Harmony: The Fall of Reverie – Review

Ένα visual novel που και διαβάζεται αλλά και... παίζεται

Η αγαπημένη DON’T NOD, των Life is Strange και Vampyr, επιστρέφει με ένα visual novel, το Harmony: The Fall of Reverie.

Η DON’T NOD όλα αυτά τα χρόνια έχει πειραματιστεί με αρκετά διαφορετικά είδη παιχνιδιών. Από action-adventure, σε σκέτα adventure και από εκεί σε action-RPG, όλα διαθέτουν ποιότητα και ένα κοινό χαρακτηριστικό: πρόκειται για ενδιαφέρουσες ιστορίες με καλογραμμένους χαρακτήρες. Στο Harmony: The Fall of Reverie, η γαλλική εταιρία το πάει ένα βήμα παρακάτω, καθώς το visual novel genre τής δίνει τη δυνατότητα να παρουσιάσει τον πιο ιδιαίτερο τίτλο της μέχρι σήμερα -τόσο από άποψη ιστορίας, όσο και άποψη gameplay.

harmony: the fall of reverie

Photo: DON’T NOD / VG24

Ιδιαίτερο σενάριο

Η ιστορία του Harmony: The Fall of Reverie ξεκινάει αρκετά ομαλά, παρουσιάζοντας την πρωταγωνίστρια, την Polly, η οποία επιστρέφει στο πατρικό της για να αναζητήσει τη μητέρα της, η οποία έχει εξαφανιστεί. Πολύ γρήγορα όμως, το σενάριο θα ξεφύγει, καθώς μπλέκεται μια πολυεθνική εταιρία που έχει τον απόλυτο έλεγχο της πόλης και παρακολουθεί τους πολίτες με αμφιλεγόμενες πρακτικές,  αλλά υπάρχει και ένας φανταστικός κόσμος, με το όνομα Reverie.

Στο Reverie κατοικούν 6 «θεότητες» ή όπως τις αποκαλεί το παιχνίδι Aspirations. Οι Glory, Bliss, Chaos, Power, Truth και Bond έχουν διαφορετικές προσωπικότητες και οι πράξεις τους επηρεάζουν και τους δυο κόσμους. Η Polly θα μάθει αρκετά σύντομα την ύπαρξη του Reverie, καθώς και ότι μπορεί να «ακροβατεί»  ανάμεσα στους δυο κόσμους. Με αυτή την παράξενη δύναμη θα προσπαθήσει να διορθώσει τα προβλήματα των δυο κόσμων, αφού ο ρόλος της και στους δυο είναι εξίσου σημαντικός.

Για να ολοκληρώσετε το Harmony: The Fall of Reverie θα χρειαστείτε περίπου 7 ώρες, ενώ υπάρχει άφθονο replayability, όπως σε κάθε παιχνίδι που βασίζεται σε επιλογές, καθώς μπορείτε να γυρίσετε πίσω και να δείτε τις εναλλακτικές επιλογές.

Gameplay που ξεχωρίζει

Όπως αναφέραμε πιο πάνω, το Harmony: The Fall of Reverie είναι visual novel. Στην πλειοψηφία της ενασχόλησής σας με τον τίτλο, θα διαβάζετε διαλόγους και θα βλέπετε στατικές εικόνες. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει και gameplay. Υπάρχει, και μάλιστα είναι και ένα από τα σημεία που ξεχωρίζουν, καθώς διαφέρει αρκετά σε σχέση με παρόμοια παιχνίδια του είδους.

