Advertisement Advertisement

Laika: Aged Through Blood – Review

Το Laika: Aged Through Blood είναι ένα πολύ ενδιαφέρον indie metroidvania, που συνδυάζει μηχανισμούς από διάφορα είδη και τους παρουσιάζει με έναν εξαιρετικό οπτικοακουστικό τομέα.

Στο Laika: Aged Through Blood χειριζόμαστε μια ανθρωπόμορφη πρωταγωνίστρια, μια μητέρα κογιότ που οδηγεί τη μηχανή της σε μια άγονη γη, στην οποία δεν υπάρχουν άνθρωποι.

Laika: Aged Through Blood – Mad Max με ανθρωπόμορφα ζώα

Σε ένα setting τύπου Mad Max, η μητέρα κογιότ προσπαθεί να προστατέψει το παιδί της, αλλά και τους δικούς της, που ζουν σε έναν καταυλισμό, ο οποίος λέγεται «Where We Live» (και θυμίζει το Grotto, ένα άλλο παιχνίδι της εταιρείας, με ανθρωπόμορφα ζώα και τέτοιου τύπου ονομασίες).

laika gameplay

photo: Headup Games

Για να κυκλοφορήσουμε στις διάφορες περιοχές, πρέπει να μάθουμε να οδηγούμε τη μηχανή μας, αλλά και να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε τους βασικούς εχθρούς, τα ανθρωπόμορφα πουλιά που έχουν οργανωθεί στρατιωτικά, χρησιμοποιώντας το οπλοστάσιό μας, με όπλα όπως shotgun, revolver, βαλλίστρα.

Μάχες πάνω στη μηχανή μας

Ενδιαφέρον έχουν οι μηχανισμοί κίνησης σε συνδυασμό με εκείνους της μάχης. Για να οδηγήσουμε τη μηχανή (παίζουμε σε δύο διαστάσεις), πατάμε ένα πλήκτρο για γκάζι και ένα για φρένο, ενώ με το «μπροστά» και το «πίσω» περιστρέφουμε το δίκυκλο.

Τώρα, ας πούμε, το revolver έχει μόνο δύο σφαίρες (υπάρχουν και upgrades, αργότερα) και, όταν πυροβολήσουμε και αδειάσουμε τον γεμιστήρα, πρέπει να κάνουμε μια τούμπα προς τα πίσω για να γεμίσει και πάλι. Αντίστοιχα, για να επαναφορτίσουμε έναν άλλον μηχανισμό, αυτόν της αντανάκλασης εχθρικών σφαιρών προς τους αντιπάλους, πρέπει να κάνουμε τούμπα προς τα εμπρός.

laika aged through blood gameplay

photo: Headup Games

Συνήθως, οι μάχες έχουν ως εξής: ένας αριθμός εχθρών μάς περιμένει, εμείς πηδάμε μέσω μιας ράμπας, αποκτούμε ύψος και πυροβολούμε, παγώνοντας τον χρόνο για να σημαδεύουμε καλύτερα, κάνοντας παράλληλα τούμπες για να γεμίζουμε τις σφαίρες μας, αλλά και για να αποφεύγουμε τα πυρά των αντιπάλων (αν μας πετυχαίνουν στο κάτω μέρος της μηχανής, δεν μας προκαλούν ζημιά).

Αν μας πετύχουν οι εχθροί, τελικά, χάνουμε αμέσως, με μία σφαίρα (όπως κι εκείνοι, όταν τους πυροβολούμε). Όταν χάσουμε, μένει στο σημείο ένα πουγκί με τα μισά μας «λεφτά». Αν γυρίσουμε πίσω και το πάρουμε, επανέρχονται στην κατοχή μας, αλλά αν χάσουμε πάλι εξαφανίζεται, σε ένα σύστημα τύπου souls-like, το οποίο είναι εντελώς αχρείαστο εδώ, δεν αποτελεί καλή επιλογή, εξαιτίας της απουσίας μπάρας ζωής για την πρωταγωνίστρια.

Διαβάστε επίσης:  Το Salt and Sacrifice απέκτησε ημερομηνία κυκλοφορίας

Εξαιρετικά τα συστήματα του gameplay

Οι μάχες, πάντως, και η εξερεύνηση διασκεδάζουν πολύ, με ευρηματικούς μηχανισμούς, πανέμορφο οπτικό τομέα, με περιοχές και χαρακτήρες που έχουν σχεδιαστεί στο χέρι, με δύσκολες αναμετρήσεις σε ένα σύνολο ιδεών που θυμίζει έναν συνδυασμό Trials και My Friend Pedro, με τον καλύτερο τρόπο.

Υπάρχουν κάποια σημεία που δεν είναι ιδανικά, όπως το έντονο trial and error εδώ κι εκεί, και οι μη ξεκάθαρες ενδείξεις σε κάποιες μάχες όπου η κάμερα απομακρύνεται από την πρωταγωνίστρια (αν προσγειωθούμε ανάποδα, ας πούμε, χάνουμε και πάμε στο checkpoint -ευτυχώς, έχει αρκετά τέτοια). Τέλος, πού και πού είναι δύσκολο να στοχεύσουμε σε μεγάλη απόσταση, επειδή ο στόχος μας δεν φτάνει μακριά και δεν είναι πάντα ξεκάθαρο αν θα πετύχουμε τον εχθρό, αν και υπάρχουν κάποια βοηθήματα.

