Forza Motorsport – Review

Άρης Φουρναράκης

Έξι ολόκληρα χρόνια μετά το τελευταίο Forza Motorsport, έρχεται το νέο μέλος της σειράς, αποκλειστικά στην υπάρχουσα γενιά.

Η βιομηχανία του gaming «έδωσε ρέστα» το φθινόπωρο του 2023, φέροντας κοντά μας αμέτρητες νέες κυκλοφορίες και ανάμεσά τους νέα μέλη από πασίγνωστες σειρές. Τα Xbox Game Studios μέσα σε ένα μήνα παρέδωσαν τόσο το Starfield, όσο και το ολοκαίνουργιο Forza Motorsport, που παρότι πρόκειται για το όγδοο παιχνίδι της σειράς, στην ουσία έχουμε να κάνουμε με κάποιου είδους επαναπροσδιορισμό, που πλέον δεν φέρει αριθμό στο όνομά του.

Πίσω από την δημιουργία του τίτλου βρίσκεται για μια ακόμη φορά η Turn 10 Studios, η οποία βρίσκεται από το 2001 κάτω από την “ομπρέλα” της Microsoft και μας έχει προσφέρει όλα τα προηγούμενα Motorsport.

Forza-Motorsport

photo: VG24.gr – Xbox Game Studios

 

Gameathlon 2024

Τα χρόνια πέρασαν, η ποιότητα παρέμεινε

Έξι χρόνια έχουν περάσει από το Forza Motorsport 7 και άλλα δυο από το έταιρο Forza, το Horizon 5 [review]. To νέο Forza Motorsport κυκλοφόρησε με 500 διαφορετικά αμάξια, όλων των κατηγοριών και χρονολογιών, με τα 100 από αυτά να αποτελούν καινούργιες προσθήκες συνολικά στη σειρά. Αργότερα αναμένεται να προστεθούν και άλλα, ενώ ήδη αν αγοράσατε κάποια από τα DLC ή το Premium πακέτο, μπορείτε να αποκτήσετε μερικά ακόμα. Παράλληλα με τον τεράστιο αριθμό αυτοκινήτων, έχουν προστεθεί 20 ολοκαίνουργιες διαδρομές, σε αγαπημένες περιοχές που έχετε συναντήσει προηγουμένως σε παιχνίδια της σειράς.

Η εμπειρία οδήγησης όπως αναμένεται, είναι κορυφαία. Κάθε αυτοκίνητο συμπεριφέρεται διαφορετικά, ενώ ανάλογα με τις διαδρομές χρειάζεται και άλλη αντιμετώπιση από τον παίκτη. Τα αυτοκίνητα τα αγοράζετε ή τα έχετε στην κατοχή σας “μαμά” και στην αρχή μπορεί να σας φαίνονται βαριά και ότι δεν στρίβουν με τίποτα. Όσο οδηγείτε και μαθαίνετε το εκάστοτε αυτοκίνητο, μπορείτε να αναγνωρίσετε τις δυνάμεις και τις αδυναμίες του και αυτό σίγουρα θα σας κάνει καλύτερους. Παράλληλα, όσο καλύτερα οδηγείτε (πιο καθαρά, χωρίς τρακαρίσματα ή εξόδους από το οδόστρωμα) κερδίζετε CP και το αυτοκίνητό σας κερδίζει επίπεδα -και, μαζί, την ικανότητα της αναβάθμισης.

Αναβαθμίσεις και η τραγωδία του grinding

Πάνω στο σύστημα των upgrades, εντoπίσαμε το πρώτο μεγάλο αρνητικό του παιχνιδιού. Υπάρχουν συνολικά πάνω από 800 αναβαθμίσεις, οπότε για να τις ξεκλειδώσετε όλες για το αυτοκίνητό σας πρέπει να το φτάσετε στο level 25. Στο launch του παιχνιδιού απαιτούταν να φτάσουμε το level 50, δηλαδή περίπου 2 ώρες συνεχόμενης οδήγησης για κάθε αμάξι, οπότε για όλα… κάντε τα μαθηματικά. Φανταστείτε να πρέπει να φαρμάρετε τα εξαρτήματα κάθε νέου σας αυτοκινήτου, ενώ μπορεί να έχετε τα CP απο την αρχή για να τα αγοράσετε.

forza-motorsport

photo: Xbox Game Studios – VG24.gr

Το χειρότερο είναι ότι τα levels πηγαίνουν με το όχημα και όχι με το μοντέλο. Δηλαδή αν έχετε αναβαθμίσει πλήρως ένα αυτοκίνητο και μετά επιλέξετε να το αγοράσετε ξανά για οποιονδήποτε λόγο, πρέπει να φαρμάρετε ξανά μέχρι το 25ο επίπεδο. Το όλο σύστημα δεν δουλεύει όπως πρέπει και καταντάει σύντομα κουραστικό. Ευτυχώς, μετά από διαμαρτυρίες, η Turn 10 Studios μείωσε τον χρόνο και τα level που απαιτούνταν στο μισό και εμείς γλιτώσαμε μερικές εκατοντάδες ώρες από την ζωή μας.

