Το Digimon Survive βρίσκεται σε μια παράξενη θέση. Αρκετός κόσμος απογοητεύτηκε εξαιτίας της φύσης του.

Βλέπετε, το Digimon Survive είναι ένα visual novel, για εμπειρία που αποτελείται κυρίως από διαλόγους σε μορφή βίντεο. Αρκετοί fans της σειράς ήθελα κάτι πιο διαδραστικό, ήθελαν ένα παιχνίδι Digimon σαν τα παλιά, στο οποίο θα μπορούσαν να κυκλοφορούν σε έναν φανταστικό κόσμο και να εκπαιδεύουν τα ψηφιακά τερατάκια τους.

Είναι visual novel, αλλά όχι εντελώς…

Λοιπόν, το Digimon Survive είναι visual novel. Ναι, αλλά δεν είναι πλήρως αφοσιωμένο στην επιλογή του αυτή. Θεωρώντας ότι θα απογοητεύσουν μέρους του κοινού, οι δημιουργοί ένιωσαν την ανάγκη να συμπεριλάβουν μάχες και εξερεύνηση στο παιχνίδι τους. Και εξαιτίας αυτής της επιλογής τους, τα θαλάσσωσαν.

digimon survive dialogue

εικόνα: Bandai Namco Entertainment

Για να αποφύγουν τις αντιδράσεις, οι δημιουργοί του Digimon Survive προσπάθησαν να εντάξουν στοιχεία από άλλα είδη, πιο συμβατικά, πιο συνηθισμένα για τη σειρά. Δυστυχώς, φαίνεται ξεκάθαρα από το αποτέλεσμα ότι η ένταξη των στοιχείων αυτών δεν αποτελεί απόφασή τους, αλλά «αναγκαστική» επιλογή.

Είναι ξεκάθαρο ότι το Digimon Survive ήθελε και έπρεπε να είναι ένα visual novel. Το σενάριο είναι σχεδιασμένο ως σενάριο για visual novel, η δομή ακολουθεί τις επιταγές του είδους. Και, μάλιστα, πρόκειται για εξαιρετικό visual novel.

Κλασικό Digimon, πιο «σκοτεινό» όμως

Όπως συνήθως στη σειρά, έτσι και εδώ ξεκινάμε βλέποντας πώς μια ομάδα παιδιών χάθηκε από τον πραγματικό κόσμο και πήγε στον ψηφιακό, και στη συνέχεια πώς προσπαθεί να γυρίσει πίσω. Η πλοκή του Digimon Survive αργεί πολύ να πάρει μπρος και αυτό φαίνεται πιο έντονα επειδή εμείς, το άτομο που παίζει, γνωρίζουμε τι θα συμβεί, περίπου.

dialogue

εικόνα: Bandai Namco Entertainment

Όσο οι σεναριογράφοι χτίζουν το σενάριο, βάζουν εδώ κι εκεί, εν μέσω μιας σχολικής εκδρομής, αναφορές σε τελετές θυσίας, στο πώς θυσίαζαν στο βουνό παιδιά για να ικανοποιήσουν κάποια μυθικά πλάσματα, εμείς διαβάζουμε τον τίτλο «Digimon» και καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει.

Όμως, από το σημείο όπου βλέπουμε κάποιες νύξεις μέχρι εκείνο όπου πράγματι φεύγουμε προς τον ψηφιακό κόσμο, παρεμβάλλεται ένα αχρείαστα μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε αυτόν τον χρόνο, το παιχνίδι επιχειρεί να στήσει ένα ενδιαφέρον καστ χαρακτήρων, να τους αναπτύξει επαρκώς.

Διαβάστε επίσης:  Τα Παιχνίδια Του Μήνα - Ιούλιος 2022

Είναι λογικό να έχει στηθεί με αυτόν τον τρόπο η αφήγηση, καθώς οι χαρακτήρες -αν και δεν είναι όσο ενδιαφέροντες θα ήθελαν- έχουν κεντρικό ρόλο στην εμπειρία. Μπορούμε, στους διαλόγους, να αποφασίσουμε πώς θα απαντάμε, σε τι θα δίνουμε σημασία, πώς θα διαμορφώσουμε την προσωπικότητα του πρωταγωνιστή -και αυτές οι επιλογές έχουν σημασία για την έκβαση της ιστορίας.

agumon digimon survive

εικόνα: Bandai Namco Entertainment

Όμως, η αργή εισαγωγή τελικά κουράζει αρκετά, όσο κι αν φαίνεται αναγκαία, εν μέρει έστω. Ευτυχώς, όταν πια η πλοκή πάρει μπρος, τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα και έχουμε τελικά μία εξαιρετική ιστορία, ταιριαστή στο σύμπαν των Digimon αλλά και πολύ σκοτεινότερη απ’ ό,τι θα περιμέναμε, με θέματα που έχουν βάρος και επαρκώς ανεπτυγμένη αντιμετώπισή τους. Σε σημεία, το σενάριο κοιτά προς τα λημέρια των ψυχολογικών θρίλερ, σε άλλα απλώς μεταμορφώνεται σε ιστορία τρόμου, συνολικά πρόκειται για έξοχη δουλειά.

