Like a Dragon Gaiden: The Man Who Erased His Name – Review

Οι θρύλοι δεν πεθαίνουν ποτέ…

Λεωνίδας Πάτρας

Ο προηγούμενος πρωταγωνιστής των Yakuza επιστρέφει για μια ακόμη -πιθανόν τελευταία- εμφάνιση, στο νεότερο Like a Dragon.

Το παιχνίδι με τον μακροσκελή τίτλο “Like a Dragon Gaiden: The Man who Erased his Name” αποτελεί μια κυκλοφορία που «γεμίζει» το κενό μέχρι το Like a Dragon: Infinite Wealth, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Ιανουάριο του 2024. Η αλήθεια είναι πως το Gaiden (στο εξής θα αναφερόμαστε έτσι για συντομία) είχε σχεδιαστεί αρχικά ως DLC, το οποίο εν τέλει αποκόπηκε και κυκλοφόρησε σαν ένα -μικρότερου budget και κοστολόγησης- ξεχωριστό release.

Ο Kiryu Kazuma γνωστός για τους πρώτους έξι τίτλους Yakuza και αγαπημένος των φίλων της σειράς φαίνεται πως είναι ακόμα… πολύ σκληρός για να πεθάνει.

Ακολουθούν spoilers για τα τελευταία παιχνίδια της σειράς Yakuza / Like a Dragon.

Παρά τα γεγονότα του Yakuza 6: Song of Life, στο οποίο φαίνεται πως το κεφάλαιο «Kiryu» έκλεισε οριστικά, η εμφάνιση του Kiryu στο Yakuza 7: Like a Dragon άφησε ελπίδες για την επιστροφή του που γίνεται πραγματικότητα στο The Man who Erased his Name. Tο Yakuza 6 βέβαια, είχε κλείσει άψογα το κεφάλαιο Kiryu και δεν υπήρχε λόγος να γίνει μια τέτοια επιστροφή, από την στιγμή που υπάρχει νέος και εξίσου δυνατός πρωταγωνιστής στη σειρά…

Like a Dragon Gaiden: The Man Who Erased His Name

Photo: SEGA – VG24.gr

Πολύ… σημαντικός για να πεθάνει

Όπως και να έχει, τα βάσανα δεν λένε να αφήσουν τον 50άρη πλέον Kiryu, ο οποίος έχει παραδώσει τα πάντα στην ιαπωνική μαφία ώστε να προστατεύσει την οικογένεια του, δηλαδή το ορφανοτροφείο (που ο ίδιος ίδρυσε) μαζί με τις παιδικές ψυχές που ζουν σε αυτό. Φαίνεται όμως πως μια σειρά γεγονότων αποκαλύπτουν στο κύκλωμα πως ο θρυλικός αρχηγός της Yakuza βρίσκεται εν ζωή και θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των μικρών παιδιών. Παρότι η δράση των συμμοριών Yakuza έχει περιοριστεί λόγω των πολύ αυστηρών μέτρων εναντίον τους, στο παρασκήνιο υπάρχει ακόμη η μαφία με πολλά παρακλάδια της.

Η κεντρική ιστορία αποτελεί το πρώτο από τα δύο κύρια χαρακτηριστικά της σειράς του Ryu Ga Gotoku Studio, όμως το Like a Dragon Gaiden είναι με διαφορά το συντομότερο και λιγότερο προσεγμένο σεναριακά Yakuza game που έχουμε δει ποτέ.

Παρότι υπάρχουν 2-3 καλογραμμένοι χαρακτήρες η ποιότητα παραγωγής (έλλειψη ολοκληρωμένου voice acting, χαμηλότερης ποιότητας cutscenes, μη ελκυστικοί villains κτλ.) κατατάσσουν το παιχνίδι σε κάτι που μπορεί να θεωρηθεί ένα λίγο μεγαλύτερης διάρκειας DLC, παρά ξεχωριστό παιχνίδι. Παρόλα αυτά, μπορεί κάποιοι να εκτιμήσουν την επιστροφή του αγαπημένου τους πρωταγωνιστή που ίσως θα έπρεπε να «φύγει» σαν ήρωας, όπως του άξιζε, και είδαμε στο Yakuza 6.

Like a Dragon Gaiden – Επιστροφή στις μάχες με στυλ action

Σε αντίθεση με το Yakuza 7 που ξεκίνησε ένα νέο κεφάλαιο στη σειρά, αλλάζοντας τελείως το σύστημα μάχης σε turn-based, αλλά κρατώντας στα γνωστά υψηλά standards όλα τα υπόλοιπα στοιχεία, το Gaiden επαναφέρει την action / beat ’em up φόρμουλα και το αγνό ξύλο, που αγαπήσαμε στο παρελθόν. Έτσι λοιπόν το σύστημα μάχης είναι και πάλι «τελείως action», με συνδυασμούς χτυπημάτων, μεταξύ light attacks και finishers, heat actions, αλλά και δύο διαφορετικά στυλ μάχης.

