Mario + Rabbids Sparks of Hope – Review

Super Mario + Rabbids Galaxy Odyssey

Ο Mario φαίνεται πως δεν ξεμπέρδεψε με τα Rabbids, και η ιστορία τους συνεχίζεται με μία νέα απειλή στο Mario + Rabbids Sparks of Hope!

Αν κάποιος μας έλεγε πριν από 10 χρόνια ότι ένα franchise της «συντηρητικής» Nintendo θα το προσέφερε απλόχερα σε έναν τρίτο για να φτιάξει παιχνίδι, θα τον κοιτούσαμε καλά καλά. Αν μας έλεγε κανείς ότι η Ubisoft θα φτιάξει ένα παιχνίδι Mario, θα λέγαμε πως είναι τρελός. Το cross-over με τα Rabbids που γνωρίσαμε μέσα από τη σειρά Rayman; Αδιανόητο! Και όμως, το Mario + Rabbids: Kingdom Battle κυκλοφόρησε το 2017, και κατάφερε να κερδίσει το κοινό μέσα από ένα εκπληκτικό turn-based strategy RPG. Μάλιστα, τα πήγε τόσο καλά που η εταιρεία πήρε το ΟΚ για ένα sequel! Και φτάνουμε στο σήμερα. Το Sparks of Hope είναι εδώ και φέρνει μαζί του ακόμα περισσότερη τρέλα.

Mario + Rabbids: Sparks of Hope Story

Το ταξίδι ξεκινά… ξανά!

Η ιστορία του νέου τίτλου ξεκινάει από εκεί ακριβώς που τελείωσε το Kingdom Battle: με τους ήρωες να είναι έτοιμοι να πάρουν μια ανάσα μετά τη μεγάλη τους περιπέτεια, όμως κάτι πάει πολύ στραβά. Η Cursa έχει εισβάλει σε πλανήτες και προσπαθεί να απορροφήσει όλη την ενέργεια των Sparks, μια μίξη των Rabbids και των Lumas που γνωρίσαμε στο Super Mario Galaxy. Οι ήρωές μας ξεκινούν το ταξίδι τους σε άλλους πλανήτες, προκειμένου να σώσουν τα Sparks, να τους «καθαρίσουν» από το darkmess και να σταματήσουν την Cursa.

Το ταξίδι μας περιλαμβάνει 5 μεγάλες στάσεις, σε 5 διαφορετικούς κόσμους, ο καθένας με το δικό του θέμα. Όταν φτάνουμε σε κάθε έναν από αυτούς, τους βλέπουμε να έχουν χάσει την αίγλη τους, ενώ αποκαθίσταται κάθε φορά που κερδίζουμε το τελικό boss. Από την ηλιόλουστη παραλία του Beacon Beach, μέχρι το παγωμένο Pristine Peaks, οι κόσμοι είναι πιο ζωντανοί από ποτέ. Σε αυτό βοηθάει και το γεγονός πως όλοι οι χαρακτήρες, πλέον, συμμετέχουν στους διαλόγους και έχουν «φωνή» μέσα στη μάχη. Δυστυχώς, οι μοναδικοί fully voiced χαρακτήρες είναι ο Beep-0 και η Jeanie, αλλά και μόνο που αναδεικνύεται η προσωπικότητα των χαρακτήρων από τους διαλόγους, αξίζει έναν πόντο.

Super Mario + Rabbids: Sparks of Hope Odyssey

Η περιήγηση στους κόσμους είναι διαφορετική από τον προηγούμενο τίτλο. Αντί για τις πιο γραμμικές διαδρομές και μικρές τοποθεσίες, βρισκόμαστε σε ανοιχτούς κόσμους με μεγάλους χάρτες που θυμίζουν έντονα το Super Mario Odyssey. Κρυφά σημεία με μυστικά, κλειδωμένες πόρτες και πολλές προκλήσεις μάς περιμένουν σε κάθε κόσμο. Έχουμε περισσότερα να κάνουμε και με τη σειρά που εμείς θέλουμε. Από το να μπούμε σε μάχες με αντιπάλους που περιφέρονται στο overworld, μέχρι να ολοκληρώσουμε side quests και να συλλέξουμε όλα τα world coins και τα collectables. Με περισσότερη ελευθερία και υλικό, μόνο θετικά μπορούμε να πάρουμε τη συγκεκριμένη αλλαγή.

