Grand Theft Auto V – Next Gen Review

Ελένη Δρίβα

Το Grand Theft Auto V επανακυκλοφορεί στην καλύτερη του έκδοση έως τώρα.

Υπάρχουν πολλά παιχνίδια που θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε εμπορικές επιτυχίες, όμως όσα και αν αναφέρουμε κανένα δεν αγγίζει την αξιοζήλευτη πορεία του Grand Theft Auto V σε αυτόν τον τομέα. Πρόκειται για ένα πραγματικό φαινόμενο που όμοιό του δεν υπάρχει. Το νεότερο κεφάλαιο του πασίγνωστου franchise -το οποίο πια δεν είναι και τόσο νέο- έχει καταφέρει να σημειώσει εκατομμύρια πωλήσεις (ξεπερνώντας τα 160.000.000) τα τελευταία 8+ χρόνια και έχει παραμείνει στο τοπ 10 των πωλήσεων για ένα μεγάλο μέρος αυτής της περιόδου. Έχει κατορθώσει, δηλαδή, κάτι το άκρως αξιοθαύμαστο. Είναι να απορείς για πόσο ακόμα θα μπορούσε να συνεχίσει αυτό το σερί ή πόσα άτομα έχουν αγοράσει πάνω από μια φορά τον συγκεκριμένο τίτλο και ποιοι συνεχίζουν να το αγοράζουν σε τέτοιο βαθμό που το κάνουν να κοντράρεται με νέες κυκλοφορίες στα charts. Ο μόνος πιθανός αντικαταστάτης του φέρεται να είναι το Grand Theft Auto VI… όταν επιτέλους βγει.

gta-1
Η Rockstar Games, βέβαια, δεν έχει κανέναν ενδοιασμό όσον αφορά στις επανακυκλοφορίες του Grand Theft Auto V και με κάθε νέα γενιά κονσολών βλέπουμε και μια νέα έκδοση του παιχνιδιού, που συνεχίζει να “ταΐζει” το ρεκόρ που σημειώνει στα charts πωλήσεων. Αναμενόμενα, λοιπόν, το “ιερό τέρας” της εταιρείας έρχεται εκ νέου στην επιφάνεια και το 2022, όχι ότι είχε βυθιστεί και ποτέ. Αυτή τη φορά, η περιοχή του Los Santos επιστρέφει βελτιωμένη για τα PlayStation 5 και Xbox Series X/S, με βελτιώσεις που το κοινό περίμενε χρόνια και μέχρι πρότινος μπορούσε να δει μόνο στο PC, έως έναν βαθμό.

Γιατί να ασχοληθείτε με αυτήν τη νέα έκδοση του Grand Theft Auto V; Η απάντηση κρύβεται πίσω από τις βελτιώσεις που φέρνει, αλλά ας δούμε τι παραμένει ίδιο για αρχή. Πρώτον και κυριότερον, όλη η βασική δομή. Δηλαδή, από το σενάριο μέχρι το gameplay και το περιεχόμενο που προσφέρεται. Οι πρωταγωνιστές μας παραμένουν ίδιοι (Michael, Trevor και Franklin) και απαράλλαχτοι, η εμπλοκή τους με κάθε λογής παράνομη δραστηριότητα επίσης και το Los Santos συνεχίζει να αποτελεί μια άκρως αλλόκοτη και εξωφρενική παιδική χαρά, γεμάτη με εκρήξεις και τολμηρό χιούμορ. Κλασικά πράγματα για τη Rockstar Games και διαχρονικά θα έλεγε κανείς, μιας και η καυστική σάτιρά της βρίσκει ακόμα τον στόχο της μέσα στην εσκεμμένη υπερβολή της.


Έπειτα, όλα τα διαθέσιμα οχήματα και όπλα παραμένουν ως είχαν, όπως και οι αποστολές και οι δευτερεύουσες δραστηριότητες. Σε περίπτωση που είστε αυτός ο ένας που δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με το παιχνίδι στο παρελθόν, να διευκρινίσουμε πως όλα αυτά ισούνται με δεκάδες ώρες περιεχομένου και πραγματικά εκατοντάδες αν επενδύσετε στο online mode του τίτλου.

Τι αλλάζει τότε, αφού όσα προαναφέραμε μάλλον ήταν αυτονόητο ότι δεν θα είχαν υποστεί κάποια αλλαγή; Με λίγα λόγια, όλα είναι πιο όμορφα. Κυριολεκτικά. Η νέα έκδοση του Grand Theft Auto V είναι ξεκάθαρα η καλύτερη επιλογή, αφού οι τεχνικές βελτιώσεις κάνουν τη διαφορά. Λειτουργίες όπως αυτές των HDR και ray tracing δίνουν νέα ζωή στον κόσμο του παιχνιδιού, στα περιβάλλοντα, τα αντικείμενα και τους χαρακτήρες, βελτιώνοντας απλά, αλλά βασικά πράγματα, όπως τα χρώματα και τις σκιές.

