Fire Emblem Engage – Review

Επιστροφή στις «ρίζες» της σειράς

Λεωνίδας Πάτρας

Φτάνοντας σταδιακά στο τέλος του κύκλου ζωής του Nintendo Switch, έχουμε ακόμη μια πολύ καλή προσθήκη στη βιβλιοθήκη της κονσόλας, το Fire Emblem Engage.

Με μια προϊστορία 30 και πλέον ετών, η σειρά Fire Emblem είναι πολύ γνωστή στο κοινό που αγαπά τα παιχνίδια τακτικής, προσφέροντας διαφορετικές fantasy ιστορίες με turn based gameplay αρκετά υψηλού επιπέδου.

Το Fire Emblem Engage είναι το τέταρτο παιχνίδι της σειράς για το Nintendo Switch, όμως, αν εξαιρέσουμε τα δύο action spin-offs (Heroes και Three Hopes [review]), είναι στην ουσία το δεύτερο main game της κονσόλας μετά το Three Houses.

Το τελευταίο μάλιστα θεωρείται -και όχι άδικα-, ως ένα από τα κορυφαία του είδους και αγαπήθηκε τόσο για το σύστημα μάχης του, όσο για τα social interactions μεταξύ των χαρακτήρων, αλλά κυρίως λόγω των τριών διαφορετικών paths που προσέφερε στους παίκτες.

Το Fire Emblem Engage, όπως καταλαβαίνετε, έχει αρκετό «βάρος στις πλάτες» του, ώστε να φανεί αντάξιο του προκατόχου του. Οι Ιάπωνες developers της Intelligent Systems αυτήν τη φορά δεν ακολούθησαν το μοτίβο με τα διαφορετικά μονοπάτια του Three Houses και θέλουν να προσφέρουν μία και μοναδική διαδρομή για το ταξίδι μας στον κόσμο του Elyos, όπως ονομάζεται ο φανταστικός κόσμος του παιχνιδιού.

Η ιστορία αποτελεί το πιο αδύναμο σημείο του τίτλου

Ο κεντρικός χαρακτήρας, Alear (εφόσον δεν επιλέξουμε να αλλάξουμε εμείς το όνομά του/της), μετά από μια τεράστια μάχη με τον Fell dragon Sombron, τραυματίζεται θανατηφόρα. 1000 χρόνια μετά από αυτήν τη νίκη, ο Alear θα αναστηθεί και έχοντας και ο ίδιος δρακονικές δυνάμεις (χαρακτήρες γνωστοί και ως Divine Dragons) θα βρεθεί και πάλι αντιμέτωπος με τον Sombron ο οποίος ξαναγεννιέται ακόμη δυνατότερος και έχει κατακτητικές και καταστροφικές βλέψεις για τον Elyos.

Αυτή η βασική θεματολογία του Engage είναι, σύμφωνα με τους developers, και ο στόχος τους, προσπαθώντας να προσφέρουν μια πιο απλή και πιο επικεντρωμένη ιστορία που δεν πλατειάζει, ενώ το story ακολουθεί ένα γραμμικό μονοπάτι, χωρίς επιπλέον επιλογές για τον παίκτη.

Σε αυτό εμείς δεν έχουμε κάποια αντίρρηση, όμως η γραφήγ, ο τρόπος της αφήγησης της ιστορίας και ο τρόπος που συστήνονται συνεχώς οι νέοι χαρακτήρες είναι απλός και προβλέψιμος, σαν να έχει γραφτεί από μικρό παιδί. Αν θέλετε λοιπόν μια πιο ολοκληρωμένη εμπειρία όσον αφορά το story και κάτι αντίστοιχο του Three Houses, δυστυχώς δεν θα το βρείτε εδώ -αν και πλησιάζοντας προς την ολοκλήρωσή της, η κεντρική ιστορία αρχίζει να έχει κάποιο ενδιαφέρον για τον παίκτη.

Οι περισσότεροι χαρακτήρες μοιάζουν σαν μια… χαμένη ευκαιρία

Με τον Alear και τους περισσότερους από 30 χαρακτήρες που μπορούμε να κατατάξουμε στην ομάδα μας, θα περιηγηθούμε στα τέσσερα βασικά βασίλεια του Elyos, καθένα με τη δική του θεματολογία (όρη, έρημος, πεδιάδες και χιόνια).

Αυτήν τη φορά υπάρχει ένας κεντρικός χάρτης με κουκκίδες για τις κεντρικές και δευτερεύουσες αποστολές, κάτι που κάνει πιο εύκολη την περιήγησή μας στο παιχνίδι και αποτελεί θετική αναβάθμιση σε σχέση με το Three Houses.

Δυστυχώς όμως, παρά τον εξαιρετικό σχεδιασμό των χαρακτήρων, όσον αφορά την εξωτερική τους εμφάνιση, έχουμε να κάνουμε κυρίως με χαρακτήρες χωρίς ταυτότητα και προσωπικότητα και ίσως αυτός ο μεγάλος αριθμός του cast έχει ως αποτέλεσμα την πτώση της ποιότητάς τους, και οι επιλογές που έχουν γίνει όσον αφορά στο diversity είναι κάπως βεβιασμένες.

