Ghostrunner 2 – Review

Ο cyborg ninja επιστρέφει για να... πετσοκόψει

Λεωνίδας Πάτρας

To Ghostrunner 2 προσφέρει μια καθηλωτική εμπειρία δράσης από την αρχή μέχρι το τέλος του.

Περάσαν τρία χρόνια από το πρώτο Ghostrunner, ένα παιχνίδι όχι ιδιαίτερα δημοφιλές, αλλά αρκετά ποιοτικό για το είδος του. Μιλάμε για ένα action platformer πρώτου προσώπου με απλοποιημένο combat system, που βασίζεται αρκετά στην ακρίβεια του παίκτη και στο trial and error. Η παραπάνω συνταγή είναι η ίδια και στο δεύτερο μέρος της σειράς, όμως οι Πολωνοί developers της One More Level, με περισσότερη πείρα πλέον, καταφέρνουν να εξελίξουν κάθε τομέα του gameplay (λιγότερο ή περισσότερο) στο Ghostrunner 2.

Ghostrunner 2

Photo: 505 Games – VG24

Cyberpunk καταστάσεις με “φλύαρο” story

Μετά από ένα καταστροφικό φαινόμενο, η ανθρωπότητα βρίσκει στέγη στη Dharma City, μια φουτουριστική πόλη γεμάτη ουρανοξύστες και σκοτεινές περιοχές με sci-fi αισθητική. Το Ghostrunner 2 ακολουθεί τα γεγονότα του πρώτου τίτλου, με τον κεντρικό χαρακτήρα, τον Jack, να βρίσκεται αντιμέτωπος με τους Asura, μια ομάδα τεσσάρων ατόμων που προσπαθούν να καταλάβουν την πόλη και να γίνουν οι νέοι ηγέτες. Για τους λάτρεις του σκοτεινού sci-fi lore, το Ghostrunner έχει ένα συμπαθητικό υπόβαθρο, όμως η πλοκή και οι κακογραμμένοι χαρακτήρες δεν μπορούν να ακολουθήσουν σε κανένα σημείο την τρομερή ταχύτητα και ενέργεια του gameplay.

Αξίζει πάντως να αναφερθεί πως οι developers επένδυσαν περισσότερο αυτήν τη φορά στο storytelling και, παρά το φλύαρο και αχρείαστα πολύπλοκο story, έχουν κάνει βήματα προς τα εμπρός. Έτσι, από εκεί που στο πρώτο Ghostrunner απλά μιλούσαμε με εικονίδια στην οθόνη, τώρα, μετά από κάθε αποστολή, επιστρέφουμε στη βάση μας και μιλάμε σε κανονικούς NPCs, ενώ μπορούμε να αναβαθμίσουμε και τις ικανότητες μας σε έναν κεντρικό υπολογιστή.

Ghostrunner 2

Photo: 505 Games – VG24

Γρήγορο gameplay με προκλήσεις και εκπλήξεις

Παρότι θα εκτιμούσαμε κάτι πιο δυνατό στον τομέα της ιστορίας, το ίδιο το gameplay καταφέρνει να εντυπωσιάζει με τον εξαιρετικό ρυθμό του, που μας κράτησε μέχρι τέλους. Κάθε επόμενο επίπεδο εμπλουτίζεται από νέα έξυπνα challenges, είτε αυτά αφορούν το απαιτητικό parkour για να προχωρήσουμε, είτε μάχες που έχουν την μορφή puzzle. Παράλληλα, το παιχνίδι συστήνει νέα gadgets, όπως τα shuriken ή τη δυνατότητα να γινόμαστε αόρατοι για λίγα δευτερόλεπτα. Τα παραπάνω εμπλουτίζονται από 5 διαφορετικές super δυνάμεις για να επιλέξουμε.

Κάθε επίπεδο αποτελείται στην ουσία από ξεχωριστά challenges, τα οποία δένουν μεταξύ τους με ταιριαστό τρόπο, προσδίδοντας στον τίτλο συνέπεια και προσωπικότητα. Για το level design μόνο θετικά πράγματα μπορούμε να πούμε. Μπορούμε να αιωρούμαστε σαν τον Spider-Man από σημείο σε σημείο, να κάνουμε wall run σε τοίχους και να γλιστράμε σε επιφάνειες, περνώντας ταυτόχρονα μέσα από μεγάλες κοφτερές λεπίδες.

