Metroid Prime Remastered – Review

Παύλος Κρούστης

H Nintendo κάνει την έκπληξη και κυκλοφορεί τo Metroid Prime Remastered, το πρώτο 3D παιχνίδι της θρυλικής σειράς πλήρως ανανεωμένο στο Nintendo Switch.

Είναι γεγονός πως το Metroid δεν είναι απλά άλλη μια σειρά για τη βιομηχανία και η κυκλοφορία του Metroid Prime Remastered δεν είναι τυχαία. Είναι από τις πιο σημαντικές της Nintendo, αλλά και ολόκληρης της βιομηχανίας, με τίτλους που «γεννήθηκαν» επί εποχές NES, τη δεκαετία του ’80, και φτάνουν μέχρι και σήμερα στις οθόνες μας με αξιοσημείωτη ποικιλομορφία.

Περί επανάστασης και αναγέννησης

Το 2002 η σειρά έδειξε ένα νέο της πρόσωπο με το Metroid Prime, την «αναγέννηση» της γνωστής συνταγής του franchise, αυτήν τη φορά όμως σε 3D μορφή για το Gamecube. Οι διθύραμβοι δεν άργησαν να έρθουν, καθώς ο μελετημένος ρυθμός του παιχνιδιού και η προσεγμένη μετάβαση σε first-person και 3D δεν άφησαν περιθώριο αμφισβήτησης και ανέδειξαν τον κορυφαίο σχεδιασμό που ανέκαθεν είχαν οι τίτλοι της σειράς. Το Metroid Prime ήταν, είναι και θα είναι ένα από τα καλύτερα παιχνίδια όλων των εποχών.

Metroid Prime Remastered

Photo: Nintendo

Η επανάσταση που έφερε δεν ήταν απλά λόγω της αλλαγής σε 3D. Υπάρχει λόγος που καθιερώθηκε ο όρος “metroidvania” και το Metroid Prime συντέλεσε τα μάλα σε αυτό. Οι νέοι μηχανισμοί εξερεύνησης, μαζί με τα gadgets της Samus Aran δημιούργησαν ένα εξαιρετικά ατμοσφαιρικό, αλλά και διασκεδαστικό παιχνίδι.

Ο πλανήτης Tallon IV, στον οποίο εκτυλίσσεται το Metroid Prime κρύβει μυστικά σε κάθε πτυχή του και ο παίκτης λαμβάνει upgrades με ρυθμό-υπόδειγμα για να φτάσει στην ολοκλήρωση, λαμβάνοντας ικανοποίηση που μόνο ένας εξαιρετικά σχεδιασμένος τίτλος μπορεί να προσφέρει. Η ποικιλομορφία των περιοχών, από ζούγκλες σε ερήμους και σπηλιές μπορεί να συγκριθεί μόνο με τις εξαιρετικά διασκεδαστικές ικανότητες της Samus και αλληλοσυμπληρώνονται τέλεια, χαρίζοντας μια ανεπανάληπτη εμπειρία στον παίκτη. Μάλιστα, το πρώτο Metroid Prime, παρότι το διαδέχθηκαν δύο εξαιρετικά sequel, αποτελεί το ζενίθ της σειράς Prime, από αυτήν την άποψη.

Days of Play 2024 - 300x250

Μια κορυφαία εμπειρία sci-fi

Σε περίπτωση που κάποιος δεν γνωρίζει για το setting, να πούμε ότι η Samus είναι μια κυνηγός κεφαλών του διαστήματος. H χαρακτηριστική στολή της, με το κανόνι στο δεξί της χέρι, και τις υπερμεγέθεις βάτες της έχουν βοηθήσει να αναδειχθεί σε μια από τις πιο αναγνωρίσιμες φιγούρες της βιομηχανίας του gaming.

Metroid Prime Remastered

Photo: Nintendo

Το Metroid είναι μία από τις ίσως πιο «σκοτεινές» σειρές της Nintendo, με το setting των παιχνιδιών να θυμίζει κάτι από Alien, αλλά και η αίσθηση της απομόνωσης σε έναν ξένο πλανήτη να βάζει τον παίκτη σε πολύ διαφορετική ψυχολογία απ’ ό,τι συνηθίζουν τα παιχνίδια της εταιρείας.

