Tα cozy farm sims έκαναν μεγάλο «μπαμ» μετά το Stardew Valley και το Animal Crossing. Μπορεί το Fae Farm να ξεχωρίσει;
Τα cozy farming sims μπορεί να μην είναι οι κύριοι πρωταγωνιστές στη βιομηχανία, αλλά έχουν μεγάλο κοινό. Λίγο το Stardew Valley, λίγο το My Time at Portia… Ήρθε και το Animal Crossing κατά τη διάρκεια της πανδημίας και μπουμ! Το είδος άρχισε να επεκτείνεται ακόμα περισσότερο, με τίτλους από μικρούς και μεγάλους παραγωγούς. Ακόμα και τα μεγαλύτερα ονόματα μπήκαν στον χώρο, με το Disney Dreamlight Valley να φέρνει κλασικούς και αγαπημένους ήρωες στις κονσόλες μας. Η Phoenix Labs, μετά το Dauntless, κάνει μια στροφή, με το επόμενο παιχνίδι της, το Fae Farm, να στρέφεται σε αυτό το είδος.
Πού βρίσκομαι…;
Η ιστορία ξεκινά όταν ο πρωταγωνιστής ξυπνά σε ένα νησί, έπειτα από την καταστροφή του καραβιού του. Με τη δήμαρχο του νησιού να μας καλωσορίζει στο νησί, μας εξηγεί πως δεν έχουν πολλούς επισκέπτες εξαιτίας ορισμένων ανεξήγητων καιρικών φαινομένων. Εκτός αυτών, στο νησί υπάρχουν και τέρατα, αλλά και μια μικρή δόση… μαγείας.
Στην πορεία του ταξιδιού μας, καλούμαστε να ολοκληρώσουμε μια σειρά αποστολών, που μας μαθαίνουν πώς ακριβώς λειτουργούν βασικοί μηχανισμοί του παιχνιδιού. Ταυτόχρονα, εξερευνούμε τοποθεσίες που κρύβουν μαγικά τέρατα, τα οποία προκαλούν όλα τα «κακά» του νησιού και καλούμαστε να επαναφέρουμε την τάξη. Γενικότερα, η ιστορία δεν μας εξέπληξε ιδιαίτερα, μιας και δεν είναι κάτι πρωτότυπο ή ιδιαίτερο.
Κλασικά και αγαπημένα
Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, κάναμε όλες τις κλασικές και αγαπημένες δραστηριότητες που θα κάναμε σε ένα τέτοιο παιχνίδι. Καθαρίσαμε το εγκαταλελειμμένο σπίτι που μας παραχωρήθηκε από τη δήμαρχο. Κόψαμε τα χόρτα, τα δέντρα, σπάσαμε τις πέτρες και σιγά σιγά προσαρμόσαμε τον χώρο μας στις ανάγκες μας. Με τα δεντράκια μας, τη φωτιά για να φτιάξουμε φαγητά, και ό,τι άλλο χρειαστούμε για να επεξεργαστούμε τις πρώτες ύλες μας και να… δημιουργήσουμε!
Η περιήγηση και η συλλογή πρώτων υλών είναι αρκετά smooth και εθιστική. Με το πάτημα ενός κουμπιού κάνουμε σχεδόν όλες τις δραστηριότητες. Η κίνηση του χαρακτήρα μας στον κόσμο είναι αρκετά γρήγορη και μας δίνεται και η δυνατότητα να κάνουμε jump για ακόμα πιο άνετη εξερεύνηση. Γενικότερα «πιάνει» το νόημα του coziness και του χαλαρού gameplay. Αξίζει να σημειωθεί πως πολλά από αυτά που καλούμαστε να κάνουμε, δεν απαιτούν ιδιαίτερο grinding και υπάρχει μια σταθερή πρόοδος, χωρίς να κουράζει και διατηρεί το casual ύφος του είδους, με την καλή έννοια.
Με ένα twist!
Αυτό που δεν περιμέναμε είναι πως θα εξερευνούσαμε dungeons για resources, με… τέρατα! Κι όμως, το στοιχείο της μάχης κάνει την εμφάνιση του. Μην αγχώνεστε, δεν έχει ιδιαίτερο βάθος, πέρα από κάποιες ικανότητες που μαθαίνονται στην πορεία. Και αυτό είναι ίσως το μοναδικό στοιχείο που μπορεί να σας κρατήσει σε εγρήγορση. Η υπόλοιπη εμπειρία είναι αρκετά χαλαρή και διασκεδαστική. Σίγουρα, αν κάποιος θέλει κάτι τελείως χαλαρό, οι μάχες δεν βοηθούν και μπορεί να χαλάσει τη «συνταγή».
