Gran Turismo 7 – Preview (Hands Off)

Πλήρες, εντυπωσιακό, ανανεωμένο

Σε κλειστό media briefing της Sony, είχαμε την ευκαιρία να δούμε το Gran Turismo 7, το οποίο δείχνει ήδη εξαιρετικό.

Η κυκλοφορία του έβδομου -ή του όγδοου, ανάλογα με το ποιον θα ρωτήσεις- Gran Turismo πλησιάζει πλέον. Μετά από πολλά χρόνια απουσίας της διάσημης και πολύ δημοφιλούς σειράς των Sony και Polyphony Digital –το GT Sport, ο πιο πρόσφατος τίτλος του φραντσάιζ, ήρθε το 2017- επιστρέφει με το Gran Turismo 7, με μία κυκλοφορεί που συνοδεύεται από σημαντικά χαρακτηριστικά. Ο πρώτος τίτλος Gran Turismo εδώ και τόσα χρόνια είναι και ο πρώτος που κυκλοφορεί στο PlayStation 5. Στην προηγούμενη γενιά κονσολών είδαμε μόνο το GT Sport, μια αδύναμη προσθήκη στην εμβληματική σειρά, κατά γενική ομολογία -βέβαια, η λέξη «αδύναμη» είναι σχετική. Το πρώτο Gran Turismo στο PlayStation 5, λοιπόν, το πρώτο που κυκλοφορεί ταυτόχρονα σε δύο κονσόλες, αλλά, κατά μία έννοια, και το πρώτο που έρχεται στο PlayStation 4, αν δεν συμπεριλάβουμε το Sport στη λίστα των κυκλοφοριών. Αν δεν το συμπεριλάβουμε, λοιπόν, για να βρούμε τίτλο της σειράς πρέπει να ανατρέξουμε στο 2013, όταν κυκλοφόρησε το Gran Turismo 6, που ήταν το δεύτερο παιχνίδι του φραντσάιζ για το PS3. Και το PS2, δύο Gran Turismo είχε. Και το πρώτο PlayStation, το ίδιο, αν μιλάμε για τις βασικές κυκλοφορίες.
Gran Turismo 7 cars

Εικόνα: Polyphony Digital / Sony Interactive Entertainment

Ωστόσο, το Gran Turismo 7 έρχεται με άλλο αέρα. Γεμάτος αυτοπεποίθηση και υπολογίζοντας όλες τις σύγχρονες τάσεις του χώρου, ο νέος τίτλος της Polyphony φαίνεται πως έρχεται για να μείνει. Όσο περιμένετε μέχρι τις 4 Μαρτίου για να αποκτήσετε το πολυαναμενόμενο παιχνίδι racing, μπορείτε να διαβάσετε τις πρώτες εντυπώσεις μας από ένα κλειστό media briefing της Sony, στο οποίο είχαμε πρόσβαση, και το οποίο, μαζί με ένα Q&A session που ακολούθησε, μας έδωσαν τη δυνατότητα να σχηματίσουμε μια πρώτη άποψη, ή έστω μια δεύτερη, ενδιάμεση από εκείνη που διαμόρφωσαν τα πρόσφατα trailer και από την τελική, αυτήν της κυκλοφορίας του Μαρτίου. Και, ευτυχώς, η πρώτη άποψη ήταν θετική, καθώς τα trailers έδειξαν τον εξαιρετικό οπτικοακουστικό τομέα του παιχνιδιού, αλλά, ευτυχέστερα, η δεύτερη άποψη είναι, εκτός από πιο πλήρης, και ακόμα πιο θερμή. Το Gran Turismo 7 έχει όλα τα φόντα. Είναι ένας τίτλος που έρχεται για να ικανοποιήσει όλους τους fans του είδους, να φέρει νέους σε αυτό, και να κρατήσει την προσοχή όλων αμείωτη για πολύ καιρό.
Βλέπετε, το Gran Turismo 7 απομακρύνεται από τον ορισμό “racing sim” και συστήνεται ως “Car Life Simulator”. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι το gameplay θα πάρει απόσταση από τον πυρήνα της σειράς, που είναι η οδήγηση. Αντίθετα μάλιστα, το έβδομο παιχνίδι της σειράς φαίνεται πως σκοπεύει να αντιμετωπίσει την οδήγηση ως μέρος ενός συνόλου, μιας «κουλτούρας», ενός τρόπου ζωής. Στο Gran Turismo 7 θα συλλέξετε γρήγορα αμάξια, θα τα οδηγήσετε σε εντυπωσιακές πίστες, θα «πειράξετε» τα οχήματά σας στο γκαράζ ακούγοντας λάουντζ μουσική, θα αλληλεπιδράσετε με άλλον κόσμο, στον κόσμο που έχει στήσει η Polyphony σε always online πλαίσιο. Ο κόσμος παρουσιάζεται μέσω του World Map, με κλασικές επιλογές, όπως τα τρόπαια και οι διαφόρων ειδών προκλήσεις. Είναι ένας κόσμος γεμάτος αγάπη για το παρελθόν της σειράς αλλά και για το racing γενικότερα, γεμάτος επίσης με πρωταθλήματα σε πληθώρα διαφορετικών τοποθεσιών –κάθε μία με μια ποικιλία δραστηριότήτων-, άλλες γνωστές στους λάτρεις του είδους και πραγματικές, άλλες φανταστικές, στημένες για το GT7.
Βέβαια, ως σύγχρονο παιχνίδι racing, το έβδομο Gran Turismo θα περιλαμβάνει δυναμικό σύστημα εναλλαγής των καιρικών φαινομένων αλλά και της ώρας, στοιχεία που επηρεάζουν και τη συμπεριφορά των οχημάτων στην οδήγηση. Αλλιώς τρέχει ένα αυτοκίνητο σε στεγνό έδαφος, αλλιώς σε λακούβες γεμάτες με νερό. Η δυναμικότητα μάλιστα σημαίνει ότι θα βλέπετε τις αλλαγές στην κατάσταση του περιβάλλοντος να συμβαίνουν σε πραγματικό χρόνο: τη μία στιγμή ξεκινά η βροχή, στη συνέχεια το έδαφος βρέχεται, μετά η βροχή σταματά και το βλέπουμε να στεγνώνει. Οι συμπεριφορές των οχημάτων στοχεύουν σε ρεαλιστική αναπαράσταση των φαινομένων, που θα μεταφράζεται φυσικά και στον χειρισμό.
Gran Turismo 7 car