Days of Play 2024 - 300x250

Το Prime είχε γραπώσει για τα καλά τα στοιχεία που έκαναν διάσημα τα παιχνίδια και μάλιστα βοήθησε στην εξύψωσή τους, προσφέροντας μια πιο… σοβαρή εμπειρία τότε, στο Gamecube. Τώρα, το 2023, αυτό λειτουργεί, αν είναι δυνατόν, ακόμα καλύτερα.

Metroid Prime Remastered: Μια θαυμάσια έκπληξη

Η Nintendo φύλαξε μυστική την ύπαρξη του συγκεκριμένου project. Κι ενώ όλοι περίμεναν κάτι από Metroid εδώ και πολλά χρόνια, η αρχή στο Nintendo Switch έγινε το 2021 με το Metroid Dread [review], έναν ολοκαίνουργιο τίτλο στην 2D σειρά. Με την ανακοίνωση του Metroid Prime 4 στην Ε3 2017, οι fans παρέμειναν πεινασμένοι, αφού ακόμη και σήμερα δεν έχει εμφανιστεί η παραμικρή πληροφορία για τον τίτλο. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι το πιο ισχυρό στοιχείο έως τώρα είναι μάλλον το ίδιο το Metroid Prime Remastered.

Days of Play 2024 - 300x250

Εφόσον η εταιρεία πίσω από το remaster είναι η ίδια η Retro Studios, που αναπτύσσει και το Metroid Prime 4, πιθανώς παίρνουμε την καλύτερη δυνατή εικόνα για το τι να περιμένουμε. Και αυτή η εικόνα είναι πανέμορφη.

Metroid Prime Remastered

Photo: Nintendo

Περισσότερο remake, παρά remaster

Το Metroid Prime Remastered εμφανίστηκε στην πρόσφατη Nintendo Direct του Φεβρουαρίου 2023 ως ένας τίτλος έτοιμος για κυκλοφορία. Αν μη τι άλλο, η έκπληξη ήταν γουστόζικη, ενώ το ίδιο το προϊόν ξεπερνά τα ποιοτικά όρια που είχαμε θέσει, κάνοντας τις υποθέσεις μας.

Days of Play 2024 - 300x250

Σε μια εποχή που οι έννοιες των remaster και των remake έχουν μπλεχτεί και σημαίνουν κάτι πολύ διαφορετικό αναλόγως ποια είναι η εταιρεία πίσω από αυτά, πού και πού ξεπετιούνται «διαμάντια» που δικαιώνουν τους χρήστες.

Διαβάστε επίσης:  The Last of Us-Επεισόδιο 6: Η σειρά είναι ό,τι έπρεπε να ήταν το remake

Οι publishers από τη μεριά τους ερμηνεύουν διαφορετικά τον όγκο της εργασίας για την «ανοικοδόμηση» ενός τίτλου. Κι ενώ η Nintendo τα τελευταία χρόνια έχει μπει σε μια ρότα με απλά ports από το Wii U στο Nintendo Switch, που διακρίνονται από τις ελάχιστες δυνατές βελτιώσεις και το full-price, έρχεται ένα Metroid Prime Remastered να δώσει αξία στα χρήματα των καταναλωτών.

Metroid Prime Remastered

Photo: Nintendo

Μπορεί να μην μιλάμε για παιχνίδι της προηγούμενης δεκαετίας, αλλά της προ-προηγούμενης, όμως αυτό δεν έδωσε καμία δικαιολογία στην εταιρεία, η οποία βούτηξε αμέσως στα βαθιά να δώσει στο καλύτερο πιθανώς παιχνίδι που έχει εκδώσει ποτέ την καλύτερη δυνατή μεταχείριση.

Το Metroid Prime Remastered είναι αυτό που άλλες εταιρείες θα ονόμαζαν remake. Διαθέτει ολοκαίνουργια γραφικά, με δουλεμένα textures από την αρχή, ολοκαίνουργια εφέ και νέο σύστημα φωτισμού. Όλα αυτά έχουν αναπτυχθεί στη νέα μηχανή γραφικών της Retro Studios, και πιθανώς να χρησιμοποιηθούν και στο Metroid Prime 4.

Days of Play 2024 - 300x250

Η δουλειά που έχει γίνει στον τομέα των γραφικών είναι πραγματικά αξιοσημείωτη. Όχι μόνο γιατί είναι αρκετά μεγάλο το χρονικό χάσμα από την αρχική κυκλοφορία έως τώρα, αλλά γιατί το Metroid Prime Remastered ωθεί το Nintendo Switch στα όριά του και είναι ένας από τους πιο εντυπωσιακούς του τίτλους.

