Θέλεις να φτιάξεις το δικό σου cult, με θυσίες, κανιβαλισμό, τελετές, αλλά και με μικρά, συμπαθέστατα ζωάκια; Μπορείς, αν παίξεις το Cult of the Lamb.

Αν δεν θέλεις να φτιάξεις το δικό σου cult με μικρά ζωάκια και σκοτεινές, μαγικές τελετές, δεν ξέρω αν μπορούμε να γίνουμε φίλοι. Δες μερικά στιγμιότυπα από το Cult of the Lamb, για να καταλάβεις πως, πράγματι, είναι κάτι που θέλεις να παίξεις.

Ωραία, τώρα που άλλαξες γνώμη, ας μιλήσουμε και για το παιχνίδι. Είναι ευτυχές το γεγονός ότι δεν πρόκειται απλώς για μια ενδιαφέρουσα ιδέα, αλλά για ένα εξαιρετικό συνολικό αποτέλεσμα, πιστό στο κόνσεπτ του και απόλυτα συνεπές προς εκείνο.

Από τα πρώτα λεπτά του, το Cult of the Lamb κάνει τις προθέσεις του ξεκάθαρες, το στιλ του είναι αμέσως εμφανές και έχει κεντρικό ρόλο. Ευτυχώς, πρόκειται για καλοδουλεμένο στιλ, γεμάτο με χιούμορ, που παρουσιάζεται μέσω πανέμορφων σχεδίων που συνοδεύονται από ιδανική μουσική.

Στιλ παιδικού βιβλίου, με θυσίες στις δυνάμεις του σκότους

Το πρώτο που βλέπουμε είναι το εικαστικό στιλ, το οποίο θυμίζει άλλα παιχνίδια του είδους, με ύφος που μοιάζει με παιδικού βιβλίου -αλλά γεμάτο με σκοτεινές νότες. Το αρνάκι προχωρά σε έναν διάδρομο με δεμένα τα χέρια του. Φτάνει σε ένα τελετουργικό σύμβολο και ετοιμάζεται να γίνει θυσία σε τέσσερα μοχθηρά πλάσματα του σκότους.

εικόνα: Devolver Digital

Έρχεται ο δήμιος, σηκώνει το τσεκούρι και το κατεβάζει με δύναμη στο κεφάλι του μικρού, συμπαθέστατου αρνιού, που είναι και ο πρωταγωνιστής μας.

Λοιπόν, το αρνάκι δεν πεθαίνει, τουλάχιστον όχι συμβατικά: το «σώζει» Εκείνος που Περιμένει, ένα άλλο σκοτεινό πλάσμα που βρίσκεται αλυσοδεμένο σε μια παράξενη, απόκοσμη διάσταση.

Συμφωνία με έναν δαίμονα, σε απροσδόκητα αξιόλογο σενάριο

Ως αντάλλαγμα, το μικρό αρνί συμφωνεί να δημιουργήσει ένα cult, πιστό στο σκοτεινό ον, για να το βοηθήσει να δραπετεύσει από τη φυλακή του και να πάρει εκδίκηση από τους τέσσερις εχθρούς του.

Η πλοκή είναι απροσδόκητα ενδιαφέρουσα και πλαισιώνεται από ενδιαφέροντες χαρακτήρες, με καλογραμμένο σεναριακό υπόβαθρο, χιούμορ και διασκεδαστικούς, σύντομους διαλόγους, ενώ όλος ο κόσμος γίνεται επίσης μέρος της αφήγησης. Ευχάριστη έκπληξη.

Τώρα, όσο κι αν το εικαστικό στιλ είναι γλυκούλι και παιδικό, το παιχνίδι μάς θυμίζει συνεχώς ότι πρόκειται για ένα αιματηρό cult: το αρνάκι αιωρείται, τα μάτια του γεμίζουν με αίμα και προσηλυτίζει άλλα ζώα για να δουλεύουν για εκείνο, κόβοντας δέντρα, χτίζοντας, δίνοντας ακόμη και χρήματα.

Το Cult of the Lamb σχολιάζει τις σύγχρονες θρησκείες

Πιθανότατα, η ομάδα ανάπτυξης θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο για τη μορφή και τη λειτουργία των σύγχρονων θρησκειών, χωρίς να αναφέρεται σε κάποια συγκεκριμένη και, ευτυχώς, καταφέρνει να σχολιάσει διακριτικά, χωρίς να γίνεται η προσέγγιση αυτή αυτοσκοπός.

εικόνα: Devolver Digital

Έτσι, δεν χάνεται το focus από την αφήγηση και το σενάριο δεν οδηγείται σε γελοίες, εντελώς προφανείς εικόνες. Οι δημιουργοί ήξεραν πού να σταματήσουν.

