Αν θέλετε ένα παιχνίδι puzzle/strategy που θα σας αφήσει να χτίζετε για ώρες αλλά δεν θα σας αγχώσει, το Dorfromantik είναι για εσάς.
Τι να χτίζετε; Σπιτάκια, δέντρα, βουνά, λίμνες, ράγες τρένων, το Dorfromantik έχει τα πάντα. Δεν έχει, όμως, περιορισμούς σε χρόνο, ούτε υλικά για να μαζεύουμε.
Δεν υπάρχει time ή resource management. Στο Dorfromantik απλώς χτίζουμε, ακούγοντας υπέροχη, χαλαρωτική μουσική και βλέποντας τα πανέμορφα τουβλάκια.
Το Dorfromantik έχει αποστολές, ιδανικά σχεδιασμένες
Περίπου, δηλαδή, μιας και υπάρχει σκοπός. Αν διαλέξουμε το «κανονικό» mode και όχι το άπειρο, μας δίνεται στην αρχή της κάθε προσπάθειας ένας συγκεκριμένος αριθμός από τουβλάκια.
Όταν τα τελειώσουμε, τελειώνει και το παιχνίδι. Το κάθε τουβλάκι μπορεί να περιλαμβάνει στοιχείο, ή και πολλά: μια λίμνη, ένα μέρος ποταμιού, ένα μικρό δασάκι, τρία σπίτια, αλλά και: δύο σπίτια με 5 δέντρα, ένα ποτάμι και ένα μέρος ράγας τρένου, ένα σπίτι, δύο δέντρα και μια μικρή λίμνη.
Ο στόχος, απλός: πρέπει να τοποθετούμε τα τουβλάκια με κατάλληλο τρόπο, ώστε τα περιεχόμενά τους να συνδέονται. Τα δέντρα με τα δέντρα, τα σπίτια με τα σπίτια, οι ράγες του τρένου μαζί, τα ποτάμια στη σειρά. Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, υπάρχουν και αποστολές. Ανά διαστήματα, σε κάποια τουβλάκια εμφανίζονται αριθμοί.
Ένα τουβλάκι με σπίτια, μπορεί να μας ζητεί να το συνδέσουμε με τουλάχιστον 8 άλλα σπίτια. Ένα άλλο, μπορεί να θέλει ακριβώς 8 σπίτια. Έτσι, πρέπει να χτίζουμε σιγά-σιγά τον χάρτη μας, προσέχοντας πού βάζουμε τι, αφήνοντας χώρο στα σωστά σημεία. Κάθε φορά που ολοκληρώνουμε μια αποστολή, παίρνουμε 5 επιπλέον τουβλάκια.
Χτίζοντας έναν όμορφο κόσμο, χωρίς να κοιτάμε το high score
Μάλιστα, δεν είναι αυτός ο μόνος τύπος δραστηριότητας που καλούμαστε να ολοκληρώσουμε. Για παράδειγμα, όποτε τοποθετούμε ένα τουβλάκι με «τέλειο» τρόπο, παίρνουμε επιπλέον πόντους και ένα τουβλάκι.
«Τέλεια» τοποθέτηση είναι εκείνη που σε κάθε μεριά της συνδέονται τα στοιχεία: σπίτι με σπίτι, δέντρο με δέντρο, χωράφι με χωράφι (τα τουβλάκια έχουν έξι πλευρές).
Τελικά, έχουμε ένα πλήρες σύστημα, με αρκετές δραστηριότητες, επαρκώς περίπλοκο αλλά εντελώς ευνόητο, και πάντοτε πολύ, πολύ ευχάριστο και χαλαρωτικό. Στο Dorfromantik κυνηγάμε το high score κάθε φορά, αλλά ταυτόχρονα προσπαθούμε να φτιάξουμε έναν όμορφο χάρτη.
Συνήθως, μάλιστα, τα δύο αυτά πάνε χέρι-χέρι, αφού αν δώσουμε έμφαση στο χτίσιμο και δεν σκεφτόμαστε αποστολές και πόντους, είναι πιθανό να τα πάμε εξαιρετικά. Είναι ένα απλό παιχνίδι, χωρίς πολλά-πολλά, μίνιμαλ στον σχεδιασμό του, αλλά καλοζυγισμένο σε κάθε του πτυχή και σωστά στημένο ώστε να μην γίνεται βαρετό.
Καλοσχεδιασμένες δραστηριότητες, ικανοποιητικές αποστολές, υπέροχη «λούπα»
Το βασικό gameplay είναι από μόνο του αρκετά διασκεδαστικό ώστε να μπορεί να κρατήσει το ενδιαφέρον για δεκάδες ώρες, αλλά υπάρχουν και μερικά εύστοχα σχεδιασμένα συστήματα προόδου για να επιμηκύνουν τη διάρκεια χωρίς να κουράζουν.
Έτσι, όσο παίζουμε, όσο ολοκληρώνουμε στόχους, όσο μαζεύουμε πόντους, ξεκλειδώνουμε νέα τουβλάκια (διαφορετικά όσον αφορά την εμφάνισή τους, όχι τις λειτουργίες τους), αλλά και νέα χρώματα για το σύνολο του «καμβά».
Το Dorfromantik είναι πανέμορφο σε κάθε περίπτωση, αλλά οι νέες αυτές πινελιές που ξεκλειδώνουμε του δίνουν μια συνεχή φρεσκάδα, το ανανεώνουν όσο πρέπει και όποτε χρειάζεται.