Διαβάστε επίσης:  Somerville - Review

Όλη η «δράση» συμβαίνει στο Augural, ένα τεράστιο δέντρο αποφάσεων και επιλογών, τις οποίες καλείστε να πάρετε κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Συνολικά μπορείτε να δείτε όλες τις επιλογές και αυτές που δεν έχετε πρόσβαση, αλλά και τις μελλοντικές. Σε αυτό το σημείο εύλογα μπορεί να αναρωτηθείτε: καλά, αν μπορούμε να γνωρίζουμε τα αποτελέσματα από τις μελλοντικές επιλογές, πριν τις κάνουμε, αυτό δεν θεωρείται… spoiler;

Αυτό το κομμάτι είναι που ξεχωρίζει το Harmony: The Fall of Reverie από τα υπόλοιπα visual novels. Το κομμάτι της τακτικής, όπου γνωρίζοντας το μέλλον, πρέπει να προσπαθήσεις να κάνεις σωστές επιλογές, χάνοντας μια για πάντα όμως τις υπόλοιπες, είναι μια ενδιαφέρουσα προσθήκη gameplay, στα narrative παιχνίδια. Βέβαια δεν λειτουργεί πάντα σωστά, ειδικά στις πρώτες ώρες που ο παίκτης δεν έχει εξοικειωθεί ακόμα, καθώς μπορεί να «εκτροχιάσει» τελείως την έκβαση της ιστορίας.

harmony: the fall of reverie

Photo: DON’T NOD / VG24

Κλασσικό visual novel

Εκτός από το δυνατό σενάριο και τους καλογραμμένους χαρακτήρες, το Harmony: The Fall of Reverie καταφέρνει να ξεχωρίσει και στην παρουσίαση. Τα animations στις κατά τ’ άλλα στατικές εικόνες είναι πανέμορφα, ενώ οι χαρακτήρες και τα τοπία είναι καλοσχεδιασμένα. Οι θεοί διαθέτουν ο καθένας τα δικά του μοναδικά χαρακτηριστικά και προσωπικότητα, ενώ και οι άνθρωποι καλύπτουν μια ευρεία γκάμα επιλογών, οπότε είναι σχεδόν αδύνατο να μην ταυτιστείτε με κάποιον.

Ακόμα και τα voice overs βρίσκονται σε υψηλότατο επίπεδο, με όλους τους ηθοποιούς να δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό για να μπορέσουν να δημιουργήσουν ατμόσφαιρα για τον παίκτη.

Το Harmony: The Fall of Reverie είναι ένα ιδιαίτερο graphic novel που μπορείτε να το διαβάσετε, αλλά -επιτέλους- μπορείτε και να παίξετε. Μπορεί το βασικό ατού του να είναι το σενάριο, όμως διαθέτει και πρωτότυπο gameplay.  Παρά τα όποια προβλήματα του και το ιδιαίτερο κοινό στο οποίο απευθύνεται,  οι παίκτες που τους ενδιαφέρουν οι ωραίες ιστορίες μπορούν να επενδύσουν άφοβα, καθώς η DON’T NOD φαίνεται να αποτελεί εγγύηση σε ό,τι τίτλο φτιάχνει.

Διαβάστε επίσης:  Syberia: The World Before - Review

Λεπτομέρειες
Διαθέσιμο σε: PS5, Xbox Series X|S, PC, Switch
Δοκιμάστηκε σε: PC
Εταιρεία Ανάπτυξης: DON’T NOD
Εκδότρια Εταιρεία: DON’T NOD
Είδος: Adventure /  Visual Novel
Ηλικίες: 16+
Ημ/νία Κυκλοφορίας: 8 Ιουνίου 2023 (PC / Switch) / 22 Ιουνίου 2023 (PS5 / XBSX)
Official website: link

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

Θετικά

  • Εξαιρετικό σενάριο και αφήγηση
  • Καλογραμμένοι χαρακτήρες
  • Υψηλό replayability
  • Πρωτότυπο gameplay για το είδος

Αρνητικά

  • Απευθύνεται σε niche κοινό
  • Καμιά φορά το σύστημα των αποφάσεων δεν λειτουργεί όπως θα ήθελε ο παίκτης

Βαθμολογία

8
Πολύ καλό
Δείτε το νέο VG24 Podcast:

Αφήστε σχόλιο

* Με τη συμπλήρωση των στοιχείων, αποδέχεστε την αποθήκευση και τη διαχείριση των πληροφοριών σας από την ιστοσελίδα.

Thanks for submitting your comment!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