Mario vs. Donkey Kong – Review

Η κλασική σειρά Mario vs. Donkey Kong επιστρέφει με ένα remake του αρχικού τίτλου.

Nintendo + Remakes/Remasters = B.F.F. Αυτή θα μπορούσε να είναι η εισαγωγική πρόταση για ένα μεγάλο μέρος των κυκλοφοριών του Nintendo Switch. Κακό; Και ναι και όχι. Από τη μία επαναφέρει σειρές με έναν πιο safe τρόπο, από την άλλη δεν βλέπουμε πολλά καινούργια πράγματα. Το Mario vs. Donkey Kong είναι μια τέτοια περίπτωση. Είναι, όμως, αχρείαστο ή πρόχειρο; Με τον τίτλο να έχει κυκλοφορήσει πριν 20 χρόνια για το Game Boy Advance, έχει γίνει η κατάλληλη δουλειά ως προς την εμφάνιση και το περιεχόμενο;

Mario vs. Donkey Kong

Photo: Nintendo – VG24.gr

Ένας γορίλας βαριέται…

Η ιστορία παραμένει η ίδια. Ο Mario είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας Mario Toys και δημιουργεί μικρά κουρδιστά παιχνίδια με τη φυσιογνωμία του. Ο Donkey Kong βλέποντάς τα στην τηλεόραση, σπεύδει να τα αγοράσει, μιας και του άρεσαν πολύ. Για κακή του τύχη, τα παιχνίδια ήταν παντού sold out. Έτσι, παίρνει την απόφαση να παραβιάσει τις εγκαταστάσεις της εταιρείας και να κλέψει μερικά. Ο Mario τον παίρνει χαμπάρι και το κυνηγητό ξεκινάει!

Mario vs. Donkey Kong

Photo: Nintendo – VG24.gr

Εδώ τα καλά Mario Toys

Σε αυτό το puzzle platformer ο στόχος είναι πολύ απλός. Να ξεκλειδώσουμε την πόρτα και να “μαζέψουμε” τα κουρδιστά παιχνίδια. Κάθε επίπεδο αποτελείται από δύο “πίστες”. Η πρώτη είναι η περιοχή με την κλειδωμένη πόρτα και η δεύτερη είναι το μέρος από το οποίο πρέπει να συλλέξουμε το παιχνίδι. Και στις δύο περιπτώσεις ερχόμαστε αντιμέτωποι με εμπόδια, διακόπτες που ενεργοποιούν/απενεργοποιούν blocks και εχθρούς!

Στο κλασικό μοτίβο του Mario, τα επίπεδα χωρίζονται σε κόσμους. Κάθε κόσμος αποτελείται από έξι βασικά επίπεδα, στα οποία συλλέγουμε τα μικρά Mario Toys. Ακολουθεί ένα επίπεδο που καλούμαστε να τοποθετήσουμε τα παιχνίδια σε ένα μπαούλο, περνώντας από εμπόδια και τελικά να πολεμήσουμε τον Donkey Kong.

Αυτή η δομή υπάρχει και στους 8 θεματικούς κόσμους που εμφανίζονται στο παιχνίδι. Η επαναληψιμότητα των επιπέδων κουράζει και δεν μπορούμε να πούμε πως μας κρατούσε, ώστε να πραγματοποιήσουμε ένα μεγάλο session. Επίσης, δεν υπάρχει ιδιαίτερη δυσκολία στο αρχικό playthrough, πέρα από κάποια σημεία που απαιτούν συγχρονισμό κινήσεων.

Mario vs. Donkey Kong

Photo: Nintendo – VG24.gr

Μισό, έχει κι άλλο!

Αυτά μέχρι να ολοκληρώσουμε για πρώτη φορά τις πίστες, μιας και στη συνέχεια ξεκλειδώνονται δυσκολότερες εκδόσεις τους. Έτσι, μετά τα credits, θα βρει κανείς άλλους 8 κόσμους με τα αντίστοιχα επίπεδα. Όταν ολοκληρωθούν και αυτά, τα Expert Levels ξεκλειδώνονται για δυνατούς λύτες. Ταυτόχρονα, ξεκλειδώνεται και το Time Attack με το παιχνίδι να μας προκαλεί να ολοκληρώσουμε ένα επίπεδο σε ελάχιστο χρόνο. Η πρόκληση είναι πραγματική και ιδανική για όσους απόλαυσαν πλήρως το αρχικό playthrough. Δυστυχώς, δεν υπάρχει κάποιο online leaderboard, οπότε οποιοδήποτε επίτευγμα σε αυτό το κομμάτι, θα μείνει ιδιωτικό.

Mario vs. Donkey Kong

Photo: Nintendo – VG24.gr

Remake με προσθήκες

Ποιες είναι οι πραγματικές αλλαγές με το αρχικό; Το πρώτο και προφανές είναι ο οπτικός τομέας. Μπορεί να μην ταιριάζει απόλυτα με το Super Mario Wonder που κυκλοφόρησε πρόσφατα, όμως το οπτικό αποτέλεσμα είναι… πεντακάθαρο! Κινείται σε πιο κλασικά μονοπάτια, κάτι που κάνει την περιπέτεια γνώριμη, ακόμα και αν κάποιος δεν έχει παίξει ξανά παιχνίδι της σειράς Mario vs. Donkey Kong.