Το gameplay του Digimon Survive απογοητεύει

Δυστυχώς, δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο και για το αχρείαστο και κακοστημένο gameplay. Οι μάχες είναι πραγματική αγγαρεία: παίζουμε σε «πλέγμα» και χειριζόμαστε τα Digimon της ομάδας μας με στρατηγική -ή τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε.

Στην πραγματικότητα, οι μάχες είναι τόσο εύκολες που το σύστημα τακτικής δεν έχει κανένα νόημα και απλώς πρέπει να μετακινούμε τα πλάσματα ένα ένα προς τους εχθρούς, χωρίς να μας νοιάζουν αδυναμίες, τερέν, οτιδήποτε άλλο, και απλώς να χτυπάμε μέχρι να τελειώσει η ζωή του αντιπάλου (σε μεγαλύτερη δυσκολία, κάνουμε το ίδιο για περισσότερη ώρα).

battle digimon survive

εικόνα: Bandai Namco Entertainment

Είναι κρίμα, γιατί έχει δημιουργηθεί ένα ενδιαφέρον σύστημα, που υποτίθεται ότι συσχετίζει την προσωπικότητα των ανθρώπων της ομάδας μας με τις δυνατότητες των Digimon στη μάχη, αλλά τελικά το κομμάτι της αναμέτρησης είναι απλώς βαρετό και πρόχειρο. Επίσης, υπάρχουν κάποια τμήματα «εξερεύνησης», τα οποία είναι επίσης ανούσια και βαρετά, καθώς δεν προσφέρουν τίποτα: δεν διασκεδάζουν, δεν δίνουν σημαντικούς πόρους, δεν συνδέονται σωστά με το σενάριο.

fight

εικόνα: Bandai Namco Entertainment

Τελικά, αυτό που γίνεται είναι το εξής: το Digimon Survive είναι χωρισμένο σε δύο μέρη. Το ένα, το κομμάτι του χειροπιαστού gameplay, με τις μάχες και την εξερεύνηση, είναι εντελώς αχρείαστο, κακοστημένο και βαρετό. Το άλλο, το κομμάτι του σεναρίου, το visual novel, είναι εξαιρετικό, με πολλές εκπλήξεις, έξυπνες ανατροπές, αξιόλογους ηθοποιούς και μια αξιομνημόνευτη ιστορία. Αν μπορείτε να αντέξετε τις βαρετές μάχες, αξίζει τον κόπο, αλλά η μεγάλη διάρκεια (περίπου 30 ώρες) το κάνει αρκετά δύσκολο εγχείρημα.

Λεπτομέρειες
Διαθέσιμο‌ ‌σε:‌ PC, Nintendo Switch, PS4, Xbox Onedigimon survive key art mini
Δοκιμάστηκε‌ ‌σε:‌ PS5 (έκδοση PS4)
Εταιρεία‌ ‌Ανάπτυξης:‌ Hyde
Εκδότρια‌ ‌Εταιρεία:‌ Bandai Namco Entertainment
Διανομή: Bandai Namco Entertainment Hellas
Είδος:‌ Visual novel, tactical role-playing
Ηλικίες:‌ 12+‌
Ημ/νία‌ ‌Κυκλοφορίας:‌ 29 Ιουλίου 2022
Official website:‌ link

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

Αρνητικά

  • Το σενάριο αργεί να πάρει μπρος
  • Το gameplay, σε εξερεύνηση και μάχη, δεν ικανοποιεί

Βαθμολογία

7
Καλό
Ακολουθήστε το VG24.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο πρόσφατα νέα από τον κόσμο των video games, του entertainment και της τεχνολογίας. Ακολουθήστε το VG24.gr σε Facebook, X, Instagram, YouTube, Spotify και TikTok.
Δείτε το νέο VG24 Podcast:

Αφήστε σχόλιο

* Με τη συμπλήρωση των στοιχείων, αποδέχεστε την αποθήκευση και τη διαχείριση των πληροφοριών σας από την ιστοσελίδα.

Thanks for submitting your comment!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