Like a Dragon: Infinite Wealth – Review

Ένας πανάξιος μοντέρνος διάδοχος της σειράς Yakuza

Λεωνίδας Πάτρας

Το Ryu Ga Gotoku Studio και οι δημιουργοί της σειράς Yakuza κάνουν την υπέρβαση με το πραγματικά τεράστιο -κυριολεκτικά και μεταφορικά- Like a Dragon: Infinite Wealth.

Το 2020 ήταν η χρονιά που η ιαπωνική Ryu Ga Gotoku πήρε το μεγάλο ρίσκο να αφήσει πίσω της το action beat ’em up ύφος της σειράς Yakuza και να συστήσει στο κοινό έναν νέο πρωταγωνιστή και ένα εντελώς καινούριο στιλ gameplay. Το Yakuza: Like a Dragon παρά το μεγάλο ρίσκο που πήρε (θα μπορούσε άνετα να απογοητεύσει τους φανατικότερους φίλους των Yakuza), κρίθηκε ως άκρως επιτυχημένο «πείραμα», δημιουργώντας μια νέα εκδοχή της σειράς, στα πρότυπα ενός turn-based RPG τίτλου. Ο Ichiban Kasuga αγαπήθηκε από όλους με τον πιο ανάλαφρο χαρακτήρα του σε σχέση με τον επίσης αγαπημένο -αλλά πιο σοβαρό- Kiryu Kazuma. Το turn-based σύστημα μάχης δούλεψε και σε συνδυασμό με το καταπληκτικό πραγματικά σενάριο, το Like a Dragon του 2020 έθεσε τα θεμέλια για μια καινούρια κατεύθυνση της σειράς, την οποία διευρύνει και εξελίσσει το Like a Dragon: Infinite Wealth.

To Infinite Wealth είναι το σημαντικότερο παιχνίδι που έχει αναπτύξει ποτέ το στούντιο, αλλά και της σειράς που κάποτε ονομαζόταν Yakuza. Ο λόγος είναι πως οι developers έπρεπε να καταφέρουν να κλείσουν οριστικά το κεφάλαιο Kiryu με έναν άξιο του μεγέθους του τρόπο, ενώ παράλληλα φιλοδοξούν να προσφέρουν το μεγαλύτερο και ποιοτικότερο μέρος της σειράς μέχρι τώρα, όπως οι ίδιοι χαρακτήριζαν τον τίτλο πριν την κυκλοφορία του.

Days of Play 2024 - 300x250

Τα κακά νέα για όσους δεν είναι γνώριμοι με τη σειρά είναι πως το Infinite Wealth συνδέεται άμεσα τόσο με το προηγούμενο παιχνίδι, αλλά και με το The Man who Erased His Name, που κυκλοφόρησε πρόσφατα. Επίσης, όσοι έχουν ασχοληθεί με τους παλαιότερους τίτλους θα εκτιμήσουν πολύ περισσότερο πολλά γεγονότα και κάποιες «πινελιές» νοσταλγίας, που θα βρουν στο Infinite Wealth. Κατά τη γνώμη μας λοιπόν, θα πρέπει τουλάχιστον να έχετε παίξει τα δύο προαναφερθέντα παιχνίδια για να εκτιμήσετε το μεγαλείο του Infinite Wealth.

Like a Dragon: Infinite Wealth

Photo: SEGA – VG24.gr

Η ιστορία συνδέει τους δύο προηγούμενους τίτλους Like a Dragon

Έχοντας ουσιαστικά δύο πρωταγωνιστές, ο τίτλος ακολουθεί τα γεγονότα μετά την διάσπαση των οργανώσεων των Yakuza, οι οποίες κυνηγήθηκαν και σχεδόν εξαφανίστηκαν. Το μεγαλύτερο μέρος της ροής της ιστορίας εξελίσσεται στη Χαβάη, και συγκεκριμένα στη Χονολουλού, όπου η μοίρα θα ενώσει τους δύο πρωταγωνιστές (Kiryu και Ichiban). Από τη μία, ο Ichiban θα βρεθεί εκεί αναζητώντας την υποτιθέμενη χαμένη μητέρα του, ενώ ο Kiryu θεωρείται νεκρός και πλέον εργάζεται undercover σε μια μυστική υπηρεσία, που τον καλεί να βρει την ίδια ακριβώς γυναίκα, χωρίς να του λένε τον λόγο.

