Crisis Core: Final Fantasy VII Reunion – Review

Κυκλοφόρησε το Crisis Core: Final Fantasy VII Reunion, prequel του  FFVII. Πόσο έχει αλλάξει σε σχέση με το πρωτότυπο του PSP; Περισσότερα, στο review.

Φαίνεται ότι η Square Enix, αφού τελείωσε με το compilation του Final Fantasy VII, τώρα φτιάχνει το compilation του Final Fantasy VII Remake και φέρνει στο σήμερα το Crisis Core με την έκδοση Reunion.

Και πολύ καλά κάνει, θα πω, καθώς πρόκειται για έναν τίτλο που «ξεχάστηκε», επειδή είχε κυκλοφορήσει μόνο στη φορητή κονσόλα PlayStation, το PSP.

crisis core screenshot

εικόνα: Square Enix-VG24

Και ήταν κρίμα, αφού το Crisis Core είναι prequel για το Final Fantasy VII και, επίσης, πρόκειται για ένα αξιόλογο παιχνίδι με ιδιαίτερους μηχανισμούς, συγκινητικές στιγμές και πολλούς αγαπημένους χαρακτήρες (ο Zack και η Aerith είναι υπέροχοι).

Ειδικά τώρα, με την κυκλοφορία του Final Fantasy VII Remake και του δεύτερου μέρους στο μέλλον, του Rebirth, οι fans θα ήθελαν να δουν τα γεγονότα του Crisis Core, που δείχνουν πώς ο Cloud και ο Sephiroth έφτασαν στην αρχή του FFVII όπως τους ξέρουμε. Μάλιστα, καθώς το FFVII Remake μάς έδειξε τον Zack, καλό είναι ο κόσμος να μάθει ποιος είναι αυτός ο χαρακτήρας.

fight

εικόνα: Square Enix-VG24

Και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να το μάθει από το να παίξει το παιχνίδι στο οποίο πρωταγωνιστεί, το Crisis Core, πλέον στην καλύτερη δυνατή μορφή του, με το Reunion.

Το Crisis Core έρχεται ανανεωμένο, αλλά παραμένουν προβλήματα του παρελθόντος

Η Square Enix έχει κάνει εξαιρετική δουλειά στην ανανέωση του τίτλου, σε αρκετούς τομείς. Αν δεν έχετε παίξει το πρωτότυπο Crisis Core, να σας πω συνοπτικά περί τίνος πρόκειται.

Το Crisis Core είναι ένα action RPG, της «σχολής» των jRPG, το οποίο ακολουθεί τις περιπέτειες του Zack Fair όσο προσπαθεί να ανέβει στις τάξεις ως SOLDIER. Θα κάνετε αποστολές, θα πολεμήσετε με τέρατα, θα δείτε χαρακτήρες όπως οι Sephiroth και Aerith. Το σενάριο είναι αξιόλογο, αλλά, δυστυχώς, η αφήγηση είναι παλιομοδίτικου τύπου, με φλύαρους διαλόγους, αργές εξελίξεις, fillers και άλλα προβλήματα της εποχής.

zack and aerith

εικόνα: Square Enix-VG24

Επίσης, η εξερεύνηση είναι πάρα πολύ απλοϊκή, σε πολύ μικρές τοποθεσίες χωρίς ενδιαφέρον. Η μάχη έχει ανανεωθεί σημαντικά και μοιάζει με σύστημα σύγχρονου παιχνιδιού, τα γραφικά έχουν αλλάξει πλήρως και -αν και δεν φτάνουν το FFVIIR- είναι ικανοποιητικά, στο πλαίσιο του remaster.

Οι αλλαγές είναι αρκετές ώστε να μπορούμε να μιλάμε για remake, αλλά η προσέγγιση της Square Enix δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο, αφού αν πούμε ότι το Crisis Core Reunion είναι remake, μάλλον ο κόσμος θα περιμένει αντίστοιχη δουλειά με εκείνη του FFVII, κάτι που δεν ισχύει. Για κάποια άλλη εταιρεία, το Reunion θα ήταν, χωρίς αμφιβολία, remake.

Σε κάθε περίπτωση, η εταιρεία έχει καταφέρει να ανανεώσει επαρκώς το παιχνίδι, ώστε να παίζεται και σήμερα άνετα, όμως θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν θα παίξετε έναν σύγχρονο τίτλο τύπου FFVII Remake, αλλά ένα ρετουσαρισμένο παλιό παιχνίδι, που κουβαλά προβλήματα της εποχής του.

