Kirby and the Forgotten Land – Review

Κάποια πράγματα είναι διαχρονικά. Ένα απ’ αυτά είναι το νέο Kirby.

Το Kirby and the Forgotten Land είναι απλό. Εξάλλου, δείτε τον ήρωά του, τον σχεδιασμό: πιο απλός δεν γίνεται. Ωστόσο, στην απλότητά του, το νέο Kirby διαπρέπει. Δεν κάνει περισσότερα απ’ όσα πρέπει, ούτε λιγότερα. Κάνει ακριβώς όσα πρέπει και τα κάνει όλα σχεδόν άψογα, φέρνοντας τον Kirby στις τρεις διαστάσεις με ιδανικό τρόπο.

Αυτό που έκανε εντύπωση αρχικά από τον τίτλο αυτόν είναι το κομμάτι που είδαμε στα trailers, το post-apocalyptic setting. Kirby σε συντρίμμια, σε κατεστραμμένες πόλεις, σίγουρα δεν έχουμε ξαναδεί. Και, πράγματι, είναι ενδιαφέρον. Το νέο παιχνίδι της σειράς καταφέρνει να εντάξει έναν τέτοιο κόσμο χωρίς αυτός να μοιάζει παράταιρος, χωρίς να «σπάει» το συνολικό ύφος.

Κλασική, διαχρονική δομή

Μάλιστα, οι πίστες που βρίσκονται σε αυτό το setting, που είναι και οι πρώτες, είναι οι πιο ενδιαφέρουσες από το περιεχόμενο του Kirby and the Forgotten Land. Μόλις τις περάσουμε, πηγαίνουμε σε τυπικά επίπεδα για το είδος των platformers, σε γενικές γραμμές -λάβα, χιόνι και ό,τι άλλο συνηθίζεται.

kirby gameplay

photo: Nintendo

Στο ίδιο πνεύμα, η δομή είναι εντελώς στάνταρ, πλήρως προβλέψιμη και αναμενόμενη για ένα τέτοιο παιχνίδι. Έχουμε ξεχωριστές πίστες, με μυστικά και αντικείμενα προς συλλογή, και για να πάμε στις επόμενες πρέπει να μαζέψουμε έναν συγκεκριμένο αριθμό από collectibles για να ξεκλειδώσουμε το κάθε boss. Δομή που έχουμε δει δεκάδες φορές, σε διαφορετικές δεκαετίες, και η οποία εξακολουθεί να υπάρχει μέχρι σήμερα.

Φυσικά, υπάρχει μέχρι σήμερα επειδή είναι διαχρονική. Υπάρχει κάτι πολύ ικανοποιητικό σε μια τέτοια απλή και πλήρως κατανοητή δομή, σε τέτοιες σωστά χωρισμένες δραστηριότητες. Το Kirby and the Forgotten Land δεν προσπαθεί να καινοτομήσει, δεν επιθυμεί να ξεφύγει από την παράδοσή του και, τελικά, δεν είναι απαραίτητο να κάνει κάτι τέτοιο.

Ίσως, αν οι δημιουργοί μπορούσαν να βρουν έναν τρόπο να εξελίξουν τη φόρμουλα λίγο, να δώσουν κάτι νέο, κάτι διαφορετικό στο είδος, τότε θα ήταν ένα πιο ενδιαφέρον παιχνίδι. Όμως, στη μορφή που έχει, είναι εξαιρετικό.

Η δομή του Kirby and the Forgotten Land δεν αποτελεί πηγή παραπόνων. Κάνει σχεδόν τα πάντα σωστά και ικανοποιεί πλήρως. Το αν θα μπορούσε να κάνει κάτι παραπάνω είναι ένα άλλο ζήτημα. Η προσέγγιση δεν παίρνει ρίσκα, όμως ο σχεδιασμός αποδίδει απόλυτα.

Οι δυνάμεις του Kirby κλέβουν την παράσταση

Βασικό κομμάτι είναι η κύρια δύναμη του Kirby: μπορεί να ρουφάει εχθρούς και αντικείμενα και να αντιγράφει τις ιδιότητές τους. Αν ένας αντίπαλος εκτοξεύει μπάλες φωτιάς και τον ρουφήξουμε, μπορούμε να φτύνουμε φλόγες. Άλλος μας δίνει το σπαθί του, άλλος τη δυνατότητα να πατινάρουμε, άλλος να πυροβολάμε ή να ρίχνουμε βόμβες.

kirby gameplay

photo: Nintendo

Οι δυνάμεις αυτές είναι αρκετές και υπάρχει μάλιστα ένα ιδιαίτερα εύχρηστο και ικανοποιητικό σύστημα αναβάθμισής τους, το οποίο δίνει αρκετούς λόγους για να ασχοληθούμε περισσότερο με το παιχνίδι και να μην μείνουμε στις βασικές του πίστες.

