Master Detective Archives: RAIN CODE – Review

Anime και παιχνίδι μυστηρίου στον απόλυτο συνδιασμό

Λεωνίδας Πάτρας

Από τους δημιουργούς των Danganronpa ήρθε ο νέος adventure τίτλος εν ονόματι Master Detective Archives: RAIN CODE, αποκλειστικά για το Nintendo Switch.

Μπορεί στο άκουσμα «crime adventure games» να μας έρχονται στο μυαλό τα visual novels που απαρτίζονται από στατικές εικόνες και ατελείωτα κείμενα / διαλόγους, τύπου Ace Attorney, όμως το Master Detective Archives: RAIN CODE αποτελεί έναν μοντέρνο τίτλο μυστηρίου και εγκλήματος σε έναν neon-cyberpunk κόσμο, που σας καλεί να τον εξερευνήσετε.

Οι developers της Spike Chunsoft, γνωστοί κυρίως για τη σειρά Danganronpa και για τα πρώτα παιχνίδια Dragon Quest δημιούργησαν την Too Kyo Games και εκσυγχρονίζουν το είδος των crime adventures με τον νέο τους τίτλο. Το Master Detective Archives: RAIN CODE δίνει πολλούς λόγους για να το αγαπήσετε, αλλά και λίγα μελανά στοιχεία, που δύσκολα όμως θα απωθήσουν τους φίλους του είδους από το να απολαύσουν όσα έχει να προσφέρει ο τίτλος.

Master Detective Archives: RAIN CODE

Photo: Spike Chunsoft

Εξαιρετικό φουτουριστικό setting

Φανταστείτε ένα anime neon-cyberpunk σκηνικό, όπου αναλαμβάνετε τον ρόλο ενός νεαρού detective, ο οποίος ξυπνά σε έναν σταθμό τρένων, έχοντας χάσει πλήρως την μνήμη του. Σαν να μην του έφτανε αυτό, ανακαλύπτει πως έχει δεθεί μαζί του σαν μια αέρινη οντότητα, η θεά του θανάτου (Shinigami) με τη μορφή ενός φαντάσματος, μια προσωπικότητα που ακολουθεί τον πρωταγωνιστή για όλη την διάρκεια του παιχνιδιού (30 με 40 ώρες).

Ο Yuma Kokohead όπως ονομάζεται ο κεντρικός χαρακτήρας, μετά από μια τεράστια εισαγωγική υπόθεση 5 ωρών, που λειτουργεί σαν tutorial, βρίσκεται στη μυστηριώδη πόλη, Kanai Ward, με σκοπό να λύσει κάποια σημαντικά εγκλήματα της περιοχής, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να ανακαλύψει στοιχεία για τον εαυτό του. Παράλληλα, βασικός του στόχος είναι να λύσει το υπέρτατο μυστήριο της Kanai Ward, της πόλης, όπου πάντα βρέχει…

Master Detective Archives: RAIN CODE

Photo: Spike Chunsoft

Οι τρεις φάσεις του gameplay

Το παιχνίδι χωρίζεται σε τρεις διαφορετικές καταστάσεις. Η πρώτη είναι η εξερεύνηση της πόλης, η λύση σύντομων και προαιρετικών side quests και η εύρεση collectibles. Σε αυτήν τη φάση ξετυλίγεται και η κεντρική ιστορία του παιχνιδιού. Έπειτα, υπάρχει το investigation, όπου καλούμαστε να συλλέξουμε πληροφορίες για την τρέχουσα υπόθεση κάθε φορά, και τέλος υπάρχει ο λαβύρινθος, ο φανταστικός προορισμός που εισερχόμαστε για να λύσουμε το κάθε μυστήριο (σκεφτείτε κάτι αντίστοιχο με τα παλάτια στο Persona 5).

Η κεντρική ιστορία αργεί κάπως να πάρει μπρος, αλλά σταδιακά αποκτά ενδιαφέρον. Την παράσταση όμως κλέβουν οι 6 μεγάλες κεντρικές υποθέσεις-εγκλήματα, τα οποία είναι ευφάνταστα, καλογραμμένα και συνοδεύονται από πολύ καλό cast παράπλευρων χαρακτήρων. Το anime στοιχείο είναι έντονο στο RAIN CODE και παρόλο που πολλοί χαρακτήρες έχουν τις κλασικές προσωπικότητες που συναντούμε στα anime, το voice acting και η γραφή τους είναι αρκετά υψηλού επιπέδου, κάτι πολύ σημαντικό για adventure τίτλο.

Master Detective Archives: RAIN CODE

Photo: Spike Chunsoft

Ενώ ο Yuma αποτελεί το κλασικό αγαθό παιδί της υπόθεσης που προσπαθεί για το καλό όλων, η προσωπικότητά του αντισταθμίζεται από τον έντονο, ευθύ και μακάβριο πολλές φορές τρόπο της Shinigami. Η τελευταία μάλιστα προσπαθεί να επεμβαίνει στα πάντα και μερικές φορές μπορεί να γίνει ενοχλητική, όμως αποτελεί τον δεύτερο βασικότερο χαρακτήρα μετά τον Yuma.

