης και του level design. Το Blades of Fire έχει έναν μεγάλο κόσμο, γεμάτο μυστικά, που θα χρειαστείτε 30 και πάνω ώρες για να εξερευνήσετε. Ο σχεδιασμός της κάθε περιοχής είναι έξυπνος, κρύβοντας πολλά shortcuts, αλλά και σεντούκια με upgrades για τα healing items, το health/stamina ή τα όπλα του Aran.
Η περιήγηση όσο περνούν οι ώρες γίνεται πιο δύσκολη, καθώς και οι περιοχές γίνονται πιο περίπλοκες, όμως δεν παύει να είναι διασκεδαστική. Ο χάρτης βοηθάει αρκετά, επιτρέποντας σας να σημειώνετε τοποθεσίες που σας ενδιαφέρουν προκειμένου να επιστρέψετε αργότερα, ενώ οι αυτόματες ενδείξεις που φέρει είναι επίσης πολύ χρήσιμες. Σίγουρα, πάντως, θα βοηθούσε πολύ αν έφερε κάποιο μηχανισμό που να ξεχωρίζει τα “πατώματα”, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις είναι εύκολο να μπερδευτεί κανείς, ειδικά όταν η επιστροφή σε παλιότερα locations είναι υποχρεωτική.
Στα ευχάριστα, τα resting places (anvils) είναι πολλά και μέσω αυτών μπορείτε να κάνετε fast travel ανά πάσα ώρα και στιγμή. Σε περίπτωση που ξεμείνετε από healing items, τότε μπορείτε να κάνετε rest, όμως αυτό σημαίνει πως θα κάνουν respawn και οι εχθροί σας.
Όταν το crafting γίνεται ο βασικός μηχανισμός
Μέσω των anvils μπορείτε επίσης να μεταφερθείτε στο forge, δηλαδή εκεί που δημιουργείτε τα όπλα σας. Όπως πιθανότατα μπορείτε να μαντέψετε, το Blades of Fire έχει μόνο melee όπλα εποχής: σπαθιά, δόρατα, σφυριά, δίπλα daggers και δρεπάνια, μεταξύ άλλων, καθώς και αρκετές παραλλαγές αυτών. Εφόσον σκοτώσετε αρκετές φορές έναν εχθρό που φέρει ένα νέο όπλο, τότε θα αποκτήσετε το scroll που χρειάζεται για να το κατασκευάσετε και εσείς. Όμως, το όπλο δεν μένει μόνιμα στην κατοχή σας.
Όσο τα χρησιμοποιείτε, όλα τα weapons φθείρονται. Σε πρώτη φάση, η λεπίδα τους ξεφτίζει και πρέπει να τα ακονίζετε. Έπειτα, σταδιακά καταστρέφονται ολοκληρωτικά, αναγκάζοντας σας να επιστρέψετε στο μαγικό forge για να τα σμιλεύσετε από την αρχή. Το ποσό γρήγορα θα χρειαστεί να κάνετε αυτό το ταξίδι, εξαρτάται από την ποιότητα του κάθε όπλου, η οποία ορίζεται από τα υλικά που έχετε επενδύσει, αλλά και το πόσο καλά το σφυρηλατήσατε την προηγούμενη φορά – διαδικασία που καταμετράται με την ένδειξη αστεριών.
Ας το πάρουμε από την αρχή. Στον τίτλο της MercurySteam το crafting είναι ο σημαντικότερος μηχανισμός. Σκοτώνοντας εχθρούς και εξερευνώντας, μαζεύετε διάφορα υλικά (ατσάλι, ξύλο κλπ.), με κυμαινόμενη ποιότητα. Εφόσον έχετε αποκτήσει το scroll ενός όπλου, τότε μπορείτε να το φτιάξετε, επιλέγοντας τις πρώτες ύλες του, αλλά και κάνοντας παραλλαγές στο σχήμα του. Μπορείτε να κάνετε τη λεπίδα πιο μεγάλη ή κυματιστή, παραδείγματος χάρη, να αλλάξετε τη λαβή, το πού “πέφτει” το περισσότερο βάρος και πολλά άλλα. Όλα αυτά, επηρεάζουν τα στατιστικά του δημιουργήματος σας: αν είναι πολύ κοφτερό, αν φθείρεται γρήγορα, αν σας κουράζει πιο εύκολα…
Αφότου κάνετε τις παραπάνω επιλογές, τότε μπαίνετε στη διαδικασία της σφυρηλάτησης, η οποία έχει τη μορφή ενός mini game. Στην οθόνη σας εμφανίζεται ένα περίγραμμα από μέρους του όπλου σας και μια σειρά από “μπάρες”, τις οποίες χτυπώντας με το σφυρί σας, πρέπει να τις φέρετε όσο πιο κοντά γίνεται στο σχέδιο. Όσο λιγότερα χτυπήματα σας παίρνει, τόσα περισσότερα αστέρια μπορείτε να κερδίσετε, σημαδεύοντας στα σωστά σημεία. Τα αστέρια, με τη σειρά τους, είναι σαν “ζωές” για το όπλο. Τέσσερα αστέρια σημαίνει πως μπορείτε να επισκευάσετε το σπαθί σας τέσσερις φορές πριν πρέπει να το αποσύρετε μόνιμα, τρία αστέρια σημαίνει ότι μπορείτε τρεις και ούτω καθεξής.
