Creative Sensemore Air – Review

Βαγγέλης Λερός

Δοκιμάζουμε τα νέα in-ear ακουστικά της Creative, Sensemore Air, μια προσιτή επιλογή για εξαιρετικό ήχο, χωρίς υποχωρήσεις στα χαρακτηριστικά και την άνεση!

Η Creative απολαμβάνει περίοπτη θέση στην ελληνική αγορά, με τους καταναλωτές να προτιμούν τα προϊόντα τους σε πολλές κατηγορίες, λόγω των καινοτόμων τεχνολογιών τους, των ποιοτικών υλικών τους και, συνήθως, του πολύ καλού λόγου αξίας – τιμής που παρουσιάζουν. Ειδικά στον ήχο, έχουμε πολύ θετικές εντυπώσεις στο VG24, αφού κι εγώ ο ίδιος έχω μείνει υπερευχαριστημένος από την ηχόμπαρα του σαλονιού μου που αγόρασα (τώρα που το σκέφτομαι) πριν αρκετό καιρό, αλλά και ο Παύλος πρόσφατα δοκίμασε την πιο φρέσκια Sound Blaster Katana V2X και έγραψε τα καλύτερα. Είχα, λοιπόν, ψηλά τον πήχη για την Creative όταν μου ζητήθηκε να αναλάβω τα νέα τους earbuds, τα Creative Sensemore Air, ενώ ταυτόχρονα υπήρχε μια προκατάληψη για το συγκεκριμένο είδος ακουστικών (τα in-ear που λέμε), σε σχέση με τη ευκολία χρήσης τους, τη διάρκεια της μπαταρίας, αλλά και την ποιότητα του ήχου, με βάση την πρότερη εμπειρία μου.

Creative Sensemore Air

Photo: VG24.gr

Spoiler alert: Τα Sensemore γκρέμισαν κάθε αμφιβολία

Η τιμή τους, για να ξεκινήσουμε από τα σημαντικά, βρίσκεται σε μια μεσαία κατηγορία, γύρω στα 70 ευρώ. Αυτό τα τοποθετεί σημαντικά χαμηλότερα, σε κόστος, από τις ναυαρχίδες των ανταγωνιστών, αλλά ταυτόχρονα, υψηλότερα από άσημες προτάσεις που μπορεί να εντοπίζετε στα καταστήματα. Πάντως, θα διαπιστώσετε παρακάτω πως αξίζουν τα χρήματά τους, αφού προσφέρουν ένα πληρέστατο πακέτο δυνατοτήτων.

Μέσα στο κουτί…

Ανοίγοντας τη συσκευασία θα βρείτε τα ακουστικά μέσα στη θήκη τους, η οποία τα φορτίζει κιόλας, όπως συνηθίζεται. Η θήκη, με τη σειρά της, φορτίζεται μέσω πρωτοκόλλου USB-C, με ένα μικροσκοπικό καλώδιο που συμπεριλαμβάνεται. Συνολικά, 3 ζευγάρια από tips σιλικόνης διαφορετικών μεγεθών βρίσκονται στο κουτί, ώστε να νιώσετε άνετα φορώντας τα. Φυσικά, θα βρείτε και οδηγούς με σύντομες οδηγίες και βήματα εγκατάστασης ειδικού λογισμικού για Android και iOS, αλλά και για τη σύζευξη με το κινητό σας. Η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή και γρήγορη, ενώ δεν αντιμετωπίσαμε κανένα πρόβλημα συνδεσιμότητας, ούτε αποσυνδέσεις, κάτι που, παραδόξως, δεν θεωρείται δεδομένο σε προτάσεις από λιγότερο γνωστές / ποιοτικές μάρκες ακουστικών.

Creative Sensemore Air

Photo: VG24.gr

Η θήκη φόρτισης

Ο ρόλος του case είναι κομβικός, αφού θα φορτίζει τα ακουστικά σας ενώ βρίσκεστε έξω. Η ενσωματωμένη μπαταρία του φορτίζει τα ακουστικά, που κολλάνε μαγνητικά στις θέσεις τους, δίνοντας μια ονομαστική αυτονομία 35 ωρών, που μπορεί να διακυμανθεί, ανάλογα με την ένταση και τον τύπο της χρήσης. Τα earbuds, με αντίστοιχους υπολογισμούς, έχουν μπαταρία που αρκεί για σχεδόν 10 ώρες μικτής ακρόασης, όμως παίρνουν «ανάσα» αμέσως όταν μπουν στη θήκη, μέσα σε λίγα λεπτά. Αξίζει να αναφερθεί πως οι μετρήσεις γίνονται από τις εταιρίες σε «μέσες συνθήκες», χωρίς τη χρήση όλων των features και μια μέτρια τιμή στο volume. Πρακτικά, πάντως, θα σας υπηρετήσουν άνετα για μια ολόκληρη μέρα κανονικής χρήσης, ενώ, αν δεν βρεθεί διαθέσιμη πρίζα για φόρτιση, τα Sensemore Air υποστηρίζουν ΚΑΙ ασύρματη φόρτιση, κάτι που μερικές κινητές συσκευές μπορούν να εκτελέσουν.

