Η πρώτη εντύπωση για το Chorus δημιουργείται αμέσως. Με την πρώτη ματιά, φαίνεται ότι θα παίξουμε ένα παιχνίδι δράσης με διαστημόπλοια, arcade τύπου, που θα μας θυμίσει τα παλιά.

Τότε, όμως, η Nara ψιθυρίζει για πρώτη φορά, και η εντύπωση αυτή διαλύεται. Το Chorus δεν είναι arcade shooter. Είναι ένα παιχνίδι με «σοβαρό», βαρύ σενάριο, με «σκοτεινή» ατμόσφαιρα και κλασικά θέματα επιστημονικής φαντασίας στο επίκεντρο. Είναι ένας story-driven τίτλος, με έναν ημι-ανοιχτό κόσμο για εξερεύνηση μέσα απ’ το σκάφος μας, με διαστημικές μονομαχίες και με «ζωντανά» διαστημόπλοια.

Chorus

Photo: Deep Silver

Η πρώτη φορά που κατάλαβα ότι πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον πρότζεκτ ήταν όταν άκουσα την πρωταγωνίστρια, τη Nara, να μιλά ψιθυριστά, να μου λέει τις σκέψεις της, και έτσι να ακούω ένα μέρος της συνείδησής της να μιλά.

Είναι ενδιαφέρουσα η ιδέα αυτή, αλλά η υλοποίηση είναι τρομερή. Η ηθοποιός που δίνει τη φωνή της στη Νara είναι φανταστική, πραγματικά. Η ψιθυριστή φωνή θα μπορούσε να ακούγεται παράταιρη ή και να ενοχλεί, όμως καταφέρνει το αντίθετο: δεν χορταίνεις να την ακούς, ενώ παράλληλα στήνει και το ύφος της ιστορίας, με τα σκοτεινά της θέματα. Μέσω της ερμηνείας της, η Nara αποκτά σάρκα και οστά και φέρνει γρήγορα το δέσιμο με τον παίκτη ή την παίκτρια, παρά τον άνισο, σε σημεία, ρυθμό της αφήγησης.

Στην αρχή, δημιουργούνται αντικρουόμενες εντυπώσεις. Η Nara είναι υπέροχη· ως χαρακτήρας είναι πολύ ενδιαφέρουσα και η ερμηνεία της κορυφαία, αλλά η παρουσίαση μέσω των cutscenes δεν τα καταφέρνει εξίσου περίφημα. Η σκηνοθεσία είναι αποδοτική, αλλά προκύπτουν κάποιες ελλείψεις.

Chorus

Photo: Deep Silver

Το exposition, αρχικά, είναι λίγο υπερβολικό στην αρχή και πετά πληροφορίες με ρυθμό πολυβόλου, δημιουργώντας μπερδέματα. Η εισαγωγή στο σενάριο, δηλαδή, δεν είναι συνεχώς ομαλή. Επίσης, η ανάλυση των cutscenes είναι χαμηλή και φαίνονται θολά -ειδικά σε σχέση με το in-game περιεχόμενο. Ακόμα, τα μοντέλα των χαρακτήρων και τα animations των προσώπων τους δεν είναι επαρκή, και έρχονται σε αντίθεση με τα καλοσχεδιασμένα σκάφη που βλέπουμε στο gameplay και με τον πανέμορφο διαστημικό κόσμο που καλούμαστε να εξερευνήσουμε.

Ωστόσο, παρά τα προβλήματα αυτά, το Chorus αφηγείται ένα πολύ αξιόλογο σενάριο. Δεν είναι μια ιστορία που δεν έχουμε ξαναδεί, καθώς οι επιρροές είναι προφανείς και συνηθισμένες, όμως έχει γίνει εξαιρετική δουλειά.