Days of Play 2024 - 300x250

Το σενάριο παρότι ξεδιπλώνεται σχετικά αργά στα πρώτα chapters ανεβάζει ρυθμούς σταδιακά, καθώς αποκαλύπτονται πολλά για τις τοπικές εγκληματικές οργανώσεις. Οι νέοι χαρακτήρες, σε συνδυασμό με αρκετούς ήδη γνώριμους, είναι εξαιρετικά σχεδιασμένοι και η γραφή του σεναρίου είναι στα κορυφαία επίπεδα, που μας έχει συνηθίσει το στούντιο. Η αλήθεια είναι πως μας έλειψε το πιο «γκανγκστερικό» σενάριο των παλαιότερων τίτλων, αλλά το Like a Dragon: Infinite Wealth έχει να προσφέρει μια εξίσου ενδιαφέρουσα και σκοτεινή ιστορία, που κρύβεται πίσω από την ηλιόλουστη και κοσμοπολίτικη Χαβάη. Να περιμένετε πάντως ορισμένες υπερβολικά «βολικές» συμπτώσεις και κάποιες γενικότερες υπερβολές για χάρη της ροής του σεναρίου.

Το μοτίβο της σειράς, που αποτελείται από ένα πολύ σοβαρό main story συνοδευόμενο από πολλά αστεία, αλλά και πιο μελαγχολικά side missions διατηρείται και εδώ και είναι και ένας από τους λόγους που αυτή η σειρά έχει κάνει το δικό της φανατικό κοινό. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι τόσο από την κεντρική ιστορία, όσο και από την ποσότητα και την ποιότητα των side missions στο παιχνίδι.

Days of Play 2024 - 300x250

Το παράπλευρο περιεχόμενο του Infinite Wealth ξεπερνάει και αυτό του Yakuza 5

Φυσικά, Yakuza game χωρίς mini games δεν υπάρχει και πέρα από την παρουσία πάρα πολλών γνωστών (βελάκια, τράπουλα, karaoke, ιαπωνικά παιχνίδια και arcade games) υπάρχουν και ορισμένα που ξεφεύγουν από το όριο των mini games, προσφέροντας σχεδόν ένα νέο ξεχωριστό παιχνίδι μέσα στο παιχνίδι. Αυτό που ξεχωρίζει είναι το Sujimon, μια παρωδία των Pokémon, στο οποίο ο χαρακτήρας αντί για Pokémon μάχεται με τα Sujimon (εχθρούς από το ίδιο το παιχνίδι). Σε αυτό το παιχνίδι καλούμαστε να μαζέψουμε, να αναβαθμίσουμε και να παλέψουμε με άλλους “trainers” με τα Sujimon, ενώ μάλιστα υπάρχει και story που συνοδεύει όλο αυτό το παράπλευρο παιχνίδι. Το συγκεκριμένο mini game αποτελεί μια μεγάλη εξέλιξη σε σχέση με αυτό που είδαμε το 2020. Εκεί απλά συμπληρώναμε το Sujidex (Pokédex).

Διαβάστε επίσης:  Sonic Frontiers - Review

Ιστορία έχει και το δεύτερο μεγαλύτερο side-game, που ονομάζεται Dandoko Island και αποτελεί επίσης κάτι σαν παρωδία, αυτήν τη φορά για το Animal Crossing. Είναι ένα χαλαρό παιχνίδι, στο οποίο μαζεύουμε υλικά και προσπαθούμε να χτίσουμε από την αρχή ένα νησί και να καλέσουμε τουρίστες σε αυτό, ανεβάζοντας την αξία του. Είναι απίστευτο το πόσο μεράκι και δουλειά έχει ρίξει η ομάδα ανάπτυξης γι’ αυτά τα δύο mini games, που μάλιστα είναι εντελώς προαιρετικά και ο καθένας μπορεί απλά να τα προσπεράσει τελείως και να τερματίσει το παιχνίδι.