Creative Sensemore Air

Photo: VG24.gr

Στο μπροστά μέρος της θήκης υπάρχουν 3 λυχνίες που υποδεικνύουν το υπόλοιπό σας σε μπαταρία με χρωματικές βαθμίδες, κάτι πολύ βολικό, όπως και το σχήμα της θήκης, που πλέον είναι πιο διακριτικό, μικρό και κομψό. Σίγουρα προτιμούμε το συγκεκριμένο design, που δεν μοιάζει όπως τα προηγούμενα μοντέλα με… ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Διαβάστε επίσης:  Sony INZONE Buds: Τα truly wireless gaming ακουστικά με τη μεγαλύτερη αυτονομία στην κατηγορία

Τα earbuds

Τα in-ear ακουστικά θυμίζουν αρκετά, σε σχεδιασμό, τη σειρά Outlier, με το χαρακτηριστικό δαχτυλίδι – LED να παραμένει, κάνοντάς με να νιώθω σαν Deviant από το Detroit: Become Human (μόνο οι gamers το έπιασαν αυτό). Το πλαστικό υλικό κατασκευής παίρνει glossy μαύρη απόχρωση, μαγνητίζοντας δαχτυλικά αποτυπώματα, ενώ οι μακροεντολές δίνονται μέσω αγγιγμάτων στην touch capacitive επιφάνειά τους. Εδώ βρίσκω το πρώτο αρνητικό σημείο της παρουσίασης, αφού αναγκάστηκα να απενεργοποιήσω τις εντολές, για να αποφύγω «κατά λάθος» ενέργειες, όπως να αλλάξω τραγούδι ή να χαμηλώσω την ένταση καθώς προσπαθούσα να φορέσω τη μάσκα μου, ή να βολέψω το ακουστικό και τα γυαλιά μου στα αυτιά μου.

Creative Sensemore Air

Photo: VG24.gr

Πιστεύω πως ένα physical κουμπί θα τελούσε καλύτερα τον ρόλο, ωστόσο, αποδίδω την απόφαση της Creative στο compact design. Εκτός από στυλιστική επιλογή, το παραπάνω δίνει και αρκετά καλή αδιαβροχοποίηση στα ακουστικά (IPX5 Certified), που αντέχουν στον ιδρώτα, τη βροχή και τα πιτσιλίσματα για αρκετά λεπτά, όπερ σημαίνει: ατέλειωτο τζόγκινγκ στη βροχή, ακούγοντας VG24Podcast!

Μιας και αναφέρθηκα στο τρέξιμο, θέλω να τονίσω ένα από τα μεγαλύτερα προτερήματα του νέου μοντέλου της Creative, το οποίο είναι το βάρος τους. Πρόκειται για σημαντικό χαρακτηριστικό που βοηθά στην άνεση και, κυρίως, να μην φεύγουν εύκολα τα ακουστικά από τα αυτιά κατά την κίνηση. Συγκεκριμένα, το βάρος έχει πέσει στα 48 γραμμάρια, από τα 80+ των προηγούμενων μοντέλων και τα αντίστοιχα υψηλά νούμερα των ανταγωνιστών.

Ήχος και Τεχνολογίες – Sense… more

Ποιοτικά, ο ήχος των Sensmore Air βρίσκεται αρκετά ψηλά σε standards. Σπάνια βρίσκουμε τόσο καλό ήχο σε μικρά drivers των 6mm. Καθαρά πρίμα, πλούσια μπάσα, τα αναμενόμενα μεσαία, σε ένα σύνολο που από μόνο του δεν εντυπωσιάζει, όμως με τη χρήση του Equalizer μπορεί να έρθει σε φανταστικό, για τα δεδομένα, σημείο. Οι κλήσεις περνούν εξίσου πεντακάθαρα στα αυτιά μας, αν και το μικρόφωνο δεν βλέπει βελτίωση, σε σχέση με όσα έχουμε συνηθίσει από Bluetooth ακουστικά.

Φτάνουμε λοιπόν στο σημείο που επεξηγείται και δικαιολογείται το όνομα «Sensemore» που επέλεξε η Creative και, φυσικά, αυτό σχετίζεται με τεχνολογίες ήχου που μας κάνουν να «αισθανόμαστε περισσότερα».

Η εταιρία εξέλιξε το λογισμικό της, κινούμενη σε έναν άξονα προτίμησης του χρήστη, που, αναλόγως της περίστασης: μπορεί να θέλει να ακούει τι γίνεται γύρω του ενώ φοράει ακουστικά, μπορεί όμως και όχι.