Διαβάστε επίσης:  Super Mario Bros: Ιστορικό ρεκόρ για την animated ταινία

Ελάχιστοι ήταν οι χαρακτήρες που μας κίνησαν το ενδιαφέρον, ενώ και οι σχέσεις μεταξύ τους κατέληγαν σε βαρετούς διαλόγους για αστεία θέματα, όπως για παράδειγμα για το ποιο είδος φαγητού προτιμούν και τι βιβλία διαβάζουν.

Υπάρχει ένα εμφανές downgrade των social interactions σε σχέση με το Three Houses, κάτι που προσωπικά θα έβρισκα ως θετικό, εφόσον το cast απαρτιζόταν από καλογραμμένους χαρακτήρες, κάτι που γενικά δυστυχώς δεν ισχύει. Η γνώμη μου είναι πως η σειρά πρέπει να κάνει το βήμα παραπάνω, να αφήσει στην άκρη το ρόστερ των εφήβων και να προχωρήσει σε κάτι πιο ώριμο.

Το σύστημα μάχης φτάνει σε πολυ υψηλά επίπεδα

Περνώντας στο σύστημα μάχης όμως, το οποίο σύμφωνα και με τους ίδιους τους ανθρώπους της Intelligent Software είναι και το «ζουμί» του Engage, μόνο θετικά μπορούμε να αναφέρουμε και μάλιστα τολμάμε να πούμε πως το combat system του ξεπερνά και αυτό του επιτυχημένου προκατόχου του.

Οι χαρακτήρες κινούνται σε πλέγμα (σε κουτάκια δηλαδή, σε grid) με οπτική top-down. Αλλάζοντας σειρές, πρώτα μετακινούνται όλοι οι χαρακτήρες του παίκτη και στη συνέχεια μπορούν να κάνουν μια ενέργεια ή επίθεση οι αντίπαλοι. Το τριγωνικό σύστημα παλαιότερων Fire Emblem με το σπαθί να νικά το τσεκούρι, το τσεκούρι το δόρυ και το δόρυ το σπαθί επιστρέφει, ενώ πριν επιτεθούμε μπορούμε να δούμε το damage που θα κάνουμε, αλλά και τις πιθανότητες για επιτυχημένο χτύπημα.

Γενικά, υπάρχουν αρκετά στατιστικά που παίζουν ρόλο και μπορούμε να αναβαθμίσουμε σε κάθε χαρακτήρα. Σημαντικό είναι το γεγονός πως οι αποστολές έχουν περισσότερο πλουραλισμό ενώ και οπτικά υπάρχουν περισσότερα περιβάλλοντα μάχης σε σχέση με το Three Houses.

Βασικό μηχανισμό της μάχης αποτελεί το σύστημα Engage, το οποίο δίνει και το όνομά του στον τίτλο. Engage στην ουσία είναι η σύνδεση ενός χαρακτήρα με την αύρα και τις δυνατότητες ενός παλαιότερου χαρακτήρα από προηγούμενα παιχνίδια Fire Emblem.

Αυτό γίνεται με την εξόπλιση συγκεκριμένων δαχτυλιδιών. Όσο ο χαρακτήρας μας είναι σε κατάσταση Engage, έχει ανεβασμένα passive abilities και ορισμένες ξεχωριστές επιθέσεις ή ικανότητες ανάλογα με την κλάση. Για παράδειγμα, ένας χαρακτήρας που έχει το Emblem Micaiah μπορεί να κάνει heal όλους τους συμπολεμιστές του, ενώ με το Emblem Celica μπορούμε να επιτεθούμε σε οποιοδήποτε μέρος του χάρτη ανεξάρτητα με την απόσταση.

Βέβαια, παίζει σημαντικό ρόλο σε ποιον χαρακτήρα θα βάλουμε το κατάλληλο Emblem, καθώς και ποια skills θα επιλέξουμε να «κληρονομήσει» από αυτόν, καθώς υπάρχει και αυτή η δυνατότητα.

Κεντρικό Hub και side quests

Στα emblem rings θα αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο στο κεντρικό hub του παιχνιδιού, που ονομάζεται Somniel. Το Somniel είναι αρκετά πιο «σουλουπωμένο» σε σχέση με το τεράστιο μοναστήρι του Three Houses, ενώ και οι δραστηριότητες σε αυτό είναι πιο συγκεκριμένες.

Ο περιορισμός των δραστηριοτήτων και ιδιαίτερα των social interactions ανάμεσα στις μάχες σε άλλους θα αρέσει και σε άλλους όχι, είναι θέμα προσωπικού γούστου, πάντως τα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο hub, όσο περνάνε οι ώρες, επαναλαμβάνονται.

Πέρα από τις κεντρικές αποστολές υπάρχουν τα parallels, παράπλευρες αποστολές που συνήθως έχουν σχέση με κάποιον χαρακτήρα, τα skirmishes τα οποία στην ουσία αποτελούν ευκαιρίες για «φαρμάρισμα» στο leveling ή την απόκτηση χρυσού για αγορές και αναβαθμίσεις των όπλων. Επίσης, έχει γίνει πολύ καλή δουλειά στη μοναδικότητα των κλάσεων που σε συνδυασμό με τα Emblem Rings ανεβάζουν απίστευτα τις δυνατότητές μας στο πεδίο της μάχης.

