Hi-Fi RUSH – Review

Το Hi-Fi Rush «έσκασε» από το πουθενά, χωρίς προειδοποίηση, κατευθείαν στις κονσόλες Xbox και τα PC, αλλά και στο Game Pass.

Ο νέος τίτλος της Tango Gameworks, Hi-Fi Rush, εμφανίστηκε ξαφνικά στην τελευταία παρουσίαση του Xbox & Bethesda, όπου ανακοινώθηκε ότι κυκλοφορεί αμέσως!

Εκτός από την ξαφνική ανακοίνωση, εντύπωση έκανε το είδος του παιχνιδιού, αφού η εταιρεία ανάπτυξης μας έχει συνηθίσει σε διαφορετικού ύφους εμπειρίες, όπως τα The Evil Withing και το Ghostwire Tokyo.

Λοιπόν, το Hi-Fi Rush είναι υπέροχο! Αμέσως φαίνεται ότι θα παίξουμε κάτι ιδιαίτερο: βλέπουμε cel-shaded γραφικά, ευδιάθετη ατμόσφαιρα, υπάρχει χιούμορ και κυριαρχεί η μουσική παντού. Όταν λέω παντού, εννοώ πραγματικά παντού, σε εντυπωσιακό βαθμό.

hi-fi rush gameplay

photo: Bethesda Softworks

Όλα είναι μουσική!

Το Hi-Fi Rush είναι ένα παιχνίδι που βασίζεται στον ρυθμό, με μάχες και platforming που στηρίζονται σε κινήσεις που ακολουθούν τη μουσική.

Συνεχώς, ακούγεται μουσική και όλα, τα πάντα, οι εχθροί, τα στοιχεία του περιβάλλοντος, το interface, κινούνται μαζί με τον ρυθμό. Εμείς, προσπαθούμε να ακολουθούμε το ίδιο μοτίβο: να συγχρονίζουμε τις επιθέσεις, τις αποφυγές, τα άλματα, κάθε κίνησή μας γενικά, με τον ρυθμό της μουσικής.

Το σενάριο είναι πολύ απλό, αλλά διασκεδαστικό: χειριζόμαστε έναν χαζοχαρούμενο τύπο, ο οποίος μετά από μια αλλόκοτη επέμβαση αποκτά ένα ρομποτικό χέρι και ένα περίεργο μηχάνημα στην καρδιά που τον κάνει να «νιώθει» τη μουσική. Μετά, καταλήγει να βρίσκεται σε μια ομάδα που προσπαθεί να νικήσει μια τεράστια «κακή» εταιρεία.

Το cast του Hi-Fi Rush κερδίζει τις εντυπώσεις

Στην αρχή η πλοκή φαίνεται λίγο κουραστική, λίγο αμήχανη, με διαλόγους και ατάκες που προσπαθούν να μας κάνουν να γελάσουμε, αλλά… ανεπιτυχώς.

Ο πρωταγωνιστής, ας πούμε, είναι εντελώς τυπικός, χαρούμενος συνεχώς, αφελής, δεν έχει ιδέα τι συμβαίνει γύρω του. Ωστόσο, λίγο αργότερα εμφανίζονται οι δύο σταρ: η Peppermint και η γάτα 808. Οι δύο αυτοί χαρακτήρες αλλάζουν αρκετά την κατάσταση, προς το καλύτερο, αφού κλέβουν την παράσταση συνεχώς.

characters

photo: Bethesda Softworks

Η γάτα είναι εξαιρετικός σύντροφος για τον πρωταγωνιστή στη δράση (ενώ βοηθά και στη διατήρηση του ρυθμού με ένα φως που αναβοσβήνει όσο παίζουμε), ενώ η Peppermint, μια «cyberpunk» τύπισσα, λειτουργεί ως αντίβαρο στις χαζομάρες του πρωταγωνιστή.

Βοηθά πολύ η ποιότητα της ερμηνείας, αφού, γενικά, οι ηθοποιοί έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά και «πείθουν», ακόμα και στις πιο αλλόκοτες περιπτώσεις. Θέλω spin-off με την Peppermint και τη γάτα, και θέλω να γίνουν το «πρόσωπο» του Xbox στο μέλλον, παρακαλώ (και δεν είναι οι μόνοι χαρακτήρες που με κέρδισαν).

Hack and Slash με κιθάρες

Τέλος πάντων, ας μιλήσουμε για το gameplay. Επί της ουσίας, αν αφαιρέσουμε τη μουσική, το Hi-Fi Rush είναι ένα παιχνίδι δράσης τύπου Devil May Cry, με «αρένες» που μας κλειδώνουν για να πολεμήσουμε και με χαλαρό platforming και συλλογή αντικειμένων για αναβαθμίσεις ενδιάμεσα.

