Το LEGO 2K Drive είναι ένας ακόμη LEGO τίτλος, που αυτή τη φορά κινείται στα μονοπάτια των racing παιχνιδιών.
Με τη Visual Concepts και την 2K Games από πίσω, πόσο καλά πήγε αυτή η εκτέλεση; Is this a crossover episode? Αυτή ήταν η πρώτη μου σκέψη όταν είδα τον τίτλο LEGO 2K Drive. Τα παιχνίδια LEGO έκαναν ένα μεγάλο «μπαμ», με παιχνίδια που είχαν ως βάση αγαπημένα franchises, όπως το Star Wars, το Harry Potter και άλλα. Γεμάτα χιούμορ και προσφέροντας άπλετη διασκέδαση, κατάφεραν να ξεχωρίσουν και να αγαπηθούν, ειδικότερα από μικρότερες ηλικίες. Από την άλλη, έχουμε το 2K στον τίτλο, κάτι που συναντάμε συνήθως σε αθλητικούς τίτλους της εταιρείας, όπως το NBA 2K, και τα τελευταία χρόνια στο WWE. Τι δουλειά έχουν αυτά τα δύο μεταξύ τους;
Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε ένα παιχνίδι LEGO να βασίζεται στα σετ της εταιρείας και όχι σε κάποιο άλλο franchise. Έχουν κυκλοφορήσει διάφοροι τίτλοι, όπως το LEGO Worlds, LEGO Brawls και το LEGO Bricktales. Όμως, 2K, πρώτη φορά. Στο τιμόνι της ανάπτυξης βρίσκεται η Visual Concepts, γνωστή για τις σειρές NBA 2K και WWE 2K. Κατάφερε άραγε να δημιουργήσει ένα καλό racing παιχνίδι, αποτυπώνοντας εύστοχα τον χαρακτήρα των LEGO;
Καλώς ήρθατε στην Bricklandia
Το κύριο mode του παιχνιδιού είναι το story mode. Εκεί ακολουθούμε την ιστορία ενός νέου οδηγού που “σπινιάρει” στους δρόμους της Bricklandia και προσπαθεί να φτάσει στην κορυφή, κερδίζοντας το Grand Prix. Μέντορας; Ο Racington, ένας από τους κορυφαίους οδηγούς της Bricklandia. Αντίπαλος; O Shadow Z που νιώθει πως απειλείται από τον νέο οδηγό. Ακούγεται γνώριμο όλο αυτό; Είναι. Είναι η ιστορία κάθε racing παιχνιδιού και, όπως συνηθίζουν τα παιχνίδια LEGO, το διακωμωδεί στο έπακρο. Από εύστοχες ατάκες, μέχρι τα αστεία ονόματα των mini-bosses που λέγονται απλώς Guy #1, Guy #2 και Guy #3, το χιούμορ μπορεί να γίνει αντιληπτό από μικρούς, αλλά και από πιο έμπειρους παίκτες.
Ξεκινώντας την ιστορία, βρίσκουμε τον οδηγό σε ένα νησί, το οποίο θα λειτουργήσει ως ένα τυπικό tutorial για το πώς κινούμαστε, τι μπορούμε να βρούμε και πώς μπορούμε να αγωνιστούμε. Το παιχνίδι θυμίζει έντονα ένα Forza Horizon για… μικρούς. Η ιστορία εκτυλίσσεται σε τέσσερα νησιά, με το καθένα να έχει τη δική του “προσωπικότητα”, ενώ ακολουθούν μια λογική open world.
Ζωντάνια; Περίπου
Κάθε νησί έχει πολλά collectables, ορισμένους αγώνες και αρκετά time trials. Τα time trials μάς βοηθούν να δούμε τους βασικότερους δρόμους κάθε νησιού και να το εξερευνήσουμε. Δυστυχώς, είναι και η μοναδική δραστηριότητα που συναντάμε σε μεγάλο βαθμό στα νησιά. Πολλές φορές μοιάζουν άδεια, μια μονοτονία που έρχεται να “σπάσει” το destructible περιβάλλον και που κάνει την οδήγηση πιο διασκεδαστική. Η Visual Concepts έχει κάνει τρομερή δουλειά στον τεχνικό τομέα και όλα λειτουργούν άψογα στο περιβάλλον, χωρίς προβλήματα.
Βρουμ βρουμ!
Οδεύοντας προς το… ψητό, ας ξεκινήσουμε από το γεγονός πως υπάρχουν τρία διαφορετικά είδη οχημάτων: δρόμου, εκτός δρόμου, και νερού. Κάθε ένα από αυτά έχει τα δικά του στατιστικά ως προς την επιτάχυνση, την ευκολία στο drifting, το πόσο βαρύ είναι και άλλα. Το εντυπωσιακό είναι το πώς αυτά τα τρία εναλλάσσονται αυτόματα μεταξύ τους, όταν πηγαίνουμε στο αντίστοιχο κομμάτι της διαδρομής.
Και προχωράμε στο κύριο event: τους αγώνες. Ουσιαστικά μιλάμε για ένα κλασικό racing παιχνίδι με στοιχεία από kart games, όπως το Mario Kart. Υπάρχουν δυνάμεις που μπορούμε να “σηκώσουμε” για να χτυπήσουμε τους αντιπάλους μας, υπάρχει η μπάρα του turbo που γεμίζει από χτυπήματα και drifting, υπάρχουν και τα shortcuts που μπορούν να δώσουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Αλλά, ταυτόχρονα, δεν θυμίζει kart games, ενδεχομένως λόγω της εμφάνισης των οχημάτων που είναι πιο κοντά σε κλασικά αυτοκίνητα. Είναι μια καλή μίξη, επιτυχημένη, που κάνει τους αγώνες άκρως απολαυστικούς.