Σε ποιο μέρος του κοινού απευθύνεται

Είναι από τα παιχνίδια που ακολουθούν τη δομή τύπου: περπατάω σε μια μικρού μεγέθους τοποθεσία, κάνω μια μάχη, περπατάω λίγο ακόμα, βλέπω cutscene, ξανά μάχη και πάλι από την αρχή. Η δομή δεν είναι εκσυγχρονισμένη, η σκηνοθεσία επίσης πάσχει από προβλήματα της εποχής, με «ξύλινα» animations και βαρετές οπτικές γωνίες. Οι μάχες είναι το μόνο κομμάτι του Crisis Core Reunion που έχουν πράγματι εκσυγχρονιστεί πλήρως και μπορούν να διασκεδάσουν το σημερινό κοινό, χωρίς αστερίσκους.

Συνεπώς, προτείνω το Crisis Core Reunion μόνο σε άτομα που αγαπούν τη σειρά και το έβδομο κεφάλαιό της, και σε άτομα που έπαιξαν το FFVII Remake, το λάτρεψαν και θέλουν να μάθουν περισσότερα για τον κόσμο και τους χαρακτήρες του. Το Crisis Core Reunion είναι εξαιρετική πρόταση για αυτό το μέρος του κοινού, δεν μπορεί όμως να συγκριθεί με άλλα παιχνίδια του είδους, τα οποία έχουν κυκλοφορήσει τα τελευταία χρόνια. Προχωρήστε με προσοχή, λοιπόν.

Όμως, έχει γίνει πολύ αξιόλογη δουλειά, και δεν μπορεί να μην αναγνωριστεί αυτό. Μπορεί να μην έχει εκσυγχρονιστεί πλήρως το παιχνίδι, μπορεί να μην μιλάμε για περίπτωση αντίστοιχη με του FFVIIR, όμως είναι ένας κλασικός, δυσεύρετος τίτλος στην καλύτερη μορφή του και, σε κάποια σημεία, η Square Enix έχει χειριστεί υποδειγματικά την ανανέωση του Crisis Core, σε γραφικά, ήχο και gameplay.

εικόνα: Square Enix-VG24

Τώρα, αν έχετε παίξει το πρωτότυπο Crisis Core στο PSP και αναρωτιέστε τι ακριβώς έχει αλλάξει η Square Enix με τη νέα έκδοση, διαβάστε παρακάτω. Αν κάτι δεν θυμάμαι σωστά, συγχωράτε με (και διορθώστε με).

Οι αλλαγές του Crisis Core Reunion σε σχέση με το πρωτότυπο

Νέες προσθήκες-βελτιώσεις

Μάχη

 • Καλύτερα tutorials

Από τα πρώτα λεπτά του Reunion, είναι ξεκάθαρο ότι πλέον ο τίτλος επιθυμεί να μας βοηθήσει στην εκμάθηση των συστημάτων του. Τα tutorials εμφανίζονται χωρίς να τα αναζητούμε εμείς χειροκίνητα στα μενού, και είναι τώρα πιο κατατοπιστικά, πιο «καθαρά» στην παρουσίαση και, γενικά, πιο κατανοητά.

 • Καλύτερη κάμερα, καλύτερος έλεγχος του χώρου

Στο PSP περιστρέφαμε την κάμερα με τις σκανδάλες και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται περιορισμοί. Τα λιγότερα πλήκτρα της φορητής κονσόλας δεν επέτρεπαν ευέλικτες κινήσεις, αφού στις μάχες οι σκανδάλες είχαν άλλη χρήση: πατώντας τις σκανδάλες μετακινούσαμε τον κέρσορα στο μενού των εντολών για να διαλέξουμε μαγικά και ικανότητες και να τα χρησιμοποιήσουμε. Τώρα, η κάμερα της μάχες περιστρέφεται με τον δεξιό μοχλό και έτσι έχουμε τη δυνατότητα να βλέπουμε τον χώρο και τους εχθρούς καλύτερα, ενώ έχει αλλάξει και το σημείο θέασης ώστε να φαίνονται πιο συναρπαστικές οι μάχες.

 • Target lock

Αφού έχει αλλάξει η κάμερα, δίνεται πλέον και η δυνατότητα για lock, για «κλείδωμα» στόχου. Μπορούμε να αλλάζουμε τον στόχο μας και να εξαπολύουμε στοχευμένα τις επιθέσεις μας, έχοντας πλήρη έλεγχο -αντίθετα με ό,τι συνέβαινε στο πρωτότυπο Crisis Core.

