Μπορεί να πιστεύετε, σε πρώτη ανάγνωση, ότι το σύστημα μάχης του Final Fantasy XVI είναι πολύ απλό. Ωστόσο, έχει περισσότερο βάθος απ’ ό,τι φαίνεται. Περισσότερα στο guide μας, παρακάτω.
Εξάλλου, η στροφή του Final Fantasy XVI σε gameplay τύπου action με «αέρα» hack and slash, αναμενόμενα, ξένισε ένα μέρος του κοινού της σειράς. Θα δείτε, εδώ κι εκεί, κόσμο που έχει απογοητευτεί από την αλλαγή αυτή να λέει ότι πρόκειται για ένα εντελώς απλό σύστημα μάχης. Όμως, δεν είναι έτσι. Η μάχη του Final Fantasy XVI δεν είναι όσο απλή φαίνεται.
Δεν θα μπω στον πειρασμό να συγκρίνω το νέο gameplay με τις μάχες σε σύστημα turn-based. Θα σας περιγράψω, όμως, τη μάχη του Final Fantasy 16 και θα σας μιλήσω για το βάθος των μηχανισμών της.
Η μάχη του Final Fantasy XVI
Η μάχη στο FF16 είναι, όντως, φαινομενικά απλή. Πατάμε το τετράγωνο για να χτυπάμε με το σπαθί μας, με το τρίγωνο ρίχνουμε μαγικές επιθέσεις, το R1 κάνει dodge και υπάρχουν κάποιες ειδικές επιθέσεις που «φοράμε» σε ένα quick-menu.
Ναι, το σύστημα, όσον αφορά στον χειρισμό και στο ρεπερτόριο των κινήσεων, είναι απλό και συνηθισμένο (δεν είναι κακό αυτό, όχι από μόνο του, έστω).
Ωστόσο, το βάθος βρίσκεται στις λεπτομέρειες, στους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να συνδυάσουμε κινήσεις και να εκμεταλλευτούμε τις ιδιότητες του πρωταγωνιστή μας.
Τα abilities, τα builds που φτιάχνουμε
Ας μιλήσουμε για τα builds, πρώτα. Σιγά-σιγά, όσο προχωράμε στο βασικό story, ξεκλειδώνουμε νέες «καρτέλες» ειδικών επιθέσεων. Το skill tree είναι εντελώς βασικού τύπου: δεν υπάρχουν passive skills, δεν ξεκλειδώνουμε αύξηση stats ή κάτι παρόμοιο, αποκτούμε μόνο επιθετικές κινήσεις που χρησιμοποιούνται στη μάχη.
Οι κινήσεις αυτές έχουν δύο αποτελέσματα: damage, ζημιά στη ζωή των εχθρών δηλαδή, και stagger, ζημιά στην μπάρα του stagger των εχθρών, που αν αδειάσει μένουν αβοήθητοι σε stun και δέχονται μεγαλύτερο damage μέχρι να επανέλθουν.
Επίσης, υπάρχουν abilities που εστιάζουν σε έναν στόχο και άλλες που χτυπούν πολλούς ταυτόχρονα.
Έτσι, εμείς πρέπει, σε πρώτη φάση, να φτιάξουμε το build μας, να διαλέξουμε, δηλαδή, ποιες από τις δυνάμεις αυτές θα «φοράμε».
Για να γίνει πιο ενδιαφέρουσα η επιλογή, το Final Fantasy XVI δεν μας αφήνει να διαλέξουμε όσες δυνάμεις θέλουμε. Διαλέγουμε τρεις «καρτέλες», κάθε μία εκ των οποίων μας δίνει πρόσβαση σε τρεις ειδικές κινήσεις.
Όσο επενδύουμε πόντους, αποκτούμε και τη δυνατότητα να βγάζουμε τις ικανότητες από τη μία «καρτέλα» και να τις βάζουμε σε άλλη, για να φτιάξουμε ένα πιο ευέλικτο build.
Καλό είναι να έχουμε κινήσεις όλων των ειδών: κάτι για AoE damage, κάτι για ζημιά σε έναν εχθρό, κάτι για stagger.
Για παράδειγμα, εγώ τελείωσα το παιχνίδι με το εξής build:
- Phoenix: Rising Flames, Gigaflare (Bahamut)
- Titan: Windup, Raging Fists
- Odin: Aerial Blast (Garuda), Dancing Steel
Υπάρχουν πολλές διαφορετικές επιθέσεις που μπορούν να αλλάξουν πλήρως την προσέγγιση της μάχης. Εγώ προτείνω να πειραματιστείτε με διάφορα builds και, σε προχωρημένο στάδιο του παιχνιδιού, να πάρετε πίσω τους πόντους από όποιες κινήσεις δεν σας αρέσουν για να επενδύσετε σε ένα, ισχυρό build με τα abilities που σας βολεύουν περισσότερο.
Τα combos του Final Fantasy XVI
Τώρα, έχει ενδιαφέρον να μιλήσουμε για τα cancels και τα combos στη μάχη του Final Fantasy XVI. Για παράδειγμα, για να μεγιστοποιήσουμε το damage που προκαλούμε με ένα απλό combo, μπορούμε να κάνουμε το εξής: μόλις η επίθεση με το σπαθί αγγίζει τον εχθρό, πατάμε το «τρίγωνο» και ρίχνουμε ένα γρήγορο ξόρκι, συνεχίζουμε με επίθεση με το σπαθί, ξανά ξόρκι και ακολουθούμε αυτή τη διαδικασία για ένα πλήρες combo, μισό melee μισό με μαγεία, το οποίο κάνει περισσότερη ζημιά συνολικά από ένα combo μόνο με το σπαθί. Σημειώνεται ότι, για να πετύχει αυτό το combo, χρειάζεται ακρίβεια, πρέπει να πατάμε τα πλήκτρα στην κατάλληλη στιγμή, με ρυθμό.