Διαβάστε επίσης:  Suicide Squad: Kill the Justice League - Review

Όμως, δεν μπορούμε να αφαιρέσουμε τη μουσική, καθώς είναι το βασικότερο κομμάτι της εμπειρίας, και έτσι ένα κλασικό παιχνίδι δράσης γίνεται μοναδικό και απίστευτα διασκεδαστικό.

gameplay

photo: Bethesda Softworks

Όσο αντιμετωπίζουμε εχθρικά ρομπότ, χτυπώντας τα με την κιθάρα μας, καλούμαστε να πατάμε τα πλήκτρα σε κάθε «χτύπημα» του ρυθμού, για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα και μεγαλύτερο σκορ. Έτσι, πρέπει να ακούμε τη μουσική, να δίνουμε σημασία στον ρυθμό και να προσπαθούμε να τον ακολουθούμε συνεχώς. Όμως, δεν ακολουθούμε μόνο εμείς τον ρυθμό· οι εχθροί κάνουν το ίδιο.

Ο ρυθμός είναι το παν

Συνεπώς, για να αποφύγουμε επιθέσεις των εχθρών, με dodge ή parry ή με ένα άλμα, πρέπει να πατάμε τα κατάλληλα κουμπιά πάλι πάνω στον ρυθμό. Κάθε φορά που πετυχαίνουμε το σωστό beat, είτε με επίθεση ή με οτιδήποτε άλλο, οι ενδείξεις είναι υπεραρκετές: ακούμε φωνές, επευφημίες, ντραμς, κιθάρες. Στη διάθεσή μας έχουμε πολλές κινήσεις, combos, δυνατές ή γρήγορες επιθέσεις, ειδικές κινήσεις, βοήθειες από άλλους χαρακτήρες, διάφορες μπάρες και, γενικά, πρέπει να μάθουμε να διαχειριζόμαστε πολλά πράγματα ταυτόχρονα.

characters

photo: Bethesda Softworks

Το τελικό αποτέλεσμα είναι πραγματικά εξαιρετικό, συνεχώς διασκεδαστικό, γεμάτο με καινοτόμες ιδέες και ιδιαίτερες πινελιές. Highlight είναι τα bosses, που είναι πολύ καλοσχεδιασμένα, συναρπαστικά, με έξυπνες ιδέες και αξιόλογους χαρακτήρες.

Hi-Fi Rush, ένα παιχνίδι ρυθμού για όλους

Μάλιστα, καθώς δεν μπορεί όλος ο κόσμος να πετύχει σωστά τον ρυθμό σε τέτοιου τύπου παιχνίδια, η εταιρεία ανάπτυξης προσφέρει διευκολύνσεις, για να απολαύσουμε το Hi-Fi Rush σε κάθε περίπτωση.

Εκτός από το easy mode (το normal αποτελεί ικανοποιητική πρόκληση), έχουμε επιλογές εξατομίκευσης-προσβασιμότητας, εκτός από καλοζυγισμένα tutorials: μπορούμε να κάνουμε τα QTE να περιλαμβάνουν μόνο ένα πλήκτρο, για παράδειγμα, ή να εμφανίζουμε (με το πάτημα ενός πλήκτρου) μια μπάρα που βοηθά πολύ με τον ρυθμό, με διαγράμματα που κάνουν εικόνα τη μουσική.

Ακόμα μία διευκόλυνση είναι η δυνατότητα χρήσης ενός μόνο πλήκτρου στη μάχη, αφήνοντας δηλαδή το ΑΙ να αποφασίζει για εμάς, σε ένα δυναμικό σύστημα που «λύνει τα χέρια» και μας αφήνει να ασχολούμαστε μόνο με τον ρυθμό. Έχει γίνει εξαιρετική δουλειά στις ρυθμίσεις και, ακόμα και αν δεν παίζετε τέτοιου τύπου παιχνίδια, μάλλον θα μπορέσετε να απολαύσετε το συγκεκριμένο.

hi-fi rush gameplay

photo: Bethesda Softworks

Δυστυχώς, εκτός μάχης οι δραστηριότητες δεν είναι εξίσου συναρπαστικές

Τώρα, εκτός μάχης, δεν είναι όλα εξίσου ικανοποιητικά. Παρόλο που το platforming και η εξερεύνηση των χώρων αποτελούν καλοδεχούμενο διάλειμμα από τις φρενήρεις και απαιτητικές αναμετρήσεις, ο σχεδιασμός έχει προβλήματα.

Ο σχεδιασμός των επιπέδων, όσον αφορά το στήσιμό τους ως χώρων, είναι πολύ απλός, με αποτέλεσμα η εξερεύνησή τους να είναι αδιάφορη, ενώ εικαστικά υπάρχει αρκετή επανάληψη μοτίβων (όχι σε όλες τις πίστες, σε αρκετές όμως).

Έτσι, καταλήγουμε να εξερευνάμε συχνά περιοχές που, σε γενικές γραμμές, μοιάζουν μεταξύ τους -ή, έστω, δεν διαφέρουν αρκετά- και η ίδια η εξερεύνηση δεν προσφέρει πολλά: κινούμαστε σε διαδρόμους, ολοκληρώνουμε εντελώς απλές δραστηριότητες και απλώς ανυπομονούμε για την επόμενη μάχη. Δεν είναι κακοσχεδιασμένες οι πίστες, αλλά είναι τόσο απλές ώστε να μην προσφέρουν κάτι συναρπαστικό.

