FIFA 23 – Review

Μια απ' τα ίδια...

Βαγγέλης Λερός

H EA φέρνει στις κονσόλες και στα PC το τελευταίο παιχνίδι της με την ονομασία FIFA, το FIFA 23, χωρίς να ξεφεύγει από την κλασική συνταγή.

Ο ψυχισμός του gamer φιλάθλου μπορεί να κάνει τους «κανονικούς» παίκτες να ξύνουν το κεφάλι τους με απορία. Σαν χρόνιος οπαδός της «μοναχοκόρης», η αρρώστια μου με την μπάλα, ακόμα κι όταν μετά βίας χαρακτηρίζεται έτσι αυτό που βλέπω μπροστά μου, με έχει καταδικάσει ισόβια σε μια σχέση αγάπης-μίσους με την ομάδα μου και κατ’ επέκταση με το ίδιο το άθλημα και τα υποπροϊόντα του (ένα από αυτά είναι και το FIFA 23).

Τα ποδοσφαιρικά video-games ήταν πάντα στη σφαίρα του δημόσιου διαλόγου, ακόμα και στα χείλη πιο casual παικτών, σαν καυτή πατάτα που πυροδοτεί τσακωμούς με τυπάδες που –οριακά- γνωρίζεις, πριν καν μάθεις το όνομά τους:

 

«ΤΙ ΘΕΣ ΝΑ ΠΕΙΣ ΜΟΝΟ ΦΙΦΑ; ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΤΙΝΑΖ / ΦΛΙΠΕΡΑΚΙ;»

«ΕΧΕΙΣ ΠΑΙΞΕΙ ΠΡΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ; ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ! ΧΙ-ΧΙ-ΧΙ»

«ΕΓΩ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ Η 2Κ ΕΝΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΑΚΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΥΡΗΣΕΙ ΟΛΟΥΣ»

 

Η ετήσια κυκλοφορία του FIFA επαναφέρει τέτοιες συζητήσεις στο προσκήνιο, ενώ κάθε φορά προσπαθώ σαν ειδικός συντάκτης και κριτικός να δώσω μια πιο σοβαρή ανάλυση της κατάστασης, πριν συνειδητοποιήσω ότι η λιτή και λαϊκή προσέγγιση δικαιώνεται κάθε φορά, ντροπιάζοντας όλους εμάς που προσπαθούμε να πείσουμε τους «κυνικούς» ότι δεν αγοράζουμε ξανά και ξανά το ΙΔΙΟ ΑΚΡΙΒΩΣ παιχνίδι, με νέα ρόστερ.

Λοιπόν, ναι, νικήσατε, έχετε δίκιο όσοι κοπανιέστε για το πόσο «ανούσια» είναι τα ποδοσφαιράκια, το πόσο «τζόγος» έχουν καταντήσει τα online modes τους, το πόσο «ανεπαίσθητες» είναι οι αλλαγές στα γραφικά και το gameplay… Δεν μπορώ να στηρίξω, πια, ένθερμα το αντίθετο, ενώ είμαι σίγουρος πως όσοι δεν ψήθηκαν να παίξουν το περσινό FIFA μετά το προπέρσινο (κ.ο.κ.), δεν θα συγκινηθούν ούτε με το FIFA 23.

Υπάρχει όμως και η άλλη η κάστα ανθρώπων, οι «μύστες», οι «δικοί μας», οι θαμώνες των χρωματιστών ψυχιατρείων, με τα λάβαρα στις εξέδρες, που ρυθμικά ουρλιάζουν σκυλιασμένα μέχρι να φτύσουν τα πνευμόνια τους στα πόδια 11 μαντράχαλων που κλωτσάνε μια φούσκα. Υπάρχουν και εκείνοι που έχουν πολύ γνώριμη στα ρουθούνια τους τη μυρωδιά του καπνογόνου, του βρεμένου γρασιδιού και του ιδρωμένου πολυεστέρα.

