Το Destiny 2 αποτελεί ένα από τα πιο φορμαρισμένα multiplayer βιντεοπαιχνίδια αυτήν τη στιγμή, αλλά δεν είναι ιδιαίτερα φιλικό προς τους νέους παίκτες.
Όπως έχουμε προαναφέρει, ο multiplayer τίτλος της Bungie βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση αυτήν τη στιγμή. Μετά από σχεδόν 8 χρόνια πορείας, το franchise εξακολουθεί να βελτιώνεται και να προσφέρει εκπλήξεις, όμως η πραγματική αχίλλειος πτέρνα του είναι μια: για τους παίκτες που επιθυμούν να εισέλθουν στον κόσμο του, το Destiny 2 δεν είναι ιδιαίτερα φιλικό. Πάμε να δούμε το γιατί.
Τόσα δίνω, πόσα θες;
Το Destiny 2 κυκλοφόρησε το 2017 και στην αρχή το πλάνο ήταν ξεκάθαρο: πληρώνεις όσο είναι να πληρώσεις και παίρνεις το βασικό παιχνίδι. Αν θες δίνεις κάτι έξτρα και παίρνεις τα δύο πρώτα expansions. Απλό. Έπειτα ήρθε το Xbox Game Pass, που έδινε το βασικό παιχνίδι και κάποια expansions δωρεάν, ενώ ύστερα έδινε όλα τα expansions δωρεάν. Και μην ξεχνάμε το free-to-play που επέτρεπε στους ενδιαφερόμενους να παίξουν το Year One περιεχόμενο δωρεάν. Το μπέρδεμα δεν σταματάει εκεί όμως. Λίγο πριν την άφιξη του Witch Queen, η Bungie “άνοιξε” το story του Forsaken expansion για όλους. Αυτό ήταν το περιεχόμενο του Year 2. Και κάπου ανάμεσα σε όλα αυτά, γεννήθηκαν διάφοροι προβληματισμοί της μορφής: “γιατί πληρώσαμε για αυτό και οι άλλοι το πήραν δωρεάν;” ή “γιατί να πληρώσουμε για κάτι που θα δοθεί δωρεάν;“. Δράμα και γκρίνια, η οποία δεν είναι τελείως αβάσιμη, αλλά δεν είναι και μονοδιάστατη. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το playerbase έχει αυξηθεί, οπότε παρά τα παράπονα και το μπλέξιμο, μάλλον η Bungie έχει πετύχει τον σκοπό της, ασχέτως αν κάποιος χρειάζεται οδηγό για να καταλάβει πού τον συμφέρει να παίξει, τι πρέπει να αγοράσει και ούτω καθεξής.
Content vaulting: “Αυτό τώρα γιατί φεύγει; Δεν το πλήρωσα;“
Η χρυσή εποχή του Destiny 2 συνοδεύεται από ένα μεγάλο ελάττωμα: το περίφημο content vaulting. Εν ολίγοις και σύμφωνα με τα λεγόμενα της Bungie, για να μπορέσει το παιχνίδι να συνεχίσει να εξελίσσεται, χωρίς όμως να τρώει άπειρο χώρο στις κονσόλες και τους υπολογιστές μας, ανά διαστήματα θα αποχωρεί ένα κομμάτι περιεχομένου (πλανήτες, δραστηριότητες κλπ.) το οποίο δεν χάνεται για πάντα μεν, αλλά δεν ξέρουμε και πότε θα επιστρέψει δε. Μια μεγάλη μερίδα παικτών, ασχέτως αν είχε ξοδέψει ποτέ της λεφτά για να παίξει Destiny, εξοργίστηκε. “Δεν το πλήρωσα; Γιατί το αφαιρείς; Με ποιο δικαίωμα;“. Όμως, ας αφήσουμε στην άκρη τη γενική μερίδα και ας δούμε το πρόβλημα με τους νέους παίκτες.
Υπήρξαν κάποιοι -και δεν ήταν λίγοι- που αποφάσισαν να πληρώσουν για τα expansions λίγο πριν ανακοινωθεί το vaulting. Έτσι, έμαθαν ότι μέσα σε λίγους μήνες το περιεχόμενο για το οποίο είχαν πληρώσει θα μπει… στο θησαυροφυλάκιο. Καθόλου όμορφο και αναμενόμενα πολλοί ένιωσαν κορόιδα, ειδικά αυτοί που ήξεραν ότι δεν θα προλάβουν να δουν όλο το περιεχόμενο για το οποίο ξόδεψαν χρήματα.
