Live A Live: Το “προχωρημένο” για την εποχή του RPG, που δεν έτυχε αναγνώρισης
Ποιος θα το φανταζόταν πως ένα παιχνίδι του μακρινού 1994 θα αναγεννηθεί ως remake από την Square Enix. Το Live A Live θεωρήθηκε τόσο περίεργο video game, όσο και ο τίτλος του. Ο λόγος για ένα RPG με έμφαση στο storytelling που κυκλοφόρησε μόνο στην Ιαπωνία και στο Super Famicom (το SNES στην Ιαπωνία). Η αλήθεια είναι πως κατά την πρώτη κυκλοφορία του δεν είχε μεγάλη επιτυχία, παρότι “παιδί” της Square, η οποία είχε στο ενεργητικό της τεράστιες κυκλοφορίες, με ναυαρχίδα της τα Final Fantasy.
Remake με διαφορά… 28 χρόνων
Όμως, υπάρχει ένα κοινό το οποίο αναγνώρισε αυτήν την περίεργη δομή του, με τις σύντομες αυτοτελείς ιστορίες και με κίνητρο την επιθυμία του κόσμου, το Live A Live έρχεται και στη Δύση μέσω ενός remake. Αν θα μπορούσαμε να το συγκρίνουμε με ένα παιχνίδι του παρόντος, τότε αυτό είναι ξεκάθαρα το Octopath Traveler με τους 8 διαφορετικούς χαρακτήρες και τα ξεχωριστά stories. Πάνω σε αυτό το παιχνίδι είναι βασισμένα και τα 2D-HD γραφικά του remake.
Οι ιστορίες του Live A Live όμως δεν ξεδιπλώνονται ταυτόχρονα, αλλά εντελώς ξεχωριστά και βασίζονται σε διαφορετικές χρονικές περιόδους της ανθρωπότητας, από την εποχή των προϊστορικών ανθρώπων, τη φεουδαρχική Ιαπωνία, μέχρι το κοντινό, αλλά και το μακρινότερο μέλλον. Το παιχνίδι δίνει την επιλογή στον παίκτη σχετικά με το ποια ιστορία θα ξεκινήσει και ποια σειρά θα ακολουθήσει, αν και θα προτείναμε για πρώτη επιλογή την ιστορία του γέροντα κινέζου Shifu, μιας και αποτελεί το καλύτερο chapter για να μπούμε στο κλίμα και στους μηχανισμούς του παιχνιδιού.
Σύντομες ιστορίες με νόημα, αλλά και “σκαμπανεβάσματα”
Οι ιστορίες διάρκειας μίας έως και τεσσάρων ωρών διατηρούν το στοιχείο της έκπληξης για το τι θα περιμένει ο παίκτης και πέρα από τη μάχη που είναι παρόμοια σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν μηχανισμοί gameplay που δίνουν φρεσκάδα σε κάθε chapter.
Προσωπικά αγαπημένα ήταν το Near Future και το Wild-West κεφάλαιο. Παρότι δεν έχει κάθε ιστορία την ίδια ποιότητα, οι περισσότερες είναι ικανές να αγγίξουν αισθηματικά τον παίκτη, ενώ υπάρχουν και ηθικά διδάγματα που μας θυμίζουν τις παλαιές αγνές εποχές του gaming, μακριά από τους περιορισμούς της πολιτικής ορθότητας και του πρέπει…
Τελειώνοντας τα 7 βασικά chapters, ξεκλειδώνουμε τα τελευταία δύο κεφάλαια και για να αποφύγουμε τα spoilers, υπάρχουν δύο διαφορετικά endings, αναλόγως πώς θα ενεργήσουμε στο τέλος. Στο ταξίδι αυτό των 20-25 περίπου ωρών δεν υπάρχουν επιλογές για την κατάληξη των ιστοριών, παρά μόνο για το ένα τελικό ending. Κάποια κεφάλαια είναι τελείως γραμμικά, άλλα έχουν και το στοιχείο της εξερεύνησης στο 2D περιβάλλον, άλλα βασίζονται περισσότερο στην εξιστόρηση και άλλα περισσότερο στη μάχη και το gameplay.
Το σύστημα μάχης έχει τα φόντα, αλλά…
Η μάχη είναι παραδοσιακή turn-based με διαφορετικών ειδών skills (abilities, όπως τα ονομάζει το παιχνίδι) για τον κάθε χαρακτήρα, αδυναμίες σε συγκεκριμένες επιθέσεις για τους εχθρούς, αλλά και τα κλασικά status effects. Τα RPG στοιχεία, όπως το equipment και το inventory είναι τελείως basic και είναι ξεκάθαρο πως η μάχη δεν είναι το κύριο θέμα του παιχνιδιού. Η διαφορά όμως με το κλασικό turn-based gameplay είναι πως στο Live A Live οι χαρακτήρες κινούνται σε τετράγωνα στον χώρο. Κάθε βήμα ανεβάζει και την μπάρα της σειράς για εμάς και τους εχθρούς, ενώ στη μάχη χειριζόμαστε και NPCs της ιστορίας σε πολλές των περιπτώσεων. Το στιλ μάχης θυμίζει αυτό του πιο πρόσφατου South Park τίτλου (Fractured But Whole) για όσους έχουν ασχοληθεί με τον συγκεκριμένο τίτλο.