Για όλα αυτά τα αδέρφια: είναι η στιγμή μας. Μπορεί να μην είναι σπουδαία στιγμή, αλλά είναι η «Κυριακή» μας, είναι η εποχή που ξαναπατάμε χορτάρι… με το FIFA να ενσωματώνει όλο αυτό το πάθος σε μια συμπυκνωμένη ποδοσφαιρική εμπειρία.

Ο νοών νοείτω και οι υπόλοιποι, για να μην σας κουράσω, ναι, είναι μια από τα ίδια και φέτος, ίσως ελάχιστα καλύτερο, but still. Πάμε τώρα να εντρυφήσουμε, για όσους ακόμα ενδιαφέρονται.

FIFA 23

Αρχίζει το ματς, αδειάζουν οι δρόμοι… / Photo: EA – VG24.gr

 

SINGLE PLAYER
Για τους ρομαντικούς λάτρεις της στρογγυλής θεάς

Η EA είχε προκαλέσει πανικό τους προηγούμενους μήνες, κατά τη «σύγκρουση» με τη FIFA, όταν οι συζητήσεις για την ανανέωση της συνεργασίας τους πάγωσαν, οδηγώντας όχι μόνο στην επίσημη ανακοίνωση πως φέτος θα είναι η τελευταία χρονιά με την επίσημη «σφραγίδα» της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, αλλά και στη δήλωση από μεριάς της τελευταίας ότι: από του χρόνου, το όνομα «FIFA» θα βρίσκεται στο καλύτερο παιχνίδι ποδοσφαίρου εκεί έξω.

Πέραν της καυτής είδησης που προκύπτει, ότι δηλαδή σύντομα θα υπάρχει ουσιαστικός ανταγωνισμός, έχουμε και μια προδιαγεγραμμένη απώλεια για το παιχνίδι της EA, αναφορικά με το συνολικό «πακέτο πιστότητας» που τόσα χρόνια μοστράρει στη βιτρίνα του και ομολογουμένως αποτελεί πανίσχυρο όπλο κατά τις συγκρίσεις του με το αντίπαλον δέος της Konami, που παρόλα αυτά τα τελευταία δυο χρόνια… ψυχορραγεί, για λόγους εκτός πλαισίου του συγκεκριμένου κειμένου.

Ήδη από φέτος, στο FIFA 23, βλέπουμε ομάδες να… πηδάνε από το πλοίο που βυθίζεται, με αρκετές εθνικές ομάδες και clubs μεγάλου κύρους να απουσιάζουν. Ανάμεσά τους, το καμάρι του Πειραιά (σ.σ. ο Ολυμπιακός κατά το άσμα του Μητσάκη) αλλά και η Εθνική Ελλάδος. Ρεπορτάζ του VG24 αποκάλυψε μάλιστα πως η απουσία τους έρχεται με υπαιτιότητα της EA, η οποία ξαφνικά αποφάσισε πως μπορεί να προσφέρει κλειστά συμβόλαια σε βάθος ετών με μηδενικές απολαβές για τα clubs, κάτι που από πλευράς τους αρκετές ομάδες απέρριψαν.

Στο δια ταύτα, σημαντικές ελλείψεις στις ομάδες, αναπληρώνονται από deals με τα επίσημα πρωταθλήματα Αγγλίας και Γαλλίας γυναικών, που πλαισιώνονται από τις διοργανώσεις και τη δυνατότητα χρήσης τους στο Seasons και το Cup Mode. Δυστυχώς, δεν μπορείς να παίξεις καριέρα προπονητή ή παίκτη με γυναικείες ομάδες, κάτι που μετατρέπει αυτήν την κίνηση περισσότερο σε «inclusivity» αντίβαρο, παρά σε ουσιαστική προσθήκη που θα προσελκύσει ΟΝΤΩΣ νέο κοινό από πιο diverse ομάδες της κοινωνίας.