Η μοναξιά και η βαρεμάρα του single player

Το single player μέρος του Forza Motorsport προσφέρει αρκετά modes, όμως κανένα τόσο ενδιαφέρον για να σας κρατήσει. Η καριέρα προσφέρει ένα σωρό «πρωταθληματάκια», τα οποία επικεντρώνονται σε διαφορετικά είδη αυτοκινήτων και διαφορετικών χρονολογιών. Προσφέρουν μια σειρά από αγώνες. Ανάλογα με τη θέση, κερδίζετε πόντους και στο τέλος το πρωτάθλημα. Τελειώνοντας το κάθε πρωτάθλημα σάς ανοίγουν ένα ή και παραπάνω από τα επόμενα. Μοναδικός σκοπός των παραπάνω είναι να αγοράσετε κάποια αυτοκίνητα και παίζοντας στα πρωταθλήματα να ανεβάσετε level και να τα αναβαθμίσετε. Το career δεν προσφέρει απολύτως τίποτα άλλο. Ούτε κάποιο είδος ιστορίας, έστω βασικού τύπου. Είσαι ο τάδε ανερχόμενος οδηγός και προσπαθείς… να τα μαζέψεις όλα. Γρήγορα καταντάει κουραστικό και βαρετό.

Διαβάστε επίσης:  Game Pass: Αποκαλύφθηκαν οι προσθήκες του Δεκεμβρίου

Ένα ενδιαφέρον σημείο που έχει προστεθεί στους single-player αγώνες είναι το “Challenge the Grid”. Αυτό σάς δίνει τη δυνατότητα πριν κάθε αγώνα πρωταθλήματος να επιλέξετε από τι θέση θα ξεκινήσετε. Έτσι, ανάλογα με τη δυσκολία της AI που έχετε επιλέξει, μπορείτε να κερδίσετε περισσότερα χρήματα, αν καταφέρετε να φτάσετε τον τελικό σας στόχο.

Forza-Motorsport

photo: VG24.gr – Xbox Game Studios

 

Μιας και αναφέραμε την AI, θα πρέπει να βρείτε τη χρυσή τομή. Μπορείτε να επιλέξετε τη δυσκολία των αντίπαλων οδηγών, οι  οποίοι είναι πιο έξυπνοι απ’ ό,τι έχουμε συνηθίσει. Σε υψηλές δυσκολίες προσφέρουν πραγματική πρόκληση, αφού οδηγούν επιθετικά, κάνουν προσπεράσματα, σας κλείνουν το δρόμο και προσπαθούν με το παραμικρό να σας βγάλουν εκτός πορείας. Προφανώς, δεν έχουν κάποιο penalty αν οδηγούν παράνομα, ενώ εσείς αν τους ακουμπήσετε λίγο, μπορεί να βρεθείτε και με μείον μισό δευτερόλεπτο στον χρόνο σας.

Η αληθινή διασκέδαση του multiplayer

Από την άλλη, στο multiplayer το Forza Motorsport δείχνει πραγματικά τι παιχνίδι είναι. Στο online όλα δένουν, τα αυτοκίνητα, οι αναβαθμίσεις, τα πάντα. Μπορείτε να αναμετρηθείτε με άλλους, με διαφορετικά αυτοκίνητα, διαφορετικών κατηγοριών. Πλέον, όλοι οι αγώνες είναι γεμάτοι δράμα και τακτική. Οι επιβραβεύσεις έρχονται από τη ρύθμιση των ελαστικών, μέχρι την καθαρή οδήγηση και τις αρκετές ώρες προπόνησης. Ό,τι πρέπει να κάνει ένα online racing παιχνίδι δηλαδή. Το multiplayer του παιχνιδιού έχει τα φόντα να κρατήσει τον κόσμο και να δημιουργήσει community.

Gameathlon 2024

Εκτός από το multiplayer, υπάρχουν ακόμα τα mode Free Play, στο οποίο μπορείτε να δοκιμάσετε οποιοδήποτε αυτοκίνητο σε οποιαδήποτε διαδρομή, ενώ το Rivals σάς βάζει να αναμετρηθείτε σε διαδρομές με ένα ghost car, που κάνει τον καλύτερο χρόνο άλλου παίκτη της συγκεκριμένης διαδρομής. Γενικότερα, στο multiplayer θα βρείτε πράγματα να κάνετε, τα οποία θα σας κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον.

Διαβάστε επίσης:  Call of Duty: Black Ops 6: Έρχεται Day One στο Game Pass

Μεγάλη παραφωνία όμως αποτελεί η απουσία του split-screen. Δεν μπορείτε να παίξετε με φίλους σας με τον παλιό πατροπαράδοτο τρόπο. Τουλάχιστον όχι ακόμη.