Ανανεωμένο σύστημα μάχης; Yes, please!

Το μεγαλύτερο κεφάλαιο του παιχνιδιού είναι το νέο σύστημα μάχης. Ας ξεκινήσουμε από το γεγονός πως από την αρχή της ιστορίας έχουμε στη διάθεσή μας έξι χαρακτήρες: τους Mario, Luigi, Peach και τα αντίστοιχα Rabbids τους. Ήδη οι επιλογές μας είναι πάρα πολλές. Κάθε ένας από αυτούς έχει το δικό του skill tree και παρουσιάζει ένα διαφορετικό play style στις μάχες. Κατά τη διάρκεια της ιστορίας, το ρόστερ μεγαλώνει με τρεις προσθήκες, που περιλαμβάνει το νέο rabbid που ακούει στο όνομα Edge, τον Bowser και την Rabbid Rosalina. Πέρα από το βασικό τους σετ κινήσεων, υπάρχουν και τα αντικείμενα που μπορούν να επηρεάσουν τη μάχη.

Διαβάστε επίσης:  Far Cry 6: Δωρεάν για το Σαββατοκύριακο

Αν δεν σας φτάνουν αυτά και θέλετε περισσότερο βάθος, η Ubisoft φρόντισε για αυτό. Τα Sparks, πέρα από ένα απλό plot line, αποκτούν σχεδόν πρωταγωνιστικό ρόλο και στις μάχες, με κάθε χαρακτήρα να μπορεί να πάρει αρχικά ένα, και στη συνέχεια δυο Sparks μαζί του. Οι ικανότητες που προσφέρουν είναι σημαντικές και δίνουν τη δυνατότητα να πειραματιστούμε για να βρούμε το ιδανικό build που μας ταιριάζει ή θα δουλέψει καλύτερα με τον εχθρό που έχουμε απέναντί μας.

FIGHT!

Και η μάχη ξεκινάει! Έχουμε στη διάθεση μας δύο «δωρεάν» κινήσεις, και δύο που «κοστίζουν». Οι δωρεάν κινήσεις αποτελούνται από το άλμα για να μεταφερθούμε άλλου με τη βοήθεια ενός άλλου χαρακτήρα, και το dash που μας επιτρέπει να κάνουμε damage σε έναν εχθρό εντός εμβέλειας. Οι δυο κινήσεις που κοστίζουν μπορούν να είναι πολλά πράγματα. Από τη βασική ή την ειδική κίνηση του χαρακτήρα, μέχρι τη χρήση ενός Spark ή ενός αντικειμένου. Στη normal δυσκολία που παίξαμε, υπήρχε αρκετό περιθώριο για λάθη, αλλά στις μεγαλύτερες δυσκολίες, το build και κάθε κίνηση μετρούν!

Η περιήγηση στο πεδίο της μάχης άλλαξε, και άλλαξε προς το καλύτερο. Λέμε αντίο στα τετράγωνα και καλωσορίζουμε με μεγάλη χαρά την ελεύθερη περιήγηση. Ο Beep-0 πλέον δεν βρίσκεται μπροστά από κάθε μας κίνηση. Χειριζόμαστε τους χαρακτήρες μας άμεσα, με live κίνηση και όχι χαράζοντας μια συγκεκριμένη πορεία, όπως στο πρώτο παιχνίδι. Αυτό δίνει περισσότερες επιλογές ως προς το πώς θα προσεγγίσουμε τους αντιπάλους μας. Για παράδειγμα, μπορούμε να προχωρήσουμε λίγο, να ελέγξουμε τον χώρο, να κάνουμε κάποιο dash, και στη συνέχεια να επιστρέψουμε στη θέση μας. Η γενικότερη αίσθηση είναι πιο διασκεδαστική και καθόλου περιοριστική.