Διαβάστε επίσης:  Sonic Superstars - Review

Από θέμα περιεχομένου, η πρώτη μεγάλη αλλαγή είναι τα επίπεδα. Το αρχικό παιχνίδι περιελάμβανε 6 κόσμους, ενώ τώρα έχουμε 8. Μπορεί να ακούγεται σαν μια μεγάλη προσθήκη, αλλά παραμένει ένα σχετικά μικρό παιχνίδι για το κόστος του. Κι αυτό, επειδή είδαμε τα credits να εμφανίζονται για πρώτη φορά στις 5 ώρες. Εκτός των επιπλέον επιπέδων, προστέθηκαν και οι επιλογές Casual και Classic, κάτι που βλέπουμε συχνά σε remakes. Το Classic προσφέρει την εμπειρία του αρχικού τίτλου, με τον παίκτη να χάνει στο πρώτο χτύπημα που θα δεχτεί. Αντίθετα, το Casual προσφέρει μια ακόμα πιο χαλαρή εμπειρία, με τον Mario να μπορεί να δεχτεί έως και 5 χτυπήματα πριν χάσει μια ζωή. Στην περίπτωσή μας, προχωρήσαμε με το Classic για επιπλέον πρόκληση (όπου μπορεί να εμφανιζόταν).

Co-op

Photo: Nintendo – VG24.gr

Τελευταία προσθήκη, το local co-op mode. Ο δεύτερος παίκτης αναλαμβάνει τον ρόλο του Toad και βοηθάει τον Mario στην περιπέτειά του. Δεδομένου πως ο στόχος είναι σχεδιασμένος για έναν παίκτη, η ομάδα ανάπτυξης φρόντισε να προσφέρει ένα επιπλέον task. Έτσι, όταν παίζουμε με δύο παίκτες, καλούμαστε να αναζητήσουμε δύο κλειδιά για κάθε πόρτα, ώστε να προχωρήσουμε παρακάτω. Ευπρόσδεκτο και θα το “τιμήσετε” με ευκολία, μιας και ο χειρισμός και ο στόχος είναι κατανοητός ακόμα και για άτομα που δεν είναι gamers.

Toy

Photo: Nintendo – VG24.gr

Συμπέρασμα; Προσοχή στο stock!

Το Mario vs. Donkey Kong είναι μια κυκλοφορία που ενδεχομένως ήθελε απλά να εκμεταλλευτεί το hype της ταινίας. Έχει γίνει εξαιρετική δουλειά στον τεχνικό τομέα και φέρνει το παιχνίδι στο σήμερα. Όμως, παρά τις προσθήκες, παραμένει μικρό σε διάρκεια και δεν δικαιολογεί την τιμή του. Το local co-op ταιριάζει και εντάχθηκε με έξυπνο τρόπο. Στο Time Attack μάς λείπει ένα online leaderboard για να αποκτήσει ενδιαφέρον. Όσοι δεν είστε fans του είδους, μπορεί να σας κουράσει η επαναληψιμότητα και να μην “τραβάει” το κάθε session για πολλή ώρα.

Λεπτομέρειες
Διαθέσιμο‌ ‌σε:‌ Nintendo SwitchMario vs. Donkey Kong - Art
Δοκιμάστηκε‌ ‌σε:‌ Nintendo Switch
Εταιρεία‌ ‌Ανάπτυξης:‌ Nintendo Software Technology
Εκδότρια‌ ‌Εταιρεία:‌ Nintendo
Είδος:‌ Puzzle-Platform
Ηλικίες:‌ 3+‌
Ημ/νία‌ ‌Κυκλοφορίας:‌ 16 Φεβρουαρίου 2024
Official website:‌ link
Διαβάστε επίσης:  Mario Strikers: Battle League -Ο Mario και η παρέα του επιστρέφουν στα γήπεδα

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από τη CD Media για τις ανάγκες του review.

Θετικά

  • Προσθήκη local co-op
  • Άρτιο τεχνικά
  • Τα expert levels

Αρνητικά

  • Μικρό, παρά τις προσθήκες
  • Απουσία leaderboards στο Time Attack
  • Το πρώτο playthrough είναι υπερβολικά εύκολο
  • Δεν “τραβάει” για πολύωρα sessions

Βαθμολογία

7.5
Καλό
Ακολουθήστε το VG24.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο πρόσφατα νέα από τον κόσμο των video games, του entertainment και της τεχνολογίας. Ακολουθήστε το VG24.gr σε Facebook, X, Instagram, YouTube, Spotify και TikTok.
Δείτε το νέο VG24 Podcast:

Αφήστε σχόλιο

* Με τη συμπλήρωση των στοιχείων, αποδέχεστε την αποθήκευση και τη διαχείριση των πληροφοριών σας από την ιστοσελίδα.

Thanks for submitting your comment!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