 • Ανανεωμένο interface

Το μενού που βλέπουμε όσο βρισκόμαστε σε μάχη έχει ανανεωθεί σημαντικά και πλέον είναι σύγχρονο και ξεκάθαρο. Αντί για τις επιθέσεις, τα materia, τα skills, κάτω δεξιά βρίσκονται μόνο τα αντικείμενα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, αφού οι ικανότητες του Zack πλέον τοποθετούνται σε συνδυασμούς πλήκτρων, όπως, για παράδειγμα, «L1+τετράγωνο». Έτσι, ανοίγονται οι δυνατότητές μας, η μάχη γίνεται πιο ευέλικτη και δεν χρειάζεται να επιλέγουμε συνέχεια τις εντολές από το μενού. Με αυτόν τον τρόπο, νιώθουμε περισσότερο ότι βρισκόμαστε σε έντονες μονομαχίες και λιγότερο ότι παίζουμε ένα παιχνίδι τύπου «επιτραπέζιο».

Δείτε πώς είναι το interface στο Reunion:

battle bahamut

εικόνα: Square Enix-VG24

 • Βελτιωμένο DMW, δεν διακόπτει

Τα «slots», το σύστημα του Crisis Core, υπάρχουν ακόμα. Πάνω αριστερά στην οθόνη βλέπουμε εικόνες να περιστρέφονται και, όποτε ταιριάζουν μεταξύ τους, αποκτούμε κάποιες ειδικές ιδιότητες. Το σύστημα λειτουργεί όπως και τότε, αλλά πλέον είναι πιο διακριτικό και εύχρηστο. Όταν ταιριάζουν τα slots, για παράδειγμα, δεν διακόπτεται η ροή της μάχης, όπως γινόταν στο παιχνίδι του PSP. Επίσης, όταν αποκτούμε τα limit breaks ή τα summons μέσω των slots, δεν αναγκαζόμαστε να τα χρησιμοποιήσουμε αμέσως -μπορούμε να τα κρατήσουμε και να τα αξιοποιήσουμε στρατηγικά (ένα τη φορά). Ξεκάθαρη βελτίωση, χωρίς αμφιβολία.

 • Καλύτερα animations

Στη βελτίωση της μάχης συνδράμουν και τα πολύ αναβαθμισμένα animations. Τώρα, ο Zack κινείται με φυσικό τρόπο, με εντυπωσιακά άλματα και χορογραφίες. Αντί να νιώθουμε ότι εκτελούμε εντολές από μενού, όπως στο πρωτότυπο, με τις ξεχωριστές κινήσεις για κάθε επίθεση, εδώ έχουμε ένα ρευστό σύστημα, πολύ ανώτερο και ικανοποιητικό ακόμα και σε σύγκριση με παιχνίδια της σημερινής εποχής. Έχει γίνει εξαιρετική δουλειά σε αυτό το κομμάτι.

 • Νέος μηχανισμός για τα bosses
Διαβάστε επίσης:  Η Konami φαίνεται να ετοιμάζει remakes των παιχνιδιών Silent Hill

Τα bosses, στην έκδοση Reunion, όταν ετοιμάζονται να εξαπολύσουν μια ισχυρή επίθεση, εμφανίζουν μια νέα μπάρα μπροστά από τη «ζωή» τους. Αν μειώσουμε την μπάρα στο 75%, μειώνεται αντίστοιχα η δύναμη της επερχόμενης ειδικής επίθεσης. Αν τη μειώσουμε στο 0, ακυρώνουμε την επίθεση εντελώς. Άλλη μια λειτουργία που ενισχύει το κομμάτι της στρατηγικής στις μάχες.

Ενδεικτικά, μια μάχη (δείτε την κίνηση της κάμερας, τα animations, αλλά και τον μηχανισμό με την μπάρα του εχθρού):

 

 • Καλύτερη ΑΙ

Η ΑΙ των εχθρών επίσης έχει βελτιωθεί και τώρα δεν δίνουν την εντύπωση ότι απλώς περιμένουν να τους χτυπήσουμε. Κινούνται, αλλάζουν θέση, τρέχουν, επιτίθενται με πολύ πιο δυναμικό τρόπο (όχι πλήρως σύγχρονο, αλλά σημαντικά βελτιωμένο).

 • Δεν υπάρχουν ηχητικά εφέ για τα μενού

Στο πρωτότυπο παιχνίδι, κάθε φορά που μετακινούσαμε τον κέρσορα ακούγαμε έναν ήχο. Πλέον, αυτό δεν ισχύει -στο πλαίσιο της απομάκρυνσης του συστήματος μάχης από το μενού ώστε να γίνει πιο συναρπαστικό και σύγχρονο.

 • Νέα cutscenes για τα επανασχεδιασμένα summon

Τα summon έχουν επανασχεδιαστεί και είναι πιο εντυπωσιακά, όσον αφορά στα μοντέλα τους αλλά και στα cutscenes των επιθέσεών τους (που μάλλον είναι και πιο σύντομα τώρα).