Πάμε πάλι…
Εκεί που… “χάνει” το Story Mode, είναι πως πολλές φορές χρησιμοποιεί τους ίδιους αγώνες για να προχωρήσει η ιστορία, αντί να εμφανίζει νέους. Καθώς κερδίζουμε πρωταθλήματα για να φτάσουμε στο Sky Cup, ξεκλειδώνουμε επιπλέον δυσκολίες, με το “C” να είναι η πιο εύκολη και η “A” η πιο δύσκολη. Όταν, για παράδειγμα, ξεκλειδώσαμε την “Β” δυσκολία, το παιχνίδι μάς παρότρυνε να επαναλάβουμε ορισμένους αγώνες, ενώ εμφάνισε μόλις δύο νέους για να προχωρήσουμε παρακάτω. Στο ενδιάμεσο παρουσιάζονται και κάποιοι τύποι αποστολών, στους οποίους κληθήκαμε να κάνουμε defend σταθμούς ενέργειας ή να σώσουμε πολίτες από LEGO-ρομπότ. Δεν ήταν και πολύ εύκολο να τις φέρουμε εις πέρας, μιας και το concept τους δεν είναι ακριβώς σχεδιασμένο για οχήματα με μεγάλη ταχύτητα.
Local Co-op + Build your Car = <3
Πέρα από το Story Mode, περιλαμβάνονται και επιλογές για αγώνες και cups σε τοπικό επίπεδο, αλλά και online. Εκτός αυτών, μπορούν να παιχτούν και τα mini-games που συναντήσαμε. Όλα τα modes μπορούν να παιχτούν τοπικά και με δεύτερο παίκτη σε split-screen, ακόμα και το Story Mode. Αρκετά σημαντική είναι η δυνατότητα να “χτίσουμε” το δικό μας προσωπικό όχημα, με τουβλάκια, τιμώντας την παράδοση των LEGO. Στα αρνητικά, θα λέγαμε πως οι συγκεκριμένες επιλογές καλύπτουν απλώς τα βασικά. Ο αριθμός των cups είναι μικρός, ενώ δεν υπάρχει επιλογή δημιουργίας του δικού μας cup, με αγώνες που εμείς θέλουμε.
2K χωρίς microtransactions; Δεν γίνεται
Το μεγαλύτερο “αγκάθι” του παιχνιδιού είναι τα microtransactions. Όλα ξεκινούν στο Unkie’s Emporium, το shop του τίτλου. Υπάρχουν δύο διαφορετικά currencies: τα brickbux και τα coins. Τα πρώτα τα βρίσκουμε κατά τη διάρκεια του Story Mode, τόσο ως επιβραβεύσεις στους αγώνες, όσο και διάσπαρτα στην Bricklandia. Τα coins μπορούμε να τα πάρουμε αποκλειστικά αγοράζοντάς τα με πραγματικά χρήματα. Παρόλο που μπορούμε να αγοράσουμε πολλά πράγματα από το Unkie’s Emporium, τα brickbux που λαμβάνουμε δεν είναι αρκετά. Φτάνοντας μετά τη μέση του παιχνιδιού, έχουμε αρκετά χρήματα για να πάρουμε μόλις δύο οχήματα από το shop ή αντίστοιχα 5 σετ από τουβλάκια για να εμπλουτίσουμε την “αποθήκη” μας, όταν χτίζουμε. Οι τιμές του shop σίγουρα θα μπορούσαν να είναι πιο… προσβάσιμες, ωστόσο φαίνεται πως οδηγεί τον παίκτη στο να αγοράσει coins με πραγματικά χρήματα.
Το monetization δεν σταματάει εδώ, μιας και ο τίτλος έρχεται με το δικό του Driver’s Pass. Ένα πάσο με δωρεάν και επί πληρωμή tiers, τα οποία ξεκλειδώνουν, καθώς παίζουμε το παιχνίδι. Προφανώς, η δωρεάν έκδοσή του προσφέρει μόλις 20 από τα 100 tiers, με τα βραβεία να μην είναι τόσο ιδιαίτερα, όσο αυτά της premium. Έτσι, πολλά πακέτα από bricks, χαρακτήρες και εμβληματικά οχήματα βρίσκονται πίσω από ένα paywall, το οποίο ομολογουμένως δεν περιμένει κάποιος από ένα παιχνίδι που αγγίζει τα 70 ευρώ.
Τελικά…;
To LEGO 2K Drive είναι ένα απολαυστικό παιχνίδι. Εύκολα θα λέγαμε πως είναι ένα Forza Horizon για παίκτες νεαρής ηλικίας. Μπορεί το περιεχόμενο να επαναλαμβάνεται στο Story Mode και οι επιλογές εκτός αυτού να καλύπτουν μόνο τα βασικά, όμως παραμένει ένα καλοφτιαγμένο racing παιχνίδι. H παρουσία των microtransactions είναι έντονη, με τις τιμές στο shop να οδηγούν τον παίκτη στο να καταναλώσει επιπλέον χρήματα ή να αγοράσει το Driver’s Pass σε περίπτωση που ασχοληθεί αρκετά με το παιχνίδι. Ομολογουμένως, κάτι τέτοιο λειτουργεί αρνητικά σε έναν τίτλο που κοστίζει 70 ευρώ στα συστήματα της τρέχουσας γενιάς.
Δοκιμάστηκε σε: PS5
Εταιρεία Ανάπτυξης: Visual Concepts
Εκδότρια Εταιρεία: 2K Games
Είδος: Racing
Ηλικίες: 7+
Ημ/νία Κυκλοφορίας: 19 Μαΐου 2023
Official website: lego.2k.com/drive/
Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από τη CD Media για τις ανάγκες του review.