Chorus

Photo: Deep Silver

Όταν αρχίσετε να μπαίνετε στο νόημα, θα αρχίσετε και να νοιάζεστε για την πρωταγωνίστρια και το σκάφος της, για την περιπέτειά τους σε ένα εχθρικό σύμπαν ενάντια σε ένα διαστημικό cult. Δυστυχώς, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες είναι λίγοι και αδιάφοροι στο μεγαλύτερο μέρος των αλληλεπιδράσεων μεταξύ τους, ενώ δεν τους βλέπουμε ποτέ σε cutscenes, παρά μόνο σε μικρά «παράθυρα» όταν μας μιλούν από τον ασύρματό τους. Έτσι, οι χαρακτήρες αυτοί δεν αποκτούν ποτέ υπόσταση και μοιάζουν με άβαταρς που υπάρχουν για να δώσουν ώθηση στην κεντρική ιστορία. Δεν μπορούμε πάντα να τα έχουμε όλα· τουλάχιστον αυτή η βασική ιστορία κερδίζει τις εντυπώσεις.

Διαβάστε επίσης:  Outriders Worldslayer - Review

Μετά, έχουμε το gameplay. Από νωρίς καταλαβαίνουμε πως δεν πρόκειται για arcade αλλά για δομή με διαφορετικό στήσιμο. Ταξιδεύουμε, λοιπόν, σε διάφορες περιοχές του γαλαξία, ξεχωριστές μεταξύ τους, και εξερευνούμε κατά βούληση για να αναλάβουμε βασικές και παράπλευρες ιστορίες, αλλά και για να βρούμε αντικείμενα και χρήματα για αναβαθμίσεις του σκάφους μας. Ο σχεδιασμός των επιπέδων αυτών, οπτικά αλλά και όσον αφορά την εξερεύνησή τους, είναι διαρκώς υψηλού επιπέδου ποιοτικά.

Chorus

Photo: Deep Silver

Θα δείτε διαφορετικές τοποθεσίες με ξεχωριστά χαρακτηριστικά γνωρίσματα, όλες πανέμορφες και διασκεδαστικές στην περιήγηση. Το μόνο πρόβλημα εντοπίζεται στον σχεδιασμό του pathfinding, αφού κάποιες φορές μια απλή διαδικασία μετατρέπεται σε ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα -για παράδειγμα, μας ζητούν να βρούμε ένα σκάφος στον χώρο και στηριζόμαστε στο scan που τονίζει τα αντικείμενα τριγύρω, αλλά τελικά αυτό δεν είναι αρκετό και μπερδεύει τοποθετώντας highlights παντού. Τέτοιου τύπου προβλήματα ενοχλούν κυρίως στην αρχή της εμπειρίας, γιατί αργότερα μαθαίνουμε πώς να τα παρακάμπτουμε.

Η εξερεύνηση των ανοιχτών επιπέδων είναι ικανοποιητική, αφού έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε την εκθαμβωτική διαστημική θέα αλλά και να ακούσουμε καλογραμμένους διαλόγους μεταξύ της πρωταγωνίστριας και του σκάφους της, που επίσης ενσαρκώνεται έξοχα από τον ηθοποιό που του δίνει φωνή.

Chorus

Photo: Deep Silver

Υπάρχουν αρκετά σημεία ενδιαφέροντος στον κόσμο αλλά και πεδία που αυξάνουν την ταχύτητά μας αισθητά για να κινούμαστε με χάρη και να μην βαριόμαστε ποτέ. Βοηθά, φυσικά, το άριστο σύστημα χειρισμού, που συμπεριλαμβάνει πολλές διαφορετικές λειτουργίες χωρίς να μπερδεύει, ενώ καταφέρνει να αποδώσει κάθε κομμάτι της κίνησης του σκάφους με ρευστότητα. Επίσης, ο ήχος του σκάφους είναι κι αυτός εξαιρετικός, ενώ απόλυτα ικανοποιούν ο σχεδιασμός του και οι κινήσεις που κάνουν τα τμήματά του όταν το πιλοτάρουμε.