Content vaulting: “Εγώ τώρα πώς θα καταλάβω τι γίνεται;“
Το vaulting δημιούργησε και ένα δεύτερο, ίσως πολύ πιο σοβαρό πρόβλημα: είναι πολύ δύσκολο να ακολουθήσεις το σενάριο πλέον. Γιατί δεν έφυγαν μόνο οι πλανήτες και οι δραστηριότητες, αλλά μας χαιρέτησαν και τα story missions που λάμβαναν χώρα εκεί. Αυτήν τη στιγμή που μιλάμε (γράφω και διαβάζετε τέλος πάντων) από το Destiny 2 λείπει το campaign του βασικού παιχνιδιού, των expansions του Curse of Osiris και Warmind, όπως και του Forsaken. Κάποιος που θα ξεκινήσει τώρα το παιχνίδι δεν θα ξέρει τι του γίνεται και όχι μόνο αυτό, δεν έχει και τη δυνατότητα να μάθει γιατί οι αποστολές δεν είναι πλέον εκεί. Είναι σαν να σε βάζουν να δεις μια ταινία από τη μέση αναγκαστικά και να μην είναι πρόθυμοι να σου πουν τι έγινε πριν. “Καλή τύχη, γλυκιά μου αγάπη“, είναι η φάση.
Πώς μπορείτε να μάθετε για τα προηγούμενα γεγονότα; Από το YouTube. Εκτός αν σας αρέσει να μαντεύετε μέσα από τα συμφραζόμενα (και τον διάλογο της Hawthorne, που έχει μείνει ίδιος από την πρώτη χρονιά – ποιος τη χ*ζει αυτήν τώρα…). Είναι κάτι τελείως διαφορετικό το να μην έχεις παίξει το πρώτο παιχνίδι και να έχεις σεναριακά κενά, από το να απουσιάζει ένα βασικό μέρος του ίδιου του sequel.
Και μετά το χάος…
Για να είμαι ειλικρινής, η επόμενη πτυχή δεν είναι αποκλειστικά πρόβλημα του Destiny 2. Κάθε παιχνίδι που ενστερνίζεται το μοντέλο “Games as a Service” κάποια στιγμή θεριεύει τόσο που γίνεται αναγκαστικά περίπλοκο. Πέντε χιλιάδες μηχανισμοί και οχτώ χιλιάδες όπλα, τριακόσιες αποστολές και εκατομμύρια objectives (τα νούμερα είναι τυχαία) που μαζεύονται με το πέρασμα του χρόνου και δημιουργούν έναν λαβύρινθο που σου παίρνει ώρες των ωρών για να κατανοήσεις και τελικά να διασχίσεις με επιτυχία. Εντάξει, αναμενόμενο, και μάλιστα το Destiny θεωρείται και σχετικά φιλικό σε αυτόν τον τομέα, αλλά σίγουρα χρειάζεται και πολλή προθυμία, καθώς και υπομονή για να τα βγάλει πέρα κάποιος. Σίγουρα, βοηθά και η ύπαρξη τυχόν φίλων που ασχολούνται με το παιχνίδι, εφόσον είναι πρόθυμοι να αναλάβουν ρόλο καθοδηγητή, αλλά μην προσποιούμαστε ότι δεν τα έχουν παρατηρήσει πολλά υποψήφια “new lights” -έτσι λέγονται οι νέοι παίκτες/guardians- επειδή πελάγωσαν.
Και, τελικά, αφού φέραμε τα αφιερώματά μας για το Destiny στα ίσα, με τα καλά και τα κακά, τι απομένει; Τίποτα, ό,τι σας φωτίσει το μυαλό σας και ο… Traveler. (Ο Traveler είναι η φωτεινή μπάλα στα εξώφυλλα του παιχνιδιού. Όχι, δεν είναι πλανήτης. Όχι, δεν είναι το φεγγάρι. Είναι μια οντότητα φωτός και- τέλος πάντων, μεγάλη ιστορία.)