Διαβάστε επίσης:  Netflix: Δείτε το intro της σειράς Cyberpunk: Edgerunners

Πέρα από τα platform sections υπάρχουν και περιοχές με εχθρούς και εκεί θα χρειαστεί στρατηγική προσέγγιση και ακρίβεια, ώστε να τους εξουδετερώσουμε. Γενικά, υπάρχει αρκετή ποικιλία στους εχθρούς για το είδους του παιχνιδιού και παρότι η AI δεν είναι η εξυπνότερη, είναι ικανή να μας προσφέρει την κατάλληλη πρόκληση.

Trial and error, με δεκάδες -αν όχι εκατοντάδες- θανάτους

Το βασικό χαρακτηριστικό, όπως και στο πρώτο Ghostrunner, είναι πως χρειάζεται ένα απλό hit για να πεθάνετε από τους εχθρούς ή ένα λάθος στο parkour, ώστε να ξεκινήσετε από το checkpoint. Παρά την πρόκληση και τα αμέτρητα retries που θα κάνετε, το παιχνίδι είναι δίκαιο και ποτέ δεν μοιάζει απροσπέλαστο. Το θετικό είναι επίσης πως τα checkpoints είναι πολύ συχνά και τα loading times σε κάθε death μηδενικά.

Από το πρώτο trailer προ κυκλοφορίας το Ghostrunner 2 γνωρίζαμε πως το βασικό νέο mechanic θα είναι η οδήγηση μηχανής. Η αλήθεια είναι πως είχαμε αμφιβολίες για το πώς θα ενσωματωθεί μια τέτοια λειτουργία στο παιχνίδι, όμως και εδώ οι developers τα κατάφεραν περίφημα. Η μηχανή δεν είναι απλά ένα μέσο μεταφοράς, περιέχει τους δικούς της μηχανισμούς, αλλά και κάποια σύντομα combat sections.

Μετά το πρώτο μισό του παιχνιδιού, ορισμένα επίπεδα ανοίγουν, προσφέροντας μια semi-open world εμπειρία, έτσι μπορείτε να τα εξερευνήσετε με τη μηχανή σας. Πάλι όμως, ο ανοιχτός κόσμος δεν μοιάζει ασύνδετος, αλλά είναι δομημένος έτσι ώστε να μην χαλάει καθόλου το ύφος του τίτλου, ούτε να γίνεται αχανής και άδειος.

Ghostrunner 2

Photo: 505 Games – VG24

Ποιοτικό πακέτο για την τιμή του

Από τα λιγοστά boss battles, τα περισσότερα είναι έξυπνα σχεδιασμένα, προτρέποντας τον παίκτη να χρησιμοποιήσει το μυαλό και τις ικανότητές του, αν και θα μπορούσαν να υπάρχουν ένα ή δύο περισσότερα. Το παιχνίδι περιλαμβάνει ορισμένα collectibles, που συλλέγονται μέσω εξερεύνησης και μοιάζουν αρκετά με αυτά του Doom Eternal.

Αξίζει να αναφερθεί πως στο πακέτο του Ghostrunner 2 περιλαμβάνεται και ένα μικρού βεληνεκούς roguelike mode, με σύντομα random challenges, το οποίο αποτελεί μια μικρή αλλαγή από τον ρυθμό του campaign. Επίσης, σε πολλά επίπεδα υπάρχουν και timed challenges με leaderboards, στα οποία μπορείτε να συγκρίνετε τους χρόνους σας με φίλους και άλλους παίκτες.