Το σύστημα μάχης είναι αρκετά πλούσιο σε κινήσεις και elements με αρκετά Boss Battles, στην τελική όμως αποδεικνύεται αρκετά εύκολο (με ελάχιστες εξαιρέσεις) για έναν έμπειρο RPG-άκια, ενώ δεν υπάρχει επιλογή για αλλαγή της δυσκολίας. Λόγω της σύντομης διάρκειας των επιπέδων, το σύστημα ποτέ δεν καταφέρνει να εμβαθύνει και σε συνδυασμό με την αρκετά βατή δυσκολία, πιστεύουμε πως το combat είναι ένα συμπληρωματικό κομμάτι των ιστοριών, που είναι και αυτές που κλέβουν την παράσταση στο Live A Live.
Μικρές και μεγάλες βελτιώσεις στα γραφικά, αλλά και την γενικότερη εμπειρία
Αν αρχίσατε κάποιο chapter και θέλετε προσωρινά να το αφήσετε και να ασχοληθείτε με κάποιο άλλο, τότε αυτό αποθηκεύεται αυτόματα για την επόμενη φορά που θα θελήσετε να το συνεχίσετε. Στο remake υπάρχουν πολλές quality of life βελτιώσεις, όπως το πολύ συχνό autosave, το minimap και ορισμένες ακόμη μικρότερες… Ενώ το gameplay παραμένει εντελώς απαράλλαχτο, οι αλλαγές αφορούν κυρίως στον οπτικοακουστικό τομέα.
Στον τομέα των γραφικών, η Unreal Engine μάς προσφέρει δισδιάστατα HD γραφικά, διατηρώντας όμως την πιξελιασμένη μορφή των αρχικών (φανταστείτε κάτι παρόμοιο με τα γραφικά του Octopath Traveler). Διαθέτει παράλληλα ορισμένα εφέ που κάνουν τη διαφορά, όπως για παράδειγμα το κούνημα των φύλλων και του γρασιδιού, τα εφέ του αέρα και του νερού. Το remake κάνει αυτό που θα περιμέναμε στο οπτικό κομμάτι και οι επιδόσεις είναι ικανοποιητικές, στα 30 καρέ το δευτερόλεπτο. Στα θετικά συγκαταλέγονται και τα πολύ σύντομα loading times (ελαχίστων δευτερολέπτων).
Ο τομέας του ήχου κερδίζει τις εντυπώσεις
Για να δικαιολογήσει την τιμή των 50 ευρώ, αυτή η παραγωγή προσφέρει για πρώτη φορά voice acting, με μεγάλο cast μάλιστα, το οποίο στην πλειοψηφία του είναι πολύ καλής ποιότητας, με ελάχιστες “ατυχίες”. Στα μεγάλα ατού αυτής της κυκλοφορίας είναι το επανενορχηστρωμένο soundtrack, το οποίο είναι βασισμένο στους ήδη πολύ δυνατούς τόνους της Yoko Shimomura του αρχικου Live A Live, η οποία έχει δουλέψει σε κλασικούς τίτλους όπως το Street FIghter και το Xenoblade Chronicles.
Φαίνεται πως το remake του Live A Live που μας προσφέρει η Square Enix έρχεται με μεγάλο σεβασμό στο αρχικό παιχνίδι του 1994. Το Live A Live του 2022 διατηρεί αυτούσιο το gameplay του πρωτότυπου, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να δείξει στο κοινό πως το παιχνίδι εκείνη την περίοδο ήταν αρκετά μπροστά για την εποχή του, ενώ οι βελτιώσεις αφορούν στον τομέα των γραφικών και του ήχου και έχουν γίνει με σωστό τρόπο για μια κονσόλα και ένα κοινό όπως αυτό του Nintendo Switch. To Live A Live προσφέρει μικρές, όμορφες ιστορίες σε έναν μεγαλύτερο “καμβά” και παρόλο που το σύστημα μάχης του είναι μάλλον μια χαμένη ευκαιρία, είναι ένα παιχνίδι που μπορεί άνετα να παιχτεί ακόμη και 28 χρόνια μετά την αρχική κυκλοφορία του.

Δοκιμάστηκε σε: Nintendo Switch
Εταιρεία Ανάπτυξης: Square Enix / Historia
Εκδότρια Εταιρεία: Nintendo
Είδος: RPG / Turn-based Tactics
Ηλικίες: 12+
Ημ/νία Κυκλοφορίας: 22 Ιουλίου 2022
Official website: /live-a-live-switch/
Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την CD Media για τις ανάγκες του review.