Ichiban

Photo: SEGA – VG24.gr

Μεγαλύτερος χάρτης, περισσότερη εξερεύνηση και δραστηριότητες

Ο χάρτης της Χονολουλού είναι ο μεγαλύτερος και πλουσιότερος σε περιεχόμενο από κάθε άλλον χάρτη που έχει δημιουργήσει το στούντιο (η αλήθεια είναι πως δεν είναι ο μοναδικός χάρτης, δεν θα αναφέρουμε περαιτέρω προς αποφυγή spoilers). Ο χάρτης χωρίζεται σε κομμάτια, τα οποία διαθέτουν κάθε ένα τον δικό του δείκτη επικινδυνότητας, που καθορίζει και το level των εχθρών σε αυτό. Μαγαζιά για φαγητό που δίνουν stat boost στο party μας, καταστήματα με όπλα για κάθε κλάση, αλλά και ρούχα που ανεβάζουν τα στατιστικά υπάρχουν διασκορπισμένα, όπως και βαλίτσες με αντικείμενα που μπορούμε να βρούμε σε τυχαία σημεία.

Το Infinite Wealth έχει μια ξεκάθαρη δομή RPG και αυτό δεν αφορά μόνο στη μάχη, που θα αναλύσουμε παρακάτω, αλλά και στο πώς χειριζόμαστε το party, τον εξοπλισμό και την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των μελών (bond). Όταν χαρακτήρες συμμετέχουν μαζί στην ίδια μάχη ή κάνουν άλλες δραστηριότητες μαζί, το bond ανεβαίνει, ξεκλειδώνοντας νέες δυνατότητες, όπως το να κάνουν αυτόματες follow-up επιθέσεις οι χαρακτήρες, κλπ. Αυτό που βρήκαμε κάπως βαρετό ήταν τα Drink-Links, διάλογοι δηλαδή μεταξύ των μελών και των πρωταγωνιστών όταν ανεβαίνει το bond level. Θα μπορούσαν να το χειριστούν καλύτερα μέσω κάποιων side quests για παράδειγμα και όχι με τόσο… μπλα-μπλα.

Days of Play 2024 - 300x250

Το σύστημα μάχης βασίζεται στον προηγούμενο τίτλο, αλλά εξελίσσεται ακόμη περισσότερο

Η μάχη είναι καθαρά turn-based με διαφόρων ειδών επιθέσεις (melee, ranged, slash, grapple), ενώ κάθε χαρακτήρας έχει και μια σειρά από skills που είτε μπορούν να κάνουν buff και debuff σε εχθρούς και χαρακτήρες, είτε να κάνουν element attack φωτιάς, πάγου και ηλεκτρισμού. Φυσικά, υπάρχουν και τα status ailments, όπως το sleep, το bleed, το poison και πολλά άλλα. Το σύστημα μάχης είναι εξαιρετικά ισορροπημένο με πληθώρα επιλογών και ταυτόχρονα καταφέρνει να είναι γρήγορο και εθιστικό, χωρίς να γίνεται πολύπλοκο. Είναι πολύ σημαντικό σε ένα παιχνίδι που ξεπερνά τις 50 ώρες -και μπορεί να φτάσει και τις 100- να υπάρχει ένα εθιστικό σύστημα μάχης.

Η δυσκολία του Like a Dragon: Infinite Wealth είναι μία και προκαθορισμένη και, γενικά, μιλάμε για ένα βατό, αλλά όχι υπερβολικά εύκολο παιχνίδι, αν και η δυσκολία εξαρτάται κυρίως από το level των εχθρών, που αντιμετωπίζετε. Πάντως, αν θέλετε να επιλέξετε άλλο επίπεδο δυσκολίας (στο δεύτερο playthrough) ή ακόμη να μπείτε σε New Game Plus, θα πρέπει να πληρώσετε ένα ξεχωριστό DLC, που κοστίζει κοντά στα 15 ευρώ, κάτι που είναι απαράδεκτο. Η πολιτική των DLCs δεν μένει μόνο σε cosmetic items, αλλά υπάρχουν πακέτα επί πληρωμή, που δίνουν τεράστιο boost σε κάθε δραστηριότητα του τίτλου και “σπάνε” τελείως το παιχνίδι για όσους βάλουν το χέρι στην τσέπη.