Οι αποστολές είναι επαρκώς διαφοροποιημένες μεταξύ τους ώστε να μην προκύπτει κορεσμός. Στις 18 ώρες που μου πήρε να δω όλες τις αποστολές (10-12 ώρες για τις βασικές), δεν βαρέθηκα ούτε στιγμή. Οι διάλογοι, η πλοκή, οι μικρές ιστοριούλες των side missions, και το πάντοτε κορυφαίο gameplay καταφέρνουν να διατηρήσουν το ενδιαφέρον ακέραιο μέχρι το τέλος.

Chorus

Photo: Deep Silver

Όσο κι αν το Chorus φαίνεται ελκυστικό από την αρχή, στη συνέχεια γίνεται πολύ περισσότερο, όταν ξεκλειδώνουμε κάποιες ιδιότητες του σκάφους. Η πρώτη που δείχνει πως σίγουρα θα δούμε κάτι συναρπαστικό είναι το drift. Με αυτό το skill μπορούμε να στρίβουμε το σκάφος μας προς μια κατεύθυνση ενώ αυτό κινείται προς μια άλλη, ώστε να πυροβολούμε εχθρούς αποφεύγοντας παράλληλα τις επιθέσεις τους. Έτσι, αποκτούμε απόλυτα ακριβή έλεγχο του πεδίου της μάχης και μπορούμε να πραγματοποιούμε τρομερούς ελιγμούς, με το άψογο σύστημα χειρισμού. Στη συνέχεια ξεκλειδώνουμε κι άλλες ιδιότητες, μερικές από τις οποίες είναι εξίσου διασκεδαστικές.

Οι μάχες, ειδικά όταν έχουμε στη διάθεσή μας ένα πλήρες οπλοστάσιο, είναι υπέροχες. Οι τύποι των εχθρών είναι αρκετοί και έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά -τα οποία είναι πάντα ξεκάθαρα- ώστε να απαιτούν και διαφορετική προσέγγιση. Ένας αντίπαλος έχει ισχυρές ασπίδες τις οποίες πρέπει να διαλύσουμε πριν μπορέσουμε να τον χτυπήσουμε, άλλος έχει αδύναμο σημείο στο πίσω μέρος του και θα πρέπει να κάνουμε drift για να το δούμε, κάποιος ρίχνει νάρκες που πρέπει να αποφύγουμε.

Chorus

Photo: Deep Silver

Γενικά, οι αντίπαλοι είναι ολόσωστα σχεδιασμένοι για να αναγκαστούμε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και να πειραματιστούμε με εκείνα, ενώ και η δυσκολία είναι επίσης σωστά ρυθμισμένη στα διάφορα επίπεδά της (υπάρχει και επιλογή για permadeath). Επίσης, υπάρχουν και κάποια bosses αλλά και μίνι bosses, όλα εξαιρετικά, επικά και εντυπωσιακά, με διαφοροποιήσεις στον πυρήνα του gameplay και της προσέγγισης.

Διαβάστε επίσης:  Atomic Heart - Review

Ένα ακόμα ενδιαφέρον κομμάτι έρχεται με την εισαγωγή εσωτερικών χώρων προς εξερεύνηση, οι οποίοι περιλαμβάνουν δραστηριότητες σε στιλ απλοποιημένων περιβαλλοντικών γρίφων. Στο Chorus θα κάνετε πολλά διαφορετικά πράγματα: θα ακολουθήσετε σκάφη κρυφά, θα κάνετε stealth σε μια διαστημική πόλη, θα εξερευνήσετε ερείπια ναών που κρύβουν μυστικά, θα διαλύσετε γιγάντια διαστημόπλοια από μέσα, θα απενεργοποιήσετε βόμβες, θα κάνετε αγώνες δρόμου, θα προστατεύσετε κονβόι σκαφών.

