Το Brothers: A Tale of Two Sons, η πρώτη σκηνοθετική απόπειρα του Josef Fares, επιστρέφει πάνω από μια δεκαετία μετά, από την Avantgarden Games.
Το Brothers: A Tale of Two Sons κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2013 από την σουηδική εταιρεία ανάπτυξης βιντεοπαιχνιδιών, Starbreeze Studios, ενώ παράλληλα αποτελεί και τον πρώτο τίτλο που σκηνοθέτησε ο Josef Fares, o δημιουργός των A Way Out και It Takes Two [review], μεταξύ άλλων.
Για όσους δεν είχαν την ευκαιρία να παίξουν το αρχικό παιχνίδι, το Brothers: A Tale of Two Sons αποτελεί ένα μοναδικό και συναισθηματικά φορτισμένο ταξίδι, που προσφέρει στους παίκτες μια υπέροχα δομημένη αφηγηματική εμπειρία, συνυφασμένη με καινοτόμους μηχανισμούς.
Το ερώτημα που προκύπτει όμως, στην προκειμένη περίπτωση, είναι πόσο καλά κατάφερε η Avantgarden Games, να μεταφέρει το παιχνίδι στο σήμερα.
Εντυπωσιακή αφήγηση
Όπως και στον αρχικό τίτλο, έτσι κι εδώ, η αφήγηση του Brothers: A Tale of Two Sons Remake αποτελεί το ισχυρότερο στοιχείο του. Κατά τη διάρκεια του τίτλου, οι παίκτες καλούνται να συνοδεύσουν δύο αδέλφια σε ένα βαθύ και δύσκολο ταξίδι, που αποσκοπεί στο να βρουν τη θεραπεία και να σώσουν τον ετοιμοθάνατο πατέρα τους.
Με έναν ταυτόχρονα τόσο απλό, αλλά αρκετά σύνθετο τρόπο, το παιχνίδι καταφέρνει να αποδώσει τόσο άρτια μια συναισθηματικά φορτισμένη ιστορία, με ελάχιστους και ακατανόητους διαλόγους, οι οποίοι πραγματοποιούνται σε μια φανταστική γλώσσα, βασισμένη στα αραβικά του Λιβάνου. Έτσι, όλα τα συναισθήματα των χαρακτήρων μας αποτυπώνονται μέσα από ενέργειες, χειρονομίες και εκφράσεις, συνδυαστικά με το περιβάλλον, στο οποίο διαδραματίζεται η κάθε σκηνή.
Καινοτόμος χειρισμός
Κάτι ακόμα που κατάφερε να ξεχωρίσει το Brothers: A Tale of Two Sons από άλλα παιχνίδια του είδους, ήταν ο εξαιρετικά έξυπνος και καινοτόμος χειρισμός του, ο οποίος συνδέεται άρρηκτα με την ιστορία και τα μηνύματα που θέλουν να περάσουν οι δημιουργοί.
Με λίγα λόγια, λοιπόν, οι παίκτες αναλαμβάνουν τον χειρισμό και των δύο αδελφών ταυτόχρονα, χρησιμοποιώντας μόνο ένα χειριστήριο. Η αριστερή πλευρά αφορά στον χειρισμό του ενός αδελφού, ενώ η δεξιά του άλλου. Ένας μηχανισμός σαν κι αυτόν απαιτεί συντονισμό, ενώ παράλληλα προσθέτει αναμφισβήτητα και ένα επιπλέον επίπεδο δυσκολίας, το οποίο αποτυπώνεται τόσο στο gameplay, όσο και στη σχέση και τις δυσκολίες που καλούνται να ξεπεράσουν τα δύο αδέλφια.
Όσο διανύουμε αυτό το ταξίδι, αρκετά εμπόδια και γρίφοι θα βρεθούν στον δρόμο μας, τα οποία μπορούμε να περάσουμε μόνο χρησιμοποιώντας αρμονικά τις μοναδικές ικανότητες του κάθε αδερφού. Σε αυτό το σημείο είναι που βρήκαμε και ένα από τα λίγα αρνητικά του τίτλου, το οποίο έχει να κάνει με τον ρυθμό του και την ποικιλία του.
Ενώ το αφηγηματικό του κομμάτι είναι αξιοθαύμαστο, υπάρχουν στιγμές που μπορεί να φαίνονται επαναλαμβανόμενες ή λιγότερο συναρπαστικές από άλλες. Αυτό δεν θα αποτελούσε μεγάλο πρόβλημα αν η διάρκειά του ήταν μεγαλύτερη, αλλά από τη στιγμή που το παιχνίδι κυμαίνεται περίπου στις τρεις ώρες, η ύπαρξη επαναλαμβανόμενων μοτίβων σε τόσο μικρό διάστημα γίνεται κάπως αισθητή.
