Παρ’ όλο που το εξηγεί, το Elden Ring δεν θέλει να το κάνει πλήρως κατανοητό: πώς λειτουργεί το online co-op multiplayer του νέου τίτλου της FromSoftware;
Τα παιχνίδια του Hidetaka Miyazaki είναι γνωστά για πολλά χαρακτηριστικά τους. Είναι παράξενα, πανδύσκολα, τρομερά, αφηρημένα, δεν εξηγούν πολλά και μπορούν να προκαλέσουν απελπισία. Το Elden Ring διαφέρει σε αρκετά σημεία του, αλλά και πάλι δεν πρόκειται για ένα απλό, ευνόητο παιχνίδι. Βασικό κομμάτι που δεν εξηγείται επαρκώς: το multiplayer του Elden Ring.
Αν παίρνουμε ως δεδομένο ότι το άτομο που παίζει Elden Ring έχει παίξει κι άλλα παιχνίδια της FromSoftware, ΟΚ, μπορούμε να υποθέσουμε πως θα βρει άκρη.
Αν, όμως, δοκιμάζετε για πρώτη φορά να μπείτε σε έναν από τους κόσμους της εταιρείας, σίγουρα θα μπερδευτείτε. Κάποια στιγμή, το Elden Ring προσπαθεί να εξηγήσει πώς λειτουργεί το online multiplayer, αλλά… δεν γίνεται ιδιαίτερα κατανοητό -ίσως μπερδεύει περισσότερο, μάλιστα.
Αντί να μιλήσει με κατοχυρωμένους όρους, με γλώσσα που καταλαβαίνει κάθε άτομο που παίζει video games, εξηγεί τις λειτουργίες του χρησιμοποιώντας όρους και λέξεις που βρίσκονται αποκλειστικά στο πλαίσιο του παιχνιδιού αυτού.
Για παράδειγμα, το Metal Gear Solid είχε αποφύγει αυτήν την παγίδα σπάζοντας τον «τέταρτο τοίχο» με επεξηγήσεις που απευθύνονταν στον πρωταγωνιστή αλλά μιλούσαν για χειριστήρια, για πλήκτρα και μοχλούς.
Θα μπορούσα να πω ότι ο Miyazaki θα έπρεπε να ακολουθήσει αυτό το παράδειγμα, θα έλεγα ότι αυτή η προσέγγιση του ταιριάζει πάρα πολύ, αλλά, έστω, δεν είμαι εδώ για να φιλοσοφήσω (όχι αυτήν τη φορά).
Το multiplayer του Elden Ring με απλά λόγια
Είμαι εδώ για να σας εξηγήσω πώς δουλεύει το multiplayer του Elden Ring, όσο πιο απλά μπορώ, χωρίς πολλές λεπτομέρειες, γνωρίζοντας πως απευθύνομαι μάλλον κυρίως σε κόσμο που δεν έχει επαφή με το έργο της εταιρείας (θα έπρεπε να τα εξηγεί εκείνη, αλλά τι να κάνουμε).
Άγγιξε γαρ το κύμβαλο, ω σκοτεινέ σπιλωμένε, πέντε συν δύο ίσον τρία, Παρασκευή ίσον Δευτέρα, παίξε το multiplayer! Κάπως έτσι είναι η εξήγηση της FromSoftware, αλλά αντί για αριθμούς και ημέρες χρησιμοποιεί κομμένα δάχτυλα.
Όπως και να ‘χει, είναι πιθανό να συνειδητοποιήσετε μετά από 30 ώρες ότι το Elden Ring ΕΧΕΙ multiplayer και μετά ενδέχεται να χρειαστείτε άλλες 5 για να βρείτε πώς λειτουργεί. Είναι κρίμα που δεν καταφέρνει το παιχνίδι να εξηγήσει καλύτερα τις λειτουργίες του, από την αρχή.
Θα προσπαθήσω εγώ, και θα δείτε ότι στην πραγματικότητα δεν είναι πολύ περίπλοκο.
