Huawei FreeBuds 5i – Review

Παύλος Κρούστης

Η HUAWEI κυκλοφορεί τα νέα ασύρματα ακουστικά της, HUAWEI FreeBuds 5i, που έρχονται σημαντικά αναβαθμισμένα σε σχέση με το περσινό μοντέλο.

Η εταιρεία έχει χτίσει τα τελευταία χρόνια το όνομά της σε πολλά τεχνολογικά είδη, με τα true wireless, τα ασύρματα ακουστικά δηλαδή τύπου buds, να είναι μία από τις πιο επιτυχημένες κατηγορίες τους, αλλά και μία από τις αγαπημένες του ελληνικού κοινού. Αυτήν τη φορά, θα δοκιμάσουμε το νέο μοντέλο, τα HUAWEI FreeBuds 5i.

Προσωπικά χρησιμοποιώ για καθημερινή χρήση πολλών ωρών τα flagship της εταιρείας, τα FreeBuds Pro 2, που προσφέρουν μία από τις καλύτερες ενεργές ακυρώσεις θορύβου, αλλά διαθέτουν και ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά που μπορεί να βρει κάποιος σε ασύρματο ήχο: πιστοποίηση για Hi-Res audio, μέσω κωδικοποίησης LDAC. Αυτό σημαίνει έως και τρεις φορές περισσότερα δεδομένα για τον ήχο μας!

HUAWEI FreeBuds 5i

Photo: VG24.gr

Αυτά τα αναφέρω γιατί η εταιρεία αποφάσισε να φέρει το LDAC και στα ολοκαίνουργια FreeBuds 5i, που είναι μακράν πιο προσιτά, καθώς κοστίζουν €89 και είναι πιθανώς τα μόνα σε αυτήν την κατηγορία που προσφέρουν το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό. Διαθέτουν όμως κι άλλες βελτιώσεις σε σχέση με τα περσινά FreeBuds 4i.

HUAWEI FreeBuds 5i: Πιο λεπτός σχεδιασμός

Τα FreeBuds 5i έρχονται σημαντικά πιο ελαφριά και με λεπτότερη θήκη. Το κάθε ακουστικό ζυγίζει πλέον 4,9 γρ. και η θήκη είναι στα 33,9 γρ., με τις διαστάσεις της να είναι στα 48,2 χιλ. το ύψος, 61,8 χιλ. το πλάτος και 26,9 χιλ. το βάθος της, κι έτσι μπορεί να μπει ακόμη πιο εύκολα σε τσέπη, ενώ διατηρεί τις ίδιες καμπύλες και το σχήμα του περσινού μοντέλου.

HUAWEI FreeBuds 5i

Photo: VG24.gr

Επιπλέον, έχουμε δύο νέα χρώματα: το Isle Blue (απαλό γαλάζιο) και το Nebula Black (μαύρο), τα οποία διαθέτουν ξεχωριστή υφή, σαν αμμοβολή, με πολλές μικρές κουκίδες, χαρίζοντας στα ακουστικά, μια πολύ ιδιαίτερη εμφάνιση. Παράλληλα, επανέρχεται και το κλασικό και αγαπημένο Ceramic White.

Τα ίδια τα ακουστικά μοιάζουν με τα 4i με οβάλ σχήματα και πολλές καμπύλες, ενώ διαθέτουν και tips σιλικόνης, για καλύτερη παθητική ακύρωση και βελτιωμένα μπάσα, αλλά και μεγαλύτερη σταθερότητα στο αυτί, ενώ είναι λίγο πιο κοντά αυτήν τη φορά, με τα ακουστικά να εξέχουν λιγότερο.

Μιλώντας για τη σταθερότητα, θα βρείτε και μια επιλογή στην εφαρμογή AI Life, που σας επιτρέπει να σταθεροποιήσετε ακόμη καλύτερα τα ακουστικά, χρησιμοποιώντας και τα διαφορετικά μεγέθη των tips σιλικόνης που βρίσκονται στο πακέτο.

HUAWEI FreeBuds 5i

Photo: VG24.gr

Τέλος, μία από τις σημαντικές βελτιώσεις που έχουν τα FreeBuds 5i σε σχέση με τα 4i είναι η πιστοποίηση IP54 για την αδιαβροχοποίηση, η οποία βέβαια ισχύει για τα ακουστικά και όχι για τη θήκη. Αυτό θα φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο σε όσους αθλούνται, αφού μπορούν να πιτσιλιστούν με νερό και δεν θα πάθουν το παραμικρό.

Η συνδεσιμότητα κάνει τη διαφορά

Μακράν το πιο σημαντικό νέο στοιχείο των FreeBuds 5i είναι η υποστήριξη LDAC, ενώ πλέον παίζουν μέσω Bluetooth 5.2. Παράλληλα, υπάρχει και υποστήριξη για ταυτόχρονη σύνδεση σε δύο συσκευές, είτε είναι ο υπολογιστής και το τηλέφωνό σας, είτε η τηλεόρασή σας, κ.ο.κ., ενώ αποτελεί στοιχείο που είχαμε δει σε ακριβότερα μοντέλα της εταιρείας. Είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο χαρακτηριστικό, το οποίο όταν το δοκιμάσει κάποιος, σίγουρα θα του λείπει όταν δεν το έχει.

