Logitech G413 SE – Review

Προσιτό και ποιοτικό

Βαγγέλης Λερός

Αν «ζαχαρώνετε» εδώ και καιρό την αναβάθμιση του gaming πληκτρολογίου σας και κάνετε την έρευνα αγοράς σας, σίγουρα θα έχετε πέσει πάνω στον απαγορευτικό παράγοντα της τιμής, που ίσως σας βάζει σε δεύτερες σκέψεις και καθυστερεί τη μετάβασή σας σε κάτι πιο premium.

 

Η Logitech είναι ένας από τους top κατασκευαστές περιφερειακών που εδώ και χρόνια έχει κάνει πολλές σοβαρές προτάσεις σε gaming keyboards, ικανοποιώντας την τάση του χώρου που σταδιακά αποχωρίζεται τα πληκτρολόγια σιλικόνης και επιστρέφει στα μηχανικά. Με μοντέλα όπως το G915, η εταιρία έπιασε την κορυφή και απευθύνθηκε στους enthousiasts, ωστόσο, η αγορά είχε ανάγκη και από μια budget επιλογή χωρίς σοβαρές εκπτώσεις σε ποιότητα και features.

Με το G413 SE (Special Edition), η Logitech παραδίδει ακριβώς αυτό: ένα ενσύρματο μηχανικό πληκτρολόγιο φτιαγμένο από ποιοτικά υλικά, κομψό και έτοιμο να υπηρετήσει τις βασικές gaming ανάγκες, χωρίς να χτυπάει αλύπητα την ταλαίπωρη τσέπη του μέσου gamer.

Το συγκεκριμένο μοντέλο έρχεται να αντικαταστήσει τον προκάτοχο G413 (χωρίς το SE στον τίτλο), ρίχνοντας ακόμα λίγο την αρχική τιμή, θυσιάζοντας την USB-passthrough θύρα στο πίσω μέρος και αλλάζοντας τα switches κάτω από τα πλήκτρα με μια 3rd party λύση αντί της Romer G τεχνολογίας που χρησιμοποιείται στα premium μοντέλα. Στρεφόμενη στη Long Hua, μια σχετικά άσημη εταιρία εν συγκρίσει με την Cherry Industrial και τα ευρέως αναγνωρίσιμα MX Switches, η Logitech εστιάζει σε διαφορετικούς τομείς για να αναβαθμίσει την εμπειρία· θα αναρωτιέστε, τώρα, ποιοι είναι αυτοί…

Αφενός, η ποιότητα του πληκτρολογίου είναι φοβερή. Το πλαστικό που χρησιμοποιείται σε όλα τα μέρη έχει μια πολύ ευχάριστη ματ υφή και δείχνει ανθεκτικό, κάτι που σημαίνει πως η σύντομη φθορά από τη χρήση δεν διαφαίνεται. Συγκεκριμένα, τα πλήκτρα είναι φτιαγμένα από PBT (τερεφθαλικό πολυβουτυλένιο), το πιο ανθεκτικό και premium υλικό που χρησιμοποιείται για τα keycaps γενικότερα. Την ίδια στιγμή, το αλουμινένιο σώμα με την «brushed» απόχρωση δίνει τύπο και ταιριάζει πολύ στη μαύρη διχρωμία τόνων και την αντίθεση με τα λευκά LED του backlight.

Διαβάστε επίσης:  GRID Legends - Review

Τα κουμπιά φωτίζονται αυτόνομα, κάτι που δείχνει πολύ καλύτερα μέσα στο σκοτάδι, χωρίς διαρροές ή ανομοιομορφίες. Υπάρχουν 5 modes φωτισμού με διάφορα μοτίβα, που εναλλάσσονται με τον πληκτρισμό FN+F12, όπως επίσης και 3 επίπεδα έντασης στο brightness. Δεν υπάρχουν έξτρα κουμπιά για μακροεντολές, αν και κάποιες λειτουργίες έχουν ανατεθεί στη γραμμή των κουμπιών F, όταν συνδυάζονται με το function button.

Η μη υποστήριξη από το G-Hub, την επίσημη εφαρμογή της Logitech για τα περιφερειακά της, είναι κάτι που μας απογοήτευσε, αν και καταλαβαίνουμε τους λόγους, τόσο με την απουσία των macro keys, όσο και με εκείνη του RGB Lighting (το πληκτρολόγιο έχει αποκλειστικά λευκό φωτισμό), που αν υπήρχε θα νοηματοδοτούσε ένα ακόμα επίπεδο παραμετροποίησης για το keyboard.

Οι διακόπτες του G413 SE λειτουργούν και δίνουν μια αίσθηση περίπου σαν των καφέ Cherry MX, όντας επίσης απτικοί (tactile) και με μια αντίστοιχη απόσταση ενεργοποίησης στα 1.9 χιλιοστά, με συνολικό travel distance 4 χιλιοστών. Ο συγκεκριμένος τύπος πληκτρολογίων προτείνεται σε παίκτες που προτιμούν FPS και επιθυμούν γρήγορη απόκριση, ενώ τα αγαπούν και όσοι κάνουν δουλειά γραφείου, πληκτρολογούν αρκετά και θέλουν κάτι πιο αθόρυβο από τους γραμμικούς (linear) διακόπτες, που από την άλλη συστήνονται για παιχνίδια που απαιτούν γρήγορα διαδοχικά πατήματα.

Ερχόμενος από άλλο μηχανικό πληκτρολόγιο με MX Brown τύπου διακόπτες, μου έκανε μεγάλη εντύπωση το πόσο πιο αθόρυβο ήταν το πληκτρολόγιο της Logitech, δεδομένης της ίδιας απόδοσης και χαρακτηριστικών, κάτι όμως που το απέδωσα στη χρήση ποιοτικότερων υλικών που αποσβένουν τα χτυπήματα με τα δάχτυλα σε μεγάλο βαθμό.

Συνοψίζοντας, αν ψάχνετε για ένα ποιοτικό, ανθεκτικό, ενσύρματο μηχανικό πληκτρολόγιο, εκτιμάτε την κομψή εμφάνιση στα περιφερειακά και δεν σας πειράζει να στερηθείτε μακροεντολές και παραμετροποίηση, το Logitech G413 SE ίσως είναι η πιο σίγουρη επιλογή.

Διαβάστε επίσης:  Logitech MK470: Νέο ασύρματο σετ πληκτρολογίου & ποντικιού σε ροζ χρώμα

 

Θετικά

  • Ποιοτική κατασκευή
  • Σχετικά αθόρυβο
  • Κομψό και διακριτικό

Αρνητικά

  • Η απουσία software και παραμετροποίησης

Βαθμολογία

8.5
Πολύ καλό
Ακολουθήστε το VG24.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο πρόσφατα νέα σχετικά με τα video games, το hardware για τον ήχο και την εικόνα σας, αλλά και τις πιο πρόσφατες ανακοινώσεις από τις υπηρεσίες video streaming. Ακολουθήστε επίσης το VG24.gr σε Facebook, Twitter, Instagram, Spotify, TikTok και YouTube.

Αφήστε σχόλιο

* Με τη συμπλήρωση των στοιχείων, αποδέχεστε την αποθήκευση και τη διαχείριση των πληροφοριών σας από την ιστοσελίδα.

Thanks for submitting your comment!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