Mario Strikers: Battle League – Review

Το διασκεδαστικό ποδοσφαιράκι της Nintendo που όμως “φλερτάρει” με την κόκκινη κάρτα…

Λεωνίδας Πάτρας

Ο Mario σαν άλλος Captain Tsubasa μας συστήνει το Mario Strikers: Battle League, στην πιο «αγνή» και χαοτική μορφή του ποδοσφαίρου.

Το όνομα του Μάριο έχει συνδεθεί στον περισσότερο κόσμο με τα 2D και 3D platform παιχνίδια όμως εδώ και πολλά χρόνια οι φίλοι της Nintendo έχουν απολαύσει τον εμβληματικό υδραυλικό και σε άλλες περιπέτειες, αλλά και σε sports games.

Έτσι, μετά το αρκετά επιτυχημένο Mario Tennis Aces και το πιο πρόσφατο Mario Golf: Super Rush, ήρθε η ώρα να μεταφερθούμε στα γήπεδα του ποδοσφαίρου και στο 5 εναντίον 5 arcade ποδοσφαιράκι με την ονομασία Mario Strikers: Battle League.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Mario και η παρέα του θα έρθουν αντιμέτωποι σε αγώνες ποδοσφαίρου, καθώς το Battle League είναι το τρίτο ποδοσφαιράκι της σειράς -αλλά το πρώτο στο Nintendo Switch.

Ο ρεαλισμός «πάει περίπατο» για χάρη του γρήγορου και εντυπωσιακότερου gameplay με απλούς μηχανισμούς, άνετους ακόμη και για αρχάριους αλλά με αρκετό βάθος ώστε να υπάρχουν -και να δημιουργηθούν- νέοι «φανατικοί» παίκτες πίσω από το franchise.

mario

εικόνα: Nintendo

Το περιεχόμενο δεν καλύπτει τις προσδοκίες

Το πρώτο «σοκ» με το Mario Strikers: Battle League το πάθαμε αφού τελειώσαμε με τα tutorial μαθήματα των μηχανισμών και μπήκαμε στο κυρίως μενού του τίτλου.

Εκεί, με πλήρη απογοήτευσή μας, συνειδητοποιήσαμε το πόσο φτωχό, έως «τσιγκούνικο» θα λέγαμε, είναι το συγκεκριμένο παιχνίδι, ειδικά για όσους θέλουν να ασχοληθούν με αυτό ως εμπειρία single player.

Πέρα από τα φιλικά παιχνίδια και 5-6 προκαθορισμένα κύπελλα που τελειώνουν σε 15 λεπτά το καθένα, δεν υπάρχει κανένα άλλο mode να ασχοληθούμε. Σε αντίθεση με το πολύ καλό story mode του Mario Tennis Aces και το ελλιπές αλλά τίμιο story mode του Mario Golf Rush, δεν υπάρχει ίχνος ιστορίας ή έστω ένα career mode για το Battle League.

Είναι σίγουρο πως θα απογοητευτείτε με το περιεχόμενο του παιχνιδιού, αν και ίσως κάτι σώζεται με τα online leagues που θα έρθουν σύντομα (δεν είναι διαθέσιμα κατά την κυκλοφορία) και είναι κάτι αντίστοιχο με τα online leagues του Fifa.

Γι’ αυτόν τον λόγο μας είναι πάρα πολύ δύσκολο να προτείνουμε σε «μοναχικούς» παίκτες το συγκεκριμένο παιχνίδι, που ανθίζει περισσότερο αν υπάρχει η κατάλληλη παρέα για να το απολαύσετε. Μέχρι 4 Nintendo Switch μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους (το καθένα υποστηρίζει μέχρι 2 παίκτες) δημιουργώντας συνολικά σύνδεση έως 8 παικτών.

Gameplay για κάθε γούστο και επίπεδο

Το υπερβολικά λειψό περιεχόμενο εξισορροπείται ελαφρώς με το ίδιο το gameplay που είναι αρκετά άμεσο, ενώ ο χειρισμός είναι προσιτός για κάθε επιπέδου παίκτη, δημιουργώντας εντυπωσιακούς και οριακούς αγώνες κυρίως στο online.