Διαβάστε επίσης:  Redfall - Review

gta-6
Παράλληλα, αυτό λειτουργεί συνδυαστικά με τις νέες επιλογές όσον αφορά στην ανάλυση και στα frames per second. Η νέα έκδοση του παιχνιδιού προσφέρει τρία διαφορετικά modes για να επιλέξετε. Συγκεκριμένα, έχουμε το fidelity mode, που εστιάζει στην ανάλυση και το ray-tracing (το οποίο αφορά στον φωτισμό και στις σκιές του παιχνιδιού) και προσφέρει 4K ανάλυση στα 30 fps, το performance, που εστιάζει στα καρέ το δευτερόλεπτο, με 1440p και 60 fps και το performance RT, που αποτελεί μια μέση λύση και μάλλον την καλύτερη επιλογή, με επίσης 1440p ανάλυση στα 60 fps, αλλά κρατώντας τη λειτουργία του ray tracing. Ο λόγος που προτιμάμε το τρίτο mode είναι πως το fidelity έχει κάποια frame drops όταν συμβαίνουν πολλά πράγματα στην οθόνη, ειδικά όταν παίζετε στο multiplayer, ενώ υπάρχει μονίμως ένα μικρό input lag και το performance είναι ακριβώς το ίδιο με το performance RT (με διαφορετικές δυναμικές αναλύσεις), αλλά δεν έχει ray tracing.

Η νέα γενιά κονσολών επιτρέπει επίσης την επίτευξη ενός πολύ απλού, αλλά πολύ σημαντικού “στόχου” και αυτός είναι η μείωση του χρόνου φόρτωσης του παιχνιδιού. Οι τίτλοι της Rockstar Games ήταν ανέκαθεν “γενναιόδωροι” με τα loading screens και όταν λέμε “γενναιόδωροι” εννοούμε ότι μας… επέτρεπαν να θαυμάσουμε τις φωτογραφίες που τα συνόδευαν για αρκετή ώρα ή μας έδιναν την ευκαιρία να φτιάξουμε έναν καφέ μέχρι να μπούμε στον κόσμο τους, κάτι που δεν ισχύει πλέον. Αν θέλετε να φτιάξετε καφέ θα το κάνετε πριν κάνετε launch το app, γιατί πλέον το loading περιορίζεται περίπου στα 20 δεύτερα, ακόμα και όταν εναλλάσσεστε ανάμεσα στο single-player και το multiplayer (στις προηγούμενες κονσόλες μπορούσε να αγγίξει και το ένα λεπτό).

gta-3
Ας κάνουμε όμως μια παύση από τη γενική κουβέντα και ας εστιάσουμε στιγμιαία αποκλειστικά στο PlayStation 5, μιας και προσφέρει δύο έξτρα λειτουργίες χάρις στο χειριστήριό του και μια χάρις στο 3D audio. Αρχικά, το Grand Theft Auto V, στη νεότερη κονσόλα της Sony, αξιοποιεί τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του DualSense. Κάθε φορά που ρίχνετε με ένα όπλο, κάθε φορά που πατάτε το γκάζι ή απογειώνετε ένα αεροσκάφος, τα adaptive triggers αντιδρούν ανάλογα, μιμούμενα -ως έναν βαθμό- την αίσθηση που θα άφηνε κάθε μία από αυτές τις πράξεις. Παράλληλα, το haptic feedback έρχεται να ολοκληρώσει το πακέτο, προσαρμόζοντας τις δονήσεις ανάλογα με το όχημα που χειρίζεστε, το έδαφος που πατάτε, τα χτυπήματα που δέχεστε και την πλευρά από όπου προέρχονται, μεταξύ άλλων. Ομολογουμένως, το “ζωηρό” DualSense κάνει τη διαφορά, δίνοντας μια άλλη διάσταση στο παιχνίδι, κάτι στο οποίο συμβάλλει και το 3D audio βέβαια, μιας και εντείνει την αίσθηση του directional play.

Πέρα από όλες τις τεχνικές βελτιώσεις και προσθήκες, η Rockstar Games φρόντισε να κάνει κάποιες μικρές αναπροσαρμογές και στο “χρυσό παιδί της οικογένειας”, αυτό στο οποίο έχει ξεκάθαρα αδυναμία, δηλαδή το Grand Theft Auto Online. (σ.σ. Ας μην το αρνούμαστε είναι ο βασικός λόγος που το Grand Theft Auto V συνεχίζει να πουλάει σαν ζεστό ψωμάκι και το Red Dead Redemption Online δεν χαίρει της ίδιας αντιμετώπισης και φροντίδας.) Έτσι, η multiplayer παιδική χαρά του Los Santos είναι κάπως πιο φιλική πλέον, χάρις στα πιο εξυπηρετικά μενού, που σας επιτρέπουν να βλέπετε τις δημοφιλέστερες δραστηριότητες που υπάρχουν χωρίς να μπαίνετε σε lobby και στις προσθήκες όπως αυτή του career builder, το οποίο σας καλεί να επιλέξετε ανάμεσα σε τέσσερις καριέρες για να ξεκινήσετε το ταξίδι σας (biker, executive, gunrunner και night club owner). Βέβαια, το mode, σε γενικές γραμμές, παραμένει το ίδιο χαοτικό για τους νέους παίκτες και αυτή η σύγχυση διαρκεί αρκετές ώρες, ενώ δεν οφείλεται στις εκρήξεις και την ύπαρξη άλλων παικτών.

