Bramble: The Mountain King – Review

Το Bramble: The Mountain King είναι μια από τις εκπλήξεις της φετινής χρονιάς, ένα εξαιρετικό indie που ξεπερνά τις προσδοκίες και γλιστρά κάτω από τις προβλέψεις.

Στην αρχή, όλα δείχνουν ότι το Bramble: The Mountain King θα είναι «ένα ακόμα indie» της σχολής του Limbo, με στενότερη συγγένεια με το Little Nightmares.

Φαίνεται ότι θα δούμε ένα τέτοιο παιχνίδι, προβλέψιμο όσον αφορά στα θέματά του και στην προσέγγιση του ύφους και του gameplay. Ωστόσο, η συνέχεια είναι γεμάτη με εκπλήξεις.

Days of Play 2024 - 300x250

Bramble: The Mountain King, ένα πανέμορφο indie

Το πρώτο κομμάτι της εμπειρίας που κάνει θετική εντύπωση είναι ο οπτικός τομέας. Τα γραφικά του Bramble τραβούν αμέσως την προσοχή, με καλοσχεδιασμένες τοποθεσίες γεμάτες με λεπτομέρειες, με όμορφους φωτισμούς, με εξαιρετική ατμόσφαιρα παντού και πάντα και με ικανοποιητικά εφέ και αξιόλογες υφές. Το animation των χαρακτήρων είναι κάπως απότομο και «ξύλινο», υπάρχει αρκετό clipping σε σημεία (ο χαρακτήρας μπαίνει μέσα σε αντικείμενα) αλλά στα υπόλοιπα τμήματά της η εικόνα ικανοποιεί πλήρως.

bramble gameplay

photo: Merge Games

Την ατμόσφαιρα υποστηρίζει ιδανικά το DualSense, με ήχους από το ηχείο του χειριστηρίου σε αρκετές περιπτώσεις, όπως ξύλα που τρίζουν σε μια καλύβα ή βατράχια που κοάζουν.

Days of Play 2024 - 300x250

Η μουσική, επίσης, βοηθά πολύ, με ταιριαστές μελωδίες (και πετυχημένα και σωστά τοποθετημένα τραγούδια με στίχους) που ενισχύουν την παραμυθένια, μαγική αίσθηση του κόσμου όπου βρισκόμαστε, αλλά και τις πιο σκοτεινές στιγμές τύπου folk horror.

Απροσδόκητη «βουτιά» στον τρόμο

Και όταν λέω horror… το εννοώ. Το Bramble: The Mountain King ξεκινά σαν ένα σκοτεινό παραμύθι, αλλά σιγά-σιγά βουτά σε λημέρια του τρόμου, με σοκαριστικές εικόνες, τρομερά πλάσματα και εφιαλτικά σκηνικά. Δεν θα αναφερθώ πιο συγκεκριμένα σε κάτι από αυτά, για να μην πάμε σε spoilers, αλλά, αν σας φαίνεται ελκυστική η προσέγγιση αυτή, αν θέλετε να δείτε ένα παιχνίδι σαν το Little Nightmares με έμφαση στο folk horror σκανδιναβικού τύπου και με αυξημένη ένταση στη φρίκη, το Bramble: The Mountain King είναι ό,τι πρέπει για εσάς.

a creepy scarecrow

photo: Merge Games

Εικαστικά, ηχητικά, το παιχνίδι τα πηγαίνει πολύ καλά, ενώ αξιόλογη δουλειά έχει γίνει και στο σενάριο. Με μίνιμαλ αφήγηση, την οποία αναλαμβάνει μια παραμυθένια αφηγήτρια που πετυχαίνει πλήρως τον σκοπό της, το Bramble μας παρουσιάζει την ιστορία δύο παιδιών που, μετά από κάποια γεγονότα, χάνονται σε ένα πανέμορφο δάσος. Στην πορεία θα βρουν διάφορα πλάσματα, άλλα φιλικά και άλλα όχι, και η αφήγηση (με λέξεις αλλά και με εικόνες μέσω gameplay) καταφέρνει να δώσει βάθος στον κόσμο και τους κατοίκους του.

Διαβάστε επίσης:  Dead Space - Review

To Bramble: The Mountain King είναι πιο γραμμικό απ’ ό,τι θα θέλαμε

Το gameplay, πάντως, αν και δεν είναι αποτρεπτικό σε καμία περίπτωση, είναι το πιο αδύναμο στοιχείο της εμπειρίας. Στο μεγαλύτερο μέρος του, το Bramble είναι απλώς μετακίνηση από το ένα σημείο στο άλλο, σε εντελώς γραμμικές τοποθεσίες, χωρίς ενδιαφέρουσες δραστηριότητες.

Days of Play 2024 - 300x250

Στην αρχή, ειδικά, το gameplay είναι από αδιάφορο έως και βαρετό, καθώς οι λίγες δραστηριότητες που υπάρχουν δεν ικανοποιούν. Για παράδειγμα, θα πρέπει, κάποια στιγμή, να παίξουμε κρυφτό με κάποια μικρά πλάσματα και η διαδικασία θυμίζει «ψύλλους στ’ άχυρα» ή, αλλιώς, pixel hunting.