Η παρουσία φανταστικών ομάδων, όπως της Richmond του Ted Lasso, με τους ηθοποιούς-παίκτες σκαναρισμένους και «φτυστούς», όπως και πραγματικών club/projects σαν της Wrexham (ιδιοκτησίας Ryan Reynolds και αντικείμενο σειράς της FOX στο Disney Plus – ΔΕΙΤΕ ΤΟ), δίνουν μερικές ακόμα επιλογές για… roleplaying στην καριέρα, αν και  θα προτιμούσαμε να υπάρχει με κανονικό όνομα και σήμα η Roma και η Napoli, στη θέση τους.

FIFA 23

Μεταγραφάρα για την Richmond, σε μπελάδες ο Τζέιμι Ταρτ… / Photo: EA – VG24.gr

Το ίδιο το Career Mode έχει μερικές νότες φρεσκάδας, με συγκεκριμένες αλλαγές, οι οποίες όμως στην πλειονότητά τους αφορούν το presentation και όχι την ουσία.

Ας ξεκινήσουμε με το πιο ουσιαστικό, τη λειτουργία «Highlights», που έρχεται να προστεθεί στο Simulation και το Quick Sim, ως μια ακόμα επιλογή τέλεσης του ματς. Σε αυτή, παίζουμε μερικές μόνο φάσεις του παιχνιδιού που διαμορφώνουν το αποτέλεσμα, ενώ μπορούμε να παίξουμε αν θέλουμε ΜΟΝΟ τις επιθετικές φάσεις της ομάδας μας. Το παραπάνω γίνεται χρυσή τομή μεταξύ του χρονοβόρου «Play Match/Simulate» και του αβέβαιου για το αποτέλεσμα «Quick Sim», δίνοντας μεγαλύτερο έλεγχο στα αδιάφορα παιχνίδια που μπορεί να χαθούν επειδή βαρεθήκαμε να τα παίξουμε. Από την άλλη, τα σενάρια που προσφέρονται είναι εξαιρετικά τυποποιημένα, δίνοντάς μας τη σκυτάλη σε πολύ συγκεκριμένα σενάρια, που σύντομα γίνονται προβλέψιμα και βαρετά. Πρακτικά δεν παρουσιάζονται τυχαίες, πραγματικές φάσεις ενός αγώνα, αλλά μια χούφτα σενάρια που παίζουν σε… κασέτα. Quality of Life και Time Saver, λοιπόν, αλλά βαρετό και άχαρο, προχωράμε…

Διαβάστε επίσης:  Apex Legends Mobile: Μέσα στον μήνα για Android, σύντομα σε iOS

Σαν παίκτης σε καριέρα, θα έχετε τη δυνατότητα να παίξετε τον ρόλο ενός κλισέ «παίχτου», που πατάει στα γηπεδικά αρχέτυπα ενός «ηγετικού ομαδάκια» (Heartbeat), ενός «μαέστρου playmaker» (Virtuoso) και ενός «ψωνισμένου σταρ» (Maverick). Ο τρόπος που παίζετε και οι επιλογές που κάνετε εκτός γηπέδου, δίνουν πόντους σε ένα τρίπτυχο σύστημα τριγωνικού σχήματος που καθορίζει την επικρατούσα προσωπικότητά σας. Κάθε προσωπικότητα δίνει bonus σε συγκεκριμένα attributes και ευνοούν διαφορετικές θέσεις με τα αντίστοιχα play-styles. Το παιχνίδι προσπαθεί, ακόμα, να δώσει και μια ψευδαίσθηση του lifestyle ενός ποδοσφαιριστή, με «Activities» που περιλαμβάνουν γνωστά τοις πάσι ποδοσφαιρικά διλήμματα, όπως το αν μετά από μια καλή εμφάνιση θα φλεξάρετε το γκολ σας στο Instagram ή αν θα κάνετε λαχανιασμένες δηλώσεις στον Τύπο για να εξάρετε το ομαδικό πνεύμα και την ιδιοφυία του προπονητή *γλειψ* *σλουρπ*.