Διαβάστε επίσης:  Returnal (PC) - Review

Roguelike dugeon crawling+city management

Στο κομμάτι του gameplay βρίσκουμε μερικές ακόμα εκπλήξεις. Αρχικά, με μια γρήγορη ματιά, το παιχνίδι μοιάζει με τυπικό roguelike. Πράγματι, το Cult of the Lamb περιλαμβάνει αρκετό dungeon crawling. Ωστόσο, δεν μένει εκεί, αφού είναι χωρισμένο σε δύο μέρη: ένα κλασικό roguelike σε μπουντρούμια και ένα management σε στιλ Animal Crossing.

Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι, παίζοντας το Cult of the Lamb, περνάμε τον χρόνο μας κατεβαίνοντας στα 4 dungeons για να σκοτώσουμε εχθρούς, να βρούμε power ups, να νικήσουμε bosses και να μαζέψουμε υλικά για χτίσιμο, και στη συνέχεια γυρνάμε στη βάση μας για να χτίσουμε, να διαχειριστούμε τις επιθυμίες των ακολούθων μας και να ξεκλειδώσουμε upgrades.

Τα δύο ξεχωριστά συστήματα είναι αλληλένδετα, αφού στα dungeons βρίσκουμε αντικείμενα που χρειαζόμαστε στη βάση μας ενώ παράλληλα οι ακόλουθοί μας επηρεάζονται από πείνα, κούραση, ασθένειες, όσο εμείς λείπουμε.

Ένας συνδυασμός που λειτουργεί καλύτερα απ’ ό,τι θα περιμέναμε

Το gameplay στα dungeons είναι απλό, κλασικό, τυπικό και λειτουργικό, Εξερευνούμε σύντομα dungeons, παλεύουμε αξιοποιώντας το απλό αλλά διασκεδαστικό σύστημα μάχης, βρίσκουμε όπλα και κάρτες που μας δίνουν νέες ιδιότητες.

Γενικά, είναι ένα ευχάριστο dungeon crawler, με αρκετό περιεχόμενο, καλοστημένα συστήματα και όμορφη παρουσίαση. Ωστόσο, το «ζουμί» βρίσκεται στο κομμάτι της διαχείρισης της βάσης μας και στη σύνδεσή του με το μέρος του dungeon crawling, αλλά και στην απόλυτη συνέπεια με την οποία παρουσιάζονται όλα κάτω από το βασικό concept του cult.

Υπάρχουν αρκετές δραστηριότητες για να αυξηθεί η διάρκεια του παιχνιδιού από τις 10-12 περίπου ώρες, που χρειάζονται για να δούμε τον βασικό τερματισμό, στις 16-20 για να ξεκλειδώσουμε τα περισσότερα αντικείμενα και σχεδόν όλες τις ιδιότητες.

Θα βρούμε κάρτες που λειτουργούν ως skills, ρούχα που μας δίνουν ξεχωριστές ικανότητες, αλλά και τελετές που φέρνουν συγκεκριμένα αποτελέσματα για τη βάση μας.

Εξάλλου, θα πρέπει να βρίσκουμε δέντρα, πέτρες, χρήματα, κόκαλα και άλλα υλικά για να φτιάχνουμε κτίρια (τουαλέτες, ναούς, σπίτια για τους ακολούθους κ.α.) αλλά και για να ταΐζουμε τα μέλη του cult μας ώστε να είναι ευχαριστημένα και να μην προκύψουν ανταρσίες.

Πώς θα οδηγήσετε το cult σας;

Γενικά, καλούμαστε να αποφασίσουμε τι είδους ηγετικό αρνί θα είμαστε, αν θα ακολουθούμε αυστηρή προσέγγιση ή αν θα προσπαθήσουμε να γνωρίσουμε τους ακολούθους μας και να τους κρατάμε ευχαριστημένους.

Έχει γίνει πολύ καλή δουλειά εδώ και το κάθε μέλος του cult δίνει την ψευδαίσθηση πως έχει χαρακτήρα και προτιμήσεις, ώστε να μην υπάρχουν generic πρόσωπα που λειτουργούν απλώς ως εργαλεία.

εικόνα: Devolver Digital

Επίσης, υπάρχουν NPCs που μας δίνουν ξεχωριστές αποστολές και συμπληρώνουν ευχάριστα το gameplay, ενώ αποστολές μας δίνουν και οι ακόλουθοί μας ενίοτε, με διασκεδαστικά αποτελέσματα. Σε γενικές γραμμές, το κομμάτι του management είναι το δυνατότερο σημείο του Cult of the Lamb και, μαζί με το dungeon crawling, φτιάχνει ένα πολύ αξιόλογο πακέτο, καλοσχεδιασμένο, ενδιαφέρον και διασκεδαστικό.

Διαβάστε επίσης:  Loot River - Review

Η «σπασμένη» οικονομία του Cult of the Lamb

Τα σημαντικότερα προβλήματα εντοπίζονται στον χειρισμό (σε κονσόλα έστω) και στο late game, στις δραστηριότητες δηλαδή που αναλαμβάνουμε κοντά στον τερματισμό αλλά και μετά από εκείνον.