Κατακλυσμός συναισθημάτων
Ένα πράγμα που μένει μετά την ολοκλήρωση του Brothers: A Tale of Two Sons Remake είναι ο συναισθηματικός αντίκτυπος: πληθώρα συναισθημάτων από μια τόσο σύντομη, αλλά συνάμα τόσο πλούσια ιστορία.
Ο θεσμός της οικογένειας, η επιμονή, η απώλεια και το ψυχικά βαρύ ταξίδι της συμφιλίωσης με αυτήν, είναι ορισμένες από τις αφηγηματικές ενότητες που διαχέονται στο παιχνίδι. Φυσικά, αυτό που κάνει αυτή την οδυνηρή ιστορία μια τόσο αξέχαστη εμπειρία, είναι ότι όλες οι συναισθηματικά φορτισμένες στιγμές, τόσο οι χαρούμενες, όσο και οι λυπηρές, είναι επιδέξια συνυφασμένες με το gameplay.
Εκπληκτικός οπτικός τομέας και μουσική επένδυση
Ανακατασκευασμένο στην Unreal Engine 5, το Brothers: A Tale of Two Sons Remake δείχνει πιο όμορφο από ποτέ. Η Avantgarden Games κατάφερε να αναδημιουργήσει αψεγάδιαστα μια ζεστή, γεμάτη χρώματα, ατμόσφαιρα, εμπλουτισμένη με πλούσια περιβάλλοντα, θαυμάσια ηχητικά εφέ και εκπληκτικό φωτισμό, που ζωντανεύουν και δίνουν βάθος στον κόσμο του παιχνιδιού.
Όσον αφορά στη μουσική επένδυση, έχει γίνει μια επανηχογράφηση του original, υπέροχου, soundtrack, η οποία έρχεται από ζωντανή ορχήστρα. Έτσι, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μας θα μας συνοδεύουν φανταστικές, γλυκόπικρες μελωδίες, που ενισχύουν ακόμα περισσότερο το συναισθηματικό βάθος της ιστορίας, «βυθίζοντας» με τρομερή επιτυχία τον παίκτη στον κόσμο του.
Brothers: A Tale of Two Sons Remake – Νέες προσθήκες
Εκτός από την πιστή ανακατασκευή του παιχνιδιού σε γενικό επίπεδο, το Brothers: A Tale of Two Sons Remake κρύβει νέα μυστικά, τα οποία θα ανακαλύψετε εξερευνώντας, ενώ παράλληλα, νέες λεπτομέρειες εμπλουτίζουν την ιστορία.
Επιπρόσθετα, έχει προστεθεί πλέον και η λειτουργία για co-op, η οποία επιτρέπει σε δύο παίκτες να απολαύσουν αυτό το ταξίδι παρέα. Χωρίς καμία αμφιβολία, πρόκειται για μια ευπρόσδεκτη προσθήκη, η οποία όμως δεν έχει εκτελεστεί και τόσο άρτια, καθώς ο τρόπος που γυρίζει η κάμερα και ο χειρισμός των χαρακτήρων είναι αρκετά άβολος και καθόλου προσαρμόσιμος.
Φυσικά, σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε ότι δεν προτείνουμε την co-op λειτουργία, όχι για την φτωχή εκτέλεσή της, αλλά για τον λόγο ότι ο χειρισμός του παιχνιδιού αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του. Ένα χειριστήριο, ένα μυαλό, δύο χαρακτήρες.
Brothers: A Tale of Two Sons Remake – Ένα σύντομο, αλλά συναισθηματικά φορτισμένο ταξίδι
Η δουλειά της Avantgarden Games με το remake του Brothers: A Tale of Two Sons είναι αναμφισβήτητα αξιέπαινη. Ο τίτλος, ο οποίος αποτελεί ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα στην αφήγηση ιστοριών στο μέσο, προσφέρει μια συγκλονιστική, συναισθηματικά φορτισμένη και καθηλωτική εμπειρία, που μοιάζει σαν μια γερή μπουνιά στο στομάχι.
Παρά τις αδυναμίες του, που αφορούν τη διάρκεια, το replayability και το φτωχά εκτελεσμένο co-op mode, οι καινοτόμοι μηχανισμοί του, η ιστορία του και τα εκπληκτικά, νέα, γραφικά του με την Unreal Egine 5, δεν το αφήνουν να περάσει απαρατήρητο.
Δοκιμάστηκε σε: PS5
Εταιρεία Ανάπτυξης: Avantgarden Games
Εκδότρια Εταιρεία: 505 Games
Είδος: Adventure / Puzzle / Casual
Ηλικίες: 16+
Ημ/νία Κυκλοφορίας: 28 Φεβρουαρίου 2024
Official website: link
Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.