Δείτε το νέο Ifrit:

 

 • Δυνατότητα skip και παύσης

Τα cutscenes των summon αλλά και των άλλων επιθέσεων, όπως των limit breaks, μπορούν να προσπεραστούν με το πλήκτρο του skip, ενώ μπορούμε να κάνουμε και παύση, σε όλες τις στιγμές. Καλοδεχούμενες δυνατότητες.

 • Καλύτερα οπτικά εφέ μαγικών, πιο γρήγορα

Τα εφέ, όταν χρησιμοποιούμε μαγικά, είναι σαφώς πιο εντυπωσιακά. Επίσης, έχουν αλλάξει οι χρόνοι της εκτέλεσης των μαγικών, αφού, για παράδειγμα, μια μπάλα φωτιάς ταξιδεύει πλέον με τρόπο που θυμίζει ορμητικό χτύπημα. Με τέτοιες παρεμβάσεις, η μάχη γίνεται ακόμα πιο γρήγορη.

 • Πληροφορίες για κάθε εχθρό

Δίπλα από το όνομα των εχθρών, βλέπουμε την μπάρα της «ζωής» τους και την αδυναμία τους. Έτσι, μαθαίνουμε με μια ματιά αν ένας αντίπαλος έχει αδυναμία στον πάγο ή τη φωτιά, για παράδειγμα, χωρίς να πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το κατάλληλο spell. Είναι καλύτερα έτσι; Μάλλον είναι θέμα προτίμησης, εδώ.

Δείτε δίπλα στο όνομα του εχθρού, το εικονίδιο του «πάγου» και η ένδειξη της αδυναμίας:

fight crisis core

εικόνα: Square Enix-VG24

 • Νέο game over

Στο Reunion, όταν χάνουμε σε μια μάχη, έχουμε τη δυνατότητα να την επαναλάβουμε αμέσως, αλλάζοντας, μάλιστα, τον εξοπλισμό μας. Στο πρωτότυπο, όταν χάναμε, πηγαίναμε στο τελευταίο checkpoint.

Δείτε τις επιλογές που δίνει το νέο game over:

 • Δυνατότητα αλλαγής της δυσκολίας εν μέσω gameplay

Παράλληλα, μπορούμε να αλλάζουμε τη δυσκολία (hard, normal) απλώς πηγαίνοντας στο σχετικό μενού. Στο πρωτότυπο, αυτό δεν γινόταν και έπρεπε να αρχίσουμε από την αρχή το παιχνίδι για να αλλάξουμε τη δυσκολία του. Σύγχρονες πινελιές, επίσης καλοδεχούμενες.

 • Αναπλήρωση HP με ένα πλήκτρο (εκτός μάχης)

Μια λιγότερο σημαντική αλλά ευχάριστη λειτουργία: μπορούμε, με το πάτημα ενός πλήκτρου, να αναπληρώσουμε πλήρως τη «ζωή» μας, εκτός μάχης -χρησιμοποιούνται μόνο απλά potions.

 • Δυνατότητα για flee σε απλές μάχες

Στις μάχες που δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία, στις απλές, τυχαίες μονομαχίες, μπορούμε τώρα να φύγουμε μακριά, να κάνουμε «flee».

 • Νέο battle stance για το Buster Sword και νέος μετρητής εμπειρίας

Μία από τις σημαντικότερες και πιο καλοδεχούμενες προσθήκες της Square Enix στο Crisis Core Reunion, και μία που το κάνει να μοιάζει περισσότερο με το FFVII Remake, είναι η νέα battle stance για το Buster Sword.

Στο πρωτότυπο παιχνίδι, το εμβληματικό Buster Sword δεν είχε ειδικές ιδιότητες που να το διαφοροποιούν από τα απλά όπλα. Εδώ, υπάρχει μια ξεχωριστή στάση μάχης, που αυξάνει τη δύναμη και την άμυνά μας, αλλά μας κάνει να κινούμαστε πιο αργά. Επίσης, χρησιμοποιώντας τις ειδικές ιδιότητες του σπαθιού, αυξάνεται η εμπειρία μας με αυτό και ξεκλειδώνουμε νέες, ειδικές λειτουργίες.

 • Bonus ανάλογα με τις επιδόσεις

Ακόμα μία πολύ ευχάριστη προσθήκη. Στο Crisis Core Reunion, αν τελειώνουμε τις μάχες με ορισμένους τρόπους (για παράδειγμα με ένα μαγικό ή ένα limit), αναπληρώνονται με συγκεκριμένους τρόπους και τα AP, HP, MP μας. Με αυτή τη λειτουργία, δίνεται ένα κίνητρο για να παίζουμε προσέχοντας τις κινήσεις μας στις μάχες.

