DualSense Edge – Review

Παύλος Κρούστης

Το νέο χειριστήριο της Sony για το PS5, DualSense Edge, έρχεται με τρομερές νέες δυνατότητες, αλλά και κάποια μειονεκτήματα.

Στα €249, το DualSense Edge δεν αφήνει πολλά περιθώρια για δικαιολόγηση σχεδιαστικών επιλογών, όμως πέρα από κάποιες λεπτομέρειες που του «κλέβουν» πόντους, η αλήθεια είναι ότι αυτός ο σχεδιασμός πιθανώς να είναι ο καλύτερος που έχουμε δει σε χειριστήριο έως σήμερα. Και αυτό ισχύει τόσο για τις hardware επιλογές, όσο και για τις software.

Για αρχή, να υπενθυμίσουμε ότι έχουμε γράψει αναλυτικά για το τι μπορείτε να περιμένετε από την πρώτη επαφή που είχαμε με το χειριστήριο και μπορείτε να διαβάσετε, πατώντας εδώ. Για όσους δεν γνωρίζουν, έχουμε την πιο “premium” ή “pro” μορφή ενός εκ των καλύτερων χειριστηρίων της αγοράς, του DualSense. Το DualSense Edge είναι η εξέλιξη αυτού, που προσφέρει πολλαπλές επιπλέον επιλογές παραμετροποίησης για όσους παίζουν και απαιτούν την υψηλότερη δυνατή ακρίβεια και προσαρμοστικότητα.

Δείτε το unboxing και το video review του DualSense Edge:

 

O σχεδιασμός βασίζεται κατά πολύ σε αυτόν του DualSense, κάτι το οποίο μόνο ως θετικό μπορούμε να το προσμετρήσουμε, ενώ οι διακριτικές αλλαγές, όπως το μαύρο touchpad με την αιχμηρή πλέον άκρη του, και τα μαύρα κουμπιά, τονίζουν περαιτέρω την premium φύση του χειριστηρίου. Έχουμε το braided καλώδιο των 2,8 μέτρων περίπου, το εξάρτημα που κλειδώνει το καλώδιο, τα 2 ζευγάρια back buttons, που αλλάζουν κατά βούληση, τους διακόπτες που αλλάζουν το βήμα των triggers και τέλος, τα αποσπώμενα sticks και εναλλασσόμενα καπάκια για αυτά. Όλα αυτά έρχονται σε μια πανέμορφη σκληρή θήκη, που ακολουθεί τις σχεδιαστικές γραμμές του PlayStation 5.

Σε επίπεδο software, οι επιλογές είναι εξίσου πάρα πολλές, αφού μπορούμε να μπούμε στο μενού παραμετροποίησης και να αλλάξουμε το deadzone για τους μοχλούς, για τις σκανδάλες, να προσαρμόσουμε τα back buttons και τέλος να δημιουργήσουμε αποθηκευμένα προφίλ για όλα αυτά, με τρία εκ των οποίων να μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε στο ίδιο το χειριστήριο για αλλαγές επιτόπου ή on the fly, όπως θα λέγαμε και στο χωριό μας.

DualSense Edge

Photo: VG24.gr

Η εμπειρία με το νέο χειριστήριο

Τα παραπάνω τα είχαμε καλύψει με το προηγούμενο άρθρο μας. Αυτό που δεν είχαμε καλύψει είναι η εμπειρία που αποκομίσαμε από τη χρήση του DualSense Edge, το οποίο έχει αναλάβει τα βασικά χρέη χειριστηρίου πλέον. Για αρχή, η χρήση της θήκης είναι ιδιαίτερα βολική και προσφέρει σιγουριά και ασφάλεια για το πολύτιμο αυτό προϊόν, το οποίο φυσικά δεν ήθελα ούτε να σκονίζεται, αλλά ούτε και να λερωθεί. Ειδικότερα, η αίσθηση του να το βγάζω από τη θήκη του όταν ήθελα να παίξω, μου έφερνε στο νου για παράδειγμα την ίδια κίνηση που κάνω για τα premium ακουστικά μου, που τα βγάζω από τη θήκη τους όταν τα χρησιμοποιώ. Αναβλύζει premium-ίλα.

Διαβάστε επίσης:  Destiny 2 και Ghostbusters crossover φέρνουν το Ectomobile σε τροχιά

Παράλληλα, αν θέλω να το φορτίσω, έχω ένα εξαιρετικά ανθεκτικό και εύκαμπτο καλώδιο, μακρύ όσο κανένα άλλο USB στο σπίτι μου, που βολεύει όχι μόνο για τη φόρτιση του DualSense Edge, αλλά και για οποιαδήποτε άλλη συσκευή, με αντίστοιχη θύρα, που συνήθως θα συνοδεύεται από φορτιστές με καλώδια του μισού μέτρου. Επιπλέον, η ανθεκτική θήκη μεταφέρεται πολύ εύκολα και φυσικά δεν παθαίνει τίποτα, ενώ ομορφαίνει και το ράφι μου.

