Blind Drive – Review

Αν δεν παίζατε text adventures στο παρελθόν, μάλλον δεν θα έχει τύχει να απολαύσετε ένα παιχνίδι χωρίς γραφικά, ή έστω με περιορισμένα. Μάλιστα, για πολύ κόσμο, σίγουρα η περιγραφή «βιντεοπαιχνίδι χωρίς γραφικά» δεν βγάζει και πολύ νόημα. Έρχεται όμως το Blind Drive να βγάλει από την εξίσωση την αίσθηση της όρασης και να προσφέρει μία εμπειρία που μπορούν να απολαύσουν χωρίς δυσκολίες οι άνθρωποι με μειωμένη ή και χωρίς όραση.

Δεν πρόκειται για ένα παιχνίδι που εκμεταλλεύεται την πρόοδο της τεχνολογίας για να εισάγει διευκολύνσεις προσβασιμότητας. Πρόκειται για παιχνίδι που έχει χτιστεί πάνω σε αυτό το κόνσεπτ, με την τεχνολογία να μας δίνει την ευκαιρία να παίξουμε χρησιμοποιώντας αποκλειστικά και μόνο την ακοή.

Για την ακρίβεια, το Blind Drive είναι ένα arcade racer, στο οποίο όμως δεν βλέπουμε στην οθόνη τον δρόμο, το όχημά μας ή τα άλλα αυτοκίνητα και βασιζόμαστε στα αυτιά μας για να αποφύγουμε τους κινδύνους. Βεβαίως, είναι απόλυτα αναμενόμενο η σύνοψη αυτή να φαίνεται πως περιγράφει ένα περιορισμένο παιχνίδι, απλοϊκό και ενδεχομένως βαρετό. Εν μέρει, πράγματι πρόκειται για απλοϊκό gameplay που επαναλαμβάνεται αναγκαστικά καθώς το κόνσεπτ δεν δίνει πολλές δυνατότητες στους δημιουργούς. Για την ακρίβεια, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε παίζοντας το Blind Drive είναι να στρίβουμε το τιμόνι δεξιά κι αριστερά για να αποφεύγουμε τα άλλα οχήματα, χωρίς να έχουμε καν τον έλεγχο της ταχύτητας και των φρένων…

blind drive gameplay

Εικόνα: Lo-Fi People

Φυσικά η μορφή αυτή του παιχνιδιού δεν επιτρέπει στο gameplay να είναι ευέλικτο και έτσι οι μηχανισμοί παραμένουν στον πυρήνα τους ίδιοι για όλη τη διάρκεια, που φτάνει περίπου τις 2 ώρες. Ωστόσο, η εταιρεία ανάπτυξης, δείχνοντας βαθιά κατανόηση του εγχειρήματος με το οποίο καταπιάστηκε, εκμεταλλεύτηκε την ιδέα της με πολύ εύστοχους τρόπους και την αξιοποίησε όσο περισσότερο μπορούσε, με απλές αλλά σημαντικές επεμβάσεις.

Αρχικά, σημαντικό είναι το γεγονός ότι το Blind Drive έχει σενάριο και μάλιστα αξιόλογο: ξυπνάμε σε ένα όχημα με τα χέρια δεμένα στο τιμόνι και έναν άγνωστο να επικοινωνεί μαζί μας μέσω τηλεφώνου για να μας δώσει οδηγίες, ενώ ελέγχει το όχημα με τηλεχειριστήριο. Α, έχουμε και δεμένα μάτια. Δεν έχουμε να κάνουμε όμως με περιπέτεια υψηλών ταχυτήτων τύπου “Speed”, αλλά με μία φρενήρη, εντελώς γελοία υπόθεση που περιλαμβάνει δελφίνια, βόμβες, μία γιαγιά που τα βάζει με τη μαφία, παγωτά, και γενικά η πλοκή μας πετά τη μία υπερβολή μετά την άλλη, σε συνεχώς αυξανόμενο ρυθμό και ένταση. Η αφήγηση είναι αστεία και πράγματι προκαλεί γέλιο με τις υπερβολικές καταστάσεις που προκύπτουν αλλά και με τις εξαιρετικές ερμηνείες των ηθοποιών που καταφέρνουν να οπτικοποιήσουν όσα συμβαίνουν χωρίς να δούμε ποτέ τίποτα μπροστά μας.

