Το Demeo είναι ένα εξαιρετικό παιχνίδι που θυμίζει επιτραπέζια που παίζαμε παλιά, αλλά και D&D σε απλοποιημένη μορφή. Παίζει σε VR αλλά και συμβατικά, σε τηλεόραση.
Αν αγοράσετε το Demeo θα μπορείτε να το απολαύσετε και με τους δύο τρόπους, ενώ υπάρχει crossplay στο multiplayer, με τις εκδόσεις του PC σε VR ή σε κλασική οθόνη.
Φαίνεται αμέσως, πάντως, ότι πρόκειται για ένα παιχνίδι που είχε αρχικά σχεδιαστεί για να παίζει σε VR, για αυτό και θα σας μιλήσω πρώτα για αυτήν την εκδοχή του, που έπαιξα στο PS VR2.
Dungeon crawling στο PS VR2, με το Demeo
Το Demeo είναι ένα παιχνίδι που μας στέλνει σε μπουντρούμια, τα οποία είναι randomly generated (διαφορετικά κάθε φορά όσον αφορά στη διαμόρφωσή τους) για να βρούμε θησαυρούς, να ανοίξουμε πόρτες με κλειδιά και να αντιμετωπίσουμε τέρατα.
Διαλέγουμε έναν χαρακτήρα από τις διαθέσιμες κλάσεις, τύπου «μάγος», «κυνηγός», «βάρδος» και ό,τι άλλο συνηθίζεται σε παιχνίδια ρόλων, και ξεκινάμε σε ένα από τα διαθέσιμα dungeons, είτε σε single-player είτε με παρέα.
Κάθε dungeon έχει τρία ξεχωριστά μέρη: στα δύο πρώτα, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τους εχθρούς, να μαζέψουμε χρυσάφι και να βρούμε το κλειδί για να πάμε στο επόμενο τμήμα. Στο τρίτο και τελευταίο μέρος, πρέπει να νικήσουμε ένα boss.
Οι μάχες του Demeo, ένα απλοποιημένο επιτραπέζιο
Οι μάχες γίνονται με σειρές (turn-based) και με action points. Κάθε χαρακτήρας έχει δικές του ειδικές κινήσεις, ανάλογα με την κλάση του, όπως βόμβες με δηλητήριο, backstabs, επιθέσεις με σπαθί που πιάνουν μεγάλο χώρο και χτυπούν πολλούς εχθρούς μαζί. Οι κινήσεις αυτές έρχονται με τη μορφή καρτών, ενώ υπάρχουν και αντικείμενα που λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο χρήσης.
Εντυπωσιακό είναι το πόσο απλοποιημένο είναι το σύστημα σε σχέση με τα συνηθισμένα παιχνίδια του είδους: στο Demeo, κάθε σειρά μάς δίνει δύο action points και μπορούμε να κάνουμε δύο πράγματα. Μπορούμε να κινηθούμε για έναν πόντο και να επιτεθούμε για έναν άλλον, να θεραπεύσουμε τον χαρακτήρα μας ή έναν άλλο της ομάδας των τεσσάρων ηρώων, να αλληλεπιδράσουμε με ένα αντικείμενο του χώρου κλπ.
Κάθε ενέργεια γίνεται με τον πιο απλό τρόπο που θα μπορούσαμε να φανταστούμε: για να κινηθούμε, πιάνουμε τον χαρακτήρα μας και τον μεταφέρουμε εκεί που θέλουμε να πάει. Η μεταφορά αυτή γίνεται φυσικά, όπως θα πιάναμε ένα πιόνι σε επιτραπέζιο παιχνίδι, όταν παίζουμε σε VR.
Αν θέλουμε να επιτεθούμε, πιάνουμε τον χαρακτήρα μας και τον βάζουμε πάνω στον αντίπαλο (αν θέλουμε να ανοίξουμε μια πόρτα, τον βάζουμε πάνω στην πόρτα). Το σύστημα είναι πάρα πολύ απλό, αλλά το στήσιμο των επιπέδων δημιουργεί αρκετές προκλήσεις και οι εχθροί, επίσης, είναι πολύ ισχυροί, ώστε να πρέπει να παίζουμε προσεκτικά και -κυρίως- συνεργατικά.
Η χρήση των καρτών γίνεται με ευρηματικό τρόπο: γυρνάμε τον καρπό μας ανάποδα, με την παλάμη προς τα επάνω, κρατώντας το χειριστήριο Sense, και εμφανίζονται οι κάρτες. Έπειτα, διαλέγουμε μία από αυτές και τη βάζουμε με το χέρι μας στο σημείο που θέλουμε.
Πανέμορφο σε VR
Εντυπωσιακά είναι τα γραφικά του Demeo, παρά το απλό εικαστικό στιλ. Όταν ξεκινάμε, βλέπουμε ένα τραπέζι που αποτελεί τον χώρο του επιτραπέζιου, στον οποίον κινούνται οι χαρακτήρες μας. Το τραπέζι και το ταμπλό του παιχνιδιού έχουν σχεδιαστεί ιδανικά, με επαρκείς λεπτομέρειες και ξεκάθαρες ενδείξεις παντού, ώστε να μπορούμε να διαβάσουμε με μια ματιά όλες τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε.