Διαβάστε επίσης:  The Lord of the Rings: Gollum - Review

gta-5
Πάντως, αν οι νέοι παίκτες καταφέρετε να “χαλιναγωγήσετε” το τέρας που λέγεται GTA Online, τότε αξίζει να αναφέρουμε πως στη συγκεκριμένη έκδοση συμπεριλαμβάνονται όλα τα updates που έχουν κυκλοφορήσει σχετικά με το εν λόγω mode (ξεπερνούν τα 40 πια), καθώς και μια σειρά από special jobs, με νέες αναβαθμίσεις για τα αυτοκίνητα. Αν πάλι ασχολείστε με το παιχνίδι εδώ και καιρό, η Rockstar Games σας δίνει τη δυνατότητα να μεταφέρετε την πρόοδό σας τόσο στο multiplayer, όσο και στο single-player, στη νεότερη κονσόλα μέσω του Rockstar Social.

Ποιο είναι το πρόβλημα με αυτή τη νέα έκδοση του Grand Theft Auto V; Εν μέρει, είναι άλλη μια επανακυκλοφορία ενός τίτλου που έχουμε χορτάσει και θα μπορούσαμε να ζήσουμε και χωρίς αυτή, ασχέτως αν διατίθεται σε μειωμένο κόστος. Έπειτα, η Rockstar Games αντιμετωπίζει ένα βασικό πρόβλημα σε όλα τα παιχνίδια της πια, κάτι που μια επανακυκλοφορία τονίζει ιδιαίτερα αυτήν τη στιγμή: το gameplay της έχει παραμείνει σε μια άλλη εποχή και αυτό δεν μπορούν να το κρύψουν το βελτιωμένο frame rate και η καλύτερη ανάλυση.

gta-4

Για αυτούς τους λίγους (ελάχιστους από ό,τι φαίνεται) που δεν έχουν παίξει το Grand Theft Auto V και περίμεναν την κατάλληλη στιγμή για να το κάνουν, αυτή η ώρα έχει πια φτάσει. Για τους υπόλοιπους, σίγουρα μιλάμε για την καλύτερη έκδοση του παιχνιδιού έως τώρα. Ένα παιχνίδι-σταθμός που κρατιέται ακόμα στο ύψος του, παρά τα ελαττώματά του που είναι αδύνατο πλέον να κρυφτούν όταν δεν αφορούν στον τεχνικό τομέα. Αξίζει να επισκεφθείτε εκ νέου το Los Santos; Αυτό εξαρτάται από εσάς. Πάντως, οι λειτουργίες του DualSense για το PlayStation 5 και οι γενικές βελτιώσεις σε όλες τις πλατφόρμες μπορούν να σας ξεγελάσουν πως πρόκειται για μια “φρέσκια” εμπειρία.

 

Λεπτομέρειες
Διαθέσιμο‌ ‌σε:‌ PS5, Xbox Series X|S
Δοκιμάστηκε‌ ‌σε:‌ PS5
Εταιρεία‌ ‌Ανάπτυξης:‌ Rockstar North
Εκδότρια‌ ‌Εταιρεία:‌ Rockstar Games
Είδος:‌ Action-adventure
Ηλικίες:‌ 18+‌
Ημ/νία‌ ‌Κυκλοφορίας:‌ 15 Μαρτίου 2022
Official website:‌ GTA-V

 

 

Θετικά

  • Τόσα χρόνια μετά και ακόμα παραμένει παιχνίδι-σταθμός
  • Η καλύτερη έκδοση του τίτλου
  • Οι τεχνικές βελτιώσεις
  • Οι προσθήκες στο multiplayer είναι χρήσιμες και φιλικές προς τους νέους παίκτες
  • Οι λειτουργίες του DualSense ταίριαξαν και αξιοποιήθηκαν εξαιρετικά

Αρνητικά

  • Το παρωχημένο gameplay
  • Το multiplayer παραμένει χαοτικό και όχι με τη διασκεδαστική έννοια

Βαθμολογία

9
Τούμπανο!
Ακολουθήστε το VG24.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο πρόσφατα νέα από τον κόσμο των video games, του entertainment και της τεχνολογίας. Ακολουθήστε το VG24.gr σε Facebook, X, Instagram, YouTube, Spotify και TikTok.
Δείτε το νέο VG24 Podcast:

Αφήστε σχόλιο

* Με τη συμπλήρωση των στοιχείων, αποδέχεστε την αποθήκευση και τη διαχείριση των πληροφοριών σας από την ιστοσελίδα.

Thanks for submitting your comment!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