blind drive gameplay

Εικόνα: Lo-Fi People

Έτσι, καλούμαστε να οδηγήσουμε το όχημα μέσα σε εντελώς ακραίες καταστάσεις, χωρίς να κοιτάμε τον δρόμο. Για να το καταφέρουμε αυτό, χρειαζόμαστε ένα headset ικανό να δίνει τον ήχο με βάση την κατεύθυνση. Αν ακούσουμε ένα όχημα να έρχεται από δεξιά, στρίβουμε αριστερά το τιμόνι, (έπαιξα με χειριστήριο και είχα τη δυνατότητα να στρίβω με πολλά πλήκτρα: με το D-pad, τους μοχλούς, ή τις σκανδάλες –υποστηρίζεται και δόνηση). Αν έρχεται από αριστερά, στρίβουμε δεξιά. Επίσης, πρέπει να δίνουμε σημασία στον τύπο του οχήματος που βρίσκεται στον δρόμο μας: διαφορετικά πρέπει να αντιδράσουμε αν έρχεται κατά πάνω μας μία μηχανή, και αλλιώς αν πάμε να συγκρουστούμε με ένα ασθενοφόρο.

Στη βάση του, αυτό είναι όλο. Όμως στην πορεία η εταιρεία προσθέτει διάφορες παράξενες καταστάσεις για να ταρακουνήσει τη ρουτίνα του gameplay και πετυχαίνει υπέρ το δέον τον σκοπό της. Κάποια στιγμή θα μπει στο όχημά μας μία μύγα και θα ακούμε το ζουζούνισμα πάνω από τους ήχους των οχημάτων. Ύστερα, ο «κακός» της υπόθεσης κλείνει τα παράθυρα στο όχημά μας και ακούμε τους ήχους του δρόμου πνιχτούς. Άλλη φορά, θα μας βάλει μουσική στη διαπασών και καλή τύχη να ακούσετε ένα παπάκι που έρχεται κατά πάνω σας σε πολυσύχναστο δρόμο. Για να γεμίσετε τις ζωές σας αν τρακάρετε, θα πρέπει να εντοπίσετε ποδηλάτες και να τους πατήσετε (το ύφος είναι επαρκώς καρτουνίστικο ώστε ακόμα και το μακελειό τύπου Carmageddon διατηρεί ανάλαφρη νότα).

 gameplay

Εικόνα: Lo-Fi People

Όλες αυτές (και άλλες ακόμα, πιο παράξενες, που δεν θα σας χαλάσω) οι πατέντες καταφέρνουν να δώσουν στο απλοϊκό gameplay όσα χρειάζεται για να μπορέσει να καλύψει τις 2 ώρες χωρίς να προκαλέσει κούραση, ενώ σε σημεία του δίνουν πολύ περισσότερα και προκύπτουν κάποια εξαιρετικά set-pieces· δεν θα μπω σε λεπτομέρειες γιατί είναι κρίμα, θα πω όμως ότι υπάρχουν boss fights και είναι και αξιόλογα…  Πού και πού αλλάζουν τα δεδομένα μάλιστα και αντί να αποφεύγετε τα άλλα οχήματα θα πρέπει να τα εντοπίζετε από τους ήχους τους και να τα χτυπάτε με δύναμη. Γενικά, η αποτύπωση του χώρου μέσω του ήχου είναι εξαιρετικά αποδοτική και σε κάποια σημεία θα νιώθετε πως μπροστά σας υπάρχει μία ολόκληρη πίστα, ένας κόσμος γεμάτος ξεχωριστά στοιχεία.

Πρόκειται για ένα επίτευγμα όσον αφορά την προσβασιμότητα των παιχνιδιών και τον ηχητικό σχεδιασμό, και το Blind Drive λάμπει και στους δύο αυτούς τομείς, ενώ παράλληλα παραμένει διασκεδαστικό για κάθε τύπο παίκτη ή παίκτριας. Το ιδιαίτερο gameplay του σίγουρα θα κεντρίσει το ενδιαφέρον μίας ευρείας γκάμας από gamers και οι εύστοχες αλλά και πολύ αστείες ιδέες θα μπορέσουν να το διατηρήσουν ως το τέλος. Αν κάτι ενδέχεται να απομακρύνει κόσμο, αυτό είναι η αυξημένη δυσκολία που σίγουρα θα σας αναγκάσει να επαναλάβετε αρκετά σημεία, μερικές φορές μέχρι να απελπιστείτε (αν δεν έχετε συνηθίσει να βασίζεστε στην ακοή σας, θα δυσκολευτείτε περισσότερο). Βέβαια, με αρκετή τριβή θα καταφέρετε να εξοικειωθείτε με το σύστημα και να αντιδράτε γρηγορότερα στους ήχους αλλά και να εντοπίζετε την πηγή τους άμεσα. Επίσης, η ίδια η φύση του παιχνιδιού καθιστά την εμφάνιση επανάληψης σίγουρη, και το Blind Drive δεν καταφέρνει να την αποφύγει εντελώς παρά τις πολύ αξιόλογες προσπάθειες.