Ο χειρισμός είναι αποδοτικός και αποκρίνεται όπως πρέπει, δίνοντάς μας την ευκαιρία να κάνουμε τέτοια: τούμπα στον αέρα, slow motion, σφαίρα σε δύο ξεχωριστούς εχθρούς, πάλι τούμπα για reload, αποφυγή εχθρικών πυρών με το κάτω μέρος της μηχανής, σφαίρα σε άλλον εχθρό, σε άλλη κατεύθυνση, τέλεια προσγείωση, αντανάκλαση μιας επίθεσης πίσω στον αντίπαλο. Όταν πετυχαίνει, η «λούπα» της μάχης είναι εξαιρετική, με στοιχεία παζλ αλλά και αδρεναλίνη.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον σύστημα gameplay, με side quests, με έναν μεγάλο χάρτη χωρίς ξεκάθαρα markers, με upgrades και μυστικά, σε ένα παιχνίδι που είναι διασκεδαστικό για όσο διαρκεί (περίπου 10-15 ώρες, και 20 αν ασχοληθούμε με τα πάντα ή αν χανόμαστε συχνά).

laika characters

photo: Headup Games

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο χάρτης, που δεν είναι όσο σαφής θα έπρεπε, καθώς το Laika είναι παιχνίδι με αρκετή εξερεύνηση και συχνό backtracking. Πού και πού, η ασάφεια αυτή προκαλεί εκνευρισμό, αφού δεν είναι πάντα εύκολο να καταλάβουμε πού -και πώς- πρέπει να πάμε.

Η οπτικοακουστική παρουσίαση του Laika: Aged Through Blood κερδίζει τις εντυπώσεις

Ο δυνατότερος τομέας του Laika: Aged Through Blood είναι, πάντως, ο οπτικοακουστικός. Τα σχέδια είναι γεμάτα ζωντάνια, οι χαρακτήρες αξιομνημόνευτοι όσον αφορά στον σχεδιασμό τους, τα οπτικά εφέ ιδανικά για να στήνεται η εξαιρετική ατμόσφαιρα (όπως, ας πούμε, η σκόνη που σηκώνεται πίσω από τη μηχανή μας όταν τρέχουμε, ή τα λίτρα αίμα που γεμίζουν τον χώρο και την πρωταγωνίστρια -ναι, υπάρχει αίμα, κάποιες σκηνές είναι βίαιες).

Διαβάστε επίσης:  Source Of Madness : Ο Cosmic Horror Action RPG τίτλος απόκτησε ημερομηνία κυκλοφορίας

Επίσης, υπάρχουν μερικά πανέμορφα cutscenes, σε σκηνές δράσης ή αλλού, που εντυπωσιάζουν. Ακόμα, πρέπει να γίνει ξεχωριστή αναφορά στο soundtrack.

Η εταιρεία ανάπτυξης, Brainwash Gang, έχει ένα πολύ σημαντικό ατού: την Beicoli, που γράφει και παίζει τη μουσική. Έχουμε ακούσει τη δουλειά της σε προηγούμενους τίτλους της εταιρείας, με υπέροχα soundtrack που έγιναν αναπόσπαστο μέρος της εμπειρίας των παιχνιδιών αυτών (για παράδειγμα, στο The Longest Road on Earth, όπου η μουσική ήταν σε πρώτο πλάνο, αλλά και σε πιο διακριτικές μελωδίες, όπως στο Grotto).

laika main hub

photo: Headup Games

Στο Laika, η Beicoli ξεπερνά τον εαυτό της και φτιάχνει ένα από τα καλύτερα soundtrack της χρονιάς και της εταιρείας, με πολύ ταιριαστές, αξιομνημόνευτες μελωδίες (τραγούδια με στίχους, τα οποία, μάλιστα, είναι και collectibles σε κασέτες), οι οποίες ενισχύουν σημαντικά την ήδη καλοστημένη ατμόσφαιρα.

Συνολικά, το Laika: Aged Through Blood είναι ένα ιδιαίτερο metroidvania, με εμπνευσμένα σχεδιασμένους μηχανισμούς, με πολύ διασκεδαστική εξερεύνηση, χορταστικούς μηχανισμούς κίνησης και συναρπαστική μάχη. Με πανέμορφα visuals και ένα υπέροχο soundtrack, το κάπως αδιάφορο σενάριο και τα μικροπροβλήματα του gameplay δεν είναι αρκετά για να μειώσουν τη διασκέδαση και το απαράμιλλο στιλ του παιχνιδιού.

Λεπτομέρειες
Διαθέσιμο‌ ‌σε:‌ PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X|S Nintendo Switchlaika key art
Δοκιμάστηκε‌ ‌σε:‌ PC
Εταιρεία‌ ‌Ανάπτυξης:‌ Brainwash Gang
Εκδότρια‌ ‌Εταιρεία:‌ Headup Games
Είδος:‌ Metroidvania, action-adventure
Ημ/νία‌ ‌Κυκλοφορίας:‌ 19 Οκτωβρίου 2023 (PC) / TBA (υπόλοιπες πλατφόρμες)

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

Θετικά

  • Πανέμορφο οπτικά
  • Πετυχημένοι και ιδιαίτεροι μηχανισμοί κίνησης-μάχης
  • Εκπληκτικό soundtrack
  • Διασκεδαστική εξερεύνηση, χορταστικές μάχες

Αρνητικά

  • Το trial and error κουράζει ενίοτε
  • Μικροπροβλήματα στον χειρισμό
  • Δεν είναι πάντα ξεκάθαρες οι οπτικές ενδείξεις
  • Ο χάρτης δεν ικανοποιεί
  • Αχρείαστα συστήματα τύπου souls-like

Βαθμολογία

8
Πολύ καλό

Αφήστε σχόλιο

* Με τη συμπλήρωση των στοιχείων, αποδέχεστε την αποθήκευση και τη διαχείριση των πληροφοριών σας από την ιστοσελίδα.

Thanks for submitting your comment!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