Τέλος, θα βρείτε και διάφορα αντικείμενα για να «φορέσετε» στο σκάφος σας και να του δώσετε ιδιότητες που αξιοποιούνται στη μάχη. Υπάρχουν σετ εξοπλισμού που, αν ολοκληρωθούν, δίνουν πιο ισχυρά αποτελέσματα, και συνολικά το σύστημα αυτό είναι αρκετά ευέλικτο και καλορυθμισμένο ώστε να προκύπτουν πολλοί συνδυασμοί που βοηθούν σε ξεχωριστές συνθήκες. Είναι ένα πλήρες πακέτο, χορταστικό και γεμάτο με ουσιώδες περιεχόμενο.

Chorus

Photo: Deep Silver

Τώρα, στον οπτικό τομέα υπάρχουν κάποια θέματα. Εγώ έπαιξα την έκδοση του PS4 στο PS5, και εκεί είδα δύο modes, ένα για καλύτερο performance και ένα για υψηλότερη ανάλυση. Φυσικά, εφόσον το δεύτερο στοχεύει τα 30fps, το πρώτο φαίνεται ως μονόδρομος για ένα τέτοιο παιχνίδι. Και, πράγματι, όταν παίζουμε στα 60fps το αποτέλεσμα είναι πολύ ικανοποιητικό.

Ωστόσο, στο performance mode η ανάλυση πλήττεται αισθητά και, ιδίως σε συγκεκριμένα επίπεδα τα οποία περιλαμβάνουν πολλή οπτική πληροφορία, το αποτέλεσμα δεν είναι ικανοποιητικό, με θολούρες και flickers παντού. Περιμένουμε να δούμε την έκδοση του PS5, μήπως η κατάσταση είναι βελτιωμένη εκεί. Πάντως, αν εξαιρέσουμε αυτό το ζήτημα, οπτικά το Chorus δείχνει πανέμορφο, με σωστά εφέ φωτισμού, καλοσχεδιασμένες και λεπτομερείς μεταλλικές υφές γεμάτες με μοτίβα, και με αχανή διαστημικά αξιοθέατα που σε ορισμένες στιγμές εντυπωσιάζουν πολύ.

Τελικά, το Chorus είναι μία απ’ τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις της χρονιάς. Πολύ πιο αξιόλογο απ’ ό,τι φαίνεται αρχικά και ένα παιχνίδι που έλειπε εδώ και καιρό από τον mainstream χώρο. Θα καταφέρει να ικανοποιήσει τη «δίψα» σας για τίτλους σε στιλ Star Fox ή Ace Combat, αλλά θα ξεπεράσει τις προσδοκίες σας σημαντικά.

 

Λεπτομέρειες
Διαθέσιμο σε: PC, Xbox One, PS4Chorus - Boxart
Δοκιμάστηκε σε: PS5 (έκδοση PS4)
Εταιρεία Ανάπτυξης: Fishlabs GmbH
Εκδότρια Εταιρεία: Deep Silver
Είδος: Space Combat
Ηλικίες: 12+
Ημ/νία Κυκλοφορίας: 3 Δεκεμβρίου 2021
Official website: chorusthegame.com/

Θετικά

 • Αξιόλογο σενάριο
 • Υπέροχη πρωταγωνίστρια
 • Εξαιρετικές ερμηνείες
 • Αρκετό περιεχόμενο, χωρίς ανούσια fillers
 • Κορυφαίο σύστημα χειρισμού, συναρπαστικές μάχες
 • Πολύ διασκεδαστικά skills και combos
 • Εντυπωσιακά διαστημικά αξιοθέατα

Αρνητικά

 • Το exposition κάποιες φορές κουράζει
 • Το performance mode δεν είναι ιδανικό
 • Το pathfinding μπερδεύει
 • Τα cutscenes δεν ικανοποιούν

Βαθμολογία

8.5
Πολύ καλό

Αφήστε σχόλιο

* Με τη συμπλήρωση των στοιχείων, αποδέχεστε την αποθήκευση και τη διαχείριση των πληροφοριών σας από την ιστοσελίδα.

Thanks for submitting your comment!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