HUAWEI FreeBuds 5i

Photo: VG24.gr

Ακόμη πιο σημαντική όμως είναι η πιστοποίηση για την αναπαραγωγή ήχου υψηλής ευκρίνειας (Hi-Res Audio), όπως αναφέραμε και παραπάνω, η οποία έρχεται με την ασύρματη κωδικοποίηση LDAC. Τα περισσότερα ακουστικά Bluetooth της κατηγορίας, αλλά και αυτά που βρίσκουμε σε αρκετά υψηλότερες τιμές, παίζουν μέσω κωδικοποίησης SBC ή στην καλύτερη AAC. Οι διαφορετικές κωδικοποιήσεις είναι το παν για τον ψηφιακό ήχο μας, αφού στην ουσία καθορίζουν το bandwidth, αλλά και άλλες παραμέτρους όπως το latency και την ενεργειακή απόδοση. Το LDAC φυσικά απαιτεί και αντίστοιχη συσκευή, που θα λειτουργεί ως πηγή, κάτι πχ. που υποστηρίζουν τα ακριβότερα κινητά τηλέφωνα, όμως αν ο χρήστης συνδεθεί με πηγή που υποστηρίζει LDAC, τότε θα πάρει 3 φορές μεγαλύτερο bandwidth. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να stream-άρει έως και στα 990 kbps (24-bit, 96 KHz), τη στιγμή που το SBC φτάνει τα 328 kbps.

LDAC

Με λίγα λόγια, αν τελικά συνδεθείτε μέσω LDAC και έχετε πρόσβαση σε ήχο lossless, για παράδειγμα, μέσω κάποιας υπηρεσίας μουσικής που δίνει lossless ήχο, όπως το Apple Music ή το Tidal (ακόμα περιμένουμε το Spotify Hi-Fi), τότε θα μπορείτε να απολαύσετε τα αγαπημένα σας τραγούδια με ήχο υψηλής ευκρίνειας, κατά πολύ ανώτερο από απλό MP3 ή ό,τι έχετε συνηθίσει μέσω Spotify.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα FreeBuds 5i υποστηρίζουν και low-latency συνδέσεις, εφόσον υποστηρίζει και η πηγή μας. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορείτε να παίξετε παιχνίδια χωρίς καμία καθυστέρηση στον ήχο.

Διαβάστε επίσης:  MWC 2024: Η Huawei εδραιώνεται δυναμικά στην παγκόσμια αγορά ως High-end, Fashion-Forward brand

Ήχος-κρύσταλλο

Οι οδηγοί των 10 χιλ. που υπάρχουν στο κάθε ακουστικό δίνουν γεμάτο ηχητικό αποτέλεσμα, από τους μεγαλύτερους για τα δεδομένα της κατηγορίας, η οποία συνήθως αρκείται σε μικρότερους οδηγούς, πχ. των 5 χιλ. Έχουμε κάποιες επιλογές για το EQ, για ενίσχυση μπάσων ή υψηλών συχνοτήτων, όμως θα ήταν καλύτερα αν δινόταν η επιλογή για ρύθμιση του EQ με περισσότερα σημεία. Παρ’ όλα αυτά, με το bass boost πήραμε το καλύτερο αποτέλεσμα, που δίνει αρκετά καθαρές μεσαίες και ικανοποιητικό treble, ενώ η σωστή εφαρμογή του ακουστικού στο αυτί δίνει το βέλτιστο αποτέλεσμα, κάτι που πολλά άλλα προϊόντα της κατηγορίας αγνοούν ως παράγοντα.

Photo: VG24.gr

H ενεργή ακύρωση θορύβου λειτουργεί αναμενόμενα, δίνοντας στον χρήστη, την απαραίτητα «ησυχία», όσο τουλάχιστον είναι εφικτό με ακουστικά της συγκεκριμένης κατηγορίας. Σε συνδυασμό με την παθητική ακύρωση των tips σιλικόνης, έχουμε αρκετά αποτελεσματική χρήση του ANC, χωρίς αλλοιώσεις στον ήχο μας, που μπορεί να εξουδετερώσει έως και 42 dB θορύβου. Η HUAWEI χρησιμοποιεί αρκετά χρόνια πλέον το ANC στα ακουστικά της κι είναι από τις πρώτες εταιρείες που έφεραν το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό και σε πιο προσιτή κατηγορία.

Από την άλλη, ο ήχος των μικροφώνων για τις κλήσεις είναι αρκετά καθαρός, καθώς ενισχύεται μέσω τεχνητής νοημοσύνης και χρησιμοποιείται και πάλι ακύρωση θορύβου, λαμβάνοντας ήχο από το περιβάλλον για να τον εξουδετερώσει. Δεν είναι ο πιο καθαρός ήχος που έχουμε πάρει από earbuds, όμως σίγουρα κάνουν τη δουλειά τους.