Διαβάστε επίσης:  Cocoon - Review

Για να λύσει τις υποθέσεις ο πρωταγωνιστής δανείζεται τις υπερφυσικές δυνατότητες των υπολοίπων 5 Master Detectives που έχουν φτάσει επίσης στην Kanai Ward για να λύσουν το μυστήριο πίσω από την Amaterasu Corporation, μια σκοτεινή εταιρεία, που στην ουσία ελέγχει την απομονωμένη αυτή πόλη με όργανό της τους Peacekeepers, οι οποίοι έχουν τον ρόλο της τοπικής αστυνομίας. Οι δυνατότητες αυτές είτε είναι οι μεταμφιέσεις, είτε η δυνατότητα να βλέπετε το μέρος του εγκλήματος αμέσως μετά το συμβάν και άλλες.

Master Detective Archives: RAIN CODE

Photo: Spike Chunsoft

Λαβύρινθοι ή αλλιώς: “παλάτια” του Persona 5

Ολοκληρώνοντας το investigation και μαζεύοντας τα απαραίτητα στοιχεία, είμαστε έτοιμοι για να μπούμε -με τη βοήθεια της Shinigami- στον λαβύρινθο της κάθε υπόθεσης. Εκεί εξελίσσεται και το βασικό gameplay του τίτλου. Στους λαβύρινθους χρησιμοποιούμε τα στοιχεία για να προσπεράσουμε εμπόδια που αντιμετωπίζουμε στην κάθε υπόθεση. Προχωράμε είτε ολοκληρώνοντας κάποια mini games, κάνοντας τις σωστές επιλογές, ενώ υπάρχει και το στοιχείο των quick time events για να μας κρατά περισσότερο σε εγρήγορση. Γενικά, οι λαβύρινθοι είναι ένας έξυπνος τρόπος για να γίνει πιο ενδιαφέρουσα η διαλεύκανση της κάθε υπόθεσης, αν και μερικές φορές κρατάνε χρονικά περισσότερο από όσο πρέπει.

Τη δυσκολία του τίτλου θα τη χαρακτηρίζαμε σχετικά χαμηλή, όχι όμως πως δεν βάζει τον παίκτη σε σκέψη, όμως δεν υπάρχει το στοιχείο της αποτυχίας, καθώς για να προχωρήσουμε, το παιχνίδι μάς αναγκάζει μέσω του trial and error να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις. Αναλόγως όμως στο πόσο πιο εύκολα κάναμε τις σωστές επιλογές και πόσο καλά πήγαμε στα mini games, θα έχουμε και καλύτερη τελική αξιολόγηση στην κάθε υπόθεση (από D έως SS). Καλύτερη αξιολόγηση σημαίνει και περισσότεροι πόντοι εμπειρίας που μας δίνουν skills, τα οποία κάνουν ευκολότερη τη ζωή μας στους λαβύρινθους, αφαιρώντας για παράδειγμα μια από τις τέσσερις πιθανές απαντήσεις σε έναν γρίφο.

Master Detective Archives: RAIN CODE

Photo: Spike Chunsoft

Mini games, QTEs και άλλα διάφορα

Για να σας δώσουμε μια καλύτερη εικόνα για τα mini games του παιχνιδιού, υπάρχει για παράδειγμα το Death Match, στο οποίο καλούμαστε να αποφύγουμε τον αντίλογο των υπόπτων που μας πετάνε λέξεις και προσπαθούν να ρίξουν το stamina μας (στην ουσία το health). Αφού αποφύγουμε με τον μοχλό του χειριστηρίου αυτές τις εκφράσεις, που έρχονται προς την οθόνη, πρέπει την κατάλληλη στιγμή να πετάξουμε το κατάλληλο στοιχείο για να κερδίσουμε. Σε ένα άλλο mini game πρέπει να συμπληρώσουμε την κρυμμένη λέξη που θα μας βοηθήσει στην υπόθεση, χτυπώντας με ένα φανταστικό σπαθί συγκεκριμένα γράμματα.

Ο κύκλος “εξερεύνηση, investigation, λαβύρινθος” συνεχίζεται μέχρι να ολοκληρώσουμε το παιχνίδι. Βρήκα την τρισδιάστατη και πιο μοντέρνα υπόσταση του παιχνιδιού πολύ ενδιαφέρουσα και παρόλο που υπήρξαν στιγμές, που η υπόθεση ήταν «τραβηγμένη χρονικά», το RAIN CODE με κράτησε μέχρι το τέλος. Το να μπορώ να μετακινούμαι σε έναν όμορφο αισθητικά τρισδιάστατο χώρο, σε συνδυασμό με τις ευφάνταστες σεναριακά υποθέσεις ήταν το κομμάτι που με κέρδισε.