Metroid Prime Remastered

Photo: Nintendo

Το ολοκαίνουργιο σύστημα φωτισμού δίνει πολλές φορές φρέσκια αίσθηση στους γνώριμους χώρους του πλανήτη Tallon IV και τα εφέ ογκομετρικού φωτισμού μοιάζουν σαν να ήταν από πάντα εκεί, χωρίς όμως αυτό να είναι φυσικά εφικτό για τίτλο του Gamecube.

Days of Play 2024 - 300x250

Γενικότερα, οι πινελιές της Retro για τον εκμοντερνισμό του τίτλου δεν έχουν πειράξει διόλου την αρχική ατμόσφαιρα, παρά μόνο την έχουν ενισχύσει. Φυσικά, έχουμε υψηλότερη ανάλυση, αυτήν τη φορά κοντά στα 900p (σε docked) και σε περίπου 600p (σε φορητή μορφή), πάντα στα 60fps, με εξαιρετικές ως επί το πλείστον επιδόσεις.

Ο ήχος επίσης έχει λάβει ειδική μεταχείριση, καθώς έχουμε για πρώτη φορά υποστήριξη και surround audio, κάτι που δεν είχαμε δει τότε, παρά μόνο Dolby Pro Logic II, που ήταν «ψευτο-surround». Το θρυλικό score του παιχνιδιού ακούγεται καλύτερα από ποτέ.

Days of Play 2024 - 300x250

Μακράν η μεγαλύτερη βελτίωση όμως είναι ο χειρισμός. Η Retro δεν αρκέστηκε να κάνει απλό port. Προσάρμοσε το σύστημα σε dual sticks, που είναι και η default επιλογή και πραγματικά μεταμορφώνει το gameplay. Η διαφορά και η ακρίβεια που προσφέρει το συγκεκριμένο σύστημα δεν συγκρίνεται με καμία άλλη εκδοχή του παιχνιδιού σε καμία πλατφόρμα. Υπάρχει και επιπρόσθετα lock-on σύστημα για ακόμα μεγαλύτερη ευκολία. Με το συγκεκριμένο σύστημα, οι παλαίμαχοι θα νιώσουν ότι παίζουν σε κάποια turbo εκδοχή, εξολοθρεύοντας εχθρούς και εξερευνώντας τις πίστες σε πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα.

Metroid Prime Remastered

Photo: Nintendo

Η αμέσως προηγούμενη έκδοση του Metroid Prime ήταν στο Wii, στο πακέτο Metroid Prime Trilogy, το οποίο μπορούσε να παιχτεί και στο Wii U. Σε εκείνη την έκδοση, χρησιμοποιούσαμε το Wiimote για τη στόχευση. Φυσικά, λαμβάνοντας υπόψη και τους τεχνικούς περιορισμούς, η απόκριση και η ίδια η στόχευση δεν ήταν ό,τι ιδανικότερο. Για όσους έχουν συνηθίσει σε εκείνη την έκδοση όμως, το remaster φέρνει ακόμα ένα σύστημα ελέγχου, που ονομάζεται “Pointer”, και επιτρέπει τον χειρισμό της Samus μέσω των motion controls των Joy-Cons. Φυσικά, πλέον έχουμε τρομερά πιο ακριβή εντοπισμό και παίζεται πολύ πιο άνετα σε σχέση με τις παλιές εκδόσεις και είναι σίγουρα ο δεύτερος προτιμότερος τρόπος για να παίξει κάποιος, ενώ αυξάνει και ελαφρώς το immersion σε σχέση με τον πρώτο τρόπο.

Days of Play 2024 - 300x250

Και η Retro δεν σταμάτησε εκεί, αφού προγραμμάτισε ακόμη δύο επιλογές για το σύστημα ελέγχου. Η μία ονομάζεται “Hybrid” και προσφέρει μια μίξη από κίνηση με τα sticks και motion controls, αφού κινείστε με τον αριστερό μοχλό και κρατώντας το ZR μπορείτε να στοχεύσετε με το δεξί Joy-Con. Τέλος, υπάρχει και το “Classic”, που επαναφέρει ακριβώς το σύστημα που υπήρχε στο Gamecube. Θα λέγαμε ότι είναι το λιγότερο βολικό, όμως ίσως είναι αυτό που χρειάζονται όσοι είχαν ρίξει «εργατοώρες» στην αρχική έκδοση.

Διαβάστε επίσης:  Το 2023 αποτελεί τη χρονιά της δεκαετίας για τα videogames

Οι βελτιώσεις της Retro δεν σταματούν εκεί, αφού έχουν προστεθεί επιλογές προσβασιμότητας και συγκεκριμένα, για άτομα με αχρωματοψία ή ευαισθησία σε συγκεκριμένα χρώματα, με επιλογή για «color assist».

Metroid Prime Remastered

Photo: Nintendo

Μέσα σε όλα, έχουμε και ολοκαίνουργια μενού που συνοδεύονται από νέο art και animations, ενώ υπάρχει κι ένα μενού «extras», στο οποίο ξεκλειδώνουμε σταδιακά art του παιχνιδιού.

Τέλος, έχουμε επιλογή για αφήγηση στα cutscenes, όπως υπήρχε σε κάποιες εκδόσεις του παιχνιδιού, αλλά και νέο επίπεδο δυσκολίας, που ονομάζεται «casual» και διευκολύνει πολύ τους χρήστες που δεν τα πάνε καλά με τις μάχες. Τι άλλο να ζητήσει κανείς;

Metroid Prime Remastered

Photo: Nintendo

Ζέσταμα για το Metroid Prime 4

Η Retro φαίνεται πως μπήκε σε διαδικασία «προπόνησης» για το νέο κεφάλαιο της σειράς με το συγκεκριμένο remaster, και καταφέρνει «να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ» στο πλαίσιο αυτής της προπόνησης, αναδεικνύοντας το επίπεδο της ποιότητας της δουλειάς της.

Το Metroid Prime Remastered δεν είναι απλά η καλύτερη έκδοση του καλύτερου παιχνιδιού της σειράς και πιθανώς της εταιρείας, αλλά είναι ένα από τα καλύτερα remasters που έχουμε δει ποτέ για έναν θρυλικό τίτλο. Ο ιδανικός και διαχρονικός σχεδιασμός του Metroid Prime ίσως ταιριάζει καλύτερα στο 2023 απ’ ό,τι στο 2002 και η Retro Studios φρόντισε να του φερθεί όπως ακριβώς αξίζει σε μια τέτοια κυκλοφορία. Ανυπομονούμε για τα επόμενα δύο αναπόφευκτα remasters και τελικώς για το νέο παιχνίδι της σειράς.

Days of Play 2024 - 300x250

 

Days of Play 2024 - 300x250

Λεπτομέρειες
Διαθέσιμο σε: Nintendo SwitchMetroid Prime Remastered - Boxart

Δοκιμάστηκε σε: Nintendo Switch
Εταιρεία Ανάπτυξης: Retro Studios
Εκδότρια Εταιρεία: Nintendo
Είδος: Action Adventure, First-Person Shooter
Ηλικίες: 12+
Ημ/νία Κυκλοφορίας: 8 Φεβρουαρίου 2023
Official website: link

Days of Play 2024 - 300x250

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από τη CD Media για τις ανάγκες του review.

Θετικά

  • Το καλύτερο παιχνίδι της σειράς στην καλύτερη εκδοχή του
  • Η δουλειά που έχει γίνει υπερβαίνει τα όρια του remaster
  • Η διαχρονική αξία του τίτλου
  • Φανταστικές νέες επιλογές για το σύστημα ελέγχου
  • Επιπρόσθετες επιλογές προσβασιμότητας

Αρνητικά

  • Θα μπορούσε να προσφέρεται ολόκληρη η τριλογία

Βαθμολογία

10
Τούμπανο!
Days of Play 2024 - 300x250
Ακολουθήστε το VG24.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο πρόσφατα νέα από τον κόσμο των video games, του entertainment και της τεχνολογίας. Ακολουθήστε το VG24.gr σε Facebook, X, Instagram, YouTube, Spotify και TikTok.
Δείτε το νέο VG24 Podcast:

Αφήστε σχόλιο

* Με τη συμπλήρωση των στοιχείων, αποδέχεστε την αποθήκευση και τη διαχείριση των πληροφοριών σας από την ιστοσελίδα.

Thanks for submitting your comment!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