Πανεύκολος χειρισμός

Τα FreeBuds 5i ακολουθούν αντίστοιχο σύστημα ελέγχου με αυτό που έχουν τα άλλα μοντέλα της εταιρείας, καθώς λειτουργούν με επιφάνειες αφής, στο εξωτερικό μέρος τους. Μέσω slide, διπλού tap ή παρατεταμένης πίεσης, μπορείτε να ελέγξετε την ένταση, την αναπαραγωγή, αλλά και την εναλλαγή ανάμεσα σε ANC ή awareness mode. Τις λειτουργίες τους μπορείτε να τις επεξεργαστείτε μέσω της εφαρμογής AI Life.

Οι ρυθμίσεις των HUAWEI FreeBuds 5i

Οι ρυθμίσεις των HUAWEI FreeBuds 5i μέσω της εφαρμογής AI Life / Φωτογραφία: HUAWEI – VG24.gr

To awareness mode λαμβάνει ήχο από τα μικρόφωνα των ακουστικών και τον προβάλλει στα ακουστικά, ώστε ο χρήστης να έχει επίγνωση για το περιβάλλον του ενώ φορά τα ακουστικά.

Παράλληλα, μέσα στην εφαρμογή, θα βρείτε πολλές ακόμη λειτουργίες, όπως το EQ που αναφέραμε παραπάνω, το Smart Wear Detection, την επιλογή Find My Earphones και άλλα. Για κάποια από τα παραπάνω, θα χρειαστεί να έχετε τηλέφωνο με λογισμικό EMUI, όμως τα περισσότερα είναι διαθέσιμα για όλες τις συσκευές. (Σημ.: σε κινητά με EMUI μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πάτημα στο ακουστικό ακόμα και για λήψη απομακρυσμένης φωτογραφίας).\

Διαβάστε επίσης:  Sonos Era 300 και Era 100: Τα έξυπνα ηχεία επόμενης γενιάς -Σχεδιασμένα για την καθηλωτική ακρόαση του μέλλοντος

Ικανοποιητική διάρκεια μπαταρίας

Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία για τα φορητά ηλεκτρονικά προϊόντα είναι σαφώς η αυτονομία. Η HUAWEI φροντίζει ανέκαθεν για το συγκεκριμένο κομμάτι στα προϊόντα της και τα FreeBuds 5i δεν αποτελούν εξαίρεση. Έχουμε 28 ώρες συνολικής αναπαραγωγής μουσικής. Έχουμε περίπου 6 ώρες για τα ακουστικά με ενεργό το ANC (και περίπου 7,5 με ανενεργό), το οποίο είναι κάπως μικρότερος χρόνος σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο, όμως έχουμε μεγαλύτερη χωρητικότητα στη θήκη, που σημαίνει ότι μπορεί να δώσει ακόμη και ένα παραπάνω πλήρες γέμισμα, φτάνοντας τα δύο πλήρη γεμίσματα και συνολικά τις 28 ώρες. Για τη φόρτιση της θήκης θα χρειαστείτε 2 ώρες, μέσω USB-C θύρας.

HUAWEI FreeBuds 5i

Photo: VG24.gr

Φανταστική αξία για τα χρήματά σας

Τα FreeBuds 5i, το «δυναμικό» μοντέλο της σειράς FreeBuds, δεν απογοητεύει. Για μία ακόμη χρονιά, η HUAWEI φέρνει στο «i» μοντέλο της στοιχεία από τα πιο premium προϊόντα της. Η ειδοποιός διαφορά φέτος είναι η υποστήριξη Hi-Res ήχου, κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί σε αυτήν την κατηγορία τιμής και αποτελεί εξαιρετικά σημαντικό λόγο για αναβάθμιση, ενώ η πιστοποίηση IP54 και ο λεπτότερος σχεδιασμός είναι ουσιαστικές βελτιώσεις, επάνω στα ήδη πολύ δελεαστικά προϋπάρχοντα χαρακτηριστικά. Σε αυτήν την κατηγορία, θα λέγαμε ότι είναι ασυναγώνιστα.

 

Θετικά

  • Υποστήριξη LDAC / Hi-Res Audio
  • Παράλληλη συνδεσιμότητα με 2 συσκευές
  • Τρομερό value for money

Αρνητικά

  • Χρειάζονται παραπάνω επιλογές για το EQ
  • O ήχος των μικροφώνων χωρά βελτίωση

Βαθμολογία

9
Τούμπανο!
Ακολουθήστε το VG24.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο πρόσφατα νέα από τον κόσμο των video games, του entertainment και της τεχνολογίας. Ακολουθήστε το VG24.gr σε Facebook, X, Instagram, YouTube, Spotify και TikTok.
Δείτε το νέο VG24 Podcast:

Αφήστε σχόλιο

* Με τη συμπλήρωση των στοιχείων, αποδέχεστε την αποθήκευση και τη διαχείριση των πληροφοριών σας από την ιστοσελίδα.

Thanks for submitting your comment!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