 • Λιγότερη ανάγκη για grinding με missions

Θα έλεγα ότι, παρόλο που υπάρχει πρόκληση, το Crisis Core Reunion είναι πιο εύκολο από το πρωτότυπο παιχνίδι. Και θα έλεγα ότι αυτό είναι εσκεμμένη επιλογή της εταιρείας, ώστε να μην χρειάζεται να παίζουμε πολλές παράπλευρες αποστολές για να δυναμώσουμε τον χαρακτήρα μας. Σίγουρα καλή επιλογή, καθώς οι αποστολές αυτές δεν είναι ιδιαίτερα συναρπαστικές.

 • Combos

Τέλος, στο Reunion υπάρχουν κάποιες ξεχωριστές συνθήκες που οδηγούν σε δυνατότερα combos. Για παράδειγμα, μια επίθεση που σπαταλά AP και χρειάζεται συγκεκριμένο materia, μπορεί να είναι ισχυρότερη αν χρησιμοποιηθεί μετά από μια σειρά επιθέσεων με το σπαθί. Ακόμα ένα κομμάτι του «παζλ» που κάνει τη μάχη του Crisis Core πιο σύγχρονη, πιο στρατηγική, πιο σύνθετη και πιο ολοκληρωμένη.

Εξερεύνηση

 • Καλύτερη κάμερα

Η βελτίωση της κάμερας, ευτυχώς, επηρεάζει και την εξερεύνηση, το gameplay εκτός μάχης. Η κάμερα βρίσκεται πιο κοντά στον Zack τώρα και κινείται πιο γρήγορα (60 fps ακατέβατα), ενώ μπορούμε να ελέγχουμε την ταχύτητά της με τον μοχλό.

 • Μεγαλύτερο draw distance

Μαζί με τη βελτιωμένη κάμερα, το μεγαλύτερο draw distance κάνει τους χώρους να δείχνουν μεγαλύτεροι, πιο ρεαλιστικοί και «ζωντανοί» ενώ βοηθά και στην κίνηση στον χώρο, αφού δεν νιώθουμε ότι κινούμαστε και τα πάντα εμφανίζονται μπροστά μας ξαφνικά.

 • Πυξίδα

Επιστρέφει η «πυξίδα» του FFVII Remake, που μας δείχνει πού πρέπει να πάμε κάθε φορά. Μαζί με τον χάρτη, κάνει την εξερεύνηση πιο εύκολη, ειδικά σε ενοχλητικές side missions. Άλλωστε, δεν υπάρχουν μεγάλες περιοχές για εξερεύνηση και η διαδικασία δεν έχει ενδιαφέρον, σε γενικές γραμμές, άρα είναι καλύτερα να ξέρουμε πού πρέπει να πάμε και να πάμε γρήγορα εκεί.

Στο πάνω μέρος της οθόνης, η πυξίδα:

crisis core reunion gameplay

εικόνα: Square Enix-VG24

 • Sprint εκτός μάχης (χωρίς materia)

Για να πάμε γρήγορα, λοιπόν, μπορούμε να τρέχουμε γρήγορα. Στο πρωτότυπο Crisis Core δεν υπήρχε η δυνατότητα για sprint ή dash, παρά μόνο μέσα σε μάχη, αν είχαμε το κατάλληλο materia.

Δείτε πώς φαίνεται το sprint:

 

 • Ενημερώσεις για αποστολές

Μίλησες σε έναν άκυρο NPC στη Midgar και σου έδωσε αποστολή. Ε, στο Reunion ενημερώνεσαι όταν συμβαίνει αυτό, χωρίς να πρέπει να πας σε μενού ή σε save point. Εμφανίζεται ένα μήνυμα στην οθόνη και σε ενημερώνει.

 • Περισσότεροι NPCs

Όταν βρισκόμαστε στην πόλη, βλέπουμε περισσότερους NPCs να κυκλοφορούν, σε σχέση με το original. Δεν φτάνει τη ζωντάνια του FFVIIR, αλλά είναι ένα βήμα βελτίωσης (δεν μπορούμε να μιλήσουμε στους νέους NPCs).

Γραφικά-ήχος

 • Αντανακλάσεις, φωτισμός

Η πιο εμφανώς βελτιωμένη πτυχή του Reunion σε σχέση με το πρώτο Crisis Core είναι τα γραφικά. Τώρα, οι τοποθεσίες «λάμπουν» και «ζωντανεύουν» μέσω αντανακλάσεων σε επιφάνειες αλλά και μέσω του πλήρως ανανεωμένου συστήματος φωτισμού.