Και μιλώντας για πράγματα που μπορεί να επηρεάσουν την εμπειρία, το παιχνίδι τερματίζει τη μέρα όταν το ρολόι δείξει μεσάνυχτα. Αυτό σημαίνει πως μεταφερόμαστε αυτόματα στο σπίτι μας και σταματάει οποιαδήποτε δραστηριότητα: από το μάζεμα πρώτων υλών, μέχρι την εξερεύνηση ενός dungeon, κάτι που χτυπάει ακόμα πιο άσχημα.
Έχει ζουμί η υπόθεση του Fae Farm;
Με την ιστορία να εκτυλίσσεται σε 8 κεφάλαια, συναντάμε πολλούς χαρακτήρες, ανακαλύπτουμε πανέμορφες περιοχές και πρώτες ύλες για να δημιουργήσουμε τη φάρμα των ονείρων μας και να βοηθήσουμε το νησί. Σε αυτήν την περιπέτεια συναντάμε και πολλούς NPCs, με τους οποίους μπορούμε να αλληλεπιδράσουμε. Πέρα από τα side quests που μας δίνουν, υπάρχει και ένα πολύ τυπικό σύστημα επιλογών φιλίας και romance. Δυστυχώς, όταν πατάμε να συζητήσουμε με κάποιον, το μόνο που εμφανίζεται είναι μια πρόταση. Αντίστοιχα, το μόνο που κάνεις στο υποψήφιο… «αμόρε», είναι να δίνεις δώρα. Με αυτόν τον τρόπο δεν μπορεί να πει κανείς πως δένεται ιδιαίτερα με τους χαρακτήρες, πέρα από τους βασικούς της ιστορίας.
Κάτι που μπορεί να μην είναι τόσο συχνό, είναι το multiplayer κομμάτι του τίτλου. Έως και 4 παίκτες μπορούν να συναντηθούν σε έναν κοινό κόσμο, με κοινό σπίτι και «εργασίες». Ενώ είναι καλοδεχούμενο, δυστυχώς έρχεται με τους περιορισμούς του. Συγκεκριμένα, χρειάστηκε να δημιουργήσουμε νέο χαρακτήρα για να μπούμε στον συγκεκριμένο κόσμο, με αποτέλεσμα να μην έχουμε τίποτα από τη πρόοδό μας στο single player κομμάτι. Από την άλλη, αν οι παίκτες συνεννοηθούν από την αρχή, η πρόοδος όλων παραμένει στον εκάστοτε κόσμο και μπορούν να παίξουν ολόκληρο το παιχνίδι παρέα.
Και… τεχνικά;
Ως προς τον τεχνικό τομέα, αντιμετωπίσαμε ορισμένα «κολλήματα» κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού μας, με την εικόνα να παγώνει, αλλά και πτώσεις καρέ. Αντίστοιχα, σε μια πιο απαιτητική περιοχή που ανακαλύπτουμε αργότερα στο παιχνίδι, οι πτώσεις είναι ακόμα πιο έντονες. Σίγουρα δεν θα πει κανείς «το παρατάω», αλλά τα συγκεκριμένα προβλήματα υπάρχουν και επηρεάζουν μια εμπειρία που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν πολύ smooth με τις κινήσεις του χαρακτήρα και τον τρόπο περιήγησης.
Fae Farm, θα φάτε;
Ορισμένα animations μας θύμισαν Animal Crossing. Τα σκοτεινά αγκάθια το Disney Dreamlight Valley. Παρ’ όλ’ αυτά έχει τον δικό του χαρακτήρα και προσφέρει ένα μαγικό ταξίδι. Με εύκολη και ξεκούραστη εξερεύνηση, εύκολο crafting, το Fae Farm δεν έχει πολλές απαιτήσεις από τον παίκτη και αυτό λειτουργεί θετικά για κάποιον που θέλει να χαλαρώσει. Από την άλλη, η φάρμα και η εξερεύνηση είναι τα μόνα με τα οποία θα ασχοληθείτε εκτενώς, μιας και οι αλληλεπιδράσεις με τους NPCs είναι τυπικές, ακόμα και όταν μιλάμε για romance.
Δοκιμάστηκε σε: Nintendo Switch
Εταιρεία Ανάπτυξης: Phoenix Labs
Εκδότρια Εταιρεία: Phoenix Labs
Είδος: Farm Life Sim
Ηλικίες: 7+
Ημ/νία Κυκλοφορίας: 8 Σεπτεμβρίου 2023
Official website: faefarm.com
Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από τη CD Media για τις ανάγκες του review.