FIFA 23

Τον χαρακτήρα μου τον φτιάξανε τα έργα μου… / Photo: EA – VG24.gr

Ευπρόσδεκτες προσθήκες οι παραπάνω, μαζί με το μπουκέτο νέων cut-scenes με την άφιξή σας σε νέα ομάδα και τα οροσημαντικά σημεία της καριέρας σας, ωστόσο, μετά από μια-δυο σεζόν θα τα έχετε δει όλα, με καλή διαχείριση θα έχετε κάνει όλα τα activities, με αποτέλεσμα η παρουσία των παραπάνω μηχανισμών να βαραίνει, απλά, τη ρουτίνα σας… κάτι που τελικά ίσως να μοιράζεστε με έναν κανονικό ποδοσφαιριστή, τώρα που το σκέφτομαι.

 

Gameplay
ΜΑΘΕ ΜΠΑΛΙΤΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΟΝΤΑ

 

Πώς «παίζει» το FIFA 23 είναι η σημαντικότερη ερώτηση για τους πραγματικούς φίλους του αθλήματος. Η απάντηση είναι πολύ απλή και κατατοπιστική: ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ.

Το HyperMotion2 είναι μια ανεπαίσθητη βελτίωση του animation system, σε σχέση με την περσινή υλοποίηση, προσθέτοντας μερικές ακόμα κινήσεις και blend animations στην ντρίμπλα και το σουτ. Αν βάλετε δίπλα δίπλα το FIFA 23 με το 22 θα εντοπίσετε τις αλλαγές, αλλά αν σας κρύψουν τη λεζάντα με την επωνυμία δεν θα καταλάβετε εύκολα ποιο είναι ποιο.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί, όπως κάθε χρόνο, πως το gameplay αλλάζει ΡΙΖΙΚΑ από update σε update, με αποτέλεσμα τέτοιες αναλύσεις να αχρηστεύονται μέσα σε λίγους μήνες και τους gamers να βιώνουν κάτι εντελώς διαφορετικό, αλλά εμείς θα μιλήσουμε για τη launch έκδοση που δοκιμάσαμε.

Σε αυτήν, το παιχνίδι έχει μια ελαφρώς πιο αργή αίσθηση, που υπερτονίζεται από κάποια νέα animations, χωρίς όμως να το ακολουθεί αυτό το ύφος σε όλα τα modes και σε κάθε σενάριο. Οι «meta» λεπτομέρειες θα κατασπαράξουν όσα μάθετε παίζοντας μόνοι, όταν θα συναντήσετε online παίκτες που ακολουθούν την εξέλιξη του FIFA και μελετούν τις «τρύπες» του scripting και τα exploits.

Το timing των ενεργειών και η ταχύτητα εκτέλεσης είναι οι λέξεις κλειδιά (και) φέτος για το gameplay, με τα επιμέρους χαρακτηριστικά των παικτών, όπως το αν αναπτύσσουν σύντομα και για λίγο ταχύτητα, ή αν μπορούν να φτάσουν έναν γρήγορο αντίπαλο σε μεγάλες αποστάσεις, να κρίνουν τα πάντα στην έκβαση των αγώνων.

Τα «στημένα» έχουν λάβει μια τελείως διαφορετική προσέγγιση, που αφήνουν πολύ λιγότερα πράγματα στην τύχη, με ένα γνώριμο από προηγούμενες δεκαετίες σύστημα (πρόχειρα θυμάμαι FIFA 2003) όπου σημαδεύεις ακριβώς πού θα κλωτσήσεις την μπάλα. Αυτό συναντάται τόσο στα φάουλ όσο και στα κόρνερ, ενώ το πέναλτι πλέον θυμίζει Quick Time Event.