Μπορούμε, επίσης, να κάνουμε συνεχόμενες δύο επιθέσεις με το σπαθί-μία με ξόρκι και να συνδυάζουμε τα δύο στιλ μάχης ανάλογα με τις ανάγκες μας. Συνδυάζονται κι άλλες επιθέσεις μέσα σε ένα combo, όπως το Phoenix Shift (πατάμε «κύκλο» και ορμάμε σε έναν εχθρό, χτυπάμε με το σπαθί, μετά με ξόρκι, ξανά Phoenix Shift σε άλλον εχθρό κ.λπ.).
Μέσα σε όλα αυτά, συνδυάζονται και οι κινήσεις του σκύλου, του Torgal. Ακόμα, κάποιες κινήσεις μπορούν, αν χρησιμοποιηθούν την κατάλληλη στιγμή, να κάνουν parry μια εισερχόμενη επίθεση και να μας δώσουν τεράστιο άνοιγμα αντεπίθεσης. Επιπλέον, υπάρχουν εναέρια combos και επιθέσεις που εστιάζουν σε αυτά.
Εκτός από τα combos όλων αυτών των τύπων, έχουμε και αυτά που χρησιμοποιούν τις ειδικές επιθέσεις και το Limit Break (που κάνει τον Clive πιο δυνατό και πιο γρήγορο για λίγη ώρα).
Φυσικά, υπάρχουν όλες οι κατάλληλες ενδείξεις στην οθόνη, για να ξέρετε, ας πούμε, ότι πρόκειται να δεχθείτε επίθεση από εχθρό που δεν βρίσκεται στο οπτικό πεδίο σας. Τέλος, κάποια accessories βοηθάνε, αφού ενισχύουν συγκεκριμένα abilities.
Οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά
Ένα παράδειγμα, για να καταλάβετε τι εννοώ και να αρχίσετε να σκέφτεστε όπως θέλει το Final Fantasy 16: αν χρησιμοποιήσετε μια κίνηση που χρειάζεται χρόνο για να τελειώσει το animation της, όπως το Flames of Rebirth, μπορείτε, την κατάλληλη στιγμή, να «σπάσετε» την επίθεση ενεργοποιώντας το Limit Break.
Δουλεύει κάπως έτσι: ξεκινάει το Flames of Rebirth, αρχίζει να κάνει damage στους εχθρούς. Όταν η επίθεση μπαίνει στο δεύτερο στάδιό της (upgraded), πατάμε το Limit Break και ξεφεύγουμε από το animation του ability. Η ability εξακολουθεί να κάνει ζημιά, αλλά εμείς μπορούμε να κινηθούμε στον χώρο και να χρησιμοποιήσουμε άλλες επιθέσεις.
Στο ίδιο πνεύμα, πρέπει να σκεφτόμαστε πόσο χρόνο χρειάζεται μια επίθεση για να ολοκληρωθεί, πόσο μεγάλο cooldown έχει και, γενικά, να γνωρίζουμε καλά το ρεπερτόριό μας για να μεγιστοποιήσουμε την αποτελεσματικότητά του.
Κι άλλο παράδειγμα: κάνεις stagger έναν εχθρό, χρησιμοποιείς πρώτα δύο abilities με μικρό cooldown, μετά ένα με μεγάλο που, όσο χρησιμοποιείται, «παγώνει» τον χρόνο και σταματά να γεμίζει το stagger του εχθρού. Όσο βλέπεις το animations της κίνησής σου, το stagger του εχθρού δεν γεμίζει, γεμίζει όμως το cooldown των skills σου, άρα προλαβαίνεις να ξανακάνεις τις δύο πρώτες επιθέσεις πριν σηκωθεί ο αντίπαλος.
Δοκιμάστε διάφορα στιλ μάχης στο Final Fantasy XVI
Αν φτιάξεις ένα build και προσέξεις τέτοιες λεπτομέρειες, και αν στις μάχες δίνεις σημασία στους χρόνους και τις συμπεριφορές των κινήσεών σου, ο Clive θα γίνει καταστροφικός. Επίσης, είναι πολύ ικανοποιητική αυτή η διαδικασία: αναλύεις τα abilities, τα βάζεις στις θέσεις που θες για να βολεύουν οι εναλλαγές, βρίσκεις την ιδανική σειρά χρήσης τους, βλέπεις τους μετρητές του damage να φτάνουν σε πολύ υψηλά νούμερα, επιτυχία!
Οι δυνατότητες είναι πολλές, καθώς τα abilities είναι πολύ διαφορετικά μεταξύ τους και αλλάζουν σημαντικά την προσέγγιση και το στιλ μάχης. Έχει γίνει πολύ καλή δουλειά και το «πακέτο» συμπληρώνεται από εντυπωσιακά οπτικά εφέ και πολύ καλοδουλεμένα animations μάχης.
Δοκιμάστε, λοιπόν, διάφορα πράγματα, για να «ξεκλειδώσετε» όλες τις δυνατότητες του συστήματος μάχης και να δείτε όλο το βάθος του. Έτσι, θα μάχεστε πιο αποτελεσματικά, αλλά θα διασκεδάζετε και περισσότερο.
Μπορείτε να βρείτε περισσότερους οδηγούς για το Final Fantasy XVI εδώ.