EA Sports FC 24 – Review

Ο λύκος κι αν εγέρασε...

Και εγένετο EA Sports FC 24! Νέα εποχή για τον δημοφιλέστερο εξομοιωτή ποδοσφαίρου, χωρίς όμως προσθήκες και βελτιώσεις στο περιεχόμενο του.

Ο «γάμος» της EA Sports με τη FIFA κράτησε 30 ολόκληρα χρόνια. Στα χρόνια αυτά η σειρά FIFA κατάφερε να εκθρονίσει τα PES από τη θέση του καλύτερου εξομοιωτή ποδοσφαίρου και να αποφέρει, ως αποτέλεσμα αυτού, τεράστια έσοδα από τις πωλήσεις εκατομμυρίων αντιτύπων κάθε χρόνο. Φέτος, η EA και η FIFA έφτασαν στο «διαζύγιο», το οποίο βέβαια δεν ήταν και τόσο «βελούδινο», η ονομασία άλλαξε και έτσι θα έχουμε την πρώτη χρονιά του EA Sports FC 24. Ας εξετάσουμε λοιπόν τι φέρνει αυτή η νέα εποχή για τον τίτλο και τι έχουν να περιμένουν οι εκατομμύρια παίκτες που θα βρεθούν ακόμα μια χρονιά στα ψηφιακά ποδοσφαιρικά γήπεδα ανά τον κόσμο.

r7 vs messi

R7 vs Messi / photo: VG24.gr – Electronic Arts

Ανεπαίσθητες αλλαγές στις άδειες, υψηλά στάνταρ παρουσίασης και αυθεντικότητας

Οι πρώτοι προβληματισμοί στο άκουσμα της είδησης για την παύση της συνεργασίας EA Sports και FIFA είχαν να κάνουν με το κομμάτι των αδειών όσον αφορά στα ονόματα παικτών, ομάδων και διοργανώσεων, και κατά πόσο θα επηρέαζε αυτό τη γενική παρουσίαση και αυθεντικότητα του παιχνιδιού. Στο EA Sports FC 24 αυτοί οι προβληματισμοί κάμπτονται, καθώς το παιχνίδι παραμένει στα ίδια υψηλά στάνταρ όσον αφορά στη βάση των παικτών και των ομάδων. Σίγουρα το ότι δεν υπάρχει πλέον το Παγκόσμιο Κύπελλο ως επίσημη διοργάνωση θα δυσαρεστήσει αρκετούς, αλλά από την άλλη ό,τι έχει να κάνει με την UEFA και διοργανώσεις, όπως το Champions League και το Europa League υπάρχουν κανονικά στο παιχνίδι. Τώρα οι προσθαφαιρέσεις των πρωταθλημάτων και των ομάδων τους είναι κάτι που συμβαίνει κάθε χρόνο και έχει να κάνει με ξεχωριστές συμφωνίες ανάμεσα στην EA Sports και στις εκάστοτε ομοσπονδίες. Για παράδειγμα και φέτος στο EA Sports FC 24 δεν υπάρχει το σύνολο των ελληνικών ομάδων, η Εθνική Ελλάδος ή το μεξικανικό πρωτάθλημα, αλλά αυτό είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει του χρόνου.

Days of Play 2024 - 300x250

Τα υψηλά στάνταρ στην παρουσίαση και στην αυθεντικότητα της σειράς συνεχίζονται και στο EA Sports FC 24. Οι προσθήκες κάποιων μικρών βίντεο που μπορεί να δείχνουν τους παίκτες στα αποδυτήρια στο ημίχρονο ενός αγώνα ή τους δημοσιογράφους που σχολιάζουν και παίρνουν συνεντεύξεις μετά το τέλος του είναι ευπρόσδεκτες. Σε συνδυασμό με κάποιες νέες καρτέλες στατιστικών που εισάγονται, τον αξιοπρεπή σχολιασμό των αγώνων και τον γνώριμα όμορφο σχεδιασμό σε γήπεδα και θεατές, θα απολαύσουμε και φέτος ένα οπτικά αυθεντικό ποδοσφαιρικό πακέτο. Στα γραφικά δεν συναντήσαμε ιδιαίτερες αλλαγές ή βελτιώσεις σε σχέση με τους πρόσφατους τίτλους. Άλλωστε δεν είναι ένα κομμάτι που είχαμε ποτέ ιδιαίτερα παράπονα, καθώς, με τη Frostbite Engine, τα σώματα, οι φανέλες και τα πρόσωπα των ποδοσφαιριστών αποδίδονται με ακρίβεια και ρεαλισμό.