Ο τίτλος βέβαια έχει και ορισμένες αδυναμίες πέρα από την υπερβολική ανάλυση ορισμένων υποθέσεων, που αναφέραμε και πιο πάνω. Αυτό ίσως αποθαρρύνει κάπως τους πιο die-hard φίλους του είδους και σίγουρα κάποιοι θα ανακαλύψουν στις -καλοστημένες κατά τ’ άλλα- υποθέσεις και ορισμένα plot holes.

Master Detective Archives: RAIN CODE

Photo: Spike Chunsoft

Master Detective Archives: RAIN CODE – Φιλόδοξος τίτλος σε ξεπερασμένο hardware

Το Nintendo Switch φαίνεται να προσπαθεί να «σηκώσει» με νύχια και με δόντια το φιλόδοξο αυτό οπτικά παιχνίδι και δεν πετυχαίνει σε όλα. Ενώ όλες οι περιοχές της πόλης είναι αισθητικά πανέμορφες, το hardware αποτυγχάνει να αποδώσει την ατμόσφαιρα που θέλουν οι developers στο 100%. Αυτό οφείλεται κυρίως στη χαμηλή ποιότητα των textures, στη χαμηλή ανάλυση (κυρίως σε handheld mode), αλλά και στα πολλά και χρονοβόρα loading screens. Προβληματάκια εντοπίζονται και στο framerate του τίτλου που στοχεύει τα 30 καρέ το δευτερόλεπτο, όμως υπάρχουν συχνές πτώσεις. Τα παραπάνω μπορεί να χαλάνε κάπως την εμπειρία, όμως αν μπορείτε να παραβλέψετε κάποια από αυτά, σίγουρα μιλάμε για ένα από τα πιο φιλόδοξα 3D παιχνίδια μυστηρίου, που έχουμε δει τελευταία.

Μόνο καλά λόγια αξίζουν στο εξαιρετικό voice acting των δεκάδων χαρακτήρων, με τους αγγλόφωνους ηθοποιούς να είναι πραγματικά άψογοι σε αυτό που τους ανατέθηκε, ενώ και η μουσική υπόκρουση είναι ταιριαστή απόλυτα με τα lounge, τα σκοτεινότερα lo-fi και τα κομμάτια που είναι το “κερασάκι στην τούρτα” για ένα παιχνίδι μυστηρίου και εγκλήματος.

Διαβάστε επίσης:  Somerville - Review

Το Master Detective Archives: RAIN CODE είναι ένα παιχνίδι που δεν ξέρετε ότι πρέπει να παίξετε και υπάρχει ο φόβος πως θα περάσει “στα ψιλά” σε μια μεγάλη μερίδα του κοινού, που θα μπορούσε να το αγαπήσει. Αν είστε φίλος των anime, των παλαιότερων Danganronpa, αλλά και των detective games γενικότερα, αξίζει σίγουρα να ρίξετε το βλέμμα σας στον συγκεκριμένο τίτλο, που παρά τα προβλήματα -τεχνικής κυρίως φύσεως-, κάνει το άλμα στο ευρύτερο κοινό με μεγάλη επιτυχία. Ελπίζουμε να δούμε και συνέχεια από την Too Kyo Games και, γιατί όχι, σε κάποιο δυνατότερο hardware στο μέλλον.

Λεπτομέρειες
Διαθέσιμο σε: Nintendo  SwitchMaster Detective Archives: RAIN CODE - Boxart
Δοκιμάστηκε σε: Nintendo Switch
Εταιρεία Ανάπτυξης: Too Kyo Games, Spike Chunsoft
Εκδότρια Εταιρεία: Spike Chunsoft
Είδος: Adventure
Ηλικίες: 16+
Ημ/νία Κυκλοφορίας: 30 Ιουνίου 2023
Official website: raincode

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από τη CD Media για τις ανάγκες του review.

Θετικά

  • Έξυπνες και πολύ ενδιαφέρουσες κεντρικές υποθέσεις
  • Μεγάλο και καλοσχεδιασμένο cast χαρακτήρων
  • Η πιο μοντέρνα 3D προσέγγιση του είδους
  • Πανέμορφο art direction και ταιριαστή μουσική υπόκρουση

Αρνητικά

  • Αρκετά θέματα τεχνικής φύσης (ανάλυση, loading times κλπ.)
  • Βασίζεται εντελώς στο trial and error

Βαθμολογία

8.5
Πολύ καλό
Ακολουθήστε το VG24.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο πρόσφατα νέα από τον κόσμο των video games, του entertainment και της τεχνολογίας. Ακολουθήστε το VG24.gr σε Facebook, X, Instagram, YouTube, Spotify και TikTok.
Δείτε το νέο VG24 Podcast:

Αφήστε σχόλιο

* Με τη συμπλήρωση των στοιχείων, αποδέχεστε την αποθήκευση και τη διαχείριση των πληροφοριών σας από την ιστοσελίδα.

Thanks for submitting your comment!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