Το Dredge είναι ένα πολύ ενδιαφέρον, σύντομο παιχνίδι ψαρέματος με πολλά στοιχεία διαχείρισης πόρων αλλά και τρόμου.

Ναι, το Dredge είναι ένα παιχνίδι ψαρέματος-τρόμου. Ακούγεται παράξενο, αλλά η θάλασσα και ο βυθός της είναι πολύ ταιριαστό setting για μια ιστορία τρόμου τύπου Lovecraft.

Ευτυχώς, το Dredge τα πηγαίνει περίφημα. Το ψάρεμα είναι γαλήνιο και χαλαρωτικό τη μία στιγμή και γεμάτο με εφιάλτες την επόμενη, το gameplay είναι χωρισμένο σε καλοσχεδιασμένα τμήματα και η οπτικοακουστική παρουσίαση είναι εξαιρετική και πλήρως ταιριαστή.

Dredge, ένα εφιαλτικό παιχνίδι ψαρέματος

Η περιπέτεια ξεκινά όταν βρισκόμαστε σε ένα μικρό νησί και ο δήμαρχος μας δίνει μια βάρκα για να φέρνουμε ψάρια στο χωριό, με αντάλλαγμα χρήματα.

Στη συνέχεια, μαθαίνουμε σιγά-σιγά για την περιοχή και την ιστορία της, μιλώντας με αλλόκοτους κατοίκους και διαβάζοντας ξεχασμένα μηνύματα σε μπουκάλια.

dredge gameplay

photo: Team17

Το writing είναι εξαιρετικό σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού και καταφέρνει να στήσει ένα τρομακτικό υπόβαθρο χωρίς να εξηγείται ποτέ πλήρως η φύση του κόσμου αυτού.

Λοιπόν, όταν βγαίνουμε για ψάρεμα για πρώτη φορά, παρατηρούμε αμέσως τη γαλήνια ομορφιά του Dredge. Το εικαστικό στιλ είναι πάρα πολύ ταιριαστό και πετυχαίνει απόλυτα στη μετάδοση της ατμόσφαιρας, ενώ τα ηχητικά εφέ είναι εφιαλτικά και πολύ ατμοσφαιρικά.

Όσο είναι ακόμη μέρα, πριν νυχτώσει δηλαδή, το ψάρεμα δεν βουτά στον τρόμο. Ψαρεύουμε ολοκληρώνοντας mini games που μας βάζουν να πατήσουμε ένα κουμπί την κατάλληλη στιγμή, με διαφορετικό στήσιμο για κάθε είδος ψαριού (τα είδη είναι πολλά) και άλλο όταν τραβάμε από τον βυθό ξύλα ή άλλα υλικά που χρησιμοποιούνται σε upgrades.

Να σημειωθεί ότι δεν βγαίνουμε ποτέ από τη βάρκα μας, όλο το παιχνίδι εκτυλίσσεται στον ωκεανό και τα λιμάνια όπου πουλάμε ό,τι έχουμε πιάσει, αγοράζουμε αναβαθμίσεις και παίρνουμε αποστολές από κατοίκους.

Inventory με κάτι από Resident Evil

Το σύστημα του inventory είναι πολύ πετυχημένο, καθώς μας βάζει να διαχειριστούμε τον χώρο σωστά για να χωρέσουμε τα ψάρια, τις μηχανές της βάρκας, τα καλάμια ψαρέματος και ό,τι άλλο βρίσκουμε.

Διαβάστε επίσης:  Edge of Eternity - Review

Επίσης, το σύστημα των upgrades είναι ιδανικά στημένο και βελτιώνει λίγο-λίγο τις επιδόσεις μας στο ψάρεμα, με αυξημένη ταχύτητα για τη βάρκα μας και με εξοπλισμό που μπορεί να πιάσει ψάρια σε διαφορετικού τύπου νερά (σε μεγαλύτερο βάθος, σε περιοχές τύπου «volcanic» κλπ).

Ιδανικά χωρισμένες είναι και οι αποστολές, που μας στέλνουν σε ενδιαφέρουσες τοποθεσίες με ξεχωριστή εικαστική αποτύπωση. Για παράδειγμα, θα ταξιδέψουμε σε κόκκινα νερά με ξεχασμένα ερείπια ενός πολιτισμού, σε βάλτους με αλλόκοτα πλάσματα και σε άλλα μέρη που δεν θα σας χαλάσω εδώ.

Η δομή είναι στημένη έτσι ώστε να ξεκλειδώνονται σιγά-σιγά οι νέες περιοχές και η διαδικασία είναι πολύ ικανοποιητική.