Τα όπλα γυαλίζουν, τα μαλλιά φωτίζονται σωστά, οι χώροι γεμίζουμε με φώτα και σκιές (με εξαίρεση κάποια σημεία, όπως η βλάστηση στο έδαφος, που είναι κάπως άχαρα).

crisis core gameplay

εικόνα: Square Enix-VG24

Πρόκειται για τεράστια βελτίωση σε σχέση με το αρχικό παιχνίδι. Πού και πού, εντοπίζονται κάποιες παράταιρες αντανακλάσεις, αλλά όχι αρκετά συχνά ώστε να αποτελούν σημαντική ενόχληση.

Μια γεύση από τις αντανακλάσεις, σε βίντεο:

 

 • Γεωμετρία, σχεδιασμός

Οι περιοχές είναι, αυτή τη φορά, πιο όμορφες -ειδικά οι εξωτερικές. Οι λεπτομέρειες είναι περισσότερες, τα δέντρα και τα φύλλα αντιδρούν πιο ρεαλιστικά με το φως και την κίνηση. Γενικά, οι χώροι είναι σαφώς αναβαθμισμένοι, αν και, πάλι, δεν φτάνουν πάντα σε ποιότητα τους αντίστοιχους του FFVIIR -δεν ευθύνονται πάντα τα γραφικά, μερικές φορές φταίει ο σχεδιασμός.

Διαβάστε επίσης:  The Last of Us Part II Remastered - Review

Δείτε ένα τυχαίο σημείο της Midgar:

 

Η γεωμετρία των χώρων, πάντως, είναι κλάσεις ανώτερη, ενώ υπάρχουν και εφέ τύπου ομίχλης.

Μια γεύση της γεωμετρίας:

 • Μοντέλα χαρακτήρων, buster sword

Το Buster Sword του Zack είναι πλέον ίδιο με εκείνο που είδαμε στο FFVIIR -στο πρωτότυπο Crisis Core, το μοντέλο του σπαθιού ήταν διαφορετικό. Γενικά, τα μοντέλα έχουν αλλάξει τώρα, έχουν ανανεωθεί πλήρως και δεν θυμίζουν το καρτουνίστικο στιλ του PSP.

Μερικοί χαρακτήρες:

Και το Buster Sword:

crisis core gameplay

εικόνα: Square Enix-VG24

 • Textures, assets

Μεγάλη είναι η βελτίωση και στις υφές, σε περιβάλλοντα, ρούχα, δέρμα, σε κάθε πτυχή. Δεν πρόκειται για παιχνίδι που εντυπωσιάζει με τα γραφικά του, σε σύγκριση με άλλα της σημερινής εποχής, αλλά σίγουρα εντυπωσιάζει με την αναβάθμιση που έχει υποστεί σε σχέση με το πρωτότυπο υλικό.

 • Καλύτερη μουσική

Βελτιωμένη είναι, αυτή τη φορά, και η μουσική. Σε ένα reworked soundtrack, με παρόμοιες βάσεις αλλά διαφοροποιήσεις σε πολλά σημεία, η μουσική του Crisis Core Reunion κινείται πιο κοντά στο πνεύμα εκείνης του FFVIIR και είναι καλύτερη από εκείνη του πρωτότυπου, πιο «ζωντανή» όπου πρέπει και πιο διακριτική αλλού.

 • Τα βήματα του Zack

Ναι, ευτυχώς, στη νέα έκδοση, τα βήματα του Zack δεν ακούγονται συνεχώς και δεν ακούγονται σε τεράστια ένταση. Ακούγονται σαν κανονικά βήματα ανθρώπου, όχι σαν βήματα γιγαντιαίου μεταλλικού ρομπότ.

 • Όλοι οι χαρακτήρες έχουν φωνή, σε κάθε διάλογο, αλλαγές ηθοποιών

Η μεγαλύτερη αλλαγή στον τομέα του ήχου και μια από τις σημαντικότερες προσθήκες γενικά: το Crisis Core Reunion είναι πλήρως voiced. Κάθε γραμμή διαλόγου ακούγεται, οι χαρακτήρες μιλούν σε κάθε συζήτηση, δεν βλέπουμε σκέτο κείμενο. Μάλιστα, κάποιοι ηθοποιοί έχουν αλλάξει, για να είναι οι ίδιοι που ενσάρκωσαν χαρακτήρες στο FFVIIR. Σε κάθε περίπτωση, ο πλήρως voiced διάλογος αποτελεί σημαντική βελτίωση και αλλάζει το ύφος της εμπειρίας προς το καλύτερο.

Σενάριο

 • Νέα μετάφραση, κάποιες αλλαγές

Η πλοκή έχει μείνει ανέγγιχτη, όμως υπάρχουν κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις, καθώς το κείμενο μεταφράστηκε ξανά. Έτσι, οι διάλογοι δεν είναι ακριβώς ίδιοι, λέξη προς λέξη, ενώ έχουν αφαιρεθεί ή αλλάξει κάποια παρωχημένα σημεία.