FIFA 23

* ΧΛΑΤΣ * / Photo: EA – VG24.gr

Αντί για timed shots, φέτος θα αποκτήσουμε ψύχωση με τα Power Shots, κατά τα οποία, με το πάτημα των L1+R1, ΚΕΡΑΥΝΟΒΟΛΕΙΤΕ τον αντίπαλο τερματοφύλακα, με λακτίσματα που θυμίζουν Fifa Street. Το τίμημα για την εκτέλεσή τους είναι πως βλέπετε ένα animation / «παίρνω φόρα να κλωτσήσω» που δίνει χρόνο στους αμυντικούς να προβάλουν τα ποδάρια τους ή να κάνουν τάκλιν. Αν στοχεύσετε σωστά και δεν τη στείλετε… πλάγιο, ή αν δεν κοντράρει η μπάλα σε αμυνόμενο, τότε σίγουρα θα καρφωθεί στο πλεκτό, ο ήχος των διχτυών θα παίξει από το ηχειάκι του Dualsense, για να ακολουθήσει ειδικής σκηνοθεσίας replay με στατιστικά και αναλύσεις για την ταχύτητα και την τροχιά της μπάλας. Τσουτσούριασμα.

Όλα τα παραπάνω κάνουν το FIFA 23 ένα πολύ απολαυστικό ποδοσφαιράκι, αφήνοντάς το όμως να βαδίσει σε πολύ arcade μονοπάτια που χάνουν τον ρεαλισμό. Η φυσική της μπάλας, η λογική στις κινήσεις σε κάθε φάση, τα σενάρια που μπορεί να δούμε σε κάθε αγώνα και η τυχαιότητά τους, είναι ΟΛΑ τους με μια ροπή προς τον εντυπωσιασμό και όχι την πειθώ ότι αυτό που βλέπουμε θα μπορούσε να είναι πραγματικός αγώνας. Μπορεί να αντισταθμίζεται όλο αυτό με το επικό presentation της Premier League και της La Liga, με τα αυθεντικά μουτσούνια και τα γήπεδα, αλλά σπάνια νιώθεις ότι έβγαλες μια γνήσια ποδοσφαιρική φάση… βρωμόμπαλας από τζατζάρισμα, ξύλο και μια πάσα-κλειδί.

Στον αντίποδα, τουλάχιστον για την ώρα, οποιαδήποτε φάση βγαίνει εκτός του αναμενόμενου, πέφτει συχνά στον λάκκο με τα graphical glitches και το ξεδιάντροπο scripting. Χέρια μέσα από στομάχια, πόδια που στριφογυρίζουν, 4 δοκάρια στη σειρά, γελοία αυτογκόλ και άλλα τέτοια, κάνουν την εμφάνισή τους πιο συχνά απ’ ό,τι θα συγχωρούσα σε ένα παιχνίδι που εξελίσσεται εδώ και τόσα χρόνια, με την ίδια μηχανή γραφικών και υπό την αιγίδα μιας τόσο μεγάλης εταιρίας, που τοποθετεί το συγκεκριμένο προϊόν στην κορυφή της φροντίδας της, με αντίδωρο την κορυφή των charts… μονίμως.

FIFA 23

Τα γραφικά και ειδικά το χορτάρι είναι στα καλύτερά τους… / Photo: EA – VG24.gr

Για πολλούς, βέβαια, αυτό είναι το πρόβλημα: Πως δηλαδή η Frostbite Engine έχει γεμίσει… μπαλώματα όλα αυτά τα χρόνια και πρέπει να γίνει κάποια στιγμή… ξήλωμα και χτίσιμο από την αρχή. Υποθέτω πως δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή για κάτι τέτοιο από την επόμενη χρονιά και το νέο ξεκίνημα, με νέο όνομα, νέο ΑΦΜ και τα σχετικά… Ίδωμεν.

Διαβάστε επίσης:  Football Manager 2023 Console Edition - Review

 

Online
Παραλίγο πετυχεσιά…

 

Είχα παραγγελιά από τους συμπαίκτες μου στο Pro Clubs (έχουμε ένα VG24 Club που σέρνεται σαν όφις, μπορεί και σαν ΟΦΗς) να κάνω ειδική μνεία στο online του FIFA 23, μιας και μοιάζει με κάτι ξεχωριστό από το βασικό παιχνίδι κάθε χρονιά, χρίζοντας δικής του ανάλυσης. Θα προσπαθήσω να είμαι δίκαιος, αν και όλοι ξέρουν την (κάκιστη) σχέση μου με το competitive κομμάτι των video-games.