Αν θέλουμε, μπορούμε να κάνουμε ζουμ, με ειδικές χειρονομίες που μαθαίνουμε στο tutorial, ή να περιστρέψουμε την οπτική γωνία μας. Δυστυχώς, οι χειρονομίες αυτές δεν είναι πάντα ιδανικές, ενώ και η ακρίβεια στην επιλογή αντικειμένων με το χέρι κάποιες φορές δεν είναι επαρκής.
Πάντως, το ζουμ είναι εντυπωσιακό: τη μία στιγμή βλέπουμε ένα τραπέζι από μακριά, με μικρά πιόνια και χάρτινα μπουντρούμια, την επόμενη βλέπουμε μπροστά μας ολόκληρους χαρακτήρες, με λεπτομέρειες και κινήσεις, αλλά και αρκετές οπτικές πληροφορίες για το μπουντρούμι.
Η μουσική που «ντύνει»την περιπέτεια είναι, επίσης, ιδανική, ενώ, μαζί με ηχητικά εφέ, μας ειδοποιεί και για ό,τι συμβαίνει. Για παράδειγμα, όταν διαλέξουμε να επιτεθούμε σε έναν εχθρό καλούμαστε να ρίξουμε ζάρι (απλοποιημένο, με τρεις πιθανές πλευρές: επιτυχία, αποτυχία, critical -και με πολύ περισσότερες πλευρές θετικού αποτελέσματος), ακούμε συγκεκριμένες μελωδίες και έτσι μπορούμε να καταλάβουμε, ας πούμε, τι κάνει μια συμπαίκτριά μας.
Οι μάχες είναι διασκεδαστικές και απαιτούν στρατηγική, καθώς κινούμαστε σε σκοτεινά dungeon με δωμάτια που αποκαλύπτονται σιγά-σιγά και μπορεί να κρύβουν κινδύνους. Τα dungeons είναι καλοσχεδιασμένα, αρκετά και διαφοροποιούνται όσο πρέπει, τα αντικείμενα και οι ειδικές κινήσεις ικανοποιούν, και οι διαθέσιμοι χαρακτήρες είναι επαρκώς ξεχωριστοί.
Demeo, ένα ιδανικό παιχνίδια για διασκέδαση σε multiplayer
Το Demeo «λάμπει» στο multiplayer (και, μέσω του crossplay, υπάρχει πολύς κόσμος για να παίξετε, δεν θα περιμένετε συνεχώς να βρείτε party). Οι μάχες είναι απίστευτα διασκεδαστικές όταν παίζετε με άλλα άτομα, σε dungeons που διαρκούν συνολικά μεταξύ μίας και τριών ωρών, ενώ η συνεργασία γίνεται πολύ εύκολα, με ένα απλό σύστημα τσατ με το μικρόφωνο.
Προκύπτουν αστείες καταστάσεις, θα αντιμετωπίσετε δύσκολες μάχες, μπορεί να εκνευρίσετε ένα άτομο της ομάδας κάνοντας μια λανθασμένη κίνηση ή να επιλέξετε να κάνετε revive σε συγκεκριμένο συμπαίκτη.
Το Demeo περιλαμβάνει ό,τι θέλουμε από ένα επιτραπέζιο, σε απλοποιημένη μορφή, αλλά πολύ καλοστημένη και με αρκετό βάθος. Δεν θα έβλαπτε, πάντως, ένα σύστημα προόδου τύπου RPG, που απουσιάζει από το παιχνίδι και θα μπορούσε να το βελτιώσει και να αυξήσει τη διάρκειά του. Επίσης, σε single-player το Demeo είναι σημαντικά υποδεέστερο απ’ ό,τι σε multi.
Τέλος, αν παίζουμε στην τηλεόραση και όχι σε VR, παρόλο που έχει γίνει αξιοπρεπής μεταφορά, η εικόνα και το gameplay δεν φτάνουν το επίπεδο της καλύτερης μορφής του παιχνιδιού στην εικονική πραγματικότητα.
Ο χειρισμός με το DualSense δεν δίνει την ίδια αίσθηση που δίνει η φυσική κίνηση στο VR, ενώ το ζουμ αλλά και το δωμάτιο που βλέπουμε γύρω μας (με αρκετές λεπτομέρειες, όπως αφίσες, στο VR, που χάνονται στην τηλεόραση) είναι, επίσης, κατώτερης ποιότητας στη συμβατική μορφή.
Σε κάθε περίπτωση, παρά τα μικρά προβλήματά του, το Demeo ξεπερνά τις προσδοκίες και είναι ένα από τα πιο αξιόλογα παιχνίδια του είδους του, ένας πάρα πολύ διασκεδαστικός «παρεΐστικος» τίτλος, και μια πολύ δυνατή προσθήκη στον κατάλογο του PS VR2.

Δοκιμάστηκε σε: PS VR2
Εταιρεία Ανάπτυξης: Resolution Games
Εκδότρια Εταιρεία: Resolution Games
Είδος: RPG
Ηλικίες: 7+
Ημ/νία Κυκλοφορίας: 22 Φεβρουαρίου 2023 (PS VR2 / PS5) / 6 Μαΐου 2021 (PC / PC VR)
Official website: link
Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.