Company of Heroes 3 – Review

Το Company of Heroes 3 καταφέρνει να είναι ταυτόχρονα ένα πολύ προσβάσιμο και ένα χορταστικό παιχνίδι στρατηγικής, ιδανικό για νεοφερμένο κοινό αλλά χωρίς μεγάλες «εκπτώσεις».

Πρόκειται για τη νέα προσθήκη στην κλασική σειρά real time strategy Company of Heroes, που φέρνει ό,τι έχουμε αγαπήσει από τους προηγούμενους τίτλους, προσπαθώντας να κάνει, ταυτόχρονα, κάποιες σημαντικές αλλαγές.

Στρατιωτικές μάχες γεμάτες με ένταση στο Company of Heroes 3

Ο πυρήνας της εμπειρίας παραμένει ίδιος, πιστός στην παράδοση: μάχες με στρατιωτικές μονάδες, σε μικρή κλίμακα, γεμάτες ένταση και στρατηγικές κινήσεις.

Days of Play 2024 - 300x250

Εδώ, το τρίτο παιχνίδι της σειράς τα πηγαίνει περίφημα. Οι μονάδες που είναι διαθέσιμες είναι αρκετές, τα factions επαρκώς διαφοροποιημένα και ο οπτικός σχεδιασμός ξεκάθαρος για να μην προκύπτουν μπερδέματα.

company of heroes 3 gameplay

photo: Sega

Με μια ματιά, ξέρουμε τι ακριβώς μονάδες βρίσκονται απέναντί μας και, όταν έχουμε πλέον μάθει καλά τα συστήματα του παιχνιδιού, ξέρουμε και πώς πρέπει να κινηθούμε για να τις αντιμετωπίσουμε.

Days of Play 2024 - 300x250

Στο Company of Heroes 3 δεν καλούμαστε να διοικήσουμε τεράστια στρατεύματα, να μαζέψουμε υλικά και να χτίσουμε πόλεις. Εδώ, καθώς πρόκειται για μικρότερης κλίμακας μάχη, πρέπει να οδηγούμε περιορισμένου μεγέθους μονάδες, να καταλαμβάνουμε στρατηγικής σημασίας σημεία που μας δίνουν πόρους για ανάπτυξη περισσότερων στρατευμάτων και για την απόκτηση των αναβαθμίσεων που τα κάνουν ισχυρότερα.

Οι μάχες είναι πάρα πολύ διασκεδαστικές, γεμάτες με ένταση και συναρπαστικές αναμετρήσεις. Πρέπει να μάθουμε να χειριζόμαστε σωστά κάθε τύπου μονάδα, να κρυβόμαστε πίσω από τοίχους και οχήματα, να φεύγουμε πριν σπάσει η κάλυψη από τα εχθρικά πυρά, να μπαίνουμε σε κτίρια για να πυροβολούμε από τα παράθυρα τους εχθρούς, να στήνουμε ή να απενεργοποιούμε νάρκες.

Days of Play 2024 - 300x250

Ένα προσιτό παιχνίδι στρατηγικής

Ο σχεδιασμός των επιπέδων είναι ιδανικός για τέτοιου τύπου μάχες, με διαφόρων ειδών περιοχές που δίνουν ξεχωριστές δυνατότητες τακτικών κινήσεων. Σε μια γέφυρα μπορούμε να βάλουμε εκρηκτικά, σε ανοιχτό πεδίο να στήσουμε πολυβόλα, σε πόλεις να κάνουμε μανούβρες στα στενά και να καθαρίζουμε τα κτίρια από εχθρούς ρίχνοντας χειροβομβίδες στα παράθυρα.