Έπειτα, τα animations στο EA Sports FC 24 αποτυπώνονται και φέτος με τη βοήθεια της τεχνολογίας HyperMotion. Είναι η τρίτη φορά μετά το FIFA 22 που γίνεται χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας, η οποία αντλεί δεδομένα από πραγματικούς αγώνες ποδοσφαίρου και υπόσχεται αυξημένο ρεαλισμό στις κινήσεις των ποδοσφαιριστών. Στην πράξη συναντήσαμε και φέτος αστοχίες στην εκτέλεση των animations, κυρίως στα τάκλιν και στις φάσεις που υπάρχει collision μεταξύ 2 ή περισσοτέρων ποδοσφαιριστών. Ήδη έχουν αρχίσει να ποστάρονται στα social media blooper βιντεάκια από άκυρα animations αμυντικών ή τερματοφυλάκων που οδηγούν σε αστεία γκολ ή σε αφύσικες χαμένες ευκαιρίες.

Days of Play 2024 - 300x250

 

Διαβάστε επίσης:  FIFA 23 - Review

Το όνομα άλλαξε, οι παθογένειες του gameplay παρέμειναν

Δυστυχώς, ακόμα μία χρονιά προβλέπουμε ότι το rage θα είναι αρκετό για αυτούς που θα ασχοληθούν εκτενώς με το EA Sports FC 24 και θα το πάρουν πιο σοβαρά από ό,τι πρέπει. Όλες οι παθογένειες που έχουν μαζευτεί τα τελευταία χρόνια στον κώδικα του παιχνιδιού και αφορούν στο gameplay συνεχίζουν και υφίστανται. Δεν ξέρω βέβαια και κατά πόσο είναι εύκολο να διορθωθούν όλα αυτά, χωρίς ριζικές αλλαγές, αφού κάθε χρόνο κάτι πάει να διορθωθεί, μετά χαλάει κάτι άλλο και μετά επιστρέφει περισσότερο χαλασμένο αυτό που υποτίθεται είχε διορθωθεί.

Days of Play 2024 - 300x250

Δεν εντοπίσαμε καμία διαφορά φέτος στο gameplay, με ίσως μόνο μια μικρή αλλαγή στο κομμάτι του ρυθμού, με το παιχνίδι να μοιάζει λίγο πιο αργό, κάτι που μπορεί να εκτιμήσουν οι λάτρεις ενός πιο ρεαλιστικού και όχι τόσο arcade παιχνιδιού ποδοσφαίρου. Επίσης, στις καρτέλες των ποδοσφαιριστών έχουν προστεθεί τα playstyles, τα οποία είναι ουσιαστικά μοναδικές ικανότητες σχετιζόμενες και με τη θέση που παίζουν. Για παράδειγμα να χρειάζεται λιγότερος χρόνος για να φορτώσει ένα power shot για έναν επιθετικό ή αυξημένες πιθανότητες να μπλοκαριστεί ένα σουτ από έναν αμυντικό. Έχουν μία αντίστοιχη λογική με τα badges στη σειρά NBA 2K, χωρίς όμως να είναι τόσο επιδραστικά στην περίπτωση του EA Sports FC 24, τουλάχιστον στην αρχική φάση του παιχνιδιού.

Playstyles

Playstyles / photo: VG24.gr – Electronic Arts

Κατά τ΄ άλλα, στοιχεία που χαλάνε χρόνια την όλη εμπειρία και οδηγούν ακόμα και σε σπάσιμο χειριστηρίων (για τους λιγότερο ψύχραιμους), συναντήσαμε και στο EA Sports FC 24. Το πλεονέκτημα που νιώθεις ότι έχει ο αντίπαλος όταν σκοράρεις και έχει σέντρα (το λεγόμενο kick off glitch), οι απότομες αλλαγές στην απόδοση των ομάδων ανάλογα με το ποιος κερδίζει (momentum) και γενικά όλα αυτά για τα οποία συζητούν και διαμαρτύρονται χρόνια οι fans της σειράς συνεχίζουν και υφίστανται παρά την αλλαγή του ονόματος.