Διαβάστε επίσης:  Splatoon 3 - Review

Από τους 5 συνολικά χαρακτήρες της ομάδας, ο παίκτης χειρίζεται τους 4 ενώ οι τερματοφύλακες ελέγχονται αυτόματα από την AI. Μπορούμε να διαλέξουμε από ένα πολύ μικρό ρόστερ (σε σχέση με άλλα παιχνίδια Mario) από 10 διαφορετικούς χαρακτήρες του universe των Mario, κάθε ένας με τα προτερήματα και τα ελαττώματά του βάσει στατιστικών.

Ο Mario, για παράδειγμα, εξειδικεύεται στα σουτ, άλλοι χαρακτήρες είναι γρηγορότεροι με την μπάλα ενώ χαρακτήρες όπως ο Donkey Kong και ο Bowser λειτουργούν ως tank και είναι δύσκολο να εκτοπιστούν με τάκλιν.

Το μυστικό του Mario Strikers είναι να εκτελείτε τις κινήσεις στο σωστό timing: για παράδειγμα, τα τάκλιν αλλά και τα dodges όταν έχετε την μπάλα. Εκτελώντας πάσες, σουτ και αποφυγές στο ιδανικό timing δίνετε ένα boost στον χαρακτήρα, χαρίζοντάς του είτε περισσότερη ταχύτητα είτε δυνατότερα σουτ.

Η χαοτική κατάσταση που θα νομίζετε πως επικρατεί κατά τα πρώτα σας παιχνίδια αρχίζει να βγάζει νόημα αργότερα, αν και, ακόμη και για τον πιο έμπειρο παίκτη, πολλές φορές είναι εύκολο να χαθεί η μπάλα από τα μάτια μας λόγω των εφέ και της μακρινής κάμερας.

Με την πάροδο του χρόνου θα ανακαλύψετε ορισμένα exploits, κυρίως των τερματοφυλάκων, όπως για παράδειγμα πως είναι εύκολο να πετύχετε γκολ παίρνοντας το rebound μετά από ένα δυνατό σουτ -και γενικά η AI είναι κάπως αλλοπρόσαλλη, χωρίς όμως να χάνονται τελείως οι ισορροπίες. Απλώς θέλει χρόνο και εμπειρία για να αντιμετωπίσετε καλύτερους παίκτες.

key art mario football

εικόνα: Nintendo

Σουτ αλά… Roberto Carlos και «αντικείμενα» στον αγωνιστικό χώρο

Σήμα κατατεθέν είναι τα Hyper Strikes (special shots) τα οποία είναι μοναδικά για κάθε χαρακτήρα και η ευκολία εκτέλεσής τους εξαρτάται από το στατιστικό της «τεχνικής» του καθενός.

Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού εμφανίζεται μια μπάλα ενέργειας στο γήπεδο και ο παίκτης που την αγγίξει πρώτος «μπουστάρει» την ομάδα του ενώ της επιτρέπει την εκτέλεση αυτού του ειδικού σουτ.

Αν τα καταφέρετε και αποφύγετε τα τάκλιν των αντιπάλων και εκτελέσετε ένα Hyper Strike πετυχαίνοντας και το αντίστοιχο QTE (quick time event) στο χειριστήριο, θα πετύχετε ένα γκολ που μετράει για δύο.

Δεν είμαστε τόσο σύμφωνοι με τον συγκεκριμένο μηχανισμό, μιας και τον θεωρούμε κάπως άδικο -ιδιαίτερα στα online παιχνίδια, που αν υπάρχει lag τα qtes είναι δύσκολο να εκτελεστούν από τον παίκτη με την κακή σύνδεση.

Φυσικά, Mario χωρίς αντικείμενα δεν γίνεται και έτσι υπάρχουν οι κλασικές μπανάνες που πετώντας τες σε αντιπάλους τους εξουδετερώνουμε για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, οι βόμβες, και τα αστέρια που ανεβάζουν την ταχύτητα του χαρακτήρα.