Διαβάστε επίσης:  Fire Emblem Warriors: Three Hopes - Review

Υπάρχει ένα κεντρικό hub, μια μικρή πόλη την οποία επίσης αναβαθμίζουμε σιγά-σιγά ώστε να αποκτά καταστήματα και mini games. Εκεί βρίσκουμε και τα upgrades των δυνάμεων, αλλά μπορούμε και να τις επιλέξουμε για να αρχίζουμε τις πίστες με μία συγκεκριμένη, καθώς δεν μπορούμε να «φοράμε» περισσότερες ταυτόχρονα.

Σπάνια μια συγκεκριμένη δύναμη είναι απαραίτητη σε ένα επίπεδο και όταν αυτό συμβαίνει σίγουρα μπορούμε να τη βρούμε στην πίστα αυτή. Γενικά, είναι ένα πάρα πολύ διασκεδαστικό σύστημα, ένα που πολλά παιχνίδια του είδους έχουν προσπαθήσει να στήσουν αλλά ελάχιστα έχουν καταφέρει σε τέτοιο βαθμό.

post apocalyptic stage

photo: Nintendo

Οι δυνάμεις είναι απολαυστικές, οι αναβαθμίσεις ουσιαστικές, η δομή της περιπέτειεας σωστή, η πόλη με τα mini games πολύ ευχάριστη, οι εχθροί αρκετοί και επαρκώς διαφορετικοί μεταξύ τους. Οι πίστες, επίσης, είναι καλοσχεδιασμένες σε κάθε τους σημείο, γεμάτες με έξυπνες ιδέες, με μικρούς γρίφους και προκλήσεις σε μάχες και platforming.

Σωστή δυσκολία, ιδανική διάρκεια

Το κάθε επίπεδο περιλαμβάνει έναν αριθμό από collectibles που είναι κρυμμένα και πρέπει να τα εντοπίσουμε, ενώ υπάρχουν και άλλες αποστολές, κάποιες δραστηριότητες που αν ολοκληρώσουμε παίρνουμε περισσότερα από τα collectibles. Οι ασχολίες αυτές είναι πολύ πετυχημένες, καλά κρυμμένες ώστε να χρειάζεται να «χτενίζουμε» τα επίπεδα, αλλά όχι αρκετά «αόρατες» ώστε να μας βγάζουν την πίστη.

Σε γενικές γραμμές, αν παίξουμε λίγο προσεκτικά, δεν θα χρειαστεί να επαναλάβουμε τις πίστες για να βρούμε τον αριθμό των collectibles που απαιτείται ώστε να ξεκλειδώσει το boss του κάθε κόσμου. Επίσης, υπάρχουν και κάποιες δευτερεύουσες πίστες που περιέχουν χρονομετρημένες προκλήσεις, κάθε μία βασισμένη σε μία συγκεκριμένη ιδιότητα του Kirby.

boss fight

photo: Nintendo

Και αυτές οι πίστες είναι καλοστημένες και διασκεδαστικές, και μας δίνουν αστέρια που χρησιμοποιούνται για τα upgrades, άρα είναι και σημαντικές. Η δυσκολία δεν είναι, αναμενόμενα, αυξημένη, ούτε όμως πρόκειται για τελείως «παιδικό» παιχνίδι. Οι προκλήσεις γίνονται σταδιακά πιο δύσκολες, με σωστά ρυθμισμένη ροή.

Για αυτό που προσπαθεί να κάνει, το Kirby and the Forgotten Land ακολουθεί ακριβώς τη δυσκολία που πρέπει. Ο χειρισμός, ευτυχώς, είναι άψογος: άμεσος, ευνόητος, άριστα προσαρμοσμένος στις τρεις διαστάσεις. Το highlight είναι πάντως οι δυνάμεις και οι αναβαθμίσεις τους, αφού μια ιδιότητα που φαινομενικά είναι πολύ απλή μπορεί να κρύβει πολλές πτυχές που δεν έχετε σκεφτεί.

Οι δυνατότητες για πειραματισμό είναι αρκετές, οι δυνάμεις διασκεδαστικές, οι μάχες χορταστικές, το platforming ολόσωστο, τα παζλ πετυχημένα. Συνολικά, για να τελειώσετε όλες τις βασικές πίστες και κάποιες από τις παράπλευρες, σε ένα χαλαρό playthrough, θα χρειαστείτε περίοπου 10 ώρες.