Days of Play 2024 - 300x250

Ειδικά για τους παίκτες σαν και μένα που παίζουν κυρίως online, θα είναι μία χρονιά σαν τις υπόλοιπες. Σε συνδυασμό με την μη αναβάθμιση των servers, ειδικά για τις βαλκανικές χώρες, καθώς και φέτος το ping σε online ματς δεν έπεσε ποτέ κάτω από 44 ms (οι Κεντροευρωπαίοι παίζουν με 8-10 ms,  η εμπειρία δεν πιστεύουμε ότι θα αλλάξει δραματικά σε σχέση με τα προηγούμενα παιχνίδια. Επίσης το launch του EA Sports FC 24 ήταν από τα χειρότερα τα τελευταία χρόνια. Οπτικά glitches και καθυστέρηση στα μενού, το περσινό πρόβλημα με τα settings που αλλάζουν στις default επιλογές σε ανύποπτες στιγμές, ακόμη και ένα unplayable mode (το drop in στο pro clubs) είναι προβλήματα που κάνουν επιτακτική την ανάγκη για updates.

Γνώριμα modes και γυναίκες στο Ultimate Team

Όλα τα γνώριμα modes της σειράς είναι ακόμα μια χρονιά εδώ και στο EA Sports FC 24 χωρίς καμία διαφοροποίηση. Το Career mode θα αποτελέσει ξανά την μοναδική επιλογή για τους παίκτες που αρέσκονται να παίζουν solo. Σε δομή, τόσο το Manager Career όσο και το Player Career, θα φανούν οικεία στους λάτρεις αυτών, καθώς οι αλλαγές που έχουν γίνει είναι λίγες. Έχει δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στο Manager Career με τις προσθήκες του spectator mode και του tactical visions να ξεχωρίζουν και να αναβαθμίζουν την “μανατζερική” εμπειρία.

Days of Play 2024 - 300x250

Όσο για το VOLTA Football είναι αφημένο στη μοίρα του χωρίς καμία αλλαγή, με το μόνο κίνητρο για να παίξει κανείς να είναι τα rewards που ξεκλειδώνεις ανεβαίνοντας επίπεδο στο Season. Έπειτα, την ώρα που γραφόταν το review και μετά από περίπου 10 μέρες μετά το launch του παιχνιδιού, ήταν αδύνατο να μπούμε σε ματς Drop in για να παίξουμε με τον παίκτη που φτιάξαμε. Λογικά είναι κάτι που θα διορθωθεί, απλά είναι λυπηρό για τους λάτρεις του Pro Clubs να μην μπορούν να παίξουν το mode από την αρχή δοκιμάζοντας και αναβαθμίζοντας τα builds των παικτών που έχουν φτιάξει.

Ioannidis

Φ. Ιωαννίδης στην Man. Utd! / photo: VG24.gr – Electronic Arts

Το Ultimate Team είναι διαχρονικά το δημοφιλέστερο mode του παιχνιδιού και αυτό που αποφέρει τεράστια έσοδα στην EA Sports με τα microtransactions. Η σημαντικότερη αλλαγή στο EA Sports FC 24 δεν είναι άλλη από την εισαγωγή ποδοσφαιριστριών στο database, κάτι που μας φάνηκε αρκετά φρέσκο και πρωτότυπο. Μιλάμε άλλωστε για ένα mode με έντονο το στοιχείο fantasy, στο οποίο μπορεί να έχεις στην ενδεκάδα σου τον Πέτρο Μάνταλο να παίζει δεκάρι πίσω από τον (original) Ronaldo, έχοντας ταυτόχρονα συμπαίκτη και προπονητή τον Pep Guardiola! Άλλωστε, το διευρυμένο database δίνει περισσότερες επιλογές σε φτηνές op κάρτες, κάτι που βοηθάει αρκετά τους free to play παίκτες. Έπειτα η συγκεκριμένη προσθήκη μπορεί να τονώσει και το ενδιαφέρον των φιλάθλων για το γυναικείο ποδόσφαιρο, με τη λογική ότι μπορεί κάποια στιγμή να ψάξεις για highlights και αγώνες της ποδοσφαιρίστριας που με τα γκολ της σε βοήθησε να πάρεις καλύτερο rank στο FUT Champions. Οποιαδήποτε ένεση φρεσκάδας είναι καλοδεχούμενη σε ένα παιχνίδι που παραμένει χρόνια στάσιμο.