Τεχνικά όμορφο, αλλά όχι τρομερά βελτιωμένο από τον προκάτοχό του

Η ενασχόλησή μας με το Ghostrunner 2 έγινε στο PS5 που, όπως και στο Series X, διατίθενται 3 modes γραφικών: το quality των 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο, το performance, που όπως το quality τρέχει με δυναμική 4K ανάλυση (χαμηλότερη, βέβαια), αλλά 60 καρέ το δευτερόλεπτο και τέλος, το 120 fps mode σε 1080p. Κατά τη γνώμη μας, το performance θα πρέπει να είναι η κύρια επιλογή σας για τέτοιου είδους παιχνίδι. Δυστυχώς, όπως αρκετές ΑΑ κυκλοφορίες, το Ghostrunner 2 μαστίζεται από ορισμένα bugs (στα γραφικά και στα physics) και glitches, τα οποία ναι μεν δεν “σπάνε” το παιχνίδι, αλλά γίνονται αντιληπτά. Το προσωπικό μου θέμα ήταν η έλλειψη επιλογής για απενεργοποίηση του motion blur, που είναι αρκετά έντονο και μπορεί ορισμένους να τους ζαλίσει. Μια πολύ κακή παράλειψη που ελπίζουμε να διορθωθεί με κάποιο update.

Οπτικά, το Ghostrunner 2 ακολουθεί το sci-fi σκηνικό του πρώτου τίτλου, χωρίς να είναι οπτικά πολύ βελτιωμένο από την PS5 έκδοση του προκατόχου του. Σίγουρα είναι ένα πολύ καθαρό και όμορφο παιχνίδι, με ωραία θεματική, είτε μέσα στην πόλη, είτε και έξω από αυτήν. Θα μπορούσε πάντως να υπάρχει (οπτικά πάντα) λίγο μεγαλύτερη ποικιλία από επίπεδο σε επίπεδο. Το cyberpunk σκηνικό συνοδεύει κυρίως η synthwave μουσική (μέτριας ποιότητας), που φέρνει σε δεκαετία του ’80 -κάτι που προσωπικά αγαπάω- και ταιριάζει αρκετά με το εικαστικό του παιχνιδιού.

Ghostrunner 2

Photo: 505 Games – VG24

Μακάρι να μην χαθεί μέσα στο πλήθος των κυκλοφοριών

Σε μια χρονιά γεμάτη από τεράστιες κυκλοφορίες, θα υπάρξουν και παιχνίδια Β’ διαλογής, που όμως θα ξεχωρίσουν, και το Ghostrunner 2 είναι ακριβώς μια τέτοια περίπτωση. Οι τύποι πίσω από την One More Level κατάφεραν να βελτιώσουν σχεδόν κάθε πτυχή του πρώτου παιχνιδιού, προσφέροντας ένα μεγαλύτερο και καλύτερο sequel. Αν σας αρέσουν τα παιχνίδια πρώτου προσώπου, που προσφέρουν πρόκληση, που διαδραματίζονται σε φουτουριστικό σκηνικό, αλλά με την νοσταλγία των ’80s, τότε αυτός ο τίτλος αξίζει σίγουρα την προσοχή σας.

Λεπτομέρειες
Διαθέσιμο σε: PS5, Xbox Series X|S, PCGhostrunner 2 - Boxart
Δοκιμάστηκε σε: PS5
Εταιρεία Ανάπτυξης: One More Level
Εκδότρια Εταιρεία: 505 Games
Είδος: Action / Platform
Ηλικίες: 18+
Ημ/νία Κυκλοφορίας: 26 Οκτωβρίου 2023
Official website: link

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

Θετικά

  • Βελτιώσεις παντού σε σχέση με τον πρώτο τίτλο
  • Έξυπνα σχεδιασμένα επίπεδα
  • Παρέχει δίκαια πρόκληση, χωρίς να κουράζει
  • Ο μηχανισμός της μηχανής ταίριαξε άψογα
  • Δυνατό art direction και ταιριαστή μουσική
Διαβάστε επίσης:  Epic Games Store: Αποκαλύφθηκε ο επόμενος δωρεάν τίτλος

Αρνητικά

  • Απογοητευτικά αδύναμο story και χαρακτήρες
  • Ορισμένα bugs και προβληματα με το performance
  • Έντονο motion blur που δεν απενεργοποιείται

Βαθμολογία

8
Πολύ καλό
Δείτε το νέο VG24 Podcast:

Αφήστε σχόλιο

* Με τη συμπλήρωση των στοιχείων, αποδέχεστε την αποθήκευση και τη διαχείριση των πληροφοριών σας από την ιστοσελίδα.

Thanks for submitting your comment!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