Ghost Trick: Phantom Detective – Review

- Odd girl... - I agree - Me too

Τι συμβαίνει όταν ένας τίτλος για το DS επιστρέφει μετά από μια δεκαετία; Αυτό καλούμαστε να ανακαλύψουμε για το Ghost Trick: Phantom Detective, μαζί με όλα τα μυστήρια του παιχνιδιού.

To Nintendo DS ήταν ένα φαινόμενο, με την κονσόλα να κυκλοφορεί το 2005 στην Ευρώπη και μέχρι το τέλος της «ζωής» του να αποτελεί τη δεύτερη best-selling κονσόλα μέχρι και σήμερα. Κυκλοφόρησαν πάρα πολλά παιχνίδια για αυτό, από τα αγαπημένα franchises της Nintendo, μέχρι μεγάλα ονόματα όπως το Call of Duty. Ανάμεσα σε όλους αυτούς τους τίτλους, υπήρχαν και αυτοί που λέμε «κρυμμένα διαμάντια», όπως το The World Ends With You και το Nine Hours, Nine Persons, Nine Doors. Ένα από αυτά τα διαμάντια ήταν και το Ghost Trick: Phantom Detective.

To συγκεκριμένο παιχνίδι κυκλοφόρησε αρχικά το 2011 στην ευρωπαϊκή αγορά, που σημαίνει πως πλέον είναι πάνω από 10 ετών. Η Capcom βρισκόταν στο τιμόνι της ανάπτυξης, με υπεύθυνο τον Shu Takumi, γνωστό για τη σειρά Phoenix Wright, ενώ έχει εργαστεί και στα Resident Evil 2, αλλά και τη σειρά Dino Crisis. Με την εταιρεία να αποφασίζει να το επαναφέρει, μένει να δούμε αν του έχει φερθεί καλά ο χρόνος και αν έγιναν αλλαγές ή βελτιώσεις σε αυτό το HD Remaster.

Ghost Trick: Phantom Detective

Photo: Capcom – VG24.gr

Και… πεθάναμε

Σε αυτό το puzzle adventure, η ιστορία ξεκινά με τον πρωταγωνιστή μας να είναι νεκρός, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Σύντομα διαπιστώνουμε πως ανακτά τις αισθήσεις του, αλλά αυτήν τη φορά ως φάντασμα, μιας και μπορεί να δει το σώμα του. Με τη βοήθεια μιας… λάμπας, μαθαίνουμε τι έχει συμβεί και μας εξηγεί πώς έχουμε πλέον δυνάμεις που μπορούν να επηρεάσουν τον κόσμο των ζωντανών. Και όλα αυτά, μέχρι το πρωί, όταν και το φάντασμα του πρωταγωνιστή θα εξαφανιστεί για πάντα. Στόχος του; Να μάθει περισσότερα για το ποιος τον σκότωσε και γιατί!

Η ιστορία πολύ σύντομα μπλέκει πολλούς χαρακτήρες σε μια μυστηριώδη βραδιά με πολλά ερωτήματα. Οι χαρακτήρες που θα συναντήσουμε καθ’ όλη τη διάρκεια της περιπέτειάς μας, έχουν ιδιαίτερες προσωπικότητες που ξεχωρίζουν και πολύ εύκολα δένεται κανείς μαζί τους. Από τους πρωταγωνιστές, Sissel και Lynne, μέχρι τους αστυνομικούς στο τμήμα. Κανείς τους δεν είναι «διακοσμητικός» και αυτό μόνο θετικό μπορεί να είναι για μία ιστορία.

Ghost Trick: Phantom Detective

Photo: Capcom – VG24.gr

Κούνησε κανείς το βάζο;

To gameplay είναι αρκετά απλό και μεταφέρθηκε άψογα από το DS σε σύγχρονα χειριστήρια. Πολλές φορές καλούμαστε να αποτρέψουμε έναν θάνατο ή κάποιο συμβάν. Με τις ειδικές ικανότητες του πρωταγωνιστή, μπορούμε να μετακινήσουμε πράγματα ώστε να επηρεάσουν τη ροή της ιστορίας. Επιπλέον, σε περίπτωση κάποιου θανάτου, μπορούμε να κάνουμε possess ένα σώμα και να επιστρέψουμε 4 λεπτά πριν το τραγικό συμβάν. Έτσι, πολλές φορές η αποστολή μας είναι να αλλάξουμε τη μοίρα ορισμένων χαρακτήρων.

Διαβάστε επίσης:  Mario vs. Donkey Kong - Review

Πώς γίνεται αυτό; Πολύ απλά! Ουσιαστικά είμαστε μια κουκκίδα, που μεταφέρεται από αντικείμενο σε αντικείμενο. Με το πάτημα ενός κουμπιού, μπορούμε να το μετακινήσουμε ή να το ενεργοποιήσουμε, ανάλογα με το τι αφορά. Οι γρίφοι είναι έξυπνοι και πολλές φορές, πέρα από τις σωστές κινήσεις, απαιτείται και συγχρονισμός με το περιβάλλον και τους χαρακτήρες. Σε περίπτωση που κολλήσουμε κάπου, το παιχνίδι είναι «ευγενικό» και μας δίνει hints. Αρκετές φορές χρειάστηκε να γυρίσουμε ξανά πίσω στον χρόνο προκειμένου να παίξουμε ξανά και ξανά κάποιο κομμάτι που μας δυσκόλεψε, χωρίς όμως να γίνεται «αγγαρεία». Αντιθέτως, σε συνδυασμό με τις σουρεαλιστικές και χιουμοριστικές αντιδράσεις των χαρακτήρων, ήταν ακόμα πιο διασκεδαστικό.