Φυσικά, θα πρέπει να ενεργοποιήσετε το online στις ρυθμίσεις του παιχνιδιού, αν δεν είναι ήδη ενεργοποιημένο.
Try finger, but hole
Για αρχή, ας πούμε για τα πιο απλά τμήματα του multiplayer. Υπάρχουν, για παράδειγμα, τα μηνύματα, τα οποία αφήνουν οι παίκτες στο πάτωμα, όπου θέλουν, και τα χρησιμοποιούν για να σε προειδοποιήσουν για έναν κίνδυνο, για να σου πουν ότι βρίσκεσαι κοντά σε ένα μυστικό, ή για να σε «πειράξουν» με διάφορους χιουμοριστικούς τρόπους. Για να γράψουμε μηνύματα πρέπει να έχουμε το αντικείμενο “Tarnished’s Wizened Finger”, που βρίσκεται στο ξεκίνημα της περιπέτειας, σε ένα πτώμα στην περιοχή “Chapel of Anticipation”. Μπορούμε να βαθμολογούμε τα μηνύματα που βρίσκουμε, και να δίνουμε έτσι κάποιο μπόνους ζωής στο άτομο που τα έγραψε.
Άλλη χρήση του online είναι οι κηλίδες αίματος, που αποκαλύπτουν πώς πέθανε ένας χαρακτήρας στο συγκεκριμένο σημείο. Πρόκειται για ιδιαίτερα βοηθητική λειτουργία: σου φαίνεται ότι μπορείς να πέσεις σε αυτόν τον γκρεμό χωρίς να πεθάνεις; Για τσέκαρε τις κηλίδες αίματος… θα δεις ξαφνικά τις τελευταίες στιγμές ενός άλλου ατόμου που βρέθηκε στο σημείο αυτό και έτσι θα έχεις πλέον κάποια στοιχεία.
Μπορεί, για παράδειγμα, να δεις ότι έπεσε στον γκρεμό, εκεί που ήθελες να πας, και πέθανε -και έτσι να μην πάθεις κι εσύ το ίδιο. Είναι μια χρήσιμη λειτουργία και, μαζί με τα μηνύματα, δίνει στον κόσμο του Elden Ring μια αίσθηση κοινότητας, την ιδέα πως είσαι εσύ μαζί με άλλο κόσμο και προσπαθείτε να επιβιώσετε σε αυτό το αφιλόξενο μέρος. Επίσης, οι λειτουργίες αυτές συχνά συνδυάζονται: «πήδα στον γκρεμό, θα βρεις ένα μυστικό», λέει το μήνυμα, όμως η κηλίδα δείχνει πως αν πέσεις θα σκοτωθείς…
Πώς ζητάμε βοήθεια στο multiplayer του Elden Ring
Υπάρχουν κι άλλα τμήματα στο multiplayer, αλλά, μιας και απευθύνομαι σε αρχάριους, καλύτερα να αναφερθώ στο κομμάτι που αφορά περισσότερο κόσμο: πώς ζητάς βοήθεια από άλλα άτομα που παίζουν Elden Ring;
Θα υπάρξουν στιγμές που θα κολλήσετε σε ένα boss για ώρες και δεν θα μπορείτε να βρείτε τρόπο να το νικήσετε. Το Elden Ring, με την ανοιχτή δομή του, κάνει αυτές τις στιγμές να μην είναι τόσο απελπιστικές, αφού μπορούμε να φύγουμε από το boss ανά πάσα στιγμή με fast travel και να εξερευνήσουμε τον κόσμο, για να γυρίσουμε πάλι στη μάχη αργότερα, με νέα όπλα και δυνάμεις. Ωστόσο, σίγουρα θα βρεθεί κάποια μονομαχία που θα σας τεντώσει τα νεύρα.
Θα βρείτε πολλά εργαλεία για να βοηθήσουν σε τέτοιες περιπτώσεις, αλλά ένα πολύ αποδοτικό είναι το multiplayer.