Στο Gaiden έχουμε δύο στυλ μάχης που μπορούμε να τα εναλλάσσουμε με το πάτημα ενός πλήκτρου. Αρχικά, το Agent style το οποίο αποτελεί ένα πιο «ρευστό» σύστημα μάχης με γρήγορους συνδυασμούς και μεγαλύτερη εμβέλεια, χρήσιμο κυρίως για τις περιπτώσεις που αντιμετωπίζουμε πολλούς εχθρούς στην οθόνη. Από την άλλη, το Yakuza style είναι πιο αργό, αλλά με πιο δυνατά χτυπήματα, μεγαλύτερη ακρίβεια και στρατηγική και αφορά κυρίως στα  boss battles ή κάποια mini bosses.

Like a Dragon Gaiden: The Man Who Erased His Name

Photo: SEGA – VG24.gr

Τα gadgets αποτελούν ένα νέο χαρακτηριστικό

Το νέο στοιχείο στο σύστημα μάχης είναι τα gadgets, τα οποία είναι κάπως… υπερβολικά (αν όχι «άκυρα») και όχι τόσο ουσιώδη, όσο θα έπρεπε. Υπάρχουν συνολικά τέσσερα gadgets: τα mini drones που επιτίθενται στους εχθρούς και τους αποσπούν την προσοχή, τα τσιγάρα που εκρήγνυνται, το spider web, ο ιστός δηλαδή  που μπορεί να ακινητοποιήσει τους εχθρούς, αλλά και να τους εκτοξεύσει πάνω σε άλλους και, τέλος, τα jet shoes, με τα οποία μπορούμε να κάνουμε boost πάνω σε πλήθος εχθρών και να προκαλέσουμε ζημιά. Από όλα τα παραπάνω, πιο αποτελεσματικό είναι το τελευταίο, αλλά όπως και να έχει, το ατόφιο ξύλο είναι η κύρια πηγή damage του χαρακτήρα μας.

Όλα τα παραπάνω μπορούν να αναβαθμιστούν, όπως και πολλά άλλα (ζωή, μπάρα ενέργειας, heat actions) με χρήματα και πόντους που αποκτούμε ολοκληρώνοντας side missions. Δίνοντας έμφαση στην ολοκλήρωση side missions και των πολλών mini games, οι δημιουργοί εισήγαγαν την Akame, έναν χαρακτήρα που στην ουσία δίνει rewards στον παίκτη όσο περισσότερο ασχολούνται με το παράπλευρο αυτό περιεχόμενο, κάνοντας την πρόοδο λίγο πιο ουσιαστική και ευχάριστη. Πέρα από τα κλασικά sub stories, με άλλοτε αστείες και άλλοτε σοβαρότερες μικρές αποστολές, υπάρχει μια μεγάλη γκάμα από mini games. Τα κλασικά karaoke, γκολφ, μπιλιάρδο και SEGA arcades συνοδεύονται από το επίσης γνωστό και αγαπημένο Pocket Circuit racing, τους αγώνες δηλαδή με τα «αυτοκινητάκια», που παραδόξως, έχει αρκετό βάθος στο περιεχόμενό του. Τέλος, για τους πιο… μερακλήδες υπάρχει και mini game γνωριμιών σε καμπαρέ, με πραγματικούς ηθοποιούς που παίζουν τον ρόλο των hostesses.

Coliseum και διάρκεια

Το σοβαρότερο από τα side activities είναι το Κολοσσαίο, το οποίο έχει αναπτυχθεί πολύ στο Gaiden και είναι το καλύτερο που έχουμε δει στη σειρά. Υπάρχουν δεκάδες μάχες, διαφορετικών επιπέδων και συνθηκών. Η διαφορά αυτήν τη φορά είναι πως μπορούμε στρατολογήσουμε NPCs στην ομάδα μας και να παλέψουμε είτε στο πλάι τους, είτε να τους χειριστούμε ακόμη και τους ίδιους. Κάθε ένας έχει διαφορετικές κινήσεις και super δυνάμεις. Γενικά, το Coliseum είναι η πιο σωστά δομημένη δραστηριότητα του παιχνιδιού, με αρκετό «ζουμί» για κάποιον που θέλει να ασχοληθεί εκτενέστερα.