Η συνταγή είναι κλασική και πετυχημένη, τα πάντα λειτουργούν όπως πρέπει, ενώ κάποιες νέες προσθήκες βελτιώνουν το σύνολο. Για παράδειγμα, μπορούμε να κάνουμε παύση όποτε θέλουμε για να δίνουμε εντολές στις μονάδες μας, τις οποίες εκτελούν μόλις συνεχίσουμε τη δράση -μια λειτουργία που κάνει την εμπειρία πιο προσιτή σε νεοφερμένο κοινό.

Days of Play 2024 - 300x250

Ωστόσο, αν και καταφέρνει να είναι πιο προσιτό, το Company of Heroes 3 δεν εξηγεί όσο πρέπει τα συστήματά του. Ειδικά στο μεγάλο campaign του, αφήνει πάρα πολλά πράγματα είτε εντελώς είτε μερικώς ανεξήγητα, με αποτέλεσμα να δημιουργεί μπερδέματα και να μην αφήνει τους μηχανισμούς του να ξεδιπλωθούν επαρκώς. Μπορούσε να κάνει κάτι πολύ καλύτερο όσον αφορά στη διαδικασία εκμάθησης και στα tutorial.

Διαβάστε επίσης:  Αξιολογήθηκε ηλικιακά το Sonic Origins στην Νότια Κορέα

Τα campaigns του Company of Heroes 3 δοκιμάζουν νέα πράγματα

Το campaign, λοιπόν, χωρίζεται σε δύο μέρη: ένα μεγάλο, με νέα στοιχεία, με setting την Ιταλία και ένα άλλο στη Βόρεια Αφρική, που θυμίζει τα κλασικά, με διαδοχικές αποστολές. Τα δύο campaign έχουν αρκετά ενδιαφέρουσες αποστολές, αλλά το σενάριό τους είναι πλήρως αδιάφορο, στημένο με εντελώς διεκπεραιωτικό τρόπο και δεν προσφέρει τίποτα απολύτως στην εμπειρία.

Days of Play 2024 - 300x250

Στο ιταλικό campaign, το Company of Heroes δοκιμάζει διάφορες νέες ιδέες, φέρνοντας αποστολές που παίζουν σε σειρές. Καλούμαστε να κατακτήσουμε διάφορα σημεία ενός μεγάλου χάρτη, ενώ χειριζόμαστε στρατεύματα σε σύστημα turn-based.

company of heroes 3 gameplay

photo: Sega

Η ιδέα είναι καλή, η παρουσίαση πετυχημένη, αλλά υπάρχουν προβλήματα. Εκτός από την αδυναμία επαρκούς επεξήγησης όλων των συστημάτων, το campaign έχει και αδυναμία να στήσει ισχυρούς αντιπάλους. Η ΑΙ δεν αντιδρά όσο πρέπει, δεν κινείται αρκετά, δεν καταφέρνει να γίνει απειλητική παρουσία. Επίσης, το population cap παραείναι χαμηλό, με αποτέλεσμα να έχουμε λίγες μονάδες στη διάθεσή μας συνεχώς -ειδικά στην αρχή- και οι μάχες να μην είναι αρκετά συναρπαστικές.

Days of Play 2024 - 300x250

Το campaign είναι πανεύκολο, έχει αρκετά προβλήματα στον σχεδιασμό και, τελικά, μοιάζει απλώς με δοκιμή, η οποία ελπίζουμε να οδηγήσει σε κάτι καλύτερο σε ένα επόμενο παιχνίδι της σειράς.

Συναρπαστικό multiplayer

Εκεί που το παιχνίδι «λάμπει», πάντως, είναι το multiplayer. Εδώ, οι μάχες ξεδιπλώνονται πλήρως και, αφού δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε την περιορισμένη ΑΙ (και στις «κανονικές» μάχες του campaign, πάλι δεν είναι ιδανική) καλούμαστε να προσέχουμε κάθε κίνησή μας και να μάθουμε να αξιοποιούμε σωστά τα στρατεύματα. Επίσης, πρέπει να μάθουμε πώς να αναβαθμίζουμε την κάθε μονάδα ανάλογα με τις ανάγκες μας, αφού το σύστημα είναι αρκετά ευέλικτο και δίνει πολλές δυνατότητες πειραματισμού στην προσέγγιση. Οι μάχες, ειδικά στο multiplayer, είναι ταυτόχρονα χαοτικές αλλά και πολύ στρατηγικές και το αποτέλεσμα είναι πάρα πολύ διασκεδαστικό.