Διαβάστε επίσης:  Sonos Era 300 - Review

Αν για παράδειγμα είστε μέσα στο μετρό (Θεσσαλονικείς, την υπομονή σας εδώ), το πορτοκαλί ειδικά, που βογκάει, θα σας έχει τύχει να μην μπορείτε να ακούσετε μουσική από τη φασαρία. Με το Active Noise Cancelation (ANC) το μικρόφωνο των ακουστικών συλλέγει… θόρυβο από το περιβάλλον σας και εκπέμπει συχνότητες που τον εξουδετερώνουν. Θα μπλέξουμε με βαριά φυσική αν το εξηγήσουμε αυτό αναλυτικά, αλλά σκεφτείτε να σας ενοχλεί η φασαρία συχνότητας Χ και τα ακουστικά να παίζουν συχνότητα –Χ, που μαζί βγάζουν 0. Δεν πειράζει αν δεν καταλάβατε, σημασία έχει ότι τα φόρεσα στο μετρό και ενθουσιάστηκα με το αποτέλεσμα.

Λίγο αργότερα, όμως, βγήκα από το μετρό και προσπάθησα να διασχίσω έναν δρόμο, κάτι που παραλίγο να καταλήξει σε τραγωδία. Για συνθήκες που απαιτούν την προσοχή σας, στην αντίπερα όχθη του άξονα που αναφέραμε πιο πάνω, υπάρχουν δύο modes που θα σας δώσουν πλήρη αίσθηση των όσων συμβαίνουν γύρω σας.

Creative Sensemore Air

Photo: VG24.gr

 

Το Ambient mode είναι μια παραμετροποιήσιμη λειτουργία που αφήνει τους ήχους να διαπερνούν το earbud, δίνοντας αποτέλεσμα που θυμίζει open-ear ακουστικό. Στο Sensemore mode, από την άλλη, μπορείτε να απομονώσετε τις ομιλίες από τον θόρυβο και να ακούτε μόνο αυτές. Σε υψηλή ένταση, το συγκεκριμένο mode τελεί, μεταξύ σοβαρού και αστείου, ρόλο ακουστικού βαρηκοΐας.

Αν και παραπέμπουν σε gimmicks, όλες οι παραπάνω λειτουργίες μπορούν να ρυθμιστούν μέσω εφαρμογής και να βολέψουν πολλούς ανθρώπους σε παράξενα σενάρια της καθημερινότητάς τους. Προσωπικά, δηλώνω μεγάλος fan του «δεν θέλω να σας ακούω» και λατρεύω το ANC.

Για τους audiophiles, τα ακουστικά δίνουν και μια γεύση της τρομερής πατέντας της Creative, του Super X-Fi. Εντάξει, δεν έχουν το τσιπάκι που απαιτείται για την πλήρη εκμετάλλευση της τεχνολογίας, αλλά φέρουν τη σφραγίδα «SXFI READY».

Αν δεν γνωρίζετε τι εστί SXFI, να σας ενημερώσουμε πως πρόκειται για μια τεχνολογία που προσομοιώνει στα ακουστικά πολυκάναλο ήχο επαγγελματικής ποιότητας και πιστότητας. Τα flagship προϊόντα της Creative, μέσω ειδικού hardware επιτρέπουν την εφαρμογή του feature ΠΑΝΤΟΥ, ενώ οι «READY» συσκευές μπορούν να τo αξιοποιήσουν αποκλειστικά εντός σχετικής εφαρμογής και μόνο για τοπικά αρχεία (όχι streaming από Spotify, YouTube κλπ.).

Συνοψίζοντας

Τα Sensemore Air της Creative δεν κάνουν συμβιβασμούς σε ποιότητα υλικών και ήχου. Αποτελούν ίσως τη σοβαρότερη πρόταση στην κατηγορία τους, με καθαρό και πλούσιο ήχο, σοβαρό λογισμικό, ικανοποιητική μπαταρία και ανανεωμένο design. Αν δεν ήταν glossy και δεν είχαν κουμπιά αφής, ίσως θα μιλούσα για τα αγαπημένα μου ακουστικά ever.

 

Θετικά

  • Εξαιρετικός ήχος για την κατηγορία του
  • Παραμετροποιήσιμα πλήκτρα αφής με μπόλικες εντολές
  • Πολύ χρήσιμη και λειτουργική εφαρμογή για κινητό
  • Η τεχνολογία Active Noise Cancelation
  • Ικανοποιητική διάρκεια μπαταρίας

Αρνητικά

  • Το Sensemore Mode δεν θα βολέψει αρκετούς
  • Μέτρια ποιότητα μικροφώνου
  • Τα glossy κουμπάκια αφής πατιούνται κατά λάθος

Βαθμολογία

8.5
Πολύ καλό
 
Ακολουθήστε το VG24.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο πρόσφατα νέα από τον κόσμο των video games, του entertainment και της τεχνολογίας. Ακολουθήστε το VG24.gr σε Facebook, X, Instagram, YouTube, Spotify και TikTok.
  Δείτε το νέο VG24 Podcast:  

Αφήστε σχόλιο

* Με τη συμπλήρωση των στοιχείων, αποδέχεστε την αποθήκευση και τη διαχείριση των πληροφοριών σας από την ιστοσελίδα.

Thanks for submitting your comment!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