Μπορείτε, λοιπόν, να παίξετε το boss που σας είχε βγάλει την πίστη αλλά αυτήν τη φορά να το πολεμήσετε μαζί με ένα ακόμα άτομο -ή και δύο. Ακούγεται εύκολο, αλλά έχουν γίνει κάποιες τροποποιήσεις για να είναι η δυσκολία ισορροπημένη. Έτσι, όταν παίζετε multiplayer θα δείτε πως, μεταξύ άλλων αλλαγών, οι χαρακτήρες έχουν λιγότερα potions που θεραπεύουν τη ζωή, ενώ δεν μπορείτε να κάνετε summon τους λύκους και τα άλλα πλάσματα.
Ωστόσο, ένα δεύτερο άτομο για να δίνει στόχο στις επιθέσεις του boss μπορεί να αλλάξει εντελώς τη ροή της μάχης, αν υπάρχει σωστή συνεργασία. Δείτε, για παράδειγμα, το παρακάτω βίντεο. Κανονικά έχω 10 potions, αλλά όταν μπαίνω σε multiplayer μου δίνει 5. Ωστόσο, ο τρόπος που μοιράζεται το aggro του boss πραγματικά σώζει σε δύσκολες καταστάσεις.
Έτσι, σίγουρα θα θελήσετε να αξιοποιήσετε το multiplayer, ειδικά σε ορισμένες αναμετρήσεις. Πώς λειτουργεί, όμως;
Καλώντας σε βοήθεια, και βοηθώντας κόσμο
Το multiplayer αυτού του τύπου έχει δύο μορφές: μπορείτε να φέρετε βοήθεια ή να πάτε εσείς να βοηθήσετε. Στη δεύτερη περίπτωση, θα βρεθείτε στον κόσμο που παίζει ένα άλλο άτομο και θα συνεργαστείτε προσωρινά για να περάσετε ένα δύσκολο σημείο.
Αν το κάνετε αυτό, φυσικά, παίρνετε «δωράκια», όπως κάποια επιπλέον runes για παράδειγμα -αλλά και τη χαρά που έρχεται όταν βοηθάμε έναν άνθρωπο που ζορίζεται. Μπορείτε να κάνετε και εισβολή σε παιχνίδια άλλων, για να τους δυσκολέψετε περισσότερο και να προσπαθήσετε να τους σκοτώσετε, αν δεν σας ενδιαφέρει η χαρά αυτή και θέλετε να τη στερήσετε από τους άλλους ανθρώπους. Επίσης, το να βοηθάτε άλλον κόσμο στις μάχες με τα bosses σάς βοηθά να μάθετε καλύτερα πώς να τα αντιμετωπίσετε εσείς, με τον δικό σας χαρακτήρα.
Το άτομο που καλεί βοήθεια ή που δέχεται εισβολή ονομάζεται “Host of Fingers” και το multiplayer session τελειώνει όταν πεθάνει.
Η διαδικασία του συνεργατικού multiplayer
Ας αφήσουμε όμως τις εισβολές και ας δούμε το βοηθητικό summon. Για να μπορέσετε να παίξετε με άλλους παίκτες, θα χρειαστείτε το αντικείμενο “Furlcalling Finger Remedy”. Μπορείτε να βρείτε τέτοια με διάφορους τρόπους, αλλά ο πιο σίγουρος είναι μέσω του crafting (αφού πάτε στην εκκλησία, στην αρχή του παιχνιδιού, στην Church of Elleh, και βρείτε τον έμπορο για να πάρετε crafting kit και cooking recipes).
Μπορείτε, λοιπόν, χρησιμοποιώντας Erdleaf Flowers που βρίσκετε διάσπαρτα στον κόσμο να φτιάξετε τα αντικείμενα αυτά. Επίσης, μπορείτε να τα πάρετε όταν σκοτώσετε εισβολείς, αλλά και να τα αγοράσετε από τον έμπορο για 1.000 runes. Γενικά, δεν είναι δύσκολη η απόκτησή τους και μπορείτε να κρατήσετε εκατοντάδες τέτοια, οπότε δεν προκύπτει πρόβλημα διαθεσιμότητας. Το αντικείμενο αυτό είναι μίας χρήσης και πρέπει να ενεργοποιείται ξανά μετά από κάθε θάνατο.
