Miasma Chronicles – Review

Οι «μουσάτες κυρίες» επιστρέφουν με ένα ακόμα tactical RPG

Άρης Φουρναράκης

Το Miasma Chronicles είναι το νέο tactical RPG που κυκλοφόρησε από την The Bearded Ladies, την εταιρεία με το πιο περίεργο όνομα.

Πριν μερικά χρόνια είχαμε την ευκαιρία να ασχοληθούμε με έναν αρκετά ιδιαίτερο τίτλο, το Mutant Year Zero: Road to Eden. Εκείνο το περίεργο tactical RPG με τους ζωόμορφους μεταλλαγμένους ανθρώπους, μας είχε κάνει μεγαλύτερη εντύπωση ακόμα και από το όνομα του developer. Το The Bearded Ladies δεν είναι κάτι που μπορεί να ξεχάσει κάποιος εύκολα και όταν η σουηδική εταιρεία ανακοίνωσε ότι ετοίμαζε το Miasma Chronicles, δεν σας κρύβω ότι ανυπομονούσα να το δοκιμάσω.

Πόσο μάλλον αφού επρόκειτο για τίτλο που θα άφηνε πίσω τους περιορισμούς των κονσολών της προηγούμενης γενιάς, καθότι καθαρά next-gen. Τελικά, αν και δεν καταφέρνει να ξεπεράσει την προηγούμενη δημιουργία της εταιρείας, σε πολλά σημεία, τουλάχιστον στέκεται επάξια δίπλα της.

Miasma Chronicles

Photo: 505 Games – VG24.gr

Μια κατεστραμμένη Αμερική

Στο Miasma Chronicles, η Αμερική (τι πρωτότυπο) έχει μολυνθεί από το Miasma και όλα έχουν πάει προς το χειρότερο. Αρκετοί άνθρωποι έχουν μετατραπεί σε τέρατα και ο διαχωρισμός φτωχών με τους πλούσιους είναι πιο εμφανής απο ποτέ. Εσείς χειρίζεστε τον Elvis ένα νεαρό που ψάχνει την μητέρα του, Bha Madhi. Μαζί με τον αδερφό του Diggs (ο οποίος είναι… ρομπότ), ο Elvis προσπαθεί να διαπεράσει ένα τοίχο σφραγισμένο από το Miasma, στο οποίου την άλλη πλευρά βρίσκεται πιθανότητα η μητέρα τους. Η αποστολή αυτή θα οδηγήσει τα δυο αδέρφια μακριά από την «ασφάλεια» της μικρής τους πόλης, σε μια περιπέτεια όπου θα συναντήσουν αρκετό κόσμο, φίλους και εχθρούς.

Το Miasma Chronicles διαρκεί περίπου 25 ώρες, αν θελήσετε να κάνετε τα πάντα. Γενικά, η διάρκεια κρίνεται ικανοποιητική, αφού ο κόσμος τραβάει τον παίκτη τόσο με την βασική, όσο και με τις παράπλευρες ιστορίες που έχει να προσφέρει. Υπάρχουν αρκετοί ενδιαφέροντες χαρακτήρες, των οποίων τα side quests συναγωνίζονται σε ποιότητα αυτά της βασική ιστορίας, οπότε σας προτείνουμε να εξερευνήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο μπορείτε. Θα ανακαλύψετε αρκετά και θα επιβραβευτείτε ακόμα περισσότερο.

Μάχες κατά μέτωπο ή stealth καταστάσεις;

Στο παιχνίδι χειρίζεστε μια ομάδα, τριών ατόμων ο καθένας, με τα δικά του χαρακτηριστικά και όπλα. Εν αντιθέσει με τα περισσότερα παιχνίδια του είδους, το Miasma Chronicles προσφέρει παραπάνω από μια τακτικές προσεγγίσεις σε κάθε μάχη. Αυτή όμως που λειτουργεί συνήθως καλύτερα, είναι αυτή του stealth. Στις πρώτες μάχες η τακτική stealth δεν υφίσταται, αλλά στη συνέχεια, μόλις μπει και η Jade στην ομάδα σας, τότε θα γίνετε πιο αποτελεσματικοί και πιο γρήγοροι.