Διαβάστε επίσης:  Mario + Rabbids Sparks of Hope - Preview

Αν ασχοληθείτε με το παράπλευρο περιεχόμενο σε βάθος, το Kirby and the Forgotten Land θα σας απασχολήσει για 15 ώρες περίπου -ιδανική διάρκεια για παιχνίδι του είδους και της δομής αυτής -μπορείτε να παίξετε και σε co-op mode.

Ο τεχνικός τομέας του νέου Kirby δυστυχώς δεν είναι επαρκής

Υπάρχουν και μερικές πολύ, πολύ ευχάριστες εκπλήξεις που φυσικά δεν θα σας χαλάσω, αλλά θα πω ότι κάποια σημεία ξεφεύγουν λίγο από τα συνηθισμένα και εντυπωσιάζουν πολύ -και είναι κρίμα που είναι λίγες, καθώς το υπόλοιπο κομμάτι ακολουθεί πολύ οικείο σχεδιασμό.

kirby gameplay

photo: Nintendo

Το μόνο ζήτημα που προκύπτει όσον αφορά στον σχεδιασμό είναι η συνεχής επανάληψη των bosses: αντιμετωπίζουμε τους αρχηγούς ξανά και ξανά, σε διαφορετικές πίστες και περιπτώσεις, σε βαθμό εκνευρισμού, χωρίς σπουδαίς διαφοροποιήσεις. Τουλάχιστον, είναι καλοστημένες μάχες.

Το βασικό πρόβλημα του τίτλου εντοπίζεται στον οπτικό/τεχνικό τομέα. Μπορεί το Kirby and the Forgotten Land να είναι πανέμορφο, με άριστα animations, πολύχρωμους και καλοσχεδιασμένους κόσμους, τα γραφικά του όμως δεν μπορούν να ακολουθήσουν.

kirby gameplay

photo: Nintendo

Εκτός του ότι παίζουμε σε δυναμική ανάλυση έως 1080p (docked) ή 720 (φορητά), έχουμε 30 frames το δευτερόλεπτο που αποδεικνύονται λίγα για ένα τέτοιο παιχνίδι, ή έστω όχι ιδανικά, αλλά βλέπουμε και πολύ έντονο aliasing που πλήττει αισθητά την εικόνα. Επίσης, οι κινήσεις των αντικειμένων που βρίσκονται μακριά από την κάμερα τείνουν να πέφτουν στα 10 καρέ το δευτερόλεπτο και, ειδικά σε στιγμές όπου βλέπουμε μακριά στον ορίζοντα, το αποτέλεσμα ενοχλεί.

Ιδανική περιπέτεια για όλες τις ηλικίες

Όπως και να ‘χει, παρά τους αναχρονισμούς στον τεχνικό τομέα, στους υπόλοιπους το Kirby and the Forgotten Land τα πάει περίφημα. Ένα από τα πιο διασκεδαστικά σύγχρονα platformers, κορυφαίο στην παρουσίασή του, ιδανικά σχεδιασμένο, γεμάτο με συναρπαστικές ιδέες. Απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και θα διασκεδάσει τους πάντες.

Λεπτομέρειες
Διαθέσιμο‌ ‌σε:‌ Nintendo Switchkirby art
Δοκιμάστηκε‌ ‌σε:‌ Nintendo Switch
Εταιρεία‌ ‌Ανάπτυξης:‌ HAL Laboratory
Εκδότρια‌ ‌Εταιρεία:‌ Nintendo
Διανομή: CD Media
Είδος:‌ Action / Platformer
Ηλικίες:‌ 7+‌
Ημ/νία‌ ‌Κυκλοφορίας:‌ 25 Μαρτίου 2022
Official website:‌ kirbyandtheforgottenland

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από τη CD Media για τις ανάγκες του review.

Θετικά

  • Άψογοι μηχανισμοί platforming-μάχης
  • Άριστα στον σχεδιασμό επιπέδων
  • Διαχρονική δομή, σωστά στημένη
  • Κάποιες εξαιρετικές εκπλήξεις
  • Πανέμορφοι κόσμοι, πετυχημένα animations
  • Οι δυνάμεις του Kirby και οι αναβαθμίσεις τους
  • Ιδανική διάρκεια, ουσιώδες περιεχόμενο
  • Σωστά ρυθμισμένη δυσκολία

Αρνητικά

  • Τα bosses επαναλαμβάνονται συνεχώς
  • Ελλείψεις σε οπτικό-τεχνικό τομέα

Βαθμολογία

9
Τούμπανο!

Αφήστε σχόλιο

* Με τη συμπλήρωση των στοιχείων, αποδέχεστε την αποθήκευση και τη διαχείριση των πληροφοριών σας από την ιστοσελίδα.

Thanks for submitting your comment!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