Διαβάστε επίσης:  Deathloop - Review

Το πιο ενοχλητικό κομμάτι, πάντως, είναι το platforming, το οποίο δεν είναι καλά σχεδιασμένο. Ειδικότερα, το σημείο που πλήττει σημαντικότερα το platforming εντοπίζεται στο πώς ο χαρακτήρας «βρίσκει» το έδαφος όταν πηδάει. Ο τρόπος δεν είναι ικανοποιητικός και κάνει τα πόδια του ήρωα να «γλιστρούν» και οδηγεί σε πτώσεις πολύ συχνά, ενώ και η κάμερα δεν είναι ιδανική για τέτοιου τύπου δραστηριότητες, αφού δεν μπορεί να δείξει όπως πρέπει το σημείο όπου θα προσγειωθούμε μετά από ένα άλμα.

Το Hi-Fi Rush αναβλύζει στιλ

Ένα σημείο, όμως, στο οποίο το Hi-Fi Rush τα πηγαίνει περίφημα είναι η οπτικοακουστική παρουσίαση. Με καλοσχεδιασμένο interface, το οποίο «χορεύει», με όμορφα animations που επίσης ακολουθούν τον ρυθμό, με πετυχημένο σχεδιασμό χαρακτήρων (ειδικά, πάλι, της Peppermint και της γάτας) και με πλήρως ικανοποιητικό στιλ cel-shaded, αλλά και με πολύ διασκεδαστικά τραγούδια (από The Black Keys ως The Prodigy (το αγαπημένο μου σημείο, Invaders Must Die), μεταξύ άλλων, αλλά και με original τραγούδια, επίσης εξαιρετικά), το Hi-Fi Rush εντυπωσιάζει συνεχώς.

hi-fi rush gameplay

photo: Bethesda Softworks

Ένα άλλο εντυπωσιακό στοιχείο είναι οι εναλλαγές από gameplay σε cutscene, που γίνονται με πολύ κομψό τρόπο, ώστε σχεδόν να μην είναι αντιληπτές. Επίσης, τα cutscenes είναι πανέμορφα, με στιλ που θυμίζει ταινίες τύπου Spider-Man: Into the Spider-Verse. Τεχνικά, δεν προκύπτουν προβλήματα, το παιχνίδι τρέχει άψογα σε 60 FPS.

Μεγάλη έκπληξη, ένα εξαιρετικό παιχνίδι

Σε ένα βασικό campaign που διαρκεί περίπου 10-12 ώρες, με αρκετά collectibles και κινήσεις για να ξεκλειδώσουμε, το Hi-Fi Rush καταφέρνει να χωρέσει πολλούς συναρπαστικούς μηχανισμούς και φρέσκες ιδέες. Είναι ένα πάρα πολύ διασκεδαστικό παιχνίδι, είτε μιλάμε για το σενάριο με τους αξιαγάπητους χαρακτήρες είτε για το υπέροχο, «μουσικό» gameplay.

Υπάρχουν κάποια προβλήματα που δεν το αφήνουν να αγγίξει την τελειότητα, όμως περιμένουμε από την εταιρεία ένα sequel στο μέλλον (φαίνεται σίγουρο ότι θα γίνει franchise) για να τα λύσει και να «λάμψει» ακόμα περισσότερο. Όπως και να ΄χει, πρόκειται για ένα υπέροχο παιχνίδι, που θα σας κερδίσει πανεύκολα με το απαράμιλλο στιλ του και τον πανέξυπνο σχεδιασμό του.

 

Λεπτομέρειες
Διαθέσιμο σε: PC, Xbox Series X|Shi-fi rush key art mini
Δοκιμάστηκε σε: Xbox Series S
Εταιρεία Ανάπτυξης: Tango Gameworks
Εκδότρια Εταιρεία: Bethesda Softworks
Διανομή: AVE
Είδος: Action, rhythm, hack and slash
Ηλικίες: 12+
Ημ/νία Κυκλοφορίας: 25 Ιανουαρίου 2023
Official website: link

Θετικά

  • Πανέμορφο, στιλάτο, με εξαιρετικό soundtrack
  • Πολύ συμπαθείς, καλοσχεδιασμένοι χαρακτήρες, αξιόλογο σενάριο
  • Απίστευτα διασκεδαστικό σύστημα μάχης, πετυχημένα bosses
  • Άριστος σχεδιασμός, σε πολλά επίπεδα
  • Ιδανικές επιλογές δυσκολίας-εξατομίκευσης-προσβασιμότητας

Αρνητικά

  • Προβληματικό platforming
  • Κάποιες αδιάφορες, εικαστικά και σχεδιαστικά, πίστες

Βαθμολογία

9
Τούμπανο!
Δείτε το νέο VG24 Podcast:

Αφήστε σχόλιο

* Με τη συμπλήρωση των στοιχείων, αποδέχεστε την αποθήκευση και τη διαχείριση των πληροφοριών σας από την ιστοσελίδα.

Thanks for submitting your comment!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