Διαβάστε επίσης:  Humble Bundle: Αποκτήστε κορυφαία παιχνίδια stealth με μόλις €12

Η Jade διαθέτει ένα από τα λίγα όπλα με σιγαστήρα, οπότε μπορείτε να ξεμοναχιάζετε τους εχθρούς σας και να τους σκοτώνετε πριν προλάβουν να καλέσουν βοήθεια. Πολλές φορές όμως αυτό δεν θα είναι εύκολο, καθώς θα βρίσκονται σε γκρουπ με άλλους εχθρούς. Εκεί μπορείτε να τους κάνετε lure, μακριά από τους υπόλοιπους και να τους αποτελειώσετε. Αν παρόλα αυτά, δεν μπορείτε να κάνετε ούτε αυτό, η μάχη κατά μέτωπο είναι η μόνη λύση. Όμως και πάλι θα πρέπει να μελετήσετε καλά τις θέσεις σας, πριν επιτεθείτε. Σε υψηλότερα σημεία κάνετε περισσότερο critical, ενώ βλέπετε και καλύτερα τους αντιπάλους πίσω από τις κρυψώνες τους.

Οι μάχες είναι παρόμοιες με τα παιχνίδια του είδους. Γίνονται σε γύρους και κατα την διάρκεια αυτών, μπορείτε να επιτεθείτε, να κινηθείτε, να χρησιμοποιήσετε κάποιο special attack ή κάποιο consumable. Με κάθε επιτυχημένη μάχη, οι χαρακτήρες κερδίζουν experience και levels. Μετά από κάθε level μπορείτε να δυναμώσετε τον χαρακτήρα σας, μέσα από ένα αρκετά περιορισμένο skill tree.

Κάτι που κάνει το Miasma Chronicles πιο δύσκολο από τα υπόλοιπα παιχνίδια του είδους,  είναι ότι η υγεία των χαρακτήρων δεν αναπληρώνεται μετά από κάθε μάχη. Έτσι, από μάχη σε μάχη είστε υποχρεωμένοι να κουβαλάτε τις «πληγές» σας. Ο μόνος τρόπος για να «γεμίσετε» είναι είτε να πάρετε level (κάτι που στα πρώτα επίπεδα γίνεται αρκετά συχνά), είτε να χρησιμοποιείτε τα αρκετά δυσεύρετα και ακριβά consumables.

Από τη μια το παραπάνω ωθεί τον παίκτη να σκέφτεται δυο φορές πριν κάνει κάποια επίθεση, καθώς όσο περνούν τα επίπεδα, οι εχθροί και οι μάχες δυσκολεύουν. Από την άλλη, το παιχνίδι οδηγεί τον παίκτη να εκτελέσει σενάρια που δεν λειτουργούν πάντα όπως πρέπει. Για παράδειγμα, αν ρίξετε κάποιον εχθρό πάνω σε εκρηκτικά ή από άλλο όροφο, συνήθως θα του προκαλέσετε τεράστια ζημιά. Η μαγική λέξη εδώ είναι το συνήθως. Κάποιες φορές δεν λειτουργούν όλα όπως τα έχετε σχεδιάσει και δεν μπορείτε να κάνετε “undo”, οπότε θα πρέπει να ζήσετε με ό,τι έχει συμβεί μετά την επίθεση σας.

Εφόσον λοιπόν δεν μπορείτε να εμπιστεύεστε τις τακτικές του παιχνιδιού, η στρατηγική σκέψη είναι το Α και το Ω πριν ξεκινήσετε κάποια μάχη. Επίσης το να προσπεράσετε μια μάχη δεν σας κάνει δειλούς. Μπορείτε να την αποφύγετε και να γυρίσετε αργότερα, πιο δυνατοί.