Days of Play 2024 - 300x250

Η ποικιλία των εχθρών είναι πραγματικά τεράστια και ο “γελοίος” σχεδιασμός τους είναι λεπτομερέστατος στα περισσότερα από 100 είδη εχθρών, που θα αντιμετωπίσετε. Η δυσκολία τους γίνεται εύκολα αντιληπτή από το χρώμα τους. Οι μπλε εχθροί είναι πολύ κάτω από το level σας, οι κόκκινοι είναι κοντά στο level των χαρακτήρων και, τέλος, οι μοβ ξεπερνούν το level σας και θα πρέπει να ζοριστείτε αρκετά για να τους κατατροπώσετε.

Οι περισσότερες από 20 κλάσεις (Jobs) δίνουν φρεσκάδα στο παιχνίδι και ανοίγουν νέες δυνατότητες και συνδυασμούς

Αυτό που δίνει ακόμη περισσότερο βάθος είναι η ποικιλία των κλάσεων. Μπορείτε να είστε από σέρφερ, μάγειρας και ταξιτζής, μέχρι σαμουράι και assassin. Συνολικά, υπάρχουν περισσότερες από 20 κλάσεις (Jobs, όπως αναφέρονται στο παιχνίδι) για να πειραματιστείτε. Τη μάχη συνοδεύουν και τα Poundmates, που αποτελούν τα επί πληρωμή -με χρήματα του παιχνιδιού- summons και μπορούν να επιφέρουν μεγάλο damage στους εχθρούς, αν πέσει το σωστό «παραδάκι».

Days of Play 2024 - 300x250

Το σύστημα μάχης έχει περισσότερη ελευθερία από τον προηγούμενο τίτλο, μιας και έχουμε καλύτερο χειρισμό των χαρακτήρων στον χώρο και αναδεικνύεται περισσότερο μετά το πρώτο μισό του τίτλου, που ξεκλειδώνουμε δυνατότερα skills, super moves, αλλά και συνδυαστικές επιθέσεις μεταξύ των μελών του party. Όταν επιλέγουμε ένα skill, εμφανίζονται διάφορα button prompts, που αν τα εκτελέσουμε σωστά, δυναμώνουμε το εκάστοτε skill, ενώ πατώντας το πλήκτρο άμυνας στον σωστό χρόνο κατά την επίθεση των εχθρών, μπορούμε να απορροφήσουμε μέρος του damage (γνώριμα χαρακτηριστικά από το προηγούμενο Like a Dragon).

Παρότι δεν έχει μεγάλες οπτικές βελτιώσεις, το Like a Dragon: Infinite Wealth είναι τεχνικά το αρτιότερο παιχνίδι της σειράς

To Like a Dragon: Infinite Wealth έχει ένα μοναδικό mode γραφικών στις κονσόλες (νέας γενιάς και παλαιότερες). Στο PS5 τρέχει σταθερά στα 60 καρέ το δευτερόλεπτο σε upscaled 4Κ ανάλυση. Γενικά, είναι ένα καθαρό οπτικά παιχνίδι, με λεπτομέρεια τόσο στον χάρτη, όσο και στους χαρακτήρες (κυρίως στα πρόσωπα). Κάποια cutscenes φαίνεται να είναι pre-rendered, έχοντας ελαφρώς καλύτερη λεπτομέρεια και φωτισμούς, αν και δεν είναι εύκολο να γίνει αντιληπτό αυτό από όλους. Στα αρνητικά, το μόνο που θα προσθέταμε είναι κάποιοι φωτισμοί την ημέρα. Πάντως υπάρχουν μπόλικα πανέμορφα animations στα skills του κάθε χαρακτήρα, που εμπλουτίζονται από ορισμένα particle effects, κυρίως σε κάποια super moves.

