Figment 2: Creed Valley – Review

Το Figment 2 είναι ένα ευχάριστο παιχνίδι περιπέτειας, με δράση, γρίφους και χιούμορ.

Ο κόσμος του Figment 2 είναι πολύχρωμος, αλλά το σενάριο ασχολείται με πιο «σκοτεινά» θέματα, προσπαθεί να μιλήσει για οικογενειακά προβλήματα και ψυχικές ασθένειες.

Γίνεται ένας παραλληλισμός, και ο κόσμος που εξερευνούμε στο παιχνίδι φαίνεται ότι αποτελεί μέρος του εγκεφάλου ενός ανθρώπου, με χαρακτήρες που είναι οι «γνώμες» και με θεματικούς γρίφους που έχουν να κάνουν με το πόσο «ανοιχτό» ή «κλειστό» είναι το μυαλό.

Φαντασία και πραγματικότητα

Η προσπάθεια συνδυασμού χαλαρής, αστείας φαντασίας με πιο σοβαρά ζητήματα είναι καλή ιδέα, καθώς είναι ένας τρόπος να δοθεί βάθος στην αφήγηση, αλλά η υλοποίηση δεν είναι πάντα ικανοποιητική.

Figment 2: Creed Valley

Photo: Bedtime Digital Games

Το κομμάτι της φαντασίας έχει σχεδιαστεί σωστά και έχει καλές στιγμές («πεταμένες» γνώμες τραγουδούν για θεωρίες συνωμοσίας, για παράδειγμα), με χιούμορ, μουσική και πολύχρωμους χαρακτήρες. Ωστόσο, το μέρος που έχει να κάνει με τον πραγματικό κόσμο δεν είναι εξίσου πετυχημένο.

Η αφήγηση του σκέλους αυτού γίνεται βιαστικά και, επειδή δεν μας δίνεται η ευκαιρία να το εξερευνήσουμε παίζοντας -όπως μπορούμε το φανταστικό-, η πλοκή σε αυτό το τμήμα ξετυλίγεται μέσω στατικών εικόνων.

Δεν μαθαίνουμε ποτέ αρκετά για τους χαρακτήρες ώστε να νοιαστούμε πραγματικά για εκείνους, ενώ βλέπουμε χιλιοειπωμένα θέματα (ο σύζυγος δουλεύει πολύ και αυτό επηρεάζει τη σχέση του με την οικογένειά του, ας πούμε), χωρίς μια προσέγγιση που θα προσφέρει κάτι νέο σε αυτά.

Figment 2: Creed Valley

Photo: Bedtime Digital Games

Επίσης, οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι υπερβολικές και δεν πείθουν, ενώ και ο διάλογος είναι γεμάτος με λογοπαίγνια, σε σημείο ενόχλησης μερικές φορές, και με επαναλαμβανόμενα μοτίβα στο χιούμορ. Πάντως, η εικαστική παρουσίαση, ο σχεδιασμός των χαρακτήρων και των περιοχών, αλλά και η μουσική, ικανοποιούν και ταιριάζουν στο επιδιωκόμενο ύφος.

Ίσως θα ήταν καλύτερα να μην υπάρχει το «σοβαρό» μέρος, ή έστω να έχει άλλη μορφή, αλλά, όπως και να ‘χει, υπάρχουν κάποιες καλές στιγμές στο φανταστικό κομμάτι, όπως ένα μέρος που μοιάζει με murder mystery (χωρίς φόνο, ωστόσο, πρόκειται για απλό χτύπημα που έφερε λιποθυμία).

Figment 2: Creed Valley

Photo: Bedtime Digital Games

Οι γρίφοι του Figment 2, από τα δυνατότερα στοιχεία του

Επίσης, τα παζλ έχουν ενδιαφέρον, αν και δεν αναπτύσσονται ποτέ όσο θα έπρεπε. Καλούμαστε να βρούμε τη σωστή σειρά για να πατήσουμε πλήκτρα, να βάλουμε αντικείμενα στην κατάλληλη θέση, αλλά και να συνδυάσουμε πληροφορίες για να βρούμε τον δράστη στο «murder» mystery.

Διαβάστε επίσης:  Returnal: Μάθαμε πότε έρχεται στα PC

Το Figment 2 διαρκεί περίπου 5-7 ώρες και έτσι οι γρίφοι δεν προλαβαίνουν να κουράσουν, ενώ η συσχέτισή τους με τα θέματα του σεναρίου είναι ικανοποιητική -για παράδειγμα, χτυπώντας ένα αντικείμενο αλλάζουμε το μυαλό από «κλειστό» σε «ανοιχτό», και μαζί αλλάζουμε και τη συμπεριφορά χαρακτήρων και στοιχείων του περιβάλλοντος. Ας πούμε, ένας ανοιχτόμυαλος χαρακτήρας είναι πιο πιθανό να θέλει να μας βοηθήσει χωρίς να γκρινιάξει.

Όταν δεν λύνουμε γρίφους, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε εχθρούς με το σπαθί μας, αλλά και να νικήσουμε μερικά bosses.