Για τη σημασία που έχει το forging στο Blades of Fire, οι οδηγίες που δίνονται είναι απόλυτα ανεπαρκείς. Το tutorial δεν βοηθάει σχεδόν καθόλου, όπως και το preview που προσφέρεται πριν από κάθε κίνηση. Ό,τι κατανοήσετε, θα το κάνετε στην πράξη, με πολύ πειραματισμό και ακόμα και μετά από πολλές ώρες θα κάνετε λάθη, οπότε μην αγχωθείτε στην αρχή.
Στρατηγικά χτυπήματα
Η χρήση των όπλων στη μάχη είναι επίσης κάπως ιδιαίτερη ή για να είμαστε πιο ακριβείς, δεν είναι άμυαλη. Οι επιθέσεις χωρίζονται σε κατευθύνσεις, επιτρέποντας σας να σημαδεύετε τη δεξιά πλευρά του εχθρού, την αριστερή, τον κορμό ή το κεφάλι. Δεν πρόκειται για κάποιον περιττό μηχανισμό, καθώς πολλές φορές ο αντίπαλος σας θα έχει εκτεθειμένο μόνο κάποιο από τα παραπάνω μέρη. Έπειτα, ρόλο παίζει και ο τύπος του damage που κάνετε, καθώς χωρίζεται σε τρεις διαφορετικούς: slash, pierce και blunt. Αν κρατάτε το σωστό όπλο, στο σωστό stance, τότε το περίγραμμα του εχθρού ή κάποιο κομμάτι του, εμφανίζεται ως πράσινο.
Στην ουσία, το σύστημα μάχης είναι αρκετά απλό. Υπάρχουν τέσσερις επιθέσεις (και οι δυνατότερες εκδοχές τους αν πατάτε παρατεταμένα το κάθε πλήκτρο), το dodge, το guard και το parry. Όμως, οι κανόνες που διακατέχουν την κάθε σύγκρουση δίνουν στην όλη εμπειρία μια ευχάριστη πολυπλοκότητα. Μια ωραία πινελιά είναι και η αλληλεπίδραση των όπλων με το περιβάλλον, αφού είναι σχεδόν αδύνατο να περιστρέψετε το σφυρί σας μέσα σε κλειστό χώρο (θα χτυπήσει στον τοίχο), ας πούμε.
Από την άλλη, η υλοποίηση όλων αυτών θα μπορούσε να είναι καλύτερη, διότι οι χειρισμοί έχουν ενίοτε μια μικρή αίσθηση καθυστέρησης. Παράπονα έχουμε και από το hit detection, το οποίο σε σημεία βρήκαμε αρκετά άδικο ή αυστηρό, ειδικά σε συνδυασμό με τη “βαριά” απόκριση.
Ξεχωριστή αναφορά αξίζει στους εχθρούς του Blades of Fire, οι οποίοι παρουσιάζουν επαρκή ποικιλία. Τα bosses ειδικά αξιοποιούνται με… ενδιαφέροντες τρόπους που δεν βλέπουμε συχνά.
Το Blades of Fire είναι… όμορφο
Νωρίτερα αναφερθήκαμε στην αρτιστική προσέγγιση και στις λάθος επιλογές όσον αφορά αυτήν. Όπως είπαμε, όμως, αυτό δεν σημαίνει πως το παιχνίδι είναι άσχημο. Φτιαγμένο στην Mercury Engine, είναι αντιθέτως πολύ όμορφο, με εντυπωσιακά περιβάλλοντα, ζωντανά χρώματα και αρκετές λεπτομέρειες στους χαρακτήρες, τα όπλα, τον φωτισμό και τις αντανακλάσεις.
“Τρέχει” επίσης πολύ καλά στο PlayStation 5, στην έκδοση δηλαδή που στηρίζεται η κριτική μας. Κατά την ενασχόλησή μας δεν συναντήσαμε κάποιο τεχνικό πρόβλημα και η εμπειρία μας ήταν εντυπωσιακά ομαλή, με την αξιοποίηση των χαρακτηριστικών του DualSense – την ώρα της μάχης – να είναι μια ευχάριστη λεπτομέρεια.
Στα του soundtrack δεν έχουμε να πούμε πολλά, καθώς τα περισσότερα κομμάτια χάνονταν στο background χωρίς να προσθέτουν κάτι. Τα λίγα που ξεχώριζαν ήταν η εξαίρεση.
Ενδιαφέρουσες ιδέες
Για να συνοψίσουμε, το Blades of Fire συσσωρεύει μια σειρά από πολύ ενδιαφέρουσες ιδέες και δίνει σημασία σε μηχανισμούς που συνήθως περνούν σε δεύτερη μοίρα. Η εκτέλεση δεν είναι ιδανική σε αρκετά σημεία, αλλά το θάρρος της MercurySteam είναι σίγουρα προτιμότερο από την ασφαλή, τέλεια επανάληψη στην οποία στρέφονται πάρα πολλές ομάδες ανάπτυξης, υπερβολικά συχνά.

Δοκιμάστηκε σε: PS5
Εταιρεία Ανάπτυξης: MercurySteam
Εκδότρια Εταιρεία: 505 Games
Είδος: Action-adventure
Ηλικίες: 18+
Ημ/νία Κυκλοφορίας: 22 Μαΐου 2025
Official website: link
Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.