Λοιπόν, το Cult of the Lamb πάσχει από ένα κλασικό θέμα που βλέπουμε σε τέτοια παιχνίδια: χρειάζεται ποντίκι. Είναι αρκετές οι φορές που οι ακόλουθοί μας συνωστίζονται σε ένα σημείο και εμείς δεν μπορούμε να επιλέξουμε το αντικείμενο που θέλουμε, αφού ο «κέρσορας» πέφτει από τον έναν χαρακτήρα στον άλλο συνεχώς.

Αυτό το πρόβλημα γίνεται ενοχλητικό όταν έχουμε πια αποκτήσει μεγάλο αριθμό ακολούθων στη βάση μας. Επίσης, όταν έχουμε πλέον αναπτύξει τη βάση αρκετά, βλέπουμε ότι τα upgrades που ξεκλειδώνουμε αρχίζουν να είναι όλο και πιο αδιάφορα, όλο και λιγότερο χρήσιμα.

Παράλληλα είναι πολύ εύκολο να βρούμε τρόπους να «σπάσουμε» την οικονομία, να εκμεταλλευτούμε διάφορα κόλπα για να γεμίσουμε με πόρους από νωρίς -και, έτσι, πολλά upgrades χάνουν το νόημά τους (τι να το κάνω το αναβαθμισμένο ορυχείο, όταν έχω τόση πέτρα που δεν ξέρω πού να την αξιοποιήσω;).

Αν σας ακούγεται ενδιαφέρων ο συνδυασμός, θα λατρέψετε το Cult of the Lamb

Όπως και να ‘χει, το ενδιαφέρον διατηρείται για αρκετές ώρες και, ακόμα και με τα αδιάφορα upgrades, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να ασχοληθούμε με το Cult of the Lamb, σε όλα του τα στάδια.

Τέλος, να σημειωθεί ότι δεν πρόκειται για ένα πολύ απαιτητικό roguelike, αφού όταν μας σκοτώνουν οι εχθροί απλώς χάνουμε ένα μικρό μέρος από τους πόρους που είχαμε μαζέψει στη συγκεκριμένη εξόρμηση, ενώ υπάρχει και easy mode που μειώνει αισθητά τη δυσκολία στις μάχες.

Τελικά, το Cult of the Lamb πετυχαίνει σε κάθε του κομμάτι και μας δίνει ένα σύνολο που λειτουργεί πολύ καλύτερα απ’ ό,τι θα περιμέναμε.

Ένα πολύ διασκεδαστικό παιχνίδι, ένας ευφάνταστος συνδυασμός ετερόκλητων στοιχείων που έχει γίνει με προσοχή και συνέπεια στο ύφος, και με ιδανική παρουσίαση για ένα ιδιαίτερο κόνσεπτ. Αν σας αρέσουν τα παιχνίδια με dungeon crawing και εκείνα με διαχείριση πόρων σε μια βάση, επενδύστε άφοβα.

Λεπτομέρειες
Διαθέσιμο‌ ‌σε:‌ PC, Nintendo Switch, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X|Scult of the lamb mini art
Δοκιμάστηκε‌ ‌σε:‌ PS5
Εταιρεία‌ ‌Ανάπτυξης:‌ Massive Monster
Εκδότρια‌ ‌Εταιρεία:‌ Devolver Digital
Είδος:‌ Roguelike, action-adventure, construction and management simulation
Ηλικίες:‌ 16+‌
Ημ/νία‌ ‌Κυκλοφορίας:‌ 11 Αυγούστου 2022
Official website:‌ link

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

Θετικά

  • Εμπνευσμένος συνδυασμός διαφορετικών ειδών
  • Ικανοποιητικό σύστημα μάχης και εξερεύνησης
  • Η διαχείριση βάσης έχει «ζουμί»
  • Υπέροχο στιλ, ιδανική παρουσίαση, άψογη μουσική
  • Συνέπεια στο ύφος, χωρίς πολλές υπερβολές
  • Απροσδόκητα ενδιαφέρον σενάριο
  • Επιλογές διαβάθμισης της δυσκολίας

Αρνητικά

  • Ο χειρισμός σε κονσόλα έχει προβλήματα
  • Το late game δεν έχει «άσους στο μανίκι»
  • Η οικονομία «σπάει» εύκολα και η διαχείριση γίνεται πανεύκολη

Βαθμολογία

8.5
Πολύ καλό
 
Ακολουθήστε το VG24.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο πρόσφατα νέα από τον κόσμο των video games, του entertainment και της τεχνολογίας. Ακολουθήστε το VG24.gr σε Facebook, X, Instagram, YouTube, Spotify και TikTok.
  Δείτε το νέο VG24 Podcast:  

Αφήστε σχόλιο

* Με τη συμπλήρωση των στοιχείων, αποδέχεστε την αποθήκευση και τη διαχείριση των πληροφοριών σας από την ιστοσελίδα.

Thanks for submitting your comment!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