O Κράτος και ο Ατρέας επιστρέφουν στο God of War Ragnarök, δυο χρόνια μετά τη κυκλοφορία του πρώτου παιχνιδιού στους υπολογιστές.
Το 2022 οι απανταχού PC gamers είχαμε τη δυνατότητα να χειριστούμε για πρώτη φορά τον Έλληνα Θεό του Πολέμου, Κράτο. Τα παιχνίδια God of War, ιδιαίτερα γνωστά και αγαπητά στην κοινότητα του PlayStation, πλέον αριθμούν δυο κυκλοφορίες και στους υπολογιστές. Με το God of War Ragnarök να συνεχίζει την ιστορία του πρώτου τίτλου, η Jetpack Interactive μαζί με τη Santa Monica μας παρέδωσαν ένα ακόμα εξαιρετικό port, που φέρει τη σφραγίδα των PlayStation Studios.
God of War Ragnarök – O Ατρέας στην εφηβεία
Το God of War Ragnarök διαδραματίζεται τρία χρόνια μετά το τέλος του πρώτου τίτλου και από τις πρώτες σκηνές καταλαβαίνουμε ότι ο Ατρέας θα έχει μεγαλύτερο και πιο αναβαθμισμένο ρόλο στο παιχνίδι. Έχει εμφανώς μεγαλώσει, αντιμιλάει στον πατέρα του και κρατάει μυστικά. Αυτό που δεν έχει αλλάξει όμως, είναι η βλοσυρότητα του Κράτου, ο οποίος προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ του να είναι σωστός πατέρας και του να κάνει το γιό του σωστό πολεμιστή, ώστε να μην πεθάνει.
Μετά τα γεγονότα του God of War, ο Κράτος με τον Ατρέα έρχονται αντιμέτωποι με ακόμα περισσότερους θεούς, όπως τον Thor και τον ίδιο τον Odin, οι οποίοι τους προτείνουν ανακωχή. Ο Κράτος δεν δέχεται και έτσι ξεκινάει το ταξίδι τους, ώστε να αποφύγουν τους θεούς και να εξερευνήσουν παράλληλα τις προφητείες που έχει ανακαλύψει ο Ατρέας.
Όσον αφορά το σενάριο, δεν θα λέγαμε ότι στέκεται το ίδιο καλά όπως το πρώτο παιχνίδι. Σε εκείνο, υπήρχε ένα σκοπός από την αρχή, οι παίκτες γνώριζαν τον Ατρέα και είδαν τη σχέση μεταξύ του πατέρα και του γιου να αναπτύσσεται σε ένα πρώιμο στάδιο. Στο Ragnarök όμως ο Ατρέας φέρεται σαν κακομαθημένος έφηβος, το σκάει για να κάνει τα δικά του, ο Κράτος τον ψάχνει μέχρι να γυρίσει πίσω με την ουρά στα σκέλια και να ζητήσει βοήθεια από τον πατέρα του. Ο σκοπός του νέου ταξιδιού δεν είναι ξεκάθαρος από την αρχή, ούτε καν από τις πρώτες ώρες, απλά το παιχνίδι ξεκινάει και λένε “πάμε και βλέπουμε”. Αυτό συμβαίνει σε όλο το παιχνίδι, εκτός ίσως από το τέλος που γίνεται αρκετά ενδιαφέρον.
Συνολικά με κάμποσο ψάξιμο, το να δούμε τους τίτλους τέλους μας πήρε 32 ώρες, ενώ αν επιλέξετε να ασχοληθείτε με το απείρως περισσότερο περιεχόμενο από το πρώτο παιχνίδι, μπορεί να φτάσετε και τις 50 ώρες. Μαζί με το δωρεάν DLC, Valhalla, που προστέθηκε το τελευταίο διάστημα, το God of War Ragnarök προσφέρει ένα πακέτο με πάνω από 100 ώρες παιχνιδιού.
Remember the Spartan Ways…
…έλεγε ένα achievement του παιχνιδιού όταν πήραμε ένα νέο όπλο και αυτό πρακτικά είναι ένα από τα λίγα πράγματα που έχουν προστεθεί στο gameplay του sequel. Όσοι έχετε παίξει τον πρώτο τίτλο, θα νιώσετε ότι παίζετε το ίδιο παιχνίδι, άντε ένα DLC. Αυτό συμβαίνει γιατί το God of War Ragnarök μοιάζει σε αρκετά σημεία με τον προκάτοχο του. Έχει όμως αρκετές αλλαγές.