Please wait…

Τα μόνα ψεγάδια που παρατηρήσαμε κατά τη διάρκεια της περιπέτειας μας ήταν τεχνικά. Το σημαντικότερο ίσως ήταν η συχνότητα εμφάνισης της loading screen. Δεν μιλάμε για το διάστημα μεταξύ overworld και μάχης, ή την είσοδο μας σε κάποιον άλλο χώρο. Η οθόνη φόρτωσης εμφανίζεται ακόμα και όταν πάμε να ανοίξουμε τον χάρτη, ή να δούμε το ρόστερ μας και να κάνουμε αλλαγές. Οι χρόνοι είναι ελάχιστοι, αλλά το γεγονός πως είναι αρκετοί για να εμφανιστεί η συγκεκριμένη οθόνη για το άνοιγμα ενός μενού, προβληματίζει. Ένα ακόμη θεματάκι είναι τα frames per second, τα οποία και είδαμε να πέφτουν σε ορισμένα σημεία, τόσο σε docked όσο και portable mode του Switch.

Διαβάστε επίσης:  Princess Peach: Showtime! - Review

Τρέχει και πάλι με στόχο τα 30 fps, ενώ έχει βελτιωθεί η λεπτομέρεια στα περιβάλλοντα και τους χαρακτήρες, όπως επίσης και ο φωτισμός. Πλέον έχουμε πολύ μεγαλύτερη ποικιλία σε εφέ και, σε συνδυασμό με την κινηματογραφική σκηνοθεσία των σκηνών δράσης, το αποτέλεσμα είναι φανταστικό. Σημαντικότατο ρόλο φυσικά παίζει και το χιούμορ, το οποίο είναι άπλετο, με πολλές laugh out loud στιγμές.

Mario + Rabbids: Sparks of Hope

Από εμάς, Mario + Rabbids: Sparks of Hope, έχεις το ΝΑΙ

Το Mario + Rabbids: Sparks of Hope όχι μόνο συνεχίζει το φανταστικό cross-over που μας σύστησε το Kingdom Battle, το εξελίσσει και το κάνει ανέλπιστα καλά. Οι νέοι κόσμοι προς εξερεύνηση, που πήραν την κατεύθυνση του Super Mario Odyssey, απέδωσαν θετικά, και η τοποθέτηση των collectables και των side quests σε πιο ανοιχτούς κόσμους κάνει το παιχνίδι ακόμα πιο ενδιαφέρον. Αν αγνοήσει κανείς τα τεχνικά του προβληματάκια, θα απολαύσει μια μοναδική ιστορία με ένα βελτιωμένο σύστημα μάχης.

 

Λεπτομέρειες
Διαθέσιμο‌ ‌σε:‌ Nintendo SwitchMario + Rabbids: Sparks of Hope cover
Δοκιμάστηκε‌ ‌σε:‌ Nintendo Switch
Εταιρεία‌ ‌Ανάπτυξης:‌ Ubisoft Milan, Ubisoft Paris
Εκδότρια‌ ‌Εταιρεία:‌ Ubisoft
Είδος:‌ Turn-Based Strategy RPG
Ηλικίες:‌ 7+‌
Ημ/νία‌ ‌Κυκλοφορίας:‌ 20 Οκτωβρίου 2022
Official website:‌ ubisoft.com/en-gb/game/mario-rabbids/sparks-of-hope

 

 

Θετικά

  • Νέο και βελτιωμένο σύστημα μάχης
  • Πιο ζωντανοί και ανοιχτοί κόσμοι που θυμίζουν Super Mario Odyssey
  • Η συμμετοχή των χαρακτήρων στους διαλόγους τούς αναδεικνύουν

Αρνητικά

  • Η εμφάνιση της loading screen ακόμα και για τα πιο απλά μενού
  • Πτώση των frames σε διαφορά σημεία

Βαθμολογία

8.5
Πολύ καλό
 
Ακολουθήστε το VG24.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο πρόσφατα νέα από τον κόσμο των video games, του entertainment και της τεχνολογίας. Ακολουθήστε το VG24.gr σε Facebook, X, Instagram, YouTube, Spotify και TikTok.
  Δείτε το νέο VG24 Podcast:  

Αφήστε σχόλιο

* Με τη συμπλήρωση των στοιχείων, αποδέχεστε την αποθήκευση και τη διαχείριση των πληροφοριών σας από την ιστοσελίδα.

Thanks for submitting your comment!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