Figment 2: Απλή, διασκεδαστική μάχη, highlight τα bosses

Η μάχη είναι πολύ απλή, χωρίς ιδιαίτερους μηχανισμούς: κάνουμε επιθέσεις με ένα απλό combo, και αποφεύγουμε με dodge. Υπάρχει και multiplayer, στο οποίο ένα άτομο χειρίζεται ένα πουλί, που μας ακολουθεί μόνο του στο single-player. Το διπλό είναι κυρίως για μικρά παιδιά, αφού ο ρόλος του δεύτερου ατόμου είναι πολύ περιορισμένος (κάνει επιθέσεις ελάχιστου damage, συλλέγει αντικείμενα που θεραπεύουν τον άλλον χαρακτήρα).

Τα bosses έχουν ενδιαφέρον, καθώς φέρνουν στοιχεία μιούζικαλ στο παιχνίδι, αφού οι εχθροί αυτοί τραγουδούν συνεχώς όσο μας επιτίθενται.

Figment 2: Creed Valley

Photo: Bedtime Digital Games

Οι μάχες, πάντως, είναι απλές, αλλά διασκεδαστικές, ενώ και στα boss fights υπάρχουν και ευχάριστα στοιχεία παζλ.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει κάποιο σύστημα προόδου και δεν ξεκλειδώνουμε νέες ιδιότητες ή κάτι παρόμοιο, ενώ επαναλαμβάνονται πολύ οι εχθροί και τα περιβάλλοντα. Τουλάχιστον, υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιούμε τις επιθέσεις των εχθρών εναντίον άλλων αντιπάλων, στοιχείο που δίνει κάποια στρατηγική στη διαδικασία.

Επιπλέον, υπάρχουν κάποια προβλήματα, τεχνικά κυρίως. Σε κάποια σημεία, βλέπουμε οπτικά glithes, με σημεία του περιβάλλοντος να αλλάζουν χρώμα ή να γίνονται μαύρα. Άλλες φορές, μπορεί να κολλήσουμε σε σημεία του χώρου και να πρέπει να κάνουμε reload από το checkpoint.

Ακόμα, σε ορισμένες στιγμές χαλούν τα objectives μιας πίστας και μπορεί να χρειαστεί να τα ολοκληρώσουμε δύο φορές. Τέλος, εκνευριστική γίνεται μετά από μερικές ώρες η χαμηλή ταχύτητα με την οποία τρέχει ο χαρακτήρας μας, ειδικά σε σημεία με αρκετό ψάξιμο.

Διαβάστε επίσης:  God of War Ragnarök - Review

Ένας διασκεδαστικός τίτλος με αξιόλογες ιδέες

Δεν υπάρχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις σε σχέση με τον προηγούμενο τίτλο, καθώς το σίκουελ αποτελεί μια νέα περιπέτεια σε ίδιο ύφος, στον κόσμο αυτό του Figment, ωστόσο, η οπτική αναβάθμιση του δεύτερου παιχνιδιού είναι αισθητή.

Το Figment 2, λοιπόν, έχει αρκετές αξιόλογες ιδέες, πετυχημένους γρίφους και διασκεδαστική μάχη, έχει όμως πολλά επαναλαμβανόμενα στοιχεία, κάποια τεχνικά προβλήματα και μερικές σχεδιαστικές αστοχίες- σε gameplay και σενάριο.

Αν θέλετε να περάσετε μερικές ευχάριστες, χαλαρές ώρες -ειδικά σε multiplayer με κάποιο μικρό παιδί- είναι μια καλή πρόταση, αλλά μην περιμένετε πολλά. Είναι κρίμα, γιατί είχε πολύ περισσότερες προοπτικές και δεν κατάφερε να τις «πιάσει».

 

Λεπτομέρειες
Διαθέσιμο σε: PS5, PC, Xbox Series X|S, Xbox One, Nintendo SwitchFigment 2: Creed Valley - Boxart
Δοκιμάστηκε σε: PS5
Εταιρεία Ανάπτυξης: Bedtime Digital Games
Εκδότρια Εταιρεία: Bedtime Digital Games
Είδος: Action adventure
Ηλικίες: 7+
Ημ/νία Κυκλοφορίας: 9 Μαρτίου 2023
Official website:‌ link
Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

Θετικά

  • Διασκεδαστικοί γρίφοι
  • Ενδιαφέρων κόσμος
  • Κάποιες αξιόλογες ιδέες στο gameplay
  • Πετυχημένα bosses, ως μάχες αλλά και στην παρουσίαση
  • Ικανοποιητικό οπτικοακουστικά

Αρνητικά

  • Τεχνικά προβλήματα
  • Το σενάριο στο «πραγματικό» κομμάτι δεν ικανοποιεί
  • Δεν υπάρχουν αρκετοί μηχανισμοί μάχης
  • Πολύ αργή ταχύτητα κίνησης

Βαθμολογία

7
Καλό
Δείτε το νέο VG24 Podcast:

Αφήστε σχόλιο

* Με τη συμπλήρωση των στοιχείων, αποδέχεστε την αποθήκευση και τη διαχείριση των πληροφοριών σας από την ιστοσελίδα.

Thanks for submitting your comment!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