Days of Play 2024 - 300x250

Το ιαπωνικό voice acting, το οποίο συστήνουμε να επιλέξετε στο παιχνίδι είναι κορυφαίας ποιότητας και σε αυτό βοηθά η εξαιρετική γραφή των διαλόγων μεταξύ των χαρακτήρων, αλλά και του σεναρίου, γενικότερα. Η αγγλική από την άλλη μεταγλώττιση είναι περίεργη και χαμηλής σχετικά ποιότητας με αποκορύφωμα δυστυχώς το αγγλικό ντουμπλάζ του Kiryu, που είναι τελείως αταίριαστο, σχεδόν αντιαισθητικό. Η μουσική επένδυση, τόσο κατά τις μάχες, όσο και τις στιγμές που εξερευνούμε κάποιο από τα… dungeons του τίτλου είναι τρομερή.

Beach

Photo: SEGA – VG24.gr

Με το Like a Dragon: Infinite Wealth, η Ryu Ga Gotoku πραγματικά ξεπερνάει τον εαυτό της και δημιουργεί το μεγαλύτερο και ποιοτικότερο παιχνίδι της. Κάθε πτυχή του gameplay είναι προσεγμένη και φτιαγμένη με μεράκι και αγάπη, είτε αυτό αφορά στην κεντρική ιστορία, είτε το γιγάντιο παράπλευρο περιεχόμενό του. Τα στοιχεία RPG δουλεύουν εξαιρετικά, χωρίς να γίνονται πολύπλοκα, η μάχη είναι προσιτή, αλλά εθιστική και η ποικιλία των δραστηριοτήτων που έχουν χωρέσει σε αυτό το παιχνίδι είναι αξιοθαύμαστη. Αν είστε φίλος της σειράς, δεν πρέπει να χάσετε σε καμία περίπτωση το φινάλε του Kiryu Kazuma και τη νέα περιπέτεια του Ichiban. Όσο για τους νεοεισερχόμενους παίκτες, πραγματικά νιώθω στενάχωρα που δεν έχετε γευτεί ακόμα την σειρά, αλλά ποτέ δεν είναι αργά να την ξεκινήσετε…

Days of Play 2024 - 300x250

Λεπτομέρειες
Διαθέσιμο σε: PS5, PS4, Xbox One, Xbox Series X|S, PC
Δοκιμάστηκε σε: PS5
Εταιρεία Ανάπτυξης: Ryu Ga Gotoku
Εκδότρια Εταιρεία: SEGA
Είδος: Action / RPG
Ηλικίες: 18+
Ημ/νία Κυκλοφορίας: 26 Ιανουαρίου 2024
Official website: link

Days of Play 2024 - 300x250

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

Θετικά

  • Δυνατό σενάριο και γραφή, αξιομνημόνευτοι χαρακτήρες
  • Εμπλουτισμένο και βαθύ σύστημα μάχης
  • Πολλά στοιχεία RPG που δένουν άψογα μεταξύ τους
  • Τεράστιο και ποιοτικό παράπλευρο περιεχόμενο
  • Ο τρόπος που χειρίζεται ο τίτλος τον επίλογο του Kiryu Kazuma
  • Οπτικοακουστικός τομέας υψηλού επιπέδου
  • Ο γελοίος, αλλά τρομερός σχεδιασμός των εχθρών
Διαβάστε επίσης:  Nazralath: The Fallen World I Μια πρώτη ματιά στον σκοτεινό τίτλο τής Euclidean Studios

Αρνητικά

  • Κάκιστη πολιτική στα επι πληρωμή DLCs
  • Τα Drink-Links είναι μια βαρετή διαδικασία για το "δέσιμο" των χαρακτήρων

Βαθμολογία

9.5
Τούμπανο!
Days of Play 2024 - 300x250
Ακολουθήστε το VG24.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο πρόσφατα νέα από τον κόσμο των video games, του entertainment και της τεχνολογίας. Ακολουθήστε το VG24.gr σε Facebook, X, Instagram, YouTube, Spotify και TikTok.
Δείτε το νέο VG24 Podcast:

Αφήστε σχόλιο

* Με τη συμπλήρωση των στοιχείων, αποδέχεστε την αποθήκευση και τη διαχείριση των πληροφοριών σας από την ιστοσελίδα.

Thanks for submitting your comment!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