Εικόνα: Polyphony Digital / Sony Interactive Entertainment

Συμβαδίζοντας με τις επιταγές της εποχής, η Polyphony έχει αναβαθμίσει την ΑΙ των αντιπάλων, ώστε να προσφέρεται ιδανική πρόκληση, η οποία θα λαμβάνει υπόψη της επιδόσης και το στιλ παιξίματος του παίκτη. Επίσης, τα αυτοκίνητα, που είναι πολλά σε αριθμό (400 στην κυκλοφορία του τίτλου), θα έχουν ξεχωριστά χαρακτηριστικά και θα συμπεριφέρονται διαφορετικά ανάλογα με εκείνα. Αναμενόμενα, ο νέος τίτλος θα εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες του PlayStation 5, εκείνες του hardware αλλά και τις πιο ξεχωριστές, όπως το χειριστήριο, το DualSense, αλλά και τον τρισδιάστατο ήχο που μπορεί να δώσει η κονσόλα. Το χειριστήριο για άλλη μια φορά κάνει θαύματα και ανεβάζει πολλά επίπεδα την εμπειρία, αφού η απτική ανάδραση έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει την αίσθηση της μηχανής και των τροχών στα χέρια μας, δίνοντας μάλιστα και σημαντικές πληροφορίες για το gameplay, τον περιβάλλοντα χώρο και την κατάσταση του οχήματος που οδηγούμε.
Το Gran Turismo 7 δείχνει σίγουρα εντυπωσιακό, αν και από το briefing δεν έγινε εντελώς σαφές το πώς ακριβώς θα παίζει. Υπάρχει ένα mode που στοχεύει σε 60 καρέ το δευτερόλεπτο και ένα που αξιοποιεί την τεχνολογία ray-tracing σε σημεία στα οποία δεν απαιτούνται γρήγορες αντιδράσεις, άρα σε «εικαστικά» modes, όπως είναι το photo mode ή τα replays, πιθανότατα. Βέβαια, αν η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιείται μόνο σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν είναι ξεκάθαρο το γιατί πρέπει να υπάρχει ξεχωριστό mode για το performance. Όπως και να ‘χει, σίγουρα υπάρχει mode που τρέχει στα 60 fps και τα δείγματα που πήραμε από το media briefing είναι εκθαμβωτικά, πιο ρεαλιστικά από ποτέ σε κάθε τους λεπτομέρεια, ενώ οι χρόνοι του loading είναι σχεδόν αμελητέοι -κάτι πολύ σημαντικό για παιχνίδια racing, που λειτουργούν με lobbies και απαιτούν εναλλαγές σε modes. Θα δείτε εξαιρετικά λεπτομερή μοντέλα οχημάτων, ρεαλιστικά και καθαρά textures στο περιβάλλον και φωτισμούς-αντανακλάσεις που κλέβουν την παράσταση. Στο ίδιο επίπεδο και ο ήχος, ένας σημαντικός τομέας για παιχνίδια του είδους, που εκμεταλλεύεται το 3D Audio του PS5 για να βοηθήσει στο στήσιμο ενός χώρου που δίνει την εντύπωση υπαρκτής πίστας αγώνων, καθώς ο ήχος αναπηδά σε επιφάνειες ενώ παράλληλα τα οχήματα «μουγκρίζουν» με ξεχωριστό τρόπο, μοναδικό για κάθε τύπο τους. Η μουσική ακολουθεί και παίζει τη δική της σημασία, με εκατοντάδες τραγούδια για κάθε γούστο, αλλά και με ένα ξεχωριστό mode, το “Music Rally”, στο οποίο παίζουμε παράλληλα με τον ρυθμό.
Gran Turismo 7 car