Αν και παραμένει ίδια η πλοκή, τα γραφικά και το voice acting βελτιώνουν την αφήγηση, σίγουρα.

Άλλα

 • Ανανεωμένα menu

Όλα τα μενού είναι εκσυγχρονισμένα, όμορφα, λειτουργικά και μοιάζουν με εκείνα του Final Fantasy VII Remake.

Δείτε μερικά μενού:

 • Autosave

Πλέον, υπάρχει autosave που σώζει την πρόοδό μας σε συγκεκριμένα σημεία.

 • Καλύτερο interface και εκτός μάχης

Το interface είναι βελτιωμένο σε κάθε σημείο. Στα μενού, στην εξερεύνηση, στη μάχη, στα tutorial. Τα πάντα είναι ευνόητα, τα μενού όμορφα, η εικόνα βελτιωμένη όσον αφορά γραμματοσειρές και τοποθέτηση κειμένου.

 • Quality of life, εδώ κι εκεί

Αλλαγές στο sorting των αντικειμένων, καλύτερα σχεδιασμένα options, βελτιωμένη διαδικασία στο fusion των materia, τα rewards των αποστολών γίνονται γνωστά μέσω ξεκάθαρων μενού.

Όσα δεν άλλαξαν, ενώ θα έπρεπε να είχαν αλλάξει

 • Η δομή

Δυστυχώς, πρόκειται για χαμένη ευκαιρία. Θα μπορούσε να είχε εκσυγχρονιστεί όλη η εμπειρία, όμως παραμένει όπως ήταν στην αρχή, με πολύ απλοϊκή δομή που δεν «στέκεται» σήμερα και κουράζει.

 • Το level design

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι μάλλον ο σχεδιασμός των επιπέδων. Αντί για συνεχόμενες τοποθεσίες, στο Crisis Core έχουμε ξεχωριστά τμήματα, πολύ μικρά σε μέγεθος, με βαρετό σχεδιασμό, αδιέξοδα και προβλήματα που ήταν συνηθισμένα στην εποχή του PSP αλλά όχι στη σημερινή.

Δείτε τη Midgar του Crisis Core: Reunion:

 

 

Εδώ, για τη σύγκριση, δείτε τη Midgar στο FFVII Remake:

 

Όπως φαίνεται στα παραπάνω βίντεο, η Midgar του Crisis Core είναι χωρισμένη σε μικρότερα τμήματα, τα οποία είναι σχεδόν άδεια. Οι NPCs δεν κινούνται, δεν μιλούν, δεν υπάρχει αρκετή ζωντάνια στον χώρο -αντίθετα με ό,τι βλέπουμε στο FFVIIR.

 • Τα loading screens

Παρά την αυξημένη δύναμη των σημερινών μηχανημάτων, τα loading screens παραμένουν ακριβώς στα ίδια σημεία. Κάθε μικρός χώρος χωρίζεται από τον επόμενο με loading που, αν και σύντομο, είναι ενοχλητικό και χαλάει τη συνέχεια, πλήττει τη ροή και το immersion. Είναι κουραστικό: κάνουμε μια μάχη, περπατάμε δέκα δευτερόλεπτα, loading, περπατούμε 5 δευτερόλεπτα, loading, μάχη, περπατάμε 5 δευτερόλεπτα, cutscene. Μπορούσε να γίνει κάτι καλύτερο.

Μπροστά από τον Zack, το «τέλος» της τοποθεσίας, που οδηγεί σε loading:

crisis core gameplay

εικόνα: Square Enix-VG24

 • Τα side missions

Οι παράπλευρες αποστολές ήταν και είναι εντελώς αδιάφορες, βαρετές και ανούσιες. Ο μόνος λόγος ύπαρξής τους είναι τα αντικείμενα που μας δίνουν και οι δυνατότητες να αυξήσουμε τη δύναμη του χαρακτήρα μας. Η διαδικασία της ολοκλήρωσης των αποστολών είναι απελπιστικά απλή: πάμε στο save point, διαλέγουμε αποστολή (έχει αλλάξει ο τρόπος κατάταξής τους με βάση της δυσκολία, μάλλον δεν κάνει scale πλέον), μεταφερόμαστε σε μια μικρή, ανιαρή τοποθεσία, σκοτώνουμε έναν δυνατό εχθρό, τέλος. Ευτυχώς, η διαδικασία κρατά πολύ λίγο και, ακόμα ευτυχέστερα, δεν είναι απαραίτητο να ασχοληθούμε με αυτό το τμήμα του παιχνιδιού.