Ο Κράτος κραδαίνει το τσεκούρι του, αλλά και τις λεπίδες του, πλέον από την αρχή του παιχνιδιού, ενώ ο Ατρέας το πιστό του τόξο. Οι αλλαγές όμως είναι ότι πλέον μπορείτε να χειριστείτε τον Ατρέα μόνο του στις αποστολές που το σκάει από τον πατέρα του και έτσι το gameplay αλλάζει αρκετά, αφού προσφέρει range επιθέσεις και μαγεία. Παράλληλα το αντίστοιχο “rage mode” του είναι αρκετά διαφορετικό ώστε να προσφέρει κι έναν τόνο αλλαγής στο gameplay.
Όταν όμως θα λείπει ο Ατρέας, ο Κράτος δεν θα μένει μόνος του αφού θα βρει διαφορετική… παρέα. Βέβαια οι δυνάμεις των συνοδών του Κράτου είναι παρόμοιες οπότε στις μάχες και στα puzzles δεν αλλάζουν πολλά. Κατά τα άλλα, το παιχνίδι προσφέρει ένα σωρό νέες δυνάμεις, πανοπλίες και όπλα για τους χαρακτήρες μας, που αλλάζουν επαρκώς το gameplay και χρησιμοποιούνται με διαφορετικό τρόπο σε puzzles.
Τέλος υπάρχουν διάφορες υπο-αποστολές (favors) και μυστικά να ξεκλειδώσετε, ειδικά προς το τέλος που θα έχετε πάρει όλες τις δυνάμεις σας, οπότε μην βιαστείτε να προχωρήσετε. Θα ανακαλύψετε αρκετά puzzles και θα έρθετε αντιμέτωποι με bosses τα οποία αξίζουν το χρόνο σας.
Ο δρόμος προς τη Βαλχάλα είναι… δωρεάν
Όσοι όμως έχετε βαρεθεί το κλασσικό πλέον gameplay του God of War, το δωρεάν DLC Valhalla προσφέρει στο παιχνίδι μια νέα νότα, αυτή του roguelite. Εκεί ο Κράτος δοκιμάζεται σε διάφορα trials, τα οποία δημιουργούνται τυχαία και πριν από κάθε challenge διαλέγει relic, ασπίδα και τη λειτουργία του rage ability του. Μετά από κάθε challenge ο παίκτης διαλέγει τι upgrades τα οποία κρατάνε για όλο το trial και άλλα που ξεκλειδώνονται για πάντα. Αν πεθάνετε, το trial ξεκινάει από την αρχή. Παράλληλα το Valhalla επαναφέρει εχθρούς από την Ελλάδα, όπως τους κύκλωπες και του μινώταυρους. Γενικά αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για όσους ήθελαν παραπάνω God of War, απλά λίγο διαφορετικό και δίνει ένα εξαιρετικό κλείσιμο για την ιστορία του Κράτου.
Οπτικοακουστικό υπερθέαμα
Όπως όλα τα τελευταία ports από τα παιχνίδια PlayStation σε PC, έτσι και το God of War Ragnarök προσφέρει κορυφαίο οπτικοακουστικό αποτέλεσμα, χωρίς να χρειάζεται μηχάνημα “τέρας”. Παράλληλα, προσφέρει όλες τις νέες τεχνολογίες γραφικών, όπως DLSS3, ενώ η υποστήριξη σε ultra wide-screen οθόνες το κάνει ακόμα πιο απολαυστικό.
Η ελληνική μεταγλώττιση βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο και ήταν για μια ακόμη φορά η επιλογή μας, όπως και στο πρώτο παιχνίδι. Ο Δημήτρης Χαβρές δίνει ρέστα ως Κράτος, ενώ και οι υπόλοιποι Έλληνες ηθοποιοί δεν υστερούν.
Συνοπτικά, το God of War Ragnarök προσφέρει μια φαντασμαγορική εμπειρία, αντάξια του προκατόχου του σε όλα τα επίπεδα εκτός ίσως από το σενάριο. Όσοι έχετε παίξει το παιχνίδι στο PlayStation 5, μπορείτε να προσπεράσετε. Όσοι όμως δεν διαθέτετε την κονσόλα της Sony, αλλά ένα ικανό PC, τότε σας εγγυόμαστε ότι το Ragnarök θα σας προσφέρει τουλάχιστον 100 ώρες αγνού και διασκεδαστικού ξύλου, κατευθείαν από την Σπάρτη.
Δοκιμάστηκε σε: PC
Εταιρεία Ανάπτυξης: Santa Monica Studio/Jetpack Interactive
Εκδότρια Εταιρεία: PlayStation Publishing
Είδος: Action-Adventure
Ηλικίες: 16+
Ημ/νία Κυκλοφορίας: 19 Σεπτεμβρίου 2024
Official website: link
Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.