Εικόνα: Polyphony Digital / Sony Interactive Entertainment

Το always online έρχεται να δέσει με την μακροπρόθεσμη προσέγγιση που ακολουθεί η εταιρεία για το Gran Turismo 7, καθώς θα προστίθεται νέο περιεχόμενο ανά διαστήματα ώστε να διατηρείται το ενδιαφέρον των παικτών, με νέες προκλήσεις, πρωταθλήματα, οχήματα και δραστηριότητες. Είναι μια προσέγγιση που ταιριάζει πολύ σε ένα τέτοιο παιχνίδι, αφού ένας τίτλος τέτοιου βεληνεκούς σε αυτό το είδος μπορεί να διατηρήσει το playerbase για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ειδικά αν προκύπτει νέο περιεχόμενο κατά καιρούς, αλλά και αν εμφανίζονται στοιχεία, προσθήκες και αλλαγές που επιθυμούν οι fans. Η ανάγκη, πάντως, για νέο περιεχόμενο, δεν σημαίνει ότι στην αρχική του μορφή ο τίτλος θα έχει έλλειψη. Ξεκινώντας από τη «βάση» μας, που ονομάζεται “Café”, στο Gran Turismo 7 μπορούμε να λάβουμε μέρος σε πολλά διαφορετικά modes. Φαίνεται ότι γίνεται προσπάθεια για την ομαλή ένταξη των νεοφερμένων στη σειρά ή και στο είδος, με πολλών ειδών πληροφορίες που έχουν ως στόχο τη βοήθεια στην εκμάθηση των παικτών αλλά και την παρουσίαση της κουλτούρας της οδήγησης με τρόπο ελκυστικό, για να την αγαπήσει όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος. Ακόμα, υπάρχει αρκετή καθοδήγηση, με αποστολές και στόχους που στήνουν μια ροή, έναν «μπούσουλα», ώστε να έχουμε πάντα κάτι να κάνουμε, αλλά και να μπορούμε να κατηγοριοποιήσουμε τις δραστηριότητες και τον ρυθμό ολοκλήρωσής τους. Βέβαια, υπάρχει campaign, αλλά η ολοκλήρωσή του δεν φέρνει το τέλος του παιχνιδιού, αφού το περιεχόμενό του μπορεί να σας κρατήσει για δεκάδες ώρες έπειτα από τον «τερματισμό».
Gran Turismo 7 cars

Εικόνα: Polyphony Digital / Sony Interactive Entertainment

Όσο δεν αράζετε στη βάση σας και δεν τρέχετε σε αγώνες, θα αγοράζετε οχήματα και θα τα «πειράζετε» μέσω του customization, που είναι κι αυτό με τη σειρά του βασικό κομμάτι των τίτλων του είδους, και στο GT7 δεν αναμένεται να μας απογοητεύσει, αφού φαίνεται ότι θα δούμε εκτενείς και πολυάριθμες επιλογές στο εξωτερικό αλλά και το εσωτερικό μέρος των οχημάτων, με αλλαγές στο μηχανικό κομμάτι, κάθε μία με τα δικά τις χαρακτηριστικά που αλλάζουν τη συμπεριφορά και την απόδοση, αλλά και στη διακόσμηση, με αυτοκόλλητα, σχέδια και κάθε λογής εικαστικές παρεμβάσεις, τις οποίες μετά θα μπορούμε να κρατήσουμε σε φωτογραφίες ή να τις μοιραστούμε με τους φίλους μας. Εκτός από το sharing, θα υπάρχουν και τα κλασικά κομμάτια του multiplayer, φυσικά, ενώ θα μπορούμε να θυμηθούμε και τα παλιά παίζοντας μέσω του split-screen για δύο παίκτες, από τον ίδιο καναπέ. Φαίνεται ήδη, λοιπόν, ότι το νέο Gran Turismo έχει όλα τα φόντα να αποδειχτεί «μεγαθήριο», να φέρει κοντά του παλιούς fans και να δημιουργήσει νέους, τους οποίους θα διασκεδάσει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Ένα παιχνίδι φτιαγμένο με βάση τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις, αλλά και την αγάπη για το racing και για την κουλτούρα της οδήγησης, ένα “Car Life Simulator”, ένας εξομοιωτής που απευθύνεται σε όλους, έμπειρους, αρχάριους, λάτρεις του είδους και μη.

Gran Turismo 7

Διαθέσιμο‌ ‌σε:‌ PS4 / PS5
Εταιρεία‌ ‌Ανάπτυξης:‌ Polyphony Digital
Εκδότρια‌ ‌Εταιρεία:‌ Sony Interactive Entertainment
Διανομή: Sony Hellas
Είδος:‌ Racing
Ηλικίες:‌ 3+‌
Ημ/νία‌ ‌Κυκλοφορίας:‌ 4 Μαρτίου 2022

Διαβάστε επίσης:  God of War Ragnarök - Preview

Αφήστε σχόλιο

* Με τη συμπλήρωση των στοιχείων, αποδέχεστε την αποθήκευση και τη διαχείριση των πληροφοριών σας από την ιστοσελίδα.

Thanks for submitting your comment!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