Forza-Motorsport

photo: VG24.gr – Xbox Game Studios

Οπτικοακουστική πανδαισία ή μήπως όχι;

Το Forza Motorsport είναι το πρώτο Forza που κυκλοφορεί αποκλειστικά για κονσόλες νέας γενιάς. Η Turn 10 Studios έχει κάνει εξαιρετική δουλειά στη λεπτομέρεια των αυτοκινήτων και στις αντανακλάσεις… αλλά μέχρι εκεί. Σε αρκετά σημεία, οπτικά, το Forza Motorsport δεν δικαιολογεί τα 6 χρόνια διαφοράς από τον προηγούμενο τίτλο της σειράς. Αντικρίσαμε μια πολύ μέτρια λύση anti-aliasing, φτωχά εφέ καπνού και χώματος, ενώ και οι διαδρομές δεν είχαν την απαραίτητη λεπτομέρεια. Ακόμα και στη βροχή, φαινόταν μια θολούρα, αντί για μια πιο λεπτομερή ομίχλη.

Gameathlon 2024

Όσον αφορά στο optimization στα PC, στο launch υπήρχαν τεράστια προβλήματα. Το παιχνίδι έκλεινε μόνο του, από αγώνα σε αγώνα χαμήλωνε τα fps (στον πρώτο αγώνα είχαμε 120fps και στο επόμενο 60fps), μέχρι που κατέληγε unplayable. Μόνο ένα restart το επανέφερε στην πρώτη κατάσταση. Βέβαια, κάποια από τα προβλήματα διορθώνονται με patches.

photo: VG24.gr – Xbox Game Studios

Ηχητικά, το παιχνίδι λάμπει. Υπάρχει ποιότητα και ποικιλία ακουσμάτων. Κάθε κινητήρας έχει τον δικό του ήχο, το πάτημα διαφορετικών οδοστρωμάτων ακούγεται διαφορετικά, ενώ η βροχή που πέφτει πάνω στο αυτοκίνητο μας ακούγεται εξαιρετικά λεπτομερής.

Είναι το Forza Motorsport το απόλυτο racer;

Σίγουρα, περιμέναμε περισσότερα από ένα sequel που είχε 6 χρόνια διαφοράς από τον προκάτοχο του. Δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς ότι από άποψη οδήγησης, μαζί με το GT7, μιλάμε για τους απόλυτους εξομοιωτές οδήγησης. Το χρονοβόρο σύστημα αναβαθμίσεων όμως και το βαρετό single player του, το ρίχνουν μια ταχύτητα πιο κάτω από τον τίτλο της Polyphony Digital.

Gameathlon 2024

Ελπίζουμε με μελλοντικά updates να προστεθεί και περισσότερο περιεχόμενο, αλλά και να μειωθεί στο ελάχιστο το φαρμάρισμα που απαιτείται από τον παίκτη για κάθε αυτοκίνητο. Ήδη η αρχή έγινε με το πρώτο patch και ελπίζουμε την επόμενη φορά που θα το αναζητήσουμε στη βιβλιοθήκη του Game Pass, να έχει καταργηθεί τελείως.

 

Gameathlon 2024

Λεπτομέρειες
Διαθέσιμο σε: Xbox Series X|S, PC
Δοκιμάστηκε σε: PC
Εταιρεία Ανάπτυξης: Turn 10 Studios
Εκδότρια Εταιρεία: Xbox Game Studios
Είδος: Racing Sim
Ηλικίες: 3+
Ημ/νία Κυκλοφορίας: 10 Οκτωβρίου 2023
Official website: link

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

Θετικά

  • Το online multiplayer
  • Μεγάλος αριθμός αυτοκινήτων
  • Εξαιρετική αίσθηση οδήγησης
  • Οπτικά και ηχητικά τα αυτοκίνητα ξεχωρίζουν

Αρνητικά

  • Απουσία split-screen
  • Άνοστο και άγευστο single player
  • Το τραγικό σύστημα με τα levels και τα upgrades κάθε αυτοκινήτου
  • Τα γραφικά σε ορισμένα σημεία είναι χαμηλότερης ποιότητας

Βαθμολογία

8
Πολύ καλό
Gameathlon 2024
 
Ακολουθήστε το VG24.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο πρόσφατα νέα από τον κόσμο των video games, του entertainment και της τεχνολογίας. Ακολουθήστε το VG24.gr σε Facebook, X, Instagram, YouTube, Spotify και TikTok.
  Δείτε το νέο VG24 Podcast:  

Αφήστε σχόλιο

* Με τη συμπλήρωση των στοιχείων, αποδέχεστε την αποθήκευση και τη διαχείριση των πληροφοριών σας από την ιστοσελίδα.

Thanks for submitting your comment!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