Διαβάστε επίσης:  Splatoon 3 - Review

Για όσους το επιθυμούν, υπάρχουν και multiplayer modes σε πραγματικό και μη χρόνο, μια καλή προσθήκη αν και όχι και τόσο εξελιγμένη, ενώ για τους κατόχους του season pass σταδιακά θα προσφέρονται Divine missions, special αποστολές μεγάλης διάρκειας σε ξεχωριστό σημείο του χάρτη του παιχνιδιού.

Το παιχνίδι γενικά είναι πολύ πλούσιο από άποψη περιεχομένου, ενώ και από μόνο του το κεντρικό story χρειάζεται τουλάχιστον 30 με 40 ώρες για να ολοκληρωθεί. Υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα δυσκολίας αλλά και το classic mode με τους χαρακτήρες που πέφτουν στη μάχη να χάνονται οριστικά (κάτι που δεν προτείνουμε, ειδικά για το πρώτο playthrough) και εκτιμούμε πως η συνολική διάρκεια του τίτλου μπορεί να φτάσει και τις 100 ώρες για όσους επενδύσουν και στο παράπλευρο περιεχόμενο.

Οπτικά, υπάρχει μια μικρή αναβάθμιση σε σχέση με το Three Houses

Το Fire Emblem Engage έχει anime αισθητική, όπως και τα περισσότερα πρόσφατα παιχνίδια της σειράς και οπτικά στέκεται καλύτερα από το Three Houses, με καλύτερο σχεδιασμό χαρακτήρων, περιοχών και ευρύτερη παλέτα χρωμάτων και γενικότερα είναι πιο γυαλισμένο οπτικά.

Μάλιστα, με το τέλος της μάχης μάς δίνεται η δυνατότητα να εξερευνήσουμε το πεδίο από οπτική τρίτου προσώπου. Το παιχνίδι τρέχει στα 30 καρέ το δευτερόλεπτο με ικανοποιητικό performance και σίγουρα είναι πολύ ευχάριστο στο μάτι με βάση φυσικά της δυνατότητες μιας υβριδικής κονσόλας 7ετίας, όπως είναι το Nintendo Switch. Μην περιμένετε όμως και θαύματα…

To soundtrack περιέχει δεκάδες κομμάτια και είναι αρκετά καλού επιπέδου ενώ και το voice acting συγκαταλέγεται στα θετικά του τίτλου και είναι κρίμα που η γραφή των διαλόγων και οι προσωπικότητες των χαρακτήρων δεν βοηθούν στο να αναδειχθεί η δουλειά των ηθοποιών…

Αν εξαιρέσουμε το ανώριμο της κεντρικής ιστορίας και πολλών εκ των χαρακτήρων το Fire Emblem Engage αποτελεί ένα από τα καλύτερα παιχνίδια τακτικής και γενικά έναν ακόμη πολύ καλό τίτλο για το Nintendo Switch. Σίγουρα όμως δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τα ατοπήματα του story που αποτελεί βασικό κομμάτι του περιεχομένου και ελπίζουμε πως η Intelligent Systems θα μπορέσει μελλοντικά να προσφέρει κάτι καλύτερο από ένα τυπικό anime παραμύθι με εφήβους. Προτείνεται η αγορά, εφόσον έχετε «ξεμπερδέψει» πρώτα με το Three Houses.

Λεπτομέρειες
Διαθέσιμο σε: Nintendo  Switch
Δοκιμάστηκε σε: Nintendo Switch
Εταιρεία Ανάπτυξης: Intelligent Systems
Εκδότρια Εταιρεία: Nintendo
Διανομή: CD Media
Είδος: Tactical RPG
Ηλικίες: 12+
Ημ/νία Κυκλοφορίας: 20 Ιανουαρίου 2023
Official website: FireEmblemEngage

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την CD Media για τις ανάγκες του review.

Θετικά

  • Έξυπνη ιδέα το Engage System
  • Εξελιγμένο σύστημα μάχης
  • Ο αισθητικός σχεδιασμός των χαρακτήρων και η μοναδικότητα των κλάσεων
  • Πιο gameplay-focused σχεδιασμός
  • Μεγαλύτερη ποικιλία σε καταστάσεις μάχης και τοποθεσίες
  • Μπορεί να σας κρατήσει απασχολημένους για δεκάδες ώρες

Αρνητικά

  • Ιστορία προβλέψιμη, ανώριμη και χιλιοειπωμένη
  • Οι χαρακτήρες πάσχουν από έλλειψη προσωπικότητας και ταυτότητας
  • Οι δραστηριότητες στο hub επαναλαμβάνονται αρκετά

Βαθμολογία

8
Πολύ καλό

Αφήστε σχόλιο

* Με τη συμπλήρωση των στοιχείων, αποδέχεστε την αποθήκευση και τη διαχείριση των πληροφοριών σας από την ιστοσελίδα.

Thanks for submitting your comment!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