Διαβάστε επίσης:  Mario + Rabbids Sparks of Hope - Preview

Στο Mario Strikers μπορούμε να τροποποιήσουμε τα στατιστικά των χαρακτήρων που θέλουμε, αγοράζοντας εξοπλισμό με coins από το in-game store του παιχνιδιού. Η τροποποίηση (και όχι αναβάθμιση) των χαρακτήρων, που είναι και εξωτερική, αφορά κυρίως τους πιο προχωρημένους παίκτες που θέλουν να φτιάξουν μια ομάδα ακριβώς στις ανάγκες και το στιλ παιχνιδιού τους.

Οι ελλείψεις σε ρόστερ, γήπεδα (μόλις 5) και modes οφείλονται και στο γεγονός πως το παιχνίδι θα υποστηρίζεται με unlockable υλικό μελλοντικά, όμως δεν δικαιολογείται σε καμία των περιπτώσεων, και είναι ένα μεγάλο «φάουλ», ειδικά όταν σε αντίστοιχα παιχνίδια έχουμε το διπλάσιο και πλέον περιεχόμενο από την ημέρα της κυκλοφορίας.

Οπτικά κερδίζει τις εντυπώσεις

Ευτυχώς όμως, ο τεχνικός τομέα είναι αντάξιος μιας παραγωγής της Nintendo, με καθαρά και λεπτομερή γραφικά, πανέμορφα εφέ της παρουσίασης των παικτών, replays υψηλού επιπέδου αλλά και καταπληκτικά animations (όσοι έχουν παίξει Captain Tsubasa θα καταλάβουν), κυρίως κατά τα Hyper Shoots.

Το παιχνίδι στοχεύει τα 60 καρέ το δευτερόλεπτο και, ενώ αυτός ο στόχος επιτυγχάνεται σχεδόν πάντα κατά το single player, στο online έχουμε παρατηρήσει μεγάλες πτώσεις των καρέ ενώ και το lag είναι αρκετά κυμαινόμενο.

Το Mario Strikers: Battle League καταφέρνει να κρατήσει την ποιότητα στο gameplay και την άμεση δράση ενός arcade soccer και είναι από τα ομορφότερα οπτικά παιχνίδια της Nintendo.

To gameplay, παρά τις αδυναμίες/αδικίες του, μπορεί να κρατήσει τον παίκτη -κυρίως αν υπάρχει και η κατάλληλη παρέα. Στην ελλιπέστατη μορφή που κυκλοφορεί το παιχνίδι χαρακτηρίζεται ως το φτωχότερο από άποψη περιεχομένου παιχνίδι της Nintendo εδώ και πολλά χρόνια και η βλέψη για μελλοντικές προσθήκες μέσω updates δεν δικαιολογεί την τιμή σε σχέση με το προϊόν που προσφέρεται.

Λεπτομέρειες
Διαθέσιμο‌ ‌σε:‌ Nintendo Switchmario strikers
Δοκιμάστηκε‌ ‌σε:‌ Nintendo Switch
Εταιρεία‌ ‌Ανάπτυξης:‌ Next Level Games
Εκδότρια‌ ‌Εταιρεία:‌ Nintendo
Διανομή: CD Media
Είδος:‌ Sports
Ηλικίες:‌ 7+‌
Ημ/νία‌ ‌Κυκλοφορίας:‌ 10 Ιουνίου 2022
Official website:‌ mario-strikers-battle-league-switch

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από τη CD Media για τις ανάγκες του review.

Θετικά

  • Ξέφρενο gameplay με αρκετό βάθος για όσους ασχοληθούν περαιτέρω
  • Πανέμορφο οπτικά και με γενικά καλό performance

Αρνητικά

  • Απαράδεκτα φτωχό single player περιεχόμενο
  • Τα Hyper Strikes είναι αρκετά άδικα, ιδιαίτερα κατά το online
  • Προβλήματα στο performance κατά το online gameplay

Βαθμολογία

7
Καλό
Δείτε το νέο VG24 Podcast:

Αφήστε σχόλιο

* Με τη συμπλήρωση των στοιχείων, αποδέχεστε την αποθήκευση και τη διαχείριση των πληροφοριών σας από την ιστοσελίδα.

Thanks for submitting your comment!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