Εν συνεχεία, έπειτα από διάφορες δοκιμές, κατέληξα να αλλάξω τα caps και να χρησιμοποιώ τα πιο ψηλά, αυτά που δίνουν κάπως μεγαλύτερη ευελιξία και ακρίβεια, τουλάχιστον έτσι το νιώθω εγώ, ενώ παράλληλα μου είχε λείψει το κυρτό επάνω μέρος, όπως ήταν στο DualShock 3. Συμπλήρωσα και με τα δύο half-moon back buttons στο πίσω μέρος, τα οποία αναλόγως προφίλ και παιχνιδιού, τα χρησιμοποιώ είτε για L3 και R3 (πιο σύνηθες), είτε για κάποια ειδική λειτουργία σε κάποιο παιχνίδι, όπως πχ. κάποιον συνδυασμό. Με βολεύει περισσότερο από το «άχαρο» πάτημα των sticks και το βρίσκω πιο εύκολο και πιο άμεσο.

Επιπρόσθετα, το μεγαλύτερο βάρος του χειριστηρίου, στα 335 γρ. πλέον αντί για 280 γρ. του απλού DualSense, κάποιον θα τον κούραζε, όμως εμένα μου δίνει μια επιπλέον στιβαρότητα και με κάνει να νιώθω το χειριστήριο πιο καλά στα χέρια μου, με πιο «γεμάτη» αίσθηση.

Τέλος, χρησιμοποιώ τα νέα function buttons τόσο για την αυξομείωση της έντασης του ήχου, που είναι πλέον θέμα απλά πατήματος δύο κουμπιών και δεν χρειάζεται να ψάχνω στα μενού, ενώ μπορώ να εναλλάσσω τα προφίλ μέσα στα παιχνίδια, κάτι που με βόλεψε σε τίτλους όπως το God of War Ragnarök, αφού άλλαζα όλο το σύστημα μέσα σε ένα δευτερόλεπτο, είτε ήθελα να τρέξω, είτε να ορμήσω μέσα σε μάχες.

Διαβάστε επίσης:  Sony: Διέρρευσε εμπιστευτικές πληροφορίες μετά από γκάφα

Το μοναδικό πρόβλημα του DualSense Edge

Το μοναδικό μελανό στοιχείο που βρήκα στο χειριστήριο είναι η αυτονομία. Δυστυχώς, η μπαταρία κρατά περίπου 4-6 ώρες, τη στιγμή, που το DualSense κρατά περίπου 8-10. Αυτό έρχεται αναπόφευκτα, αφού έχει μικρότερη μπαταρία, στα 1050 mAh, τη στιγμή που το DualSense είχε μπαταρία 1560 mAh. Πιθανώς, ο νέος αρθρωτός σχεδιασμός να μην επέτρεπε ίδιο μέγεθος μπαταρίας, με όλα αυτά τα αποσπώμενα μέρη, όμως ακόμη κι η αυτονομία του αρχικού χειριστηρίου «δεν διεκδικούσε δάφνες». Συνεπώς, μένουμε κάπως ανικανοποίητοι στο συγκεκριμένο κομμάτι.

Ένα φανταστικό χειριστήριο, πιθανώς το καλύτερο της αγοράς

H Sony προωθεί το DualSense Edge για το PS5, όμως φυσικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε PC. Δεδομένης της τιμής, δεν θα μπορούσαμε να πούμε κάτι σε κάποιον «συμβατικό» χρήστη για να το βάλει στο ραντάρ του. Προφανώς, μιλάμε για ένα premium προϊόν που απευθύνεται σε μικρότερο κοινό, όπως είναι οι eSports players ή επαγγελματίες άλλου είδους. Αν ψάχνετε όμως το καλύτερο χειριστήριο της αγοράς, ανεξαρτήτως κόστους, το DualSense Edge είναι σίγουρα μία από τις επικρατέστερες επιλογές.

 

Θετικά

  • Φανταστικό design, που διαφοροποιείται όσο πρέπει
  • Τρομερή ποιότητα κατασκευής, ακόμα και στα αποσπώμενα εξαρτήματα
  • Σημαντική βελτίωση στον παράγοντα της επισκευασιμότητας σε σχέση με το DualSense
  • Το μήκος και η ποιότητα του συνοδευόμενου καλωδίου

Αρνητικά

  • Η μειωμένη αυτονομία είναι σημαντικό μειονέκτημα
  • Σίγουρα μπορούσε να κυκλοφορήσει σε χαμηλότερη τιμή

Βαθμολογία

9
Τούμπανο!
 
Ακολουθήστε το VG24.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο πρόσφατα νέα από τον κόσμο των video games, του entertainment και της τεχνολογίας. Ακολουθήστε το VG24.gr σε Facebook, X, Instagram, YouTube, Spotify και TikTok.
  Δείτε το νέο VG24 Podcast:  

Αφήστε σχόλιο

* Με τη συμπλήρωση των στοιχείων, αποδέχεστε την αποθήκευση και τη διαχείριση των πληροφοριών σας από την ιστοσελίδα.

Thanks for submitting your comment!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