Το Like a Dragon Gaiden διαδραματίζεται στην περιοχή Sotenbori της Osaka, όχι άγνωστη από παλαιότερους τίτλους και χρονικά τοποθετείται μετά τα γεγονότα του Song of Life, κατά την διάρκεια του Yakuza 7 και στρώνει τον δρόμο για το Like a Dragon: Infinite Wealth. Μάλιστα με την ολοκλήρωση του Gaiden, μέσα στο ίδιο το παιχνίδι, ξεκλειδώνει demo για το Infinite Wealth, που κυκλοφορεί τον Ιανουάριο. Συνολικά αφιερώσαμε 20 ώρες στο Gaiden, ολοκληρώνοντας το κεντρικό storyline, σχεδόν όλα τα βασικά sub-stories και ένα μικρό μέρος του Κολοσσαίου. Το Gaiden είναι το μικρότερο παιχνίδι της σειράς με διαφορά, αλλά και ποιοτικά είναι ένα με δύο σκαλιά κάτω από τους βασικούς τίτλους Yakuza . Αυτό δικαιολογείται κάπως και με τη μειωμένη τιμή διάθεσής του.

Like a Dragon Gaiden – Οπτικός τομέας και τελική ανάλυση

Η έκδοση PS5 του τίτλου, όπως και όλες οι current gen εκδόσεις, τρέχουν σε ένα mode γραφικών στα  60 καρέ το δευτερόλεπτο. Υπάρχουν μικρές βελτιώσεις, όπως για παράδειγμα τα πρόσωπα των NPCs και ορισμένες λεπτομέρειες στον κόσμο, αλλά δεν υπάρχει σοβαρή αναβάθμιση από το προηγούμενο παιχνίδι του studio, το Lost Judgment. Ο χάρτης του Sotenbori είναι πολύ πιο περιορισμένος από τους χάρτες των προηγούμενων παιχνιδιών, αλλά η περιοχή της Osaka έχει και αυτή τη δική της προσωπικότητα. Το παιχνίδι πάντως περιλαμβάνεται από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας του στον κατάλογο των παιχνιδιών του Game Pass.

Το Like a Dragon Gaiden: The Man who Erased his Name είναι μια ευχάριστη έκπληξη για τους φίλους της σειράς, περισσότερο όμως γιατί έχουμε την επιστροφή ενός αγαπημένου χαρακτήρα. Δυστυχώς, σεναριακά είναι το συντομότερο και λιγότερο ενδιαφέρον παιχνίδι της σειράς και η ύπαρξή του και μόνο υποβαθμίζει τον πραγματικά υπέροχο επίλογο που είχαν δημιουργήσει οι developers για τον Kiryu Kazuma στο Song of Life. Από την άλλη, το παράπλευρο περιεχόμενο και, κυρίως, η επανεμφάνιση του Coliseum δίνει κίνητρα στους παίκτες για να ασχοληθούν περισσότερο με αυτόν τον -μικρής εμβέλειας- τίτλο.

Διαβάστε επίσης:  Κερδίστε τα... τριχωτά χειριστήρια "Sonic the Hedgehog" για το Xbox

Παρά την εκπλήρωση του fan service, αλλά και το «γέμισμα» ορισμένων κενών μέχρι το Like a Dragon: Infinite Wealth, το Gaiden αποτυγχάνει να φτάσει στα υψηλά επίπεδα της σειράς και θα μείνει στην ιστορία ως ένα απλό “filler” των γεγονότων μεταξύ Yakuza 7 και 8. Μένει να δούμε πώς θα εξελιχθεί το μέλλον του franchise μετά και την αποχώρηση του βασικού παραγωγού και «πατέρα» της σειράς Yakuza, Toshihiro Nagoshi.

Λεπτομέρειες
Διαθέσιμο σε: PS5, PS4, Xbox One, Xbox Series X|S, PC
Δοκιμάστηκε σε: PS5
Εταιρεία Ανάπτυξης: Ryu Ga Gotoku Studio
Εκδότρια Εταιρεία: SEGA
Είδος: Action / Adventure
Ηλικίες: 18+
Ημ/νία Κυκλοφορίας: 9 Νοεμβρίου 2023
Official website: gaiden.sega

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

Θετικά

  • Η επιστροφή ενός θρυλικού χαρακτήρα
  • Το καλύτερο Coliseum της σειράς
  • Διατηρεί το ύφος των παλαιότερων παιχνιδιών

Αρνητικά

  • Σεναριακά σύντομο και αδύναμο
  • Ποιοτικά υποβαθμισμένο σε σχέση με τους βασικους τίτλους
  • Ίσως καλύτερα να περέμενε expansion, σε φθηνότερη τιμή

Βαθμολογία

7.5
Καλό
Ακολουθήστε το VG24.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο πρόσφατα νέα από τον κόσμο των video games, του entertainment και της τεχνολογίας. Ακολουθήστε το VG24.gr σε Facebook, X, Instagram, YouTube, Spotify και TikTok.
Δείτε το νέο VG24 Podcast:

Αφήστε σχόλιο

* Με τη συμπλήρωση των στοιχείων, αποδέχεστε την αποθήκευση και τη διαχείριση των πληροφοριών σας από την ιστοσελίδα.

Thanks for submitting your comment!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