Όσο προχωράμε, ευτυχώς, οι δραστηριότητες γίνονται πιο συναρπαστικές, ενώ η αλλαγή της ατμόσφαιρας, που πηγαίνει από φαντασία με στοιχεία τρόμου σε αγνό τρόμο, υποστηρίζει και αυτή το gameplay.

Days of Play 2024 - 300x250

Στην πορεία, αντί να περπατάμε από cutscene σε cutscene, καλούμαστε να λύσουμε απλούς γρίφους, να εξερευνήσουμε σκοτεινές καλύβες, να κρυφτούμε από τέρατα και να πολεμήσουμε με bosses. Επίσης, υπάρχει και platforming, το οποίο είναι κάπως αδέξιο και μη ακριβές.

Ακόμα, υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες που «ζωντανεύουν» το gameplay, όπως, για παράδειγμα, ο τρόπος που ο χαρακτήρας μας παραπατά και μετά πηγαίνει αργά για λίγο αν πέσουμε από μεγάλο ύψος.

Days of Play 2024 - 300x250

Εξαιρετικά bosses, πολύ αξιόλογη εμπειρία, συνολικά

Οι γρίφοι, το απλό stealth, όλα τα στοιχεία του gameplay τέλος πάντων, δεν κερδίζουν τις εντυπώσεις με τους μηχανισμούς που παρουσιάζουν, δεν ενοχλούν, όμως, κιόλας. Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της εμπειρίας είναι τα bosses, οπτικά αλλά και όσον αφορά στον τρόπο αντιμετώπισής τους.

bramble gameplay, a boss fight with a nymph in the forest

photo: Merge Games

Στο σκέλος αυτό, το Bramble παρουσιάζει ξεχωριστούς μηχανισμούς και ξεφεύγει από το απλό και «σε ράγες» gameplay. Στο πρώτο boss θα πρέπει να αποφεύγουμε επιθέσεις και μετά να ρίχνουμε πέτρες σε σωστά σημεία και, εκεί, δεν φαίνεται η διάθεση του παιχνιδιού για πειραματισμό. Μάλιστα, φαίνεται κάπως παράταιρο το boss fight αυτό, επειδή ως τότε νομίζουμε ότι δεν πρόκειται για τέτοιου τύπου παιχνίδι. Ωστόσο, όταν φτάσουμε σε επόμενες μάχες, καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει «ζουμί».

Days of Play 2024 - 300x250

Τα bosses είναι πολύ ενδιαφέροντα όσον αφορά στον σχεδιασμό τους· είναι βγαλμένα από ταινία folk horror, ουρλιάζουν, επιτίθενται οργισμένα. Ένα από τα highlights του Bramble είναι η μάχη με ένα μυστηριώδες πλάσμα στο δάσος, μια νύμφη. Σε αυτή τη μονομαχία πρέπει να μάθουμε να αναγνωρίζουμε ήχους, να ακούμε τις λέξεις που ψιθυρίζει η αντίπαλός μας για να καταλαβαίνουμε ποια επίθεση πρόκειται να κάνει και να την αποκρούσουμε με τον κατάλληλο τρόπο.

Διαβάστε επίσης:  Resident Evil 4 - Preview

Το Bramble έχει αρκετές τέτοιες ιδέες και όταν αφήνει στην άκρη την εντελώς απλή δομή του και προσπαθεί να κάνει κάτι πιο ενδιαφέρον είναι και στα καλύτερά του. Σε γενικές γραμμές, πάντως, πρόκειται για ένα πολύ ατμοσφαιρικό, καλογραμμένο παιχνίδι, για ένα εφιαλτικό παραμύθι με αξιομνημόνευτες εικόνες.

Days of Play 2024 - 300x250

Λεπτομέρειες
Διαθέσιμο σε: PC, PS4, PS5, Switch, Xbox One,  Xbox Series X|Sbramble key art
Δοκιμάστηκε σε:
PS5
Εταιρεία Ανάπτυξης: Dimfrost Studio
Εκδότρια Εταιρεία: Merge Games
Είδος: Adventure
Ηλικίες: 18+
Ημ/νία Κυκλοφορίας: 27 Απριλίου 2023
Official website: link

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

Days of Play 2024 - 300x250

Θετικά

  • Πανέμορφο, οπτικά και σχεδιαστικά
  • Εξαιρετικά boss fights
  • Αξιόλογο σενάριο, ιδανική αφήγηση
  • Ατμοσφαιρικό, με αξιοπρόσεκτη μουσική
  • Αξιοποιεί πλήρως το setting του, «βουτά» στον τρόμο

Αρνητικά

  • Το gameplay είναι πολύ γραμμικό και εύκολο
  • Αδέξιο platforming
  • Έντονο clipping, μέτριο animation

Βαθμολογία

8
Πολύ καλό
Days of Play 2024 - 300x250
Ακολουθήστε το VG24.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο πρόσφατα νέα από τον κόσμο των video games, του entertainment και της τεχνολογίας. Ακολουθήστε το VG24.gr σε Facebook, X, Instagram, YouTube, Spotify και TikTok.
Δείτε το νέο VG24 Podcast:

Αφήστε σχόλιο

* Με τη συμπλήρωση των στοιχείων, αποδέχεστε την αποθήκευση και τη διαχείριση των πληροφοριών σας από την ιστοσελίδα.

Thanks for submitting your comment!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