Ξεκινώντας με τα αγαπημένα μου Pro Clubs (11vs11 με τον παίκτη σας), οι αλλαγές εκεί είναι σχεδόν ανύπαρκτες, με εξαίρεση τη συγχώνευση του συγκεκριμένου Mode με το Volta (Street Football με τον παίχτη σας). Πολλά από τα αντικείμενα (έχει και τατουάζ φέτος) που ξεκλειδώνετε στο Volta μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα Pro Clubs. Αυτό θυμίζει λίγο το My Player του NBA 2K23, χωρίς την κουλ πλοήγηση στο HUB-πάρκο με τα μαγαζιά και τα γηπεδάκια. Θα μπορούσε όμως να είναι ένα πρώτο βήμα για μια μελλοντική μεταπήδηση σε αυτό το μοντέλο, που θα την καλοδεχόμασταν.

Στο Volta έχουμε την προσθήκη νέων mini-games που μπορείτε να παίξετε με φίλους σας, με κάποια να παραπέμπουν στο «last man standing» μοντέλο του Fall Guys, εστιάζοντας στην κατοχή της μπάλας. Το παραπάνω έχει μια «ατσούμπαλη» αίσθηση, αφού, όπως είχαμε σχολιάσει και στο περσινό review, οι μηχανισμοί του Volta είναι ίδιοι με του βασικού παιχνιδιού και η ντρίμπλα σε γήπεδο δεν είναι το ίδια με του street football. Παρόλα αυτά, υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε παιχνίδια και δραστηριότητες για να σας απασχολήσουν αρκετά, ώστε να δικαιώνει την επιμονή της EA με το Mode, που δεν περιμέναμε να μείνει για τόσα χρόνια στο FIFA.

Περνώντας στο Ultimate Team, έχουμε έναν σημαντικό ανασχεδιασμό στο chemistry system (χημεία των παικτών της φανταστικής ομάδας καρτών), που πλέον είναι πολυπαραγοντικό. Έτσι, μπορείτε να φτιάξετε «δεμένες» ομάδες με παίκτες από διαφορετικά πρωταθλήματα ή εθνικότητες, χτίζοντας δεσμούς μεταξύ των γραμμών με λιγότερο αυστηρά κριτήρια. Μπορείτε δηλαδή να έχετε μια επίθεση με Αργεντινούς από διάφορα πρωταθλήματα και μια… πολυεθνική άμυνα που μοιράζεται ως χαρακτηριστικό τη Serie A της Ιταλίας. Δεν χρειάζεται επίσης να παίζει ο ένας δίπλα στον άλλον, αρκεί να βρίσκονται στην ίδια εντεκάδα. Τα χαρακτηριστικά της εθνικότητας και του πρωταθλήματος μπορούν να δώσουν μέχρι 3 chemistry points σε κάθε παίκτη, με αποτέλεσμα το buffing που γίνεται στα στατιστικά να φτιάχνει ΟΜΑΔΑΡΕΣ με σχετικά μικρό κόπο.

FIFA 23

Στην αρχή “κερνάει” δανεικούς, να χαρείς λίγο, πριν σε ξεφτιλίσει στη συνέχεια… / Photo: EA – VG24.gr

Μπορείτε να χάσετε ΑΠΕΙΡΟ χρόνο στο Squad Building Challenge, «καίγοντας» τις αχρείαστες κάρτες σας για να βγάλετε νομίσματα που θα… τζογάρετε σε πακέτα με νέους παίκτες, ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος αυτού του χρόνου ίσως να οφείλεται στο ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ αργό περιβάλλον του Ultimate Team, που για λόγους ασφαλείας είναι web-based και ΣΕΡΝΕΤΑΙ σαν την ομάδα μας στα Pro Clubs. Υπάρχει ένα Companion App που θα σας βοηθήσει να κάνετε τα πράγματα πιο γρήγορα, αλλά θα προτιμούσα μια καλύτερη εμπειρία εντός του οικοσυστήματος που διάλεξα να χρυσοπληρώσω για next-gen… και όχι στο κινητό μου.