Ghost Trick: Phantom Detective

Photo: Capcom – VG24.gr

Remaster ή Remake;

Αν και η νέα έκδοση αναπτύχθηκε στην RE Engine, υπάρχουν σημεία που φανερώνουν πως μιλάμε για 1:1 remaster, και όχι κάποιο remake. Οπτικά το παιχνίδι έχει αναβαθμιστεί αρκετά, διατηρώντας τα έντονα χρώματά του και τον χαρακτήρα του. Το 1:1 κάνει «μπαμ» από το γεγονός πως διατηρείται ακόμη και ο λόγος πλευρών της εικόνας 4:3. Αυτό σημαίνει πως δεν «γεμίζει» μια μοντέρνα οθόνη. Επιπλέον, όταν ένας γρίφος λαμβάνει χώρα σε πολλαπλά δωμάτια, η μετακίνηση μεταξύ αυτών δεν είναι ομαλή, μιας και φορτώνει το επόμενο δωμάτιο με μια στιγμιαία μαύρη οθόνη που μαρτυράει πως δεν είναι πραγματικά ενωμένα. Από την άλλη, έχουμε και τον ακουστικό τομέα, ο οποίος έχει βελτιωθεί, με το soundtrack να «δίνει ρέστα»!

Ghost Trick: Phantom Detective

Photo: Capcom – VG24.gr

Εδώ τα καλά extras

Όπως είναι συνηθισμένο σε τέτοιες εκδόσεις, το Ghost Trick: Phantom Detective έρχεται με διάφορα extras. Ένα από αυτά είναι η δυνατότητα να ξεκλειδώσουμε art και μουσική του παιχνιδιού. Το άλλο είναι ένα mini game με διάφορα puzzles, που όμως δεν έχουν κάποια σχέση με τους γρίφους του κύριου παιχνδιού. Γενικότερα αυτό το υλικό είναι ευπρόσδεκτο, ειδικά για όσους ενδιαφέρονται να δουν περισσότερα σχετικά με τα ξεχωριστά σχέδια του παιχνιδιού.

Ghost Trick: Phantom Detective

Photo: Capcom – VG24.gr

Τελικά…;

Το Ghost Trick: Phantom Detective είναι ένα πολύ ωραίο puzzle adventure, με ιδιαίτερους και έξυπνους γρίφους. Η ιστορία και οι χαρακτήρες του είναι καλογραμμένοι και δεθήκαμε εύκολα με αυτούς. Παρά τα «αποτυπώματα» που έχει αφήσει η ηλικία του, αντέχει στην πρόκληση του χρόνου και μπορεί να παιχτεί άνετα ακόμα και σήμερα. Το προτείνουμε ανεπιφύλακτα σε λάτρεις του είδους, μιας και μπορεί εύκολα να ξέφυγε από το ραντάρ σας, όταν πρωτοκυκλοφόρησε στο DS.

Λεπτομέρειες
Διαθέσιμο‌ ‌σε:‌ PC, PS4, Xbox One, Nintendo SwitchGhost Trick: Phantom Detective Thumbnail
Δοκιμάστηκε‌ ‌σε:‌ PS5
Εταιρεία‌ ‌Ανάπτυξης:‌ Jupiter, Capcom
Εκδότρια‌ ‌Εταιρεία:‌ Capcom
Είδος:‌ Puzzle Adventure
Ηλικίες:‌ 12+‌
Ημ/νία‌ ‌Κυκλοφορίας:‌ 30 Ιουνίου 2023
Official website:‌ capcom-games.com/ghosttrick
Διαβάστε επίσης:  Dragon's Dogma 2 - Preview

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από τη CD Media για τις ανάγκες του review.

Θετικά

  • Ιστορία και χαρακτήρες που δένεσαι μαζί τους
  • Έξυπνοι γρίφοι
  • Καλή μεταφορά των controls του DS σε σύγχρονα χειριστήρια
  • Διατηρεί και αναδεικνύει τα έντονα χρώματα και το μοναδικό art style

Αρνητικά

  • Παραμένει σε 4:3
  • Η δομή των επιπέδων (τεχνικά) προδίδει την ηλικία του παιχνιδιού

Βαθμολογία

8.5
Πολύ καλό
 
Ακολουθήστε το VG24.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο πρόσφατα νέα από τον κόσμο των video games, του entertainment και της τεχνολογίας. Ακολουθήστε το VG24.gr σε Facebook, X, Instagram, YouTube, Spotify και TikTok.
  Δείτε το νέο VG24 Podcast:  

Αφήστε σχόλιο

* Με τη συμπλήρωση των στοιχείων, αποδέχεστε την αποθήκευση και τη διαχείριση των πληροφοριών σας από την ιστοσελίδα.

Thanks for submitting your comment!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