blind drive gameplay

Εικόνα: Lo-Fi People

Στην οθόνη υπάρχουν μόνο τα μενού (παράξενη επιλογή να μην είναι ενεργοποιημένο το text to speech μόλις ξεκινάμε το παιχνίδι, και να πρέπει να το ανοίξουμε χειροκίνητα), και ένα απλό interface εν μέσω gameplay, που είναι όμορφο και αλλάζει ανάλογα με το πού βρισκόμαστε και το τι συμβαίνει, όπως για παράδειγμα αν υπάρχει νερό στον χώρο, αν πέφτει βροχή ή αν ακούγονται σειρήνες περιπολικών, ενώ μπορούμε να αντιληφθούμε και την ταχύτητα μέσω της οπτικοποίησής της. Ακόμα, υπάρχουν στοιχεία για τα χιλιόμετρα που έχουμε διανύσει, για τις ζωές που έχουμε χάσει (δίνονται και επαρκή ηχητικά στοιχεία για αυτό) και για το σκορ μας. Δεν υπάρχει κάτι που να χαρακτηρίζεται ως απαραίτητο και έτσι αν παίξετε χωρίς την πρόσβαση στην οθόνη δεν χάνετε πολλά. Προκύπτουν κάποιες βοήθειες, όπως για παράδειγμα η αύξηση του σκορ όταν αποφεύγουμε έναν κίνδυνο, που μας δείχνει έτσι πότε τον αποφύγαμε πράγματι, αλλά υπάρχει και η αντιστάθμιση, καθώς το Blind Drive προτείνει –και έχει δίκιο- να παίξουμε με κλειστά μάτια αν συνήθως βασιζόμαστε στην όραση, και να δώσουμε όλη μας την προσοχή στους ήχους.

Το Blind Drive πετυχαίνει πανηγυρικά κάθε στόχο που θέτει. Είναι ένα παιχνίδι που όμοιό του δεν έχετε ξαναπαίξει, και καταφέρνει να εκμεταλλευτεί τους περιορισμούς που του βάζει το ίδιο του το κόνσεπτ και να τους γυρίσει υπέρ του. Με μία χορταστική, αστεία και χαοτική ιστορία, εξαιρετικό voice acting, άριστο ηχητικό σχεδιασμό, μοναδικό και άρτια δομημένο gameplay, αλλά και ευρηματικές ιδέες θα καταφέρει να σας κερδίσει και να σας δώσει 2 ώρες γέλιου και διασκέδασης, ενώ αποτελεί και τεράστιο βήμα προόδου για την προσβασιμότητα στα βιντεοπαιχνίδια.

Λεπτομέρειες
Διαθέσιμο‌ ‌σε:‌ PCblind drive mini key art
Δοκιμάστηκε‌ ‌σε:‌ PC
Εταιρεία‌ ‌Ανάπτυξης:‌ Lo-Fi People
Εκδότρια‌ ‌Εταιρεία:‌ Lo-Fi People
Είδος:‌ Arcade racing
Ημ/νία‌ ‌Κυκλοφορίας:‌ 10 Μαρτίου 2021
Official website:‌ blinddrivegame.com

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

Θετικά

  • Ξεκαρδιστική ιστορία με αξιόλογες ερμηνείες
  • Επίτευγμα για την προσβασιμότητα
  • Εξαιρετικός ηχητικός σχεδιασμός
  • Διασκεδαστικό, μοναδικό, εμπνευσμένο gameplay
  • Πολύ εύστοχες ιδέες που ξεπερνούν τους περιορισμούς
Διαβάστε επίσης:  WRC Generations: Οι προπαραγγελίες ξεκίνησαν, ταυτόχρονη κυκλοφορία σε κονσόλες και PC

Αρνητικά

  • Η δυσκολία σε κάποια σημεία προκαλεί εκνευρισμό
  • Αναπόφευκτα, παρά τις εύστοχες ιδέες, υπάρχει επανάληψη

Βαθμολογία

9
Τούμπανο!
Δείτε το νέο VG24 Podcast:

Αφήστε σχόλιο

* Με τη συμπλήρωση των στοιχείων, αποδέχεστε την αποθήκευση και τη διαχείριση των πληροφοριών σας από την ιστοσελίδα.

Thanks for submitting your comment!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