Days of Play 2024 - 300x250

Δυστυχώς, η παρουσίαση του Company of Heroes 3 είναι κατώτερη των προσδοκιών. Παρατηρούνται κάποια οπτικά glitches, με στρατιώτες σε παράξενες θέσεις, ενώ σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να «κολλήσουν» τα πάντα και να αναγκαστείτε να κάνετε reload. Επίσης, τα γραφικά δεν είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά, δυστυχώς. Τα animations είναι περιορισμένα, οι εκρήξεις και τα εφέ δεν κερδίζουν τις εντυπώσεις, η μουσική είναι αδιάφορη. Οι καταστροφές των κτιρίων είναι το highlight, ενώ και οι χάρτες είναι όμορφα σχεδιασμένοι, αλλά στο τεχνικό κομμάτι μπορούσε να γίνει κάτι καλύτερο.

Διαβάστε επίσης:  Sonic Frontiers: Δείτε 7 ολόκληρα λεπτά gameplay

Σε κάθε περίπτωση, το Company of Heroes 3 είναι ένα πολύ διασκεδαστικό παιχνίδι στρατηγικής, με χορταστικά campaigns που άνετα σας βγάζουν 20 ώρες, με συναρπαστικές μάχες στο multiplayer και καλοσχεδιασμένους χάρτες. Επίσης, οι δοκιμές που κάνει είναι καλοδεχούμενες, αν και δεν πετυχαίνουν όλες οι νέες ιδέες του. Μια καλή προσθήκη στη σειρά και μια σωστή προσέγγιση για το μέλλον της.

Days of Play 2024 - 300x250

Λεπτομέρειες
Διαθέσιμο σε: PC, PS5, Xbox Series X|S company of heroes 3 mini key art
Δοκιμάστηκε σε:
PC
Εταιρεία Ανάπτυξης: Relic Entertainment
Εκδότρια Εταιρεία: Sega
Διανομή: Zegetron
Είδος: Real-time strategy
Ηλικίες: 18+
Ημ/νία Κυκλοφορίας: 23 Φεβρουαρίου 2023 (PC) / 2023 (PS5, Xbox Series X|S)
Official website: link


Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review. 

Days of Play 2024 - 300x250

Θετικά

  • Συναρπαστικές μάχες, χαοτικές αλλά γεμάτες στρατηγική
  • Καλοσχεδιασμένα επίπεδα
  • Καλοδουλεμένες στρατιωτικές μονάδες
  • Χορταστικά campaigns, με καλοδεχούμενες ιδέες
  • Πολύ διασκεδαστικό multiplayer

Αρνητικά

  • Πλήρως αδιάφορο σενάριο
  • Κάποια bugs-glitches
  • Τα γραφικά μπορούσαν καλύτερα
  • Το campaign δεν είναι ιδανικά στημένο στο κομμάτι turn-based
  • Ανεπαρκή tutorials

Βαθμολογία

7.5
Καλό
Days of Play 2024 - 300x250
Ακολουθήστε το VG24.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο πρόσφατα νέα από τον κόσμο των video games, του entertainment και της τεχνολογίας. Ακολουθήστε το VG24.gr σε Facebook, X, Instagram, YouTube, Spotify και TikTok.
Δείτε το νέο VG24 Podcast:

Αφήστε σχόλιο

* Με τη συμπλήρωση των στοιχείων, αποδέχεστε την αποθήκευση και τη διαχείριση των πληροφοριών σας από την ιστοσελίδα.

Thanks for submitting your comment!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