Days of Play 2024 - 300x250

Άξια αναφοράς είναι η δυνατότητα αναβάθμισης των στατιστικών μιας κάρτας που προσφέρεται με το σύστημα Evolutions. Κάνοντας κάποια σχετικά εύκολα challenges, μπορείς να μετατρέψεις για παράδειγμα μία κάρτα από bronze σε gold και να τη βάλεις κατευθείαν στην ενδεκάδα σου κάτι που θα φαινόταν αδιανόητο τις προηγούμενες χρονιές. Αν δεν υπήρχαν οι παθογένειες του online gameplay που προαναφέραμε, το Ultimate Team θα αποτελούσε το ιδανικό mode για έναν εξομοιωτή ποδοσφαίρου. Άλλωστε, ναι μεν, το pay to win στοιχείο υφίσταται, χωρίς όμως να έχει ξεπεράσει κάποια όρια, όπως έγινε για παράδειγμα φέτος στο NBA 2K24.

Άλλαξε ο Μανωλιός χωρίς να βάλει τα ρούχα του αλλιώς

Η εποχή του EA Sports FC αρχίζει φέτος, παραμένοντας η μοναδική αξιόλογη επιλογή εξομοιωτή ποδοσφαίρου, απόντος και του ανταγωνισμού, για τους απανταχού ποδοσφαιρόφιλους. Μια εποχή που ξεκινάει όμως χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές, προσθήκες ή βελτιώσεις. Ένα γνώριμο σκηνικό με μόνη τρανταχτή διαφορά αυτή της απουσίας του ονόματος FIFA στο εξώφυλλο του παιχνιδιού, όπως είχαμε συνηθίσει 30 χρόνια τώρα.

Days of Play 2024 - 300x250

Λεπτομέρειες
Διαθέσιμο‌ ‌σε:‌ PS5, PS4, Xbox One, Xbox Series X|S, PC, Nintendo SwitchEA Sports FC 24 - Boxart
Δοκιμάστηκε‌ ‌σε:‌ PS5
Εταιρεία‌ ‌Ανάπτυξης:‌ EA Canada, EA Romania
Εκδότρια‌ ‌Εταιρεία:‌ Electronic Arts
Είδος:‌ Sports
Ηλικίες:‌ 3+‌
Ημ/νία‌ ‌Κυκλοφορίας:‌ 29 Σεπτεμβρίου 2023
Official website:‌ link

Days of Play 2024 - 300x250

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

Θετικά

  • Γνώριμα υψηλά στάνταρ σε παρουσίαση και αυθεντικότητα
  • Πιο προσεγμένο το Manager Career
  • "Ένεση" φρεσκάδας με την εισαγωγή ποδοσφαιριστριών στο Ultimate Team
Διαβάστε επίσης:  EA Sports FC: Διέρρευσε η ημερομηνία κυκλοφορίας

Αρνητικά

  • Προβληματικό launch σε πολλούς τομείς
  • Ίδιο gameplay με τον προηγούμενο τίτλο
  • Κουβαλάει τις γνωστές παθογένειες προηγούμενων τίτλων κυρίως στο online gameplay

Βαθμολογία

7
Καλό
Days of Play 2024 - 300x250
Ακολουθήστε το VG24.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο πρόσφατα νέα από τον κόσμο των video games, του entertainment και της τεχνολογίας. Ακολουθήστε το VG24.gr σε Facebook, X, Instagram, YouTube, Spotify και TikTok.
Δείτε το νέο VG24 Podcast:

Αφήστε σχόλιο

* Με τη συμπλήρωση των στοιχείων, αποδέχεστε την αποθήκευση και τη διαχείριση των πληροφοριών σας από την ιστοσελίδα.

Thanks for submitting your comment!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