 • Η σκηνοθεσία των διαλόγων

Ένα πρόβλημα που δημιουργείται: τα ανανεωμένα μοντέλα των χαρακτήρων, όταν μιλούν μεταξύ τους, μιλούν όπως μιλούσαν στην εποχή του PSP. Η σκηνοθεσία, η κάμερα, οι κινήσεις των σωμάτων, των προσώπων, το lip sync, όλα είναι ξεπερασμένα πλέον και έρχονται σε αντίθεση με τα σημαντικά αναβαθμισμένα μοντέλα.

Δείτε μερικά παραδείγματα, τυχαία:

 

 

Και ένα τυχαίο παράδειγμα από το Final Fantasy VII Remake, για τη σύγκριση:

 

 • Μερικά cutscenes έρχονται σχεδόν αυτούσια από το PSP

Κάποια από τα cutscenes του Crisis Core Reunion είναι ολόιδια με τα αντίστοιχα του πρωτότυπου παιχνιδιού, με βελτιώσεις μόνο στην ανάλυση. Η θολούρα είναι εμφανής αμέσως, και υπάρχουν ακόμα και διαφορές με τα μοντέλα που βλέπουμε στο υπόλοιπο παιχνίδι, αφού κάποιες αναβαθμίσεις δεν εμφανίζονται στα cutscenes αυτά.

Ένα τυχαίο παράδειγμα:

 

 • Κάποια mini games

Ό,τι κι αν γίνει, mini games όπως το κομμάτι με το stealth παραμένουν μια κακή επιλογή. Ήταν και τότε, στο PSP, αλλά τώρα φαίνονται ακόμα χειρότερα. Μπορούσαν να έχουν αλλάξει ή έστω να έχουμε την επιλογή να μην τα παίζουμε. Κάποια έχουν βελτιωθεί, λόγω του sprint ή του νέου interface, αλλά δεν είναι αρκετό.

 • Conflict Resolved

Όταν ξεκινάμε μια μάχη, ακούμε, κάθε φορά, «activating combat mode». Όταν τελειώνουμε τη μάχη, ακούμε, κάθε φορά: «conflict resolved». Ναι, δεν ήταν καλή επιλογή αυτό, ούτε στο πρωτότυπο. Ναι, πράγματι, όταν το ακούμε νιώθουμε νοσταλγία. Ωστόσο, θα μπορούσε να υπάρχει επιλογή ενεργοποίησης των φράσεων αυτών ή όχι.

Γενικά, οι αλλαγές είναι αρκετές, οι προσθήκες επίσης, έχει γίνει καλή δουλειά, αλλά το συμπέρασμα παραμένει: είναι ένα παιχνίδι για συγκεκριμένο κοινό, αφού έχει μείνει πίσω σε διάφορους τομείς. Ωστόσο, έχει γίνει πολύ καλή δουλειά, και πρόκειται για εξαιρετικό remaster/remake, επανέκδοση τέλος πάντων.

Λεπτομέρειες
Διαθέσιμο σε: PC, PS5, PS4, Switch, Xbox One, Xbox Series X|Scrisis core mini key art
Δοκιμάστηκε σε: PS5
Εταιρεία Ανάπτυξης: Square Enix
Εκδότρια Εταιρεία: Square Enix
Διανομή: CD Media
Είδος: Action role-playing
Ηλικίες: 16+
Ημ/νία Κυκλοφορίας: 13 Δεκεμβρίου 2022
Official website: link

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από τη CD Media για τις ανάγκες του review.

Θετικά

 • Σημαντική αναβάθμιση στον οπτικοακουστικό τομέα
 • Πολύ βελτιωμένο, πλήρως εκσυγχρονισμένο σύστημα μάχης
 • Αρκετές αλλαγές, μικρές και μεγάλες, που κάνουν την εμπειρία καλύτερη
 • Ένα αξιόλογο παιχνίδι, στην καλύτερη μορφή του
 • Πλήρες voice-acting, για όλους τους χαρακτήρες

Αρνητικά

 • Αρκετά προβλήματα του παρελθόντος παραμένουν
 • Πολλά loadings, εντελώς παρωχημένος σχεδιασμός, αυτούσια cutscenes
 • Δεν «στέκεται» σε κάθε πτυχή του στο σήμερα, ειδικά απέναντι στο FFVIIR

Βαθμολογία

8
Πολύ καλό
Δείτε το νέο VG24 Podcast:

Αφήστε σχόλιο

* Με τη συμπλήρωση των στοιχείων, αποδέχεστε την αποθήκευση και τη διαχείριση των πληροφοριών σας από την ιστοσελίδα.

Thanks for submitting your comment!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