Fingers και Effigies
Όταν, λοιπόν, χρησιμοποιήσουμε ένα Furlcalling Finger Remedy, μπορούμε να δούμε κάποια ειδικά σημάδια που αφήνουν άλλοι χαρακτήρες, ώστε να μπορέσουμε να τους καλέσουμε στο παιχνίδι μας. Λειτουργεί ως εξής: αν χρησιμοποιήσουμε το Tarnished’s Furled Finger, δημιουργούμε τη δική μας ένδειξη για summon. Αφήνουμε, με αυτόν τον τρόπο, ένα χρυσό σημάδι στο έδαφος (κόκκινο αν πρόκειται για εισβολή), το οποίο μοιάζει με αυτό που περιέχει τα μηνύματα, αλλά είναι άλλου χρώματος (αν αφήσουμε δεύτερο, χάνεται το πρώτο).
Ο κόσμος που παίζει το παιχνίδι μπορεί να δει το σημάδι αυτό αν χρησιμοποιήσει ένα Furlcalling Finger Remedy και έτσι μπορεί να αλληλεπιδράσει με την ένδειξη που αφήσαμε ώστε να μας καλέσει για βοήθεια. Το Tarnished’s Furled Finger βρίσκεται στην αρχή του παιχνιδιού, σε ένα πτώμα έξω από το Stranded Graveyard. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το Small Golden Effigy, το οποίο στέλνει ένδειξη στα “summoning pools”.
Με ακόμα πιο απλά λόγια
Αυτό που έχετε να κάνετε είναι το εξής: Μπορείτε να βρείτε το Martyr Effigy της περιοχής, ένα άγαλμα με ανοιχτά χέρια, και να το ενεργοποιήσετε. Θα ενημερωθείτε τότε πως το “summoning pool” είναι πλέον ενεργό. Τότε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα Furlcalling Finger Remedy για να δείτε τις χρυσές ενδείξεις στο έδαφος, να αλληλεπιδράσετε μαζί τους και να βρείτε βοήθεια.
Τώρα, ακόμα πιο απλά. Έχετε φτάσει σε ένα boss και δεν μπορείτε να το περάσετε. Αυτό που έχετε να κάνετε είναι να χρησιμοποιήσετε ένα Furlcalling Finger Remedy και να ψάξετε τον χώρο κοντά στο σημείο της μάχης με το boss για να βρείτε τις χρυσές ενδείξεις στο πάτωμα. Όταν βρείτε μία, θα αλληλεπιδράσετε μαζί της και θα καλέσετε βοήθεια για τη μάχη.
Μόλις κερδίσετε, η βοήθεια θα εξαφανιστεί (μπορείτε να παίξετε και με συγκεκριμένα άτομα από τη λίστα φίλων, αν πάτε στις ρυθμίσεις του Elden Ring, στο “Multiplayer” και στις ρυθμίσεις του -πατώντας «τρίγωνο» στο PlayStation-, και βάλετε εκεί έναν κωδικό. Όταν τον βάλει ένα άλλο άτομο, θα βρίσκει μόνο τις δικές σας ενδείξεις και έτσι θα παίζετε μαζί. Δεν το έχω δοκιμάσει αυτό, αλλά υποτίθεται πως λειτουργεί έτσι).
Να σημειωθεί ότι εντοπίζονται αρκετά προβλήματα στον τρόπο λειτουργίας του multiplayer και έτσι θα δείτε συχνά το μήνυμα “unable to summon”, αλλά αν συνεχίσετε την προσπάθεια θα τα καταφέρετε και θα βρείτε παρέα για να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες του Elden Ring. Αυτό είναι όλο, δοκιμάστε το!