Δεν είναι ένα παιχνίδι που θα σας πάρει τον ύπνο με τους απαιτητικούς του στόχους, είναι όμως ένα που θα κυριαρχήσει στη σκέψη σας για πολλές ώρες, όσο παίζετε αλλά και εκτός παιχνιδιού, επειδή είναι απλώς υπέροχο. Ό,τι πρέπει για σύντομα sessions, των 10-20 λεπτών, αλλά κατάλληλο επίσης για πολύωρο χτίσιμο, ξανά και ξανά.
Υπάρχουν και μερικά extra modes για να ασχοληθείτε, όλα διασκεδαστικά, όπως ένα αυξημένης δυσκολίας και ένα με μηνιαίο στήσιμο και online leaderboards.
Κάποια θέματα σε χειρισμό-interface, δεν είναι αρκετά για να μειώσουν το Dorfromantik
Δυστυχώς, δεν είναι όλα ρόδινα, αλλά, ευτυχώς, τα προβλήματα δεν είναι αρκετά για να χαλάσουν την εμπειρία πολύ. Τα βασικά θέματα εντοπίζονται στον χειρισμό και το interface.
Κάποια πλήκτρα επιτελούν περισσότερες από μία λειτουργίες και μερικές φορές αυτές μπερδεύονται μεταξύ τους. Για παράδειγμα, το κουμπί που τοποθετεί ένα τουβλάκι, αν κρατηθεί πατημένο, κινεί και την κάμερα μαζί με το ποντίκι. Η ροδέλα του ποντικιού περιστρέφει τα τουβλάκια, αλλά κάνει και ζουμ.
Έτσι, σε αρκετές περιπτώσεις, πατάμε το πλήκτρο αλλά πραγματοποιείται διαφορετική κίνηση απ’ αυτήν που επιθυμούσαμε. Επίσης, υπάρχει ένα στοιχείο του interface που, αν και βοηθητικό, γίνεται ενοχλητικό ενίοτε.
Όταν θέλουμε να δούμε με τι ταιριάζουν οι άκρες σε ένα τουβλάκι κάποια αποστολής, μπορούμε να κάνουμε hover το ποντίκι μας και να φωτιστούν οι πλευρές. Αν πρέπει να βάλουμε δέντρα, οι άκρες φωτίζονται με πράσινο χρώμα, τα σπιτάκια με κόκκινο και κάθε άλλο στοιχείο με το δικό του.
Ωστόσο, είναι πολλές οι περιπτώσεις που τα χρώματα αυτά κρύβονται πίσω από άλλα στοιχεία, είτε του χώρου είτε του μενού. Όταν έχουμε μια φτιάξει έναν τεράστιο χάρτη, γεμάτο με ποτάμια, λίμνες, δέντρα και ολόκληρα χωριά, είναι κάπως δύσκολο να εντοπίσουμε τα σημεία που φωτίζονται, και μερικές φορές καταλήγουμε να ψάχνουμε τα τοποθετημένα τουβλάκια ένα-ένα, περιστρέφοντας την κάμερα, μέχρι να δούμε το φωτισμένο κομμάτι.
Ευτυχώς, ο σχεδιασμός των στοιχείων που αποτελούν τον κόσμο του Dorfromantik είναι αρκετά ξεκάθαρος ώστε να μπορούμε να κατανοήσουμε τι συμβαίνει και τι πρέπει να κάνουμε, σχεδόν σε κάθε περίπτωση.
Dorfromantik, ένα χαλαρωτικό, πανέμορφο, ιδανικά στημένο puzzle/builder
Τελικά, το Dorfromantik, τώρα που βγήκε από το Early Access, βελτίωσε κάποια σημεία του, όπως το tutorial. Παραμένει ένα υπέροχο, πανέμορφο παιχνίδι στρατηγικής τύπου “town-builder”.
Μπορεί να σας απασχολήσει για δεκάδες ώρες και θα το κάνει, αν σας αρέσουν τα παιχνίδια τέτοιου είδους. Καλοσχεδιασμένο, με σωστά ζυγισμένες αποστολές και επιβραβεύσεις. Ιδανικό οπτικοακουστικά, ευνόητο και διαρκώς διασκεδαστικό. Χαλαρωτικό αλλά και «σπαζοκεφαλιά». Το Dorfromantik είναι σίγουρα ένα από τα καλύτερα δείγματα του είδους του, και μια από τις πιο αξιομνημόνευτες εμπειρίες σε video game της χρονιάς.
Το “Dorfromantik” είναι γερμανική λέξη. «Μια παλαιότερη λέξη», όπως εξήγησε ένας από τους τέσσερις δημιουργούς, μιλώντας στο Eurogamer. «Και συνήθως χρησιμοποιείται για να περιγράψει το είδος του νοσταλγικού συναισθήματος που νιώθεις όταν λαχταράς να είσαι στην εξοχή». Η εταιρεία ανάπτυξης, Toukana Interactive, χτύπησε διάνα.
Δοκιμάστηκε σε: PC
Εταιρεία Ανάπτυξης: Toukana Interactive
Εκδότρια Εταιρεία: Toukana Interactive
Είδος: Puzzle, city-building
Ηλικίες: 3+
Ημ/νία Κυκλοφορίας: 28 Απριλίου 2022
Official website: toukana.com
Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.