Ο τρόμος της θάλασσας του Dredge

Από τα highlights πάντως είναι το στοιχείο του τρόμου. Όσο βρισκόμαστε έξω, στον ωκεανό, και καθώς νυχτώνει, ένας μετρητής που περιγράφει την ψυχική μας κατάσταση αρχίζει να επηρεάζεται (δεν είναι ξεκάθαρο πώς, δεν πρόκειται για μια απλή μπάρα, αλλά για ένα μάτι που κοιτάζει έντονα τριγύρω όσο δυσκολεύει η κατάσταση).

dredge gameplay

photo: Team17

Αν δεν γυρίσουμε σε κάποιο λιμάνι για ύπνο, αρχίζουμε να βλέπουμε παράξενες εικόνες. Ο ουρανός κοκκινίζει, εμφανίζονται πέτρες που θα ορκιζόμασταν ότι πριν λίγο δεν υπήρχαν (και χτυπάμε πάνω τους αν δεν προσέχουμε, με αποτέλεσμα να πρέπει να πληρώσουμε για επισκευές), βλέπουμε πλοία-φαντάσματα μέσα στην ομίχλη και αλλόκοτα μαύρα πουλιά πετούν γύρω από τη βάρκα μας.

Παρά τα προβλήματά του, το Dredge είναι πολύ αξιόλογο

Η ατμόσφαιρα είναι υπέροχα εφιαλτική και πολύ καλοστημένη, αλλά, δυστυχώς, όσο περνούν οι ώρες μειώνεται ο αντίκτυπός της. Τα παράξενα εφέ αρχίζουν να γίνονται κάπως προβλέψιμα όσο προχωρούμε (διαρκεί 10-15 ώρες) ενώ μαθαίνουμε πώς να αποφεύγουμε τα πάντα και η αναβαθμισμένη μας βάρκα βοηθά και κάνει την εμπειρία σημαντικά πιο εύκολη, μειώνοντας και το πόσο έντονα είναι τα τρομακτικά σκηνικά της.

Ένα ακόμα πρόβλημα εντοπίζεται στη φύση κάποιων ειδικών ικανοτήτων που αποκτούμε. Μπορούμε να τηλεμεταφερθούμε σε συγκεκριμένα σημεία, να αυξήσουμε πολύ την ταχύτητά μας για σύντομα χρονικά διαστήματα και άλλα πολλά, όμως όχι όλα χρήσιμα ή ενδιαφέροντα.

Είναι κρίμα, γιατί η διαδικασία της απόκτησης αυτών των ικανοτήτων είναι διασκεδαστική και μακροσκελής, σε έναν εξαιρετικά σχεδιασμένο και γεμάτο με περιεχόμενο και μυστικά χάρτη, και έτσι η ανταμοιβή για την εξερεύνηση δεν είναι πάντα ικανοποιητική. Τέλος, ο χειρισμός έχει κάποια προβλήματα στην περιήγηση των μενού, με αποτέλεσμα συχνά να χάνουμε τον κέρσορα ή να τον πηγαίνουμε κατά λάθος αλλού, όχι εκεί που θέλουμε.

dredge gameplay

photo: Team17

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η εμπειρία της εξερεύνησης είναι πολύ καλοστημένη και η λούπα του gameplay καλοζυγισμένη και ιδανικά ισορροπημένη ώστε να είναι το Dredge διασκεδαστικό για όλη του τη διάρκεια και να μην μπορούμε να το αφήσουμε εύκολα. Αν σας αρέσουν παιχνίδια όπως το Sunless Sea, αν παίζετε παιχνίδια τύπου survival, αν σας «ψήνει» το ψάρεμα, αν σας αρέσει η εξερεύνηση ή απολαμβάνετε τον τρόμο τύπου Lovecraft, μην χάσετε το Dredge.

 

Λεπτομέρειες
Διαθέσιμο σε: PC, PS5, PS4, Xbox One, Xbox Series X|S, Nintendo Switchdredge key art mini
Δοκιμάστηκε σε: PS5
Εταιρεία Ανάπτυξης: Black Salt Games
Εκδότρια Εταιρεία: Team17
Είδος: Role-playing
Ηλικίες: 12+
Ημ/νία Κυκλοφορίας: 30 Μαρτίου 2023
Official website: link
Διαβάστε επίσης:  Star Wars: The Old Republic - Η BioWare σταματά να εργάζεται σε αυτό

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

Θετικά

  • Καλοσχεδιασμένη ατμόσφαιρα, πετυχημένα στοιχεία τρόμου
  • Διασκεδαστική λούπα gameplay, χορταστική εξερεύνηση
  • Ιδανική οπτικοακουστική παρουσίαση, καλογραμμένος διάλογος
  • Καλοζυγισμένα upgrades, πολλά είδη ψαριών, καλοστημένος χάρτης

Αρνητικά

  • Ο τρόμος χάνεται στην πορεία
  • Κάποιες ειδικές ικανότητες είναι απογοητευτικές
  • Μέτριος χειρισμός στα μενού
  • Γίνεται πολύ εύκολο προς το τέλος

Βαθμολογία

7.5
Καλό
Δείτε το νέο VG24 Podcast:

Αφήστε σχόλιο

* Με τη συμπλήρωση των στοιχείων, αποδέχεστε την αποθήκευση και τη διαχείριση των πληροφοριών σας από την ιστοσελίδα.

Thanks for submitting your comment!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