Ένα παιχνίδι σαν το Final Fantasy XVI συνήθως παίζεται καλύτερα σε performance mode με 60 FPS. Στην περίπτωση του FF16 δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα.
Ναι, παιχνίδια με γρήγορη δράση τύπου hack and slash συνηθίζεται να είναι πιο απολαυστικά στο performance mode, με 60 καρέ το δευτερόλεπτο. Το Final Fantasy XVI είναι ένα παιχνίδι με γρήγορες μάχες, έχει τέτοιο mode, αλλά το quality είναι, τελικά, καλύτερη επιλογή. Διαβάστε παρακάτω για το Final Fantasy XVI και το performance εναντίον quality.
Για την ακρίβεια, το FF16 ονομάζει τα modes Frame Rate (performance) και Graphics (quality).
Πώς είναι το performance mode του Final Fantasy XVI
Το performance mode, όταν λειτουργεί σωστά, κάνει τις μάχες πιο ομαλές, με ρευστή κίνηση και καλύτερη απόκριση στον χειρισμό. H επιλογή που έχουμε να κάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις είναι: χαμηλότερη ποιότητα εικόνας για 60 fps ή υψηλότερη ποιότητα, αλλά σε 30ρι frame rate.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, του Final Fantasy 16, υπάρχουν κάποια προβλήματα στο performance mode και, έτσι, το quality είναι η καλύτερη επιλογή.
Αρχικά, πρέπει να πούμε ότι υπάρχουν πτώσεις. Ευτυχώς, το frame rate διατηρείται σταθερό στις μάχες, στα 60 fps, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο στην εξερεύνηση, με αισθητές πτώσεις σε αρκετά σημεία, ειδικά σε όσα έχει έντονη κίνηση και πολλά στοιχεία στον χώρο.
Οι πτώσεις είναι αρκετά συχνές και έντονες ώστε να δημιουργείται ενόχληση. Στο quality mode οι πτώσεις είναι ελάχιστες, μόνο σε πολύ συγκεκριμένα σημεία του χάρτη και, έτσι, το αποτέλεσμα είναι πιο ομαλό, χωρίς σκαμπανεβάσματα.
Προσπερνώντας το frame rate, πάμε στην ποιότητα της εικόνας και βλέπουμε μεγάλες θυσίες για να πιάσει το 60ρι frame rate. Η ανάλυση πέφτει σε ιδιαίτερα χαμηλούς αριθμούς, κάτω και από το 1080p.
Οι σκιές αλλάζουν σημαντικά όψη στο performance, γίνονται πιο θολές και χάνουν αρκετές λεπτομέρειες από τις άκρες τους. Λεπτομέρειες χάνονται και από τους χώρους, ενώ το pop-in είναι πιο έντονο στο mode των 60 fps.
Final Fantasy XVI perfomance vs quality: Σύγκριση μεταξύ των δύο modes γραφικών
Στη λειτουργία Graphics (quality), το Final Fantasy 16 τρέχει σε native ανάλυση 1440p, η οποία είναι upscaled σε 4K. Σε αυτό το mode, παιχνίδι είναι κλειδωμένο σε σταθερά 30 FPS, σε γενικές γραμμές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα cutscenes «τρέχουν» στα 30 FPS ανεξάρτητα από την επιλογή του mode.
Στη λειτουργία Framerate Mode (performance), το FF16 τρέχει σε ανάλυση 1080p, upscaled σε 1440p. Χάρη στη χαμηλότερη ανάλυση, το Final Fantasy 16 στοχεύει σε ρυθμό καρέ 60 FPS.
Στο quality η ανάλυση κυμαίνεται μεταξύ 1080 και 1440p, στο performance, όμως, φαίνεται ότι φτάνει μέχρι τα 1080p, συνήθως, και κατεβαίνει αρκετά χαμηλότερα.
Σε γενικές γραμμές, δηλαδή, το performance mode δεν ικανοποιεί σε κανέναν τομέα. Όταν τα frames του Final Fantasy XVI διατηρούνται σταθερά στα 60, σε μάχες, η ανάλυση πέφτει αισθητά. Σε άλλες περιπτώσεις, έχουμε έντονες πτώσεις και άλλα θέματα που αφορούν στην ποιότητα της εικόνας. Έτσι, αν και το 60ρι frame rate είναι απολαυστικό και ζητούμενο, εδώ δεν καταφέρνει να ικανοποιήσει.
Από την άλλη, το quality mode είναι πλήρως ικανοποιητικό. Έχει πολύ λίγα προβλήματα και εξαιρετική δουλειά σε φωτισμούς, σκιές, με μεγάλο draw distance και σταθερό frame rate. Αν παίξετε σε αυτό το mode θα απολαύσετε τα πανέμορφα τοπία του FFXVI χωρίς ενοχλήσεις.
Πώς να αλλάξετε mode γραφικών στο FF16
- Πατήστε το κουμπί Start (Options) για να εμφανιστεί το μενού
- Μεταβείτε στην καρτέλα System
- Πατήστε το R1 για να πάτε στις ρυθμίσεις γραφικών
- Στο Game Performance, πατήστε αριστερά ή δεξιά στο D-Pad για να αλλάξετε μεταξύ Graphics (ποιότητα γραφικών, quality) και Frame Rate (ρυθμός καρέ, performance)
- Γιατί να διαλέξετε το Quality mode στο FF16
Συγκριτικές εικόνες
Μπορείτε, ενδεικτικά, να δείτε παρακάτω μερικά παραδείγματα, στα οποία φαίνονται αλλαγές στην ποιότητα της εικόνας όταν αλλάζουμε από Quality σε Performance mode.
Στις παρακάτω δύο εικόνες, πρώτα (αριστερά) βλέπετε το quality και μετά το performance. Δείτε πόσο πιο καθαρή είναι η εικόνα στην πρώτη περίπτωση. Κοιτάξτε, ας πούμε, τις λεπτομέρειες στην κυκλική κατασκευή πάνω από τη γέφυρα. Αλλά, επίσης, μπορείτε να δείτε και τη σκιά στη γέφυρα για να παρατηρήσετε πόσες λεπτομέρειες χάνονται.
Στις παρακάτω εικόνες, πάλι αριστερά είναι το performance. Μπορείτε να δείτε πόσο πιο «πλούσια» είναι η εικόνα στο quality, δεξιά. Για παράδειγμα, κοιτάξτε στο βάθος, τις σκιές που εμφανίζονται στο quality. Με αυτόν τον τρόπο η σκηνή γίνεται πιο ατμοσφαιρική και ρεαλιστική.