Αυτό το βάσανο των microtransactions ενισχύεται στο FIFA 23, με τα μεγάλα ονόματα παικτών να μη βγαίνουν από συμβατικούς φακέλους καρτών με τίποτα, υποχρεώνοντας αρκετούς παίκτες να πληρώσουν με κανονικά λεφτά για νομίσματα FIFA. Για να μην παρεξηγηθώ, μπορείτε χωρίς κανένα έξοδο να παίξετε με τους παίκτες που δίνει το παιχνίδι, όμως, «καλή τύχη» με τον Mbappe και τον Haaland αντίπαλο.

Γενικά το scripting και τα pay to win στοιχεία για ακόμη μια χρονιά θα σας εξωθήσουν στο να παρατήσετε το FUT ή να «σκάσετε» λεφτά και η αλήθεια είναι πως η EA το γνωρίζει αυτό και απαντά στους δημοσιογράφους ότι «το απολαμβάνετε» κιόλας.

Πάντως, η σειρά events «Moments» θα σας δώσει την ευκαιρία να παίξετε πραγματικά σενάρια ιστορικών παιχνιδιών (και όχι μόνο) με τίμια έπαθλα σε νομίσματα και σπάνιες κάρτες.

Σημαντική αναβάθμιση φέτος, στο FIFA 23, είναι και η εφαρμογή crossplay μεταξύ κονσολών ίδιας γενιάς, για πρώτη φορά σε παιχνίδι FIFA, αν και περιορίζεται στα 1vs1 modes.

FIFA 23

“Πόσιμπολ” / Photo: EA – VG24.gr

ΣΥΝΟΨΙΖΟΝΤΑΣ

Ο τελευταίος ασπασμός στο FIFA, πριν τραβήξει πλώρη για νέα ονόματα και εμπειρίες, έχει την ίδια γεύση που είχε πάντα την τελευταία δεκαετία. Το πιο πλήρες πακέτο αδειών και ειδών παιχνιδιού, το καλύτερο presentation ποδοσφαιρικών events και το πιο εθιστικό online τζογάρισμα, επιστρέφουν για μια ακόμη χρονιά… πρωτιάς στα charts, παρά το γεγονός ότι το scripting και οι arcade καταβολές του πληγώνουν το άθλημα και δεν εξελίσσουν ουσιαστικά το gameplay.

Λεπτομέρειες
Διαθέσιμο‌ ‌σε:‌ PS5, PS4, Xbox One, Xbox Series X|S, PC, Nintendo SwitchFIFA 23
Δοκιμάστηκε‌ ‌σε:‌ PS5
Εταιρεία‌ ‌Ανάπτυξης:‌ EA Vancouver/Romania
Εκδότρια‌ ‌Εταιρεία:‌ EA Sports
Είδος:‌ Sports
Ηλικίες:‌ 3+‌
Ημ/νία‌ ‌Κυκλοφορίας:‌ 30 Σεπτεμβρίου 2022
Official website:‌ ea.com/games/fifa/fifa-23

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

Θετικά

  • Μεγάλη γκάμα από διοργανώσεις και πρωταθλήματα
  • Φοβερό presentation και γραφικά
  • Πάρα πολλά modes για όλους
  • Αυτό το "χρατς" στα δίχτυα από το Power Shot

Αρνητικά

  • Τείνει ακόμα περισσότερο προς το arcade
  • Πολύ βαρύ scripting
  • Pay to win φιλοσοφία στο FUT
  • Αρκετά glitches

Βαθμολογία

7.5
Καλό
Δείτε το νέο VG24 Podcast:

Αφήστε σχόλιο

* Με τη συμπλήρωση των στοιχείων, αποδέχεστε την αποθήκευση και τη διαχείριση των πληροφοριών σας από την ιστοσελίδα.

Thanks for submitting your comment!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