Miasma Chronicles

Photo: 505 Games – VG24.gr

Όμορφο οπτικά, ασυγχρόνιστος ήχος

Όπως αναφέραμε και στην αρχή, το Miasma Chronicles κυκλοφορεί μόνο σε next-gen κονσόλες και PC. Οπτικά, η The Bearded Ladies έχει κάνει εξαιρετική δουλειά, με τον post-apocalyptic κόσμο να είναι πανέμορφος. Τα εφέ από τις εκρήξεις είναι επίσης εξαιρετικά και η ατμόσφαιρα είναι φουλ ψυχοπλακωτική. Τα περιβάλλοντα ποικίλουν, καθώς θα επισκεφθείτε κατεστραμμένες πόλεις, απόκοσμες περιοχές και πυκνά δάση. Μερικά θέματα εντοπίσαμε από πλευράς επιδόσεων, καθώς σε μερικές στιγμές τα fps έπεφταν δραματικά. Ευτυχώς, μόνο για μερικά δευτερόλεπτα. Το παρατηρήσαμε κυρίως όταν γινόταν κάποιο critical σε εχθρό.

Διαβάστε επίσης:  Uncharted: Legacy of Thieves Collection - Review

Από την άλλη, ο ήχος κάνει τη δουλειά του και «ρουφά» τον παίκτη. Το μοναδικό πρόβλημα που παρατηρήσαμε ήταν με τα voice overs, που ήταν τελείως ασυγχρόνιστα με τα στόματα των πρωταγωνιστών. Και αν τις περισσότερες φορές αυτό δεν φαίνεται γιατί το παιχνίδι είναι top-down, κάνει πολύ κακή εντύπωση στα cutscenes.

Μάλλον καλύτερο από το Mutant Year Zero

Το νέο παιχνίδι της σουηδικής The Bearded Ladies καταφέρνει να ξεπεράσει το προηγούμενο παιχνίδι της εταιρείας σε αρκετά σημεία. Το Miasma Chronicles, παρότι δεν είναι τέλειο, καταφέρνει να ισορροπήσει με την εξαιρετικά στρατηγική μάχη του, τους πολυδιάστατους χαρακτήρες και το καλογραμμένο του σενάριο.

Το γενικότερο gameplay χρειαζόταν ακόμα δουλίτσα, καθώς πολλές φορές αυτά που σχεδιάζει ο παίκτης δεν λειτουργούν, κάτι που ίσως χαλάσει την εμπειρία σε κάποιους παίκτες. Όπως και να έχει, αν είστε φαν του είδους και σας άρεσε και το Mutant Year Zero, προχωρήστε άφοβα.

Λεπτομέρειες
Διαθέσιμο σε: PS5, Xbox Series X|S, PC
Δοκιμάστηκε σε: PC
Εταιρεία Ανάπτυξης: The Bearded Ladies
Εκδότρια Εταιρεία: 505 Games
Είδος: Tactical RPG
Ηλικίες: 16+
Ημ/νία Κυκλοφορίας: 23 Μάϊου 2023
Official website: link

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

Θετικά

  • Οι μάχες απαιτούν μπόλικη τακτική
  • Ενδιαφέρον σενάριο και χαρακτήρες
  • Όμορφός οπτικός τομέας και εξαιρετική ατμόσφαιρα

Αρνητικά

  • Ορισμένα σημεία στις μάχες δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε
  • Κατακόρυφη αύξηση της δυσκολίας μετά από ένα σημείο
  • Ασυγχρόνιστος ήχος σε πολλά cutscenes

Βαθμολογία

8
Πολύ καλό
Δείτε το νέο VG24 Podcast:

Αφήστε σχόλιο

* Με τη συμπλήρωση των στοιχείων, αποδέχεστε την αποθήκευση και τη διαχείριση των πληροφοριών σας από την ιστοσελίδα.

Thanks for submitting your comment